butelką z nalewką z pigwy w bursztynowym kolorze na drewnianym stole obok owoców pigwy

Kształtem przypomina gruszkę, ale ma cierpki, a nawet lekko gorzkawy smak, dlatego na surowo do jedzenie się nie nadaje. Za to jest delikatesem wśród owoców, jeśli chodzi o przetwory. Można z niej robić wspaniałe konfitury, soki, dżemy, napary, maceraty. Jednak nic nie smakuje tak jak nalewka z pigwy. W Grecji uważana była za afrodyzjak, jeśli więc szukasz drugiej połówki, uracz ją kieliszeczkiem słodkiego trunku. Łyżeczka pigwówki dodana do herbaty rozgrzeje Was po długim, zimowym spacerze. Przygotuj ją sama, a frajda smakowania będzie jeszcze większa. To wcale nie jest trudne.

Właściwości nalewki z pigwy

Pochodzi z Azji, ale jest popularna na wielu polskich działkach. Z pewnością nie raz widziałaś drzewka z żółtymi owocami podobnym do gruszki czy cytryny. Jest bardzo podobna do pigwowca (o mniejszych owocach), dlatego często jest z nim mylona. Pigwa ma wiele właściwości prozdrowotnych. Podnosi odporność, działa wspomagająco w leczeniu przeziębienia i grypy (ma mnóstwo witaminy C,A, B2 i B6), wzmaga apetyt. Niewiele osób wie, że regeneruje też wątrobę i działa antystresowo. Jej owoce często wykorzystuje się na różnego rodzaje przetwory, ale do najpopularniejszych u nas należy nalewka z pigwy.

W Polsce zwyczaj robienia słodkich wódek z owoców jest bardzo popularny. Nalewki nie tylko są pyszne, ale wypijane z umiarem, dla kurażu, również i zdrowe. Nalewka z orzecha włoskiego świetnie działa na żołądek, nalewka z głogu polecana jest „sercowcom”, a nalewka z kwiatów czarnego bzu ma działanie antywirusowe. Również nalewka z pigwy jest bogata w wiele cennych witamin i minerałów. Już w jednej łyżeczce dodanej do herbaty mieści się mnóstwo składników, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Kieliszeczek nalewki wypijany przed jedzeniem wzmaga apetyt, a po sutym obiedzie wpływa korzystnie na trawienie, przeciwdziała wzdęciom i rozstrojom żołądka. Pigwa polecana jest również osobom z anemią (zawiera dużo żelaza), stosuje się ją profilaktycznie w chorobach układu krążenia a nawet wspomagająco podczas leczenia nowotworów.

Kiedy przyrządza się nalewkę z pigwy?

Pigwa dojrzewa w październiku, ale najlepiej zbierać ją po pierwszych przymrozkach. Owoce z późnych zbiorów, lekko przymrożone, są mniej cierpkie i delikatniejsze w smaku. Już późną jesienią złote owoce zaczynają wypełniać kosze na warzywnych straganach. Nie czekaj zbyt długo z przyrządzaniem nalewki z pigwy – kiedy na skórce zaczną pojawiać się ciemniejsze plamy, znaczy to, że owoc zaczyna się psuć. Przechowuj pigwę w suchym i chłodnym miejscu kilka dni, ale nie zwlekaj za długo. Jesień to najlepsza pora na słynna pigwówkę. Jednak pamiętaj, że im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje, dlatego jej pełnym aromatem i smakiem będziesz się cieszyć w kolejnym sezonie.

Czego będziesz potrzebować do nalewki z pigwy?

Nalewka z pigwy jest chętnie przygotowywana w polskich domach. Miłośnicy tego trunku cenią ją za wyrafinowany smak. W przeciwieństwie do surowego owocu jest słodka, a dodana do herbaty z powodzeniem zastępuje cukier. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a lista składników krótka. Najwięcej czasu zajmie Ci krojenie owoców, które są twarde, ale i z tym z pewnością sobie poradzisz. Oto czego będziesz potrzebować:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 500 g cukru (jeśli robisz nalewkę z pigwowca, który jest bardziej cierpki, możesz zwiększyć ilość cukru nawet do kilograma). Cukier biały możesz zastąpić trzcinowym lub miodem (akacjowym lub lipowym)
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 500 ml wódki 40%
  • 2 słoje o pojemności 2,5 l, najlepiej z zamknięciem typu weck
  • sitko
  • gaza do filtrowania

Nalewka z pigwy – przepis

Owocowe trunki mają słodki, a na pewno łagodniejszy smak od czystej wódki. No i efektownie wyglądają podane w kieliszkach z przezroczystego szkła. Nalewka z truskawek ma kolor cudownej czerwieni,a nalewka z czarnej porzeczki odcień ciemnego burgunda. Na jesiennym stole najpiękniej zaprezentuje się nalewka z pigwy w miodowo-złotym kolorze – już od samego patrzenia robi się ciepło i błogo. Jak ją zrobić? Zobacz sama!

  1. Dokładnie umyj owoce pigwy, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne (pestki zawierają trujący kwas pruski, który może powodować migreny i niestrawność) i pokrój na nieduże kawałki,
  2. Przygotuj duży słój o pój. 2,5 l, umyj go pod gorącą wodą,
  3. Przekładaj do słoja pigwę i zasypuj cukrem. Rób to na zmianę – warstwa owoców, warstwa cukru,
  4. Zamknij szczelnie słój i odstaw na parapet okienny lub w inne jasne i ciepłe miejsce na kilka dni – im dłużej postoi, tym lepiej. Od czasu do czasu, najlepiej codzienne, potrząsaj słojem, aby owoce wymieszały się z cukrem, a cukier szybciej rozpuścił,
  5. Po kilku dniach wlej do słoika z owocami wódkę, dokładnie wymieszaj wszystko i odstaw naczynie w chłodniejsze miejsce na ok. miesiąc,
  6. Po tym czasie zlej nalewkę do drugiego słoika i odstaw w chłodne miejsce,
  7. Do słoika z owocami wlej spirytus, wymieszaj, szczelnie zamknij i odstaw na ok. 2 tygodnie w ciemne miejsce,
  8. Po 14 dniach przelej przez sito syrop z owoców do słoika z nalewką,
  9. Wymieszaj zawartość obu słoików, przefiltruj i rozlewaj do szklanych butelek,
  10. Aby nalewka miała wyjątkowy smak powinna jeszcze leżakować w butelkach ok. 6 miesięcy – najlepiej na półkach w chłodnej spiżarni lub piwniczce.

Uwaga: po zmieszaniu płynów z obu słoików całość się zagęści i delikatnie zmętnieje. To naturalny proces. Sama zdecyduj, czy chcesz filtrować nalewkę. Tak naprawdę nie musisz tego robić, bo podczas leżakowania sama będzie się robić coraz bardziej klarowna. Jeśli chcesz przefiltrować płyn, użyj do tego kilku warstw gazy, muślinową ściereczkę lub tradycyjny przelewowy filtr do kawy.

Dodatki, którymi możesz wzbogacić smak nalewki z pigwy

W zależności od tego jaki smak nalewki z pigwy chcesz uzyskać, możesz na etapie przygotowywania dodać do niej różne dodatki. W wersji wiosenno-letniej sprawdzą się skórki i wyciśnięty sok z cytrusów (pomarańczy, mandarynki, cytryny) – smak będzie słodkawo-kwaskowy. Na chłodne jesienne i zimowe wieczory polecamy rozgrzewające dodatki w postaci imbiru pokrojonego w plasterki (smak będzie wtedy bardziej ostry, wyrazisty), kawałka laski cynamonu lub wanilii, odrobiny miodu. Próbuj i dodawaj to czego Ci brakuje. Pamiętaj, że dodawać należy podczas procesu maceracji czyli zalewania owoców alkoholem. Dodatki wrzuć do owoców po odlaniu płynu.

Czy nabrałaś ochoty na domowe nalewki? Wypróbuj też nasz przepis na wino z winogron i nalewkę z malin. Jeśli zachęciliśmy Cię do samodzielnego robienia przetworów, zarejestruj się na Westwing. Nalewka z pigwy to idealna receptura na jesień, ale znajdziesz tu także wiele innych, na każdą porę roku.