kieliszki z nalewką z malin na drewnianym stole

Nalewka z malin to jeden z najpyszniejszych domowych przetworów. Trafia w gusta nie tylko kobiet ale i mężczyzn. Co powiesz na to, by tym razem przygotować ją samodzielnie? Gwarantujemy, że nawet nie posiadając wybitnych zdolności kulinarnych, będziesz w stanie sprostać temu zadaniu i zachwycić bliskim wybitnym trunkiem. Sprawdź nasze pomysły na przepisy!  

Dlaczego robimy nalewki? 

Nalewka to nic innego jak alkoholowy wyciąg z owoców. Może być wykonana z przeróżnych składników – lekko kwaskowa nalewka z pigwy, słodka nalewka z orzecha włoskiego, wytrawna nalewka z czarnej porzeczki czy królowa dzisiejszego odcinka – nalewka z malin. Dla polepszenia smaku do nalewki można dodać miód, sok z cytryny, kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub ulubione zioła – miętę, bazylię.  

Na nalewkę wytrawną, mocną, spirytus nie powinien mieć więcej niż 60%. Na rynku istnieje również spirytus nalewkowy, którym możesz po prostu zalać świeże owoce, bez konieczności rozcieńczania go wodą. Spirytus o mocy 70% wyciągnie z nich więcej smaku i aromatu, chyba, że doda się miód lub syrop ugotowany z cukru i wody, przyśpieszające ekstrahowanie.  

Nalewki to samo zdrowie. Spożywanie niewielkich ilości alkoholu, a co za tym idzie również nalewki, ogranicza skurcze tętnicy dzięki rozluźnieniu i odstresowaniu. Przy piciu nalewki w małych ilościach zmniejsza się także ryzyko miażdżycy, kamieni żółciowych oraz cukrzycy typu 2. Chcąc zadbać o krążenie, warto również przetestować przepis na wino z winogron.  

Jak zrobić nalewkę? – podstawowe zasady 

  1. Najważniejszą zasadą przy produkcji nalewek jest dobranie odpowiednich owoców. Używaj owoców świeżych, dobrej jakości, umytych i osuszonych. Jeśli nie odsączysz ich dokładnie, a potem nie wysuszysz, w nalewce znajdzie się za dużo wody. Jeżeli na owocu jest nawet mała plamka świadcząca o tym, że się psuje, nie używaj go, nawet po wykrojeniu.  

  2. Owoce pestkowe koniecznie wydryluj, a te duże potnij na mniejsze kawałki. 

  3. Istnieją trzy moce nalewek. Mogą być wytrawne, półwytrawne lub słodkie, mocne – nawet do 70% alkoholu, średnie – 40-45% lub słabe – około 25% alkoholu.  

  4. Gdy składnikiem przepisu jest woda, nie używaj wody destylowanej. Nie sięgaj po nią, ponieważ jest pozbawiona wartości biologicznej. Do przygotowania nalewek najlepsza jest woda źródlana lub mineralna. 

  5. Aby była klarowna, po odcedzeniu surowca trzeba ją kilka razy przepuścić przez papierowe filtry (np. do kawy). Po każdorazowym przecedzeniu nalewka powinna kilka godzin “odpocząć”. 

  6. Aby wzbogacić smak i aromat nalewki można dodać do nich także inne rodzaje alkoholu, np. wino, brandy, koniak lub rum, a także miód lub cukier trzcinowy. 

Co będzie potrzebne? 

Domowe nalewki można przygotować z owoców, ziół, kwiatów jak np. nalewka z kwiatów czarnego bzu, korzeni lub z połączenia różnego rodzaju składników. Do ich przygotowania potrzebować będziesz kilku elementów. Przede wszystkim drylownicy, jeśli planujesz działać na owocach pestkowych, ostrego noża, słoja, gdzie nalewka będzie leżakować, oraz docelowych butelek.  

Tradycyjna nalewka z malin – przepis 

Składniki:  

  • 1 kg dojrzałych malin bez szypułek 
  • 25 dkg cukru 
  • 1000 ml zimnej przegotowanej wody 
  • 1000 ml spirytusu 

Maliny oczyść i wsyp do słoika. Posyp cukrem, zostaw w ciepłym miejscu, aby puściły sok na ok. 12-24 godzin. Po tym czasie owoce z cukrem zalej przygotowanym roztworem spirytusu i odstaw w ciemne miejsce na ok. 6 – 8 tygodni. Potem zlej nalewkę, oddziel owoce i pozostaw w słoju do pierwszego klarowania na ok. 2 tygodnie. Następnie nalewkę przelej przez czystą gazę do butelek. Warto odczekać kilka miesięcy, aż nalewka nabierze właściwej klarowności i smaku. 

Lecznicza nalewka z malin z miodem – przepis 

Nalewka z malin to zdaniem wielu, najlepsze lekarstwo na przeziębienie. Może być przygotowana zarówno na samym spirytusie, jak i na mieszance spirytusu z wódką. Jeśli czujesz, że choroba daje się we znaki – gorąca herbata z nalewką z malin może zdziałać cuda! 

Składniki:  

  • 2 kg malin
  • 0,5 l spirytusu 
  • 0,5 l wódki 
  • 3 szklanki dowolnego miodu

Przygotuj owoce. Dokładnie, ale delikatnie wypłucz maliny. Warstwami przełóż je do dużego słoja dodając miód – jedna warstwa malin, jedna warstwa miodu. Gdy owoce puszczą sok, zalej je spirytusem i odstaw na 14 dni. Po tym czasie dolej do słoja wódkę i znów odstaw na leżakowanie w ciemne miejsce. Po około 4 tygodniach przefiltruj nalewkę z malin przez gazę lub filtr do kawy. Odstaw na kolejne 2-3 miesiące. Po tym czasie możesz zlać ją do docelowych butelek.  

Kiedy warto sięgnąć po nalewkę z malin? 

W sezonie letnim możesz korzystać z dobrodziejstw, jakimi są dojrzewające, pyszne owoce. Często wykorzystujemy je do różnego rodzaju przetworów, po które chętnie sięgamy w okresie jesienno-zimowym, kiedy to potrzebujemy zastrzyku witamin. Do takich rarytasów należy z pewnością przepyszna nalewka z malin. Możesz podawać ją z deserami lub na sam koniec posiłku. Świetnie komponuje się również z zimową herbatą. Połączona z miodem, cytryną i imbirem zwalczy każde oznaki przeziębienia… a dodatkowo jak smakuje!  

Nalewki owocowe, a zwłaszcza nalewka z malin, są łatwe do samodzielnego zrobienia. Nie wymagają precyzji w doborze i odmierzaniu składników. Kiedy pozna się podstawowe zasady, można eksperymentować z produktami, proporcjami, uzyskując coraz ciekawsze smaki i aromaty. Jeśli szukasz dalszych porad i inspiracji zarejestruj się na Westwing gdzie czekają na Ciebie dedykowane kampanie i cała gama pomysłów na stworzenie wyjątkowego domu.