Konfitura po pasteryzacji słoika

Pragniesz zatrzymać lato jak najdłużej w swoim domu? Zamknij te pyszne smaki w słoikach! Przygotowywanie przetworów to naprawdę świetna zabawa i ogrom korzyści. Aby się za to zabrać, warto dowiedzieć się, czym właściwie jest pasteryzacja słoików. Nic się nie martw – mamy dla Ciebie krótki poradnik, który zawiera wszystkie praktyczne informacje potrzebne do rozpoczęcia pracy.

Jak działa pasteryzacja słoików? 

Pasteryzacja słoików to inaczej wekowanie. Polega na podgrzewaniu słoików wraz z zawartością w temperaturze nieprzekraczającej 100 stopni Celsjusza. W trakcie tego procesu giną drobnoustroje, a pokrywa bądź guma w wekach zasysa się i utrudnia dostęp do zawartości. Skutkiem tego wszystkiego jest, rzecz jasna, przedłużenie przydatności produktów do spożycia. Co ważne, proces pasteryzacji nie wpływa ani na smak produktów, ani na zawartą w nich ilość witamin i minerałów. W sklepach można kupić pasteryzowane mleko, nabiał, wędliny oraz warzywa i owoce. Jednakże istnieje pewne “ale”! Pasteryzacja będzie skuteczna wyłącznie wtedy, gdy domowe przetwory lub dania będziesz wekować w sterylnych, wyparzonych słoikach. 

Co można pasteryzować? 

Planujesz zapełnić spiżarnię i przygotować przetwory na zimę? Po lecie czas na suszenie jabłek oraz suszenie grzybów i wekowanie zdrowych pyszności! Pasteryzacja znacznie przedłuża ich świeżość. Najbardziej popularne są ogórki konserwowe, dynia, buraki, cukinia czy papryka. Z owoców najchętniej wybieramy truskawki, gruszki i śliwki – jednym słowem wszystkie owoce, z których można przygotować później np. kompot czy nadzienie do ciasta.

To nie wszystko! Ciekawym pomysłem jest także pasteryzacja gotowych dań obiadowych. Można pasteryzować sałatki warzywne, zupy, przeciery oraz mięsa, ale warto zabrać się też za przetwory z pomidorówczyli ketchupy i sosy! Może też zainteresuje Cię, jak zrobić ogórki kiszone i jak zrobić twaróg.

Pasteryzacja słoików: metody

Istnieje kilka metod na właściwą pasteryzację słoików. Natomiast kluczową we wszystkich przypadkach jest czystość słoików. Należy pamiętać, że proces pasteryzacji słoików nie jest metodą, która sama w sobie zapewni przetworom długotrwałą świeżość. Owoce i warzywa należy odpowiednio przygotować do pasteryzowania, a więc poddać właściwej obróbce termicznej, w słoiku zalać je zalewą (np. wodą z octem), dodać przyprawy itp. Pamiętaj o tym zanim zabierzesz się np. za przetwory z cukinii lub przetwory z dyni. Co ważne, dzięki wekowaniu można usunąć szkodliwe bakterie z żywności. Daje nam to pewność, że spożywane przez nas sałatki warzywne czy owoce są zdrowe. Sprawdź nasze propozycje na pasteryzację! 

Pasteryzacja słoików w garnku z wodą 

To najczęściej wybierany sposób na pasteryzację słoików. Słoiki umieść w garnku w taki sposób, żeby nie stykały się ze sobą. Słoików nie odwracaj do góry nogami – postaw je w normalnej pozycji. Do garnka wlej gorącą wodę do poziomu poniżej zakrętek. Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj (gotuj) przez 20 minut. Gotowe słoiki najlepiej jest postawić na ręczniku kuchennym i pozostawić do wychłodzenia na około 24 godziny. Jeśli pasteryzacja zakończyła się sukcesem, wieczka słoików powinny być wklęsłe. Woda powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury przetworów – zimne słoiki wkładamy do zimnej wody. 

Pasteryzacja w piekarniku 

Jeśli posiadasz przestronny piekarnik – jest to jedna z prostszych metod pasteryzacji. Zanim zaczniesz pracę, należy wyłożyć blachę papierem do pieczenia, a następnie do zimnego piekarnika wstawić słoiki w taki sposób, aby nie stykały się ściankami. Pokrywki pozostaw lekko niedokręcone. Piekarnik nastaw na ok. 120 stopni C i “piecz” całość przez około 25 minut. Przetwory zostaw w wyłączonym piekarniku jeszcze na pół godziny, do ostygnięcia. Ostudzone słoiki twist-off ustaw do góry dnem, aż do całkowitego wystygnięcia. 

Pasteryzacja słoików w zmywarce 

Pasteryzacja w zmywarce? Brzmi absurdalnie, ale to naprawdę działa! Musisz jednak koniecznie pamiętać, aby słoiki pasteryzować w temperaturze 60-100 stopni C i bez dodatku detergentów typowych dla użytkowania zmywarki. Na półkach zmywaki ustaw słoiki do góry dnem, w niewielkich odstępach. Włącz cykl mycia. Na koniec wyciągnij już przestudzone słoiki i gotowe. Kiedy słoiki są już całkiem zimne, przechowuj je w zacienionym i chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy lub spiżarni. 

Alternatywna pasteryzacja pod kocem 

Ta alternatywna metoda sprawdzi się, gdy nakładasz jeszcze gorące przetwory bezpośrednio do wyparzonych, również gorących słoików, dopiero co wyjętych z piekarnika. Jak to zrobić? Gorące przetwory włóż do słoików. Pozostaw 2-3 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika. Nałóż zakrętki i zakręć słoiki. Słoiki wypełnione przetworami obróć do góry dnem i zawiń je szczelnie w gruby koc, pierzynę lub ręcznik. Poczekaj, aż całkowicie przestygną. Po wyjęciu z pierzyny pokrywki słoików powinny być lekko wklęsłe – to znak, że słoiki są szczelnie zamknięte. 

Jak przechowywać pasteryzowane słoiki? 

Zaleca się, aby słoiki na weki opróżnić w przeciągu roku od ich przygotowania. Dotyczy to zarówno dżemów czy konfitur, jak i kompotów oraz ogórków. Aby mieć gwarancję, że przyrządzone latem czy wczesną jesienią przysmaki są w dalszym ciągu świeże, warto spożyć je najpóźniej wiosną. 

Pasteryzacja słoików to świetny sposób na zatrzymanie lata w domu na dłużej! Nic tak nie smakuje, jak domowy dżem z malin z własnego ogródka, wraz ze świeżą chałką w jesienny wieczór. A jeśli szukasz dalszych wskazówek i pomysłów, koniecznie zarejestruj się na Westwing, gdzie czekają na Ciebie dedykowane kampanie i cała gama inspiracji!