Butelka z nalewką z truskawek na drewnianym stole na tle krzewu

Uwielbiamy truskawki! Dojrzałe, pachnące latem, podane w pięknej salaterce najlepiej ze słodką śmietanką… Na ich punkcie kompletnego bzika zawsze mieli też Francuzi. W XIV wieku największą popularnością cieszyły się tam co prawda poziomki, a każdy kolejny monarcha starał się, aby na jego stół trafiały coraz to nowe odmiany. Tak z dalekich Chile sprowadzono za czasów Ludwika XIV „fragarię chiloensis” o jeszcze większych owocach niż jej poprzedniczka z Ameryki, za to mniej odporną na mróz. Wtedy król Słońce polecił posadzić obie odmiany obok siebie i tak powstała hybryda o dużych, pysznych, soczystych owocach dziś znanych jako… truskawki. Latem smakują wybornie, a kiedy nastaje jesień na stół wkracza… nalewka z truskawek! Przygotuj ją razem z nami! 

Dlaczego warto przyrządzić nalewkę z truskawek?

Nalewka z truskawek ma cudowny rubinowy kolor, który przepięknie prezentuje się w kryształowych kieliszkach. Jest słodka, delikatna i aromatyczna. Latem można ją rozcieńczać z wodą sodową, albo dolewać do lemoniady z cytryną i kostkami lodu. Jesienią jest fantastycznym dodatkiem do deserów – zwłaszcza kruchych owocowych tart i wytrawnych tortów. Wszystko to prawda, ale warto się nią delektować z jeszcze jednego powodu – jest po prostu bardzo zdrowa. Truskawki to mnóstwo minerałów (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo), cenne fitocydy, które mają właściwości antybakteryjnie. Alkohol wzmacnia lecznicze działanie owoców – podczas robienia nalewek zachodzi proces ekstrahowania czyli wyodrębniania z truskawek najcenniejszych składników. Ale uwaga: im dłużej będziesz przyjmować nalewkę z truskawek w celach leczniczych, tym słabsze będzie jej działanie. Zalecamy więc rozwagę i popijanie jej od czasu do czasu. 

Kiedy najlepiej robić nalewkę z truskawek?

Sezon na domowe przetwory trwa aż pół roku. Pierwsze możemy przygotowywać już w maju a ostatnie nawet w listopadzie. Truskawki królują w czerwcu, ale sezon na nie trwa niestety krótko, dlatego tym bardziej trzeba zamknąć ich niezwykły smak w karafce. Nalewkę z truskawek warto zacząć przygotowywać kiedy owoce są dojrzałe i słodkie. Na smak trunku wpływa jakość owoców, dlatego wybieraj te najdorodniejsze, zbierane po suchych, słonecznych dniach (po deszczu będą nasiąknięte wodą i o ziemistym smaku), no i oczywiście zwracaj uwagę na nadpsute osobniki, które mogą popsuć całą nalewkę.  

Nalewka z truskawek – składniki, proporcje i narzędzia

Nalewka z truskawek, podobnie jak każda inna jak choćby nalewka z pigwy czy nalewka z czarnej porzeczki, potrzebuje czasu, żeby nabrać odpowiedniego smaku i aromatu. Do jej wykonania będziesz potrzebować – poza pięknymi owocami – różnych akcesoriów: 

  • szklany słój o pojemności 3,8 l na kilogram owoców 
  • mniejszy słój o pój. 2,5 l 
  • miarka do odmierzania cukru 
  • szczypce lub specjalny szypułkownik do usuwania „ogonków” 
  • durszlak 
  • sito 
  • filtr przelewowy do kawy lub gaza

A oto jakich składników będziesz potrzebowała: 

  • 1 kg truskawek 
  • 500 ml wódki 40 lub 40% (w zależności od tego jaką intensywność chcesz uzyskać) 
  • 200 ml spirytusu rektyfikowanego 95% 
  • szklanka wody 
  • 350 g cukru 
  • Sok z jednej cytryny (opcjonalnie) 

Nalewka z truskawek – przepis

Żeby nalewka z truskawek umilała Ci jesienne wieczory, musisz latem poświęcić jej nieco czasu. Jej zrobienie nie wymaga szczególnych umiejętności, ale cierpliwości. Zrób sobie wolny wieczór i poświęć go na robienie domowej nalewki. Zobaczysz jakie to przyjemne i odstresowujące.

  1. Zacznij od przebrania truskawek. Nie miej litości – już jedna nadpsuta truskawka może popsuć smak nalewki. 

  2. Wysyp truskawki na durszlak i wypłucz pod wartkim strumieniem chłodnej wody. Używaj, zbyt mocny strumień może uszkodzić owoce. 

  3. Zostaw na durszlaku, żeby ociekły z wody i przystąp do szypułkowania. Możesz robić to palcami lub używając szypułkownika.

  4. Przełóż całe truskawki (bez krojenia) do dużego, wcześniej umytego i osuszonego słoja. To może być zwykły duży twist, specjalny słój na nalewki lub typu weck. 

  5. Wlej wódkę, wodę i spirytus. Kolejność jest ważna – spirytus wlewamy zawsze na końcu bo jest bardzo mocny. Możesz też użyć wyłącznie wódki tylko pamiętaj o dwukrotnym zwiększeniu jej ilości. 

  6. Obróć kilka razy w powietrzu słojem, tak żeby cały alkohol dotarł do wszystkich owoców. Zakręć słój i odstaw w słoneczne, ciepłe miejsce, np. na okienny parapet.

  7. Słój powinien stać w jednym miejscu ok. 6 dni, ale pamiętaj, żeby codziennie nim obracać, tak żeby owoce się mieszały z alkoholem.

  8. Po 6 dniach zobaczysz, że truskawki straciły swój kolor i zrobiły się blade. W procesie maceracji truskawki oddają smak i aromat alkoholowi.

  9. Przelej płyn do mniejszego słoja, zakręć i odstaw. Do słoja z owocami wsyp cukier i wlej sok z cytryny (jeśli chcesz, żeby nalewka z truskawek miała bardziej orzeźwiający smak) 

  10. Zamieszaj i dokładnie zamknij słój. Nie przejmuj się mętnością, kiedy cukier całkiem się rozpuści nalewka będzie klarowna. Odstaw słój na 2-3 dni w ciepłe miejsce i obracaj codziennie, żeby przyspieszyć rozpuszczenie cukru.

  11. Sok oraz owoce przecedź przez sito do słoja ze zlanym wcześniej płynem. Przefiltruj dokładnie całość przez dwie warstwy gazy lub przelewowy filtr do kawy.

  12. Odstaw słój na jeden dzień i sprawdź czy na dnie nie powstał osad. Jeśli tak, będzie konieczna jeszcze jedna filtracja, jeśli nie możesz przenieść słój w chłodne miejsce, w którym nalewka z truskawek powinna  leżakować minimum 3 miesiące. Wcześniej możesz ją rozlać do mniejszych butelek.  

Nalewka z truskawek – do czego ją podawać? 

Niecierpliwi mogą zacząć degustować nalewkę zaraz po przefiltrowaniu. Już tego samego lata, po przyrządzeniu, nadaje się do picia, ale najlepszy smak osiąga podczas leżakowania, warto więc ten czas jak najbardziej wydłużyć. Możesz odlać butelkę do smakowania latem, a resztę odłożyć na jesienno-zimowe popołudnia. Pamiętaj, żeby podczas robienia nalewki z truskawek niczego nie marnować. Owoce odciśnięte z soku możesz schłodzić i wykorzystać jako dodatek do lodów, galaretek, kisieli… Ale uwaga: są nasączone alkoholem i wbrew pozorom mają w sobie trochę procentów.

A do czego podawać nalewkę z truskawek? Słodycz najlepiej łączy się ze słodyczą, tak więc słodkie nalewki najlepiej smakują z wszelkiego rodzaju deserami. Podawaj je do ciast, tart, ale też dla zrównoważenia smaków do bardziej wytrawnych tortów. Nalewaj słodką wódkę do kryształowych kieliszków. Pamiętaj o zasadzie koneserów trunków: nalewki nie należy nalewać do pełna, a popijać małymi łyczkami delektując się jej smakiem.  

Czy polubiłaś robienie domowych przetworów? Jeśli tak mamy nadzieję, że teraz coraz cześciej będziesz zerkać w sezonowy kalendarz, żeby wiedzieć, jakie owoce są na czasie. Nie zapominaj też sprawdzać co słychać na Westwing. Przygotowaliśmy dla Ciebie dużo ciekawych przepisów. Nalewka z truskawek to jeden z nich, ale znajdziesz też receptury na nalewkę z orzecha włoskiego czy nalewkę z kwiatów czarnego bzu. Wszystkie pyszne!