Nalewka z orzecha włoskiego – przydatna w Twojej kuchni!
Jedni się nią delektują, inni stosują na rozgrzanie, a jeszcze inni na kłopoty żołądkowe. Słynna orzechówka znana jest od stuleci ze względu na swoje lecznicze właściwości. Niektórzy uważają, że potrafi zastąpić antybiotyk. Nie potwierdzamy i nie zaprzeczamy, namawiamy za to do spróbowania. Nalewka z orzecha włoskiego, w pięknym brunatnym kolorze, to obowiązkowy trunek na jesienno-zimowym stole i w apteczce.

Jedni się nią delektują, inni stosują na rozgrzanie, a jeszcze inni na kłopoty żołądkowe. Słynna orzechówka znana jest od stuleci ze względu na swoje lecznicze właściwości. Niektórzy uważają, że potrafi zastąpić antybiotyk. Nie potwierdzamy i nie zaprzeczamy, namawiamy za to do spróbowania. Nalewka z orzecha włoskiego, w pięknym brunatnym kolorze, to obowiązkowy trunek na jesienno-zimowym stole i w apteczce.
Zalety i przeznaczenie


Orzechy włoskie to przede wszystkim wyborna i zdrowa alternatywa dla przekąsek z tzw. pustymi kaloriami. Możesz je dodawać do owsianek, kaszy jaglanej, własnoręcznie upieczonych batoników musli, sałatek, albo o prostu chrupać solo. Najlepiej smakują młode – są słodkie, nie mają jeszcze tej charakterystycznej goryczki, a skórka jest delikatna i łatwo daje się zdjąć. Orzechy włoskie są bardzo zdrowe. Mają mnóstwo żelaza, witaminy B6, E, kwas foliowy, magnez i fosfor, kwasy omega-3. Wystarczy zjeść 3 orzechy dziennie, żeby poczuć wyraźny przypływ energii witalnej. Zawarte w nich składniki przyczyniają się do lepszego funkcjonowania mózgu (poprawiają pamięć, koncentrację, samopoczucie). Po co wspomagać się suplementami często o „podejrzanym” składzie, skoro natura oferuje tyle dobra.
Na dolegliwości żołądkowe na przykład nie ma nic lepszego niż nalewka z orzecha włoskiego. Już jeden kieliszeczek pomaga nawet na silne zatrucia pokarmowe, łagodzi objawy grypy żołądkowej. Ten cenny trunek obniża też ciśnienie, poziom cholesterolu, skutecznie koi nerwy i poprawia wygląd skóry. A w okresie jesienno-zimowym polecany jest jako niezastąpiona mikstura podnosząca odporność. Orzechówka ma specyficzny smak, nie tak słodki jak nalewka z truskawek. Wyczuwalna goryczka, która dodaje jej wyrafinowanego tonu, nie wszystkim musi przypaść do gustu. Jednak warto się skusić choćby na jej cenne właściwości zdrowotne.
Przeciwskazania
Niestety nie wszyscy mogą korzystać z dobrodziejstwa nalewki z orzecha włoskiego. Musisz pamiętać, że jest ona robiona na spirytusie, dlatego raczej nie podawaj jej dzieciom (chyba, że w minimalnej ilości podczas zatrucia pokarmowego), osobom, które mają niskie ciśnienie lub nie mogą pić alkoholu. Orzechy mogą niektórych silnie uczulać, dlatego zawsze przed zaproponowaniem nalewki poinformuj, z czego jest zrobiona. Mogą też zaszkodzić osobom chorującym na wrzody żołądka lub refluks. Nalewka z orzecha włoskiego, jak każda inna słodka wódka – nalewka z głogu czy nalewka z truskawek, zawiera dużą ilość cukru i może być niewskazana dla tych, którzy muszą go unikać. Trzeba też pamiętać, że w 100 g orzechów włoskich jest aż 654 kcal, co w połączeniu z cukrem może dać sporą bombę kaloryczną.
Nalewka z orzecha włoskiego – kiedy się przyrządza?

Orzechy włoskie można kupić w sklepach przez cały rok. Będą świetnym dodatkiem do wielu dań, ale z pewnością nie zrobisz z nich nalewki. Do jej sporządzenia nadają się wyłącznie młode owoce, niedojrzałe i miękkie. Dlatego nalewkę z orzecha robi się w lipcu, po to by cieszyć się jej właściwościami jesienią. Jedynie wczesne orzechy mają silne właściwości bakteriobójcze, no i miękką łupinę, którą również wykorzystujemy. Tak więc pamiętaj – początek lipca to ostatni dzwonek na zbiór wczesnych orzechów na nalewkę.
Nalewka z orzecha włoskiego – składniki i narzędzia

Do zrobienia nalewki z orzecha włoskiego nie potrzebujesz wielu akcesoriów, bo orzechy wrzucasz do słoika w całości. Mają wielkość mniej więcej piłeczki do ping-ponga, nie musisz ich obierać ze skóry i łupin, ani kroić. Co będzie Ci potrzebne?
- Szklany słój o pojemności 3,8 l
- Drugi mniejszy o pojemności 2 l
- Mały nożyk
- Deska do krojenia (opcjonalnie)
- Miarka do odmierzania spirytusu i cukru
- Filtr np. przelewowy do kawy lub podwójnie złożona gaza
- Rękawiczki jednorazowe
- 500 g zielonych orzechów włoskich (to będzie ok. 18-20 szt.)
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95%
- 250 ml wódki 40 lub 45%
- 250 ml wody (szklanka)
- Szklanka cukru (biały lub trzcinowy) lub miodu
- Opcjonalnie kilka goździków lub kawałek cynamonu
Nalewka z orzecha włoskiego – przepis


Nie przerażaj się, że będziesz musiał każdy orzech starannie rozłupać i obrać ze skórki. Nalewkę z orzechów przygotowuje się z całych owoców, a jeśli będziesz chciał je pokroić – nie martw się, młode są bardzo miękkie i z pewnością nie zajmie Ci to dużo czasu. Zobacz jak najszybciej przygotować nalewkę z orzecha włoskiego:
- Załóż koniecznie rękawiczki, bo zielone orzechy zabarwiają skórę na ciemnobrązowy kolor, który trudno się zmywa.
- To samo dotyczy różnych powierzchni, które mogą zmienić kolor. Zabezpiecz więc blat, rozkładając na wszelki wypadek ceratę lub folię.
- Jeśli chcesz pokroić orzechy, zrób to na desce ostrym nożykiem. Przecinaj na nieduże cząstki wcześniej umyte i osuszone owoce, razem z łupiną. Nie musisz jednak tego robić – młode, nieduże orzechy z powodzeniem możesz wrzucać całe do słoika
- Orzechy przełóż do czystego i suchego słoja
- Zalej wódką, spirytusem i zamieszaj, kołysząc słojem lub używając drewnianego patyczka, np. pałeczki do sushi. Płyn będzie miał zielono-żółty kolor, ale z godziny na godzinę zacznie ciemnieć, a następnego dnia będzie czarno-zielony.
- Na tym etapie możesz dorzucić kilka goździków czy kawałek kory cynamonu.
- Słój zamknij i odstaw w miejsce średnio nasłonecznione, temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić ok. 20 st.
- Po okresie maceracji (30-40 dni) zlej alkohol do drugiego słoja, a owoce pozostaw na dnie. Nalewkę, która powinna już mieć kolor ciemno-brązowy, zakręć i ostaw słoik na poprzednie miejsce
- Do słoja z orzechami wlej wodę i wsyp cukier, wymieszaj, zamknij i odstaw na 7 dni, kołysząc nim codziennie, aż cukier się rozpuści.
- Po 7 dniach zlej syrop do osobnego naczynia, orzechy przepłucz zlaną wcześniej nalewką, aby zebrać z nich całe „dobro”, które je oblepia.
- Orzechy wyrzuć a płyny z obu słojów połącz. Przefiltruj przez gazę lub filtr kawowy i zlej do butelek. Wymieszaj, zakręć i odstaw w chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.
Nalewki mają to do siebie, że im dłużej leżakują, tym są smaczniejsze. Nalewka z pigwy czy nalewka z kwiatów czarnego bzu muszą mniej więcej tyle samo odstać. O przyrządzonej nalewce z orzecha włoskiego należy zapomnieć na 6 miesięcy, a jeśli wytrzymasz, to najlepiej na rok. Po tym okresie orzechówka będzie po prostu wyborna. Tak, tak – wiemy, że korci, by jej spróbować. Ale zobaczysz, że długo leżakujący trunek odpłaci Ci się niesamowitym smakiem i właściwościami zdrowotnymi.
Mamy nadzieję, że dzięki naszemu przepisowi nalewka z orzecha włoskiego na stałe zagości w Twoim domu. Jej słodko-gorzkawy smak potraktuj jako antidotum na jesienną chandrę, a drogocenne składniki jakie zawiera jako naturalny lek na różne dolegliwości. Zarejestruj się na Westwing. Znajdziesz tam nie tylko inne przepisy na domowe przetwory, ale także piękne szkło na nalewki i inne słodkie napoje.