Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Stół z nakryciem, talerzem z chlebem i nożem

Właściwa pielęgnacja noży jest niezwykle istotna w każdej kuchni! Jeśli używasz tępego i nienaostrzonego noża kuchennym, nie tylko niezdarnie pokroisz produkty, ale również zwiększysz ryzyko urazów. Oczywiście odpowiednia pielęgnacja noży nie jest zarezerwowana wyłącznie dla profesjonalistów. Wystarczy postępować zgodnie z kilkoma wskazówkami. Wówczas ulubione noże kuchenne posłużą Ci przez długie lata. Zapewniamy, że właściwa pielęgnacja noży zagwarantuje przyjemność z gotowania i zwiększy jakość przygotowanych potraw! 

Pielęgnacja noży: wskazówki, które sprawdzą się w każdej kuchni

Pielęgnacja noży to istotny aspekt w każdej kuchni, który wpływa na jakość przygotowanych potraw. Istnieją pewne zasady, których należy przestrzegać przy kontakcie noży z żywnością. Dzięki nim będziesz mógł cieszyć się swoimi nożami kuchennymi przez długi czas. Specjalnie dla Ciebie podsumowaliśmy 3 wskazówki dotyczące odpowiedniej pielęgnacji noży, które sprawdzą się w każdej kuchni. 

Dobra kuchnia to fundament wielkiego szczęścia


Auguste Escoffier

3 wskazówki dotyczące odpowiedniej pielęgnacji noży

  1. Zawsze używaj odpowiedniego rodzaju noża

    Istnieje mnóstwo rodzajów noży – noże do chleba, do pomidorów, do sera, do filetowania. Każdy rodzaj żywności z łatwością przygotujemy przy użyciu odpowiedniego noża. Błędem byłoby używanie jednego noża kuchennego do wszystkiego. Aby odpowiednio zadbać o pielęgnację noży, nigdy nie należy używać nieodpowiednich noży kuchennych do konkretnych produktów spożywczych. W przeciwnym wypadku, może to spowodować znaczne uszkodzenia krawędzi tnącej. Istnieją specjalne noże do różnych celów, ale do siekania ziół doskonale sprawdzą się zwykłe noże kuchenne. Jeśli kroisz mrożonki lub mięso z kośćmi, upewnij się, że używasz odpowiedniego noża, takiego jak tasak. Nigdy nie używaj w tym celu noża ceramicznego, ponieważ jego ostrze może pęknąć lub jego fragmenty mogą odprysnąć. 

  2. Używaj odpowiednich desek

    Pielęgnacja noży nie kończy się wyłącznie na nożach samych w sobie. Zwróć uwagę na wybór odpowiednich powierzchni tnących. W końcu nie każda deska do krojenia nada się do delikatnych ostrzy noży kuchennych. Deski wykonane z drewna lub tworzywa sztucznego sprawdzą się doskonale w każdym przypadku. Zbyt twarda powierzchnia, taka jak marmur, choć prezentuje się doskonale, może szybko stępić Twoje noże. Wtedy nawet najbardziej odpowiednia pielęgnacja noży okaże się niewystarczająca i będziesz zmuszony do ich częstego ostrzenia!

  3. Przechowuj noże kuchenne w bezpiecznym miejscu

    Wysokiej jakości noże kuchenne są bardzo wrażliwe, dlatego nie należy przechowywać ich niedbale i luźno w szufladzie. Aby zapewnić optymalną pielęgnację noży, najlepiej będzie trzymać je w zamkniętym miejscu. To rozwiązanie sprawdzi się również doskonale, jeśli masz małe dzieci. W przeciwnym razie, możesz wypróbować nieco bardziej dekoracyjnego sposobu przechowywania noży, na przykład w specjalnych pudełkach na noże lub na paskach magnetycznych. Dzięki temu utrzymasz noże w czystości i wyraźnie je od siebie oddzielisz. To doskonały sposób na pielęgnację noży. Nie tylko prezentują się schludnie, ale również mogą posłużyć jako element dekoracyjny w każdej kuchni.

5 najlepszych wskazówek dotyczących ostrzenia i pielęgnacji noży

Regularne ostrzenie to również istotna część właściwej pielęgnacji noży. Dzięki temu krojenie składników stanie się o wiele łatwiejsze, a co za tym idzie – gotowanie będzie jeszcze przyjemniejsze. Oto jak krok po kroku naostrzyć nóż.

Jak naostrzyć nóż kuchenny?

  1. Istnieją dwa sposoby na ostrzenie noży kuchennych: przy użyciu ostrzałki stalowej lub płaskiej osełki. 
  2. Jeśli chcesz naostrzyć noże kuchenne przy użyciu ostrzałki stalowej, wybierz między kamieniem sztucznym lub naturalnym. Do pielęgnacji noży ceramicznych doskonale sprawdzi się ostrzałka stalowa o wielkości ziarna wynoszącej 1000. Konwencjonalne płaskie osełki pomocne przy ostrzeniu noży stalowych nie sprawdzą się w tym przypadku.
  3. Różnica między płaskimi osełkami polega na tym, że naturalny kamień posiada zazwyczaj drobnoziarnistą stronę odpowiednią do precyzyjnej pielęgnacji noży oraz gruboziarnistą – przeznaczoną do szlifowania. Zawsze przesuwaj nóż pod jednym kątem, trzymając go ostrożnie za krawędź tnącą.
  4. Podczas pielęgnacji noży przy użyciu ostrzałki stalowej upewnij się, że ostrze noża znajduje się pod kątem 20 stopni w stosunku do stalowej powierzchni. Następnie przeciągaj ostrze noża nad ostrzałką wykonując półokrągłe ruchy z niewielkim naciskiem.
  5. Powtarzaj tę procedurę pielęgnacji noży naprzemiennie po obu stronach ostrza do momentu, aż nóż kuchenny odzyska pożądaną ostrość.

Pielęgnacja noży: na to powinieneś zwrócić szczególną uwagę

Zbliżenie na deskę do krojenia z nożem i rozmarynem

Zadbaj o noże także po przygotowaniu posiłku! Pielęgnacja noży po ich użyciu jest niezwykle istotna dla zachowania ostrości noża. Aby odpowiednio zadbać o pielęgnację noży, zawsze czyść je pod bieżącą wodą przy użyciu miękkiej szmatki. Następnie dokładnie je wysusz. Jest to szczególnie istotne w przypadku krojenia kwaśnych produktów spożywczych, takich jak niektóre owoce oraz warzywa. Kwas zawarty w żywności może wywierać negatywny wpływ na ostrze noża kuchennego i sprawić, że stanie się ono matowe.

Nawet jeśli Twoje noże są przeznaczone do mycia w zmywarce, radzimy tego unikać. Profesjonalne noże wysokiej jakości powinieneś myć ręcznie. Dzięki właściwej pielęgnacji noży zapobiegniesz narażaniu ostrza noża na agresywne działanie detergentu, nieestetyczne plamy lub stępienie. Jeśli posiadasz nóż kuchenny z drewnianą rękojeścią, najlepiej przetrzyj go olejem raz w tygodniu. W ten sposób sprawisz, że drewno będzie prezentować się doskonale. Ta wskazówka ochroni również noże japońskie przed rdzą. 

Podczas pracy z ostrymi nożami kuchennymi, zachowaj ostrożność podczas pielęgnacji noży i nigdy nie obchodź się z nimi nieuważnie. Możesz się łatwo skaleczyć.

Dzięki odpowiedniej pielęgnacji, Twoje ulubione noże posłużą Ci przez długie lata. Życzymy samych ostrych noży w Twojej kuchni i przyjemnego gotowania!