Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Zbliżenie na blat kuchenny z dekoracjami świątecznymi i pierniczkami

Święta Bożego Narodzenia to czas iście magiczny. Ubieramy choinkę, pakujemy prezenty i zabieramy się za gotowanie pyszności, które pojawią się na Wigilijnym stole. W domu unosi się zapach ciasta i pierniczków! Te drugie możesz zacząć przygotowywać już kilka dni wcześniej. Chcesz poznać nasze sprawdzone przepisy na pierniczki na święta? Zapoznaj się z naszym poradnikiem. 

Pierniczki na święta to nie tylko pyszna, słodka przekąska, ale także wyjątkowa dekoracja na Boże Narodzenie, która później może zostać zjedzona! W naszym poradniku, podamy Ci 3 przepisy na te ciasteczka świąteczne, ale także kilka pomysłów na dekoracje domu z ich wykorzystaniem!

Najprostszy przepis na pierniczki 

Świąteczna ciastka to podstawa menu bożonarodzeniowego. Pierniczki na święta z tego przepisu wychodzą naprawdę przepyszne oraz miękkie w środku, a co najważniejsze – nie potrzebują leżakowania. Ich sekretem jest grubość ciasta – po rozwałkowaniu musi mieć ok. 5-7 mm. Po kilku dniach pierniczki twardnieją, więc najlepiej zrobić je na ostatnią chwilę. A jeśli potrzebujesz je zrobić wcześniej i stwardnieją – przełóż je do zamkniętego pojemnika z ćwiartkami jabłek, po kilku dniach będą znów miękkie. 

Foremki do wycinania pierniczków

Składniki: 

  • 450 g mąki 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 100 g masła roślinnego 
  • 100 g cukru pudru 
  • 6 łyżek miodu 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 2 łyżki przyprawy do pierników 
  • 1 łyżka ciemnego kakao 

W misce wymieszaj mąkę z sodą, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj i zagnieć. Ciasto będzie puszyste, dość wilgotne, ale nie dodawaj więcej mąki, możesz lekko oprószyć ciasto podczas wałkowania. Wałkuj ciasto do grubości 5-7 mm. Pamiętaj, nie może być za cienkie. Czas na wycinanie ulubionych wzorów. Piecz 10 min w 180 stopniach. 

Pierniczki na święta: przepis 

Pierniczki na święta to nie tylko smak, to tradycja! Jeśli masz więcej czasu i możesz zająć się przygotowywaniem smakołyków na okres świąteczny, śmiało zacznij od pierniczków. Podamy Ci przepis, który możesz zacząć wykonywać już w listopadzie. Potem dojrzewające pierniczki lądują w puszkach. Z tego przepisu pierniki wychodzą dość miękkie i nie wymagają długiego leżakowania. Ale stary piernik, to lepszy piernik, więc warto nie omijać tego etapu i dać im chociaż kilka dni w puszkach! 

Składniki: 

  • 2 szklanki miodu 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 g masła 
  • 150 g smalcu 
  • 2 torebki przyprawy piernikowej (bez dodatku cukru i mąki) 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki śmietany 
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej 

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wrzuć 9 pierwszych składników. Rozpuść tłuszcz, miód i cukier aż granulki cukru nie będą wyczuwalne. Odstaw na ok. 15-30 minut do wystygnięcia.
  2. Do ostudzonej masy dodaj sodę i proszek oraz roztrzepane jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie, odmierz mąkę i dodaj ją do masy, mieszając tak by nie było grudek. 
  4. Tak przygotowane ciasto przełóż do naczynia: glinianego lub szklanego. Posyp mąką z wierzchu, schowaj do chłodnego i ciemnego miejsca nawet na kilkanaście tygodni. 
  5. Gdy ciasto jest gotowe – rozwałkuj je na grubość ok. 3/4-1 cm i wykrawaj dowolne kształty.
  6. Gotowe pierniczki przełóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 12-15 minut.
  7. Na samym końcu pozostaje tylko piękna lukrowa dekoracja i gotowe! 

Pierniczki na choinkę: jak je wykonać? 

Pierniczki to nie tylko wspaniała przekąska. Mogą stanowić również piękną dekorację na choince! Są pyszne i obłędnie pachną. Robienie ich to czysta przyjemność zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. 

Składniki: 

  • Przyprawa do piernika (ilość w zależności od upodobań), 
  • 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 
  • 150 g brązowego cukru, 
  • 250 g masła, 
  • 50 g gorzkiego kakao (może być mniej, ale pierniki będą jaśniejsze), 
  • 250 g miodu naturalnego, 
  • 1 całe jajko, 
  • 1 łyżeczka sody. 

Czas zabrać się do pracy:

  1. Rozpuść w rondlu cukier i masło z miodem. Ostudź masę i wymieszaj z jajkiem. Mąkę przesiej, aby nie było grudek.
  2. Dodaj do niej sodę, kakao oraz przyprawę do piernika. Połącz z masą cukrowo-miodową, a następnie wszystko razem zagnieć.
  3. Tak przygotowane ciasto musi poleżeć w lodówce około godziny.
  4. Po tym czasie, posyp cienko blat mąką i rozwałkuj ciasto na taką grubość jaka według Ciebie będzie najlepsza (najlepiej 0,5 cm).
  5. Wykrój ciastka foremkami i w każdej wytnij słomką dziurkę na sznurek. Włóż je na kolejną godzinę do lodówki.
  6. Po upływie godziny, przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem i piecz je przez 15 min. Piekarnik musi być rozgrzany do 180 st. C.
  7. Przełóż ciastka do pojemnika i niech poleżą w nim do momentu aż zaczniecie ubierać choinkę. Stwardnieją wtedy i trudniej będzie je uszkodzić. 

Pierniczki na choinkę: jak je wieszać? 

Dziurkę na kokardkę przygotuj już podczas wykrawania ciasta foremkami. Możesz użyć do tego zwykłej słomki. Po wypieczeniu i dekoracji, przeciągnij przez nią kolorowe wstążki, które zaczepisz później na choince. Jeśli zapomnisz zrobić dziurek na kokardki, nic straconego! Możesz zrobić to po wypieczeniu, gdy pierniczki zmiękną. Wystarczy nawlec grubą nitkę na igłę, przeciągnąć w wybranym miejscu, a następnie przystroić nimi choinkę

Domek z piernika: najsmaczniejsza dekoracja domu 

Domek z piernika stojący na białej paterze
  • 1 kg mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru 
  •  3/4 szklanki miodu 
  •  250 g margaryny 
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika 
  •  2 łyżeczki kakao 
  • 4 jajka 
  • 2 szklanki cukru pudru 
  • 1 białko 
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej 

  1. Krok

    Cukier wsyp do rondelka i podgrzej go do uzyskania karmelu. Dodaj margarynę, miód, przyprawę do piernika i kakao. Doprowadź do rozpuszczenia się składników nie zapominając o częstym mieszaniu. Odstaw do wystudzenia.

  2. Krok

    Mąkę przesiej z sodą do miski, wbij jajka, przemieszaj i dodaj wystudzoną masę miodową. Zagnieć ciasto. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce, by odpoczęło. 

  3. Krok

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5mm. Wytnij poszczególne elementy domku posługując się szablonem lub według własnego projektu.

  4. Krok

    Potrzebujesz 4 ściany i 2 elementy składające się na dach. Elementy z ciasta piernikowego ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni. 

  5. Krok

    Lukier do sklejenia i ozdobienia domku wykonaj z 1 białka, które zmiksuj z 2 szklankami cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny. 

  6. Krok

    Następnie, napełnij rękaw cukierniczy lukrem i rozpocznij ozdabianie ścian na leżąco, gdy dokładnie wyschną dopiero sklejaj domek w całość.

  7. Krok

    Ułóż go na podstawie z piernika i dodatkowo na szybie lub tacy. Jak domek wyschnie, możesz przystąpić do dalszej dekoracji – dachu, drzwi i płotu.

Nasza wskazówka: postaw domek z piernika na paterze, a obok niej ustaw kilka świeczek i drobnych dekoracji na Boże Narodzenie. W taki sposób stworzysz niepowtarzalny stroik bożonarodzeniowy na stół.

Przepis na: likier piernikowy

A co powiesz na korzenny napój, który będzie smakował jak pierniczki? Będzie on świetnym pomysłem na prezent, ale także do podania gościom w czasie przyjęcia świątecznego! A wykonasz go w 5 minut. Przygotuj:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • Łyżka kremu z orzechów laskowych
  • 250 ml brany
  • 80 ml whisky
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Zobacz, jak wideo tutorial, jak go wykonać.

  1. Do miseczki wlej śmietanę kremówkę, którą następnie podgrzej.
  2. Do ciepłego płynu, dodaj czubatą łyżkę kremu z orzechów laskowych i całość wymieszaj.
  3. Całość przelej do wysokiego pojemnika, do którego dodaj brandy i whisky.
  4. Następnie dodaj cukier puder, przyprawę do piernika i cynamon.
  5. Całośc wymierzaj mikserem i przelej do szklanej buletki.
  6. Likier korzenny przechowuj w lodówce.

Jak ozdabiać pierniczki na święta? 

Dekorowanie pierniczków to już sama przyjemność i niezła zabawa. Najlepiej zaprosić do tego całą rodzinę lub przyjaciół. Najpopularniejszą metodą ozdabiania świątecznych pierników jest lukier. W tradycyjnej formie pojawia się w kolorze białym, doskonale kontrastują z ciemnym ciastem. Jednak coraz częściej barwimy lukier, a ozdabianie pierników staje się prawdziwą sztuką. Lukier możesz przygotować samodzielnie, przelewając go do rękawa cukierniczego lub skorzystać z gotowych, kolorowych pisaków.

Zbliżenie na blat kuchenny z udekorowanymi pierniczkami

Chcąc dać upust swojej kreatywności sprawdź również inne dekoracje. W sklepach kupisz mnóstwo produktów do ozdabiania pierniczków. Do najciekawszych należą: 

  • Jadalny brokat jest nietoksyczny i nieszkodliwy. Przygotowuje się go z upieczonego cukru z dodatkiem barwników. Brokat może mieć formę małych, błyszczących drobinek lub dużych płatków. Ozdoba świetnie wygląda na czekoladzie i lukrze; 
  • Barwnik spożywczy to dodatek do żywności, który zmienia jej kolor. Barwniki tworzy się ze specjalnych pigmentów oraz przypraw, na przykład kurkumy, szafranu czy suszonej papryki mielonej. Tego typu substancje można kupić w formie proszku, sprayu lub pisaka; 
  • Kulki jadalne są zazwyczaj mają kolor srebrny, biały lub złoty. Często tworzy się je z zastygniętego kolorowego lukru zamoczonego w barwniku; 
  • Lukier plastyczny jest to masa z cukru, którą można rozwałkować, zabarwić i wyciąć w dowolne wzory. Gotową masę kupuje się w sklepach spożywczych. 

Jak zapakować pierniczki na święta jako prezent? 

Czerwona puszka na blacie kuchennym z pierniczkami

Pakowanie prezentów świątecznych to wspaniały czas przed świętami! Cudnie jeśli prezent będzie wykonany samodzielnie, tak jak w przypadku pierniczków. Chcąc obdarować swoich bliskich wypiekami, zadbaj o ładne opakowanie. 

  • Papierowe torebki świetnie sprawdzą się jako opakowanie na ciasteczka. Wystarczy ozdobić je tasiemką, wstążką czy kolorowym sznurkiem. Można dodać też naklejki oraz gałązkę choinki lub małą bombkę. 
  • Dobrym pomysłem będzie także słoik. Możesz owinąć go czerwoną włóczką i doczepić guziki, imitując tym samym strój Św. Mikołaja.
  • Świetnie wyglądają także pakunki w kształcie cukierków, wykonane z celofanu. Końce przewiąż kolorowymi wstążkami a całość oprósz sztucznym śniegiem. 

Robienie świątecznych pierniczków jest naprawdę proste!

Jeśli szukasz dalszych wskazówek, zarejestruj się na Westwing. A otrzymasz codzienną dawkę inspiracji oraz wyjątkowych kampanii do stworzenia pięknego domu.