Powidła śliwkowe, czyli smak dzieciństwa
Słodko-kwaśne, wyraziste i przede wszystkim pyszne! Powidła śliwkowe to prawdziwy smak dzieciństwa. Kto nie pamięta kanapek z twarożkiem i powidłami, albo makaronu czy knedli ze śliwkowymi przetworami? Dzisiaj przywołamy te wspomnienia, przygotowując smaczne powidła śliwkowe ze sprawdzonych przepisów - z korzenną nutą, bez cukru oraz w innych wersjach. Wbrew pozorom zrobienie przetworów ze śliwek jest bardzo proste - wymaga jedynie nieco cierpliwości podczas usuwania pestek! Dzięki wytrwałości w przygotowaniach będziesz jednak mogła rozkoszować się niezwykłym smakiem śliwek przez cały rok.

Słodko-kwaśne, wyraziste i przede wszystkim pyszne! Powidła śliwkowe to prawdziwy smak dzieciństwa. Kto nie pamięta kanapek z twarożkiem i powidłami, albo makaronu czy knedli ze śliwkowymi przetworami? Dzisiaj przywołamy te wspomnienia, przygotowując smaczne powidła śliwkowe ze sprawdzonych przepisów – z korzenną nutą, bez cukru oraz w innych wersjach. Wbrew pozorom zrobienie przetworów ze śliwek jest bardzo proste – wymaga jedynie nieco cierpliwości podczas usuwania pestek! Dzięki wytrwałości w przygotowaniach będziesz jednak mogła rozkoszować się niezwykłym smakiem śliwek przez cały rok.
Kiedy robi się powidła śliwkowe?
W Polsce sezon na śliwki przypada od lipca do września (z naciskiem na ten ostatni miesiąc), warto więc właśnie wtedy zrobić zapasy i przygotować domowe przetwory. Pamiętaj też, że w tym czasie możesz także zrobić weki z innych sezonowych owoców. Mowa tutaj o przetworach z gruszek czy konfiturze z wiśni – koniecznie ich spróbuj! Powidła śliwkowe na pewno przydadzą się w domowej spiżarni. Odpowiednio zakonserwowane wytrzymają naprawdę długo!
Jakie śliwki wybrać do powideł?
Klasycznie do powideł śliwkowych wykorzystuje się węgierki. Ze względu na słodko-kwaśny smak, doskonale nadają się na przetwory. Oprócz węgierek na powidła śliwkowe nadadzą się również mirabelki i renklody.
Jak rozpoznać, czy śliwki są już gotowe? Ich miąższ powinien łatwo oddzielać się od pestki, a skórka może być nawet lekko pomarszczona – to oznacza, że śliwki idealnie nadają się do przetworów. Im mniej wodniste, tym lepiej – szybciej się usmażą i nie trzeba będzie ich zbytnio słodzić.
Powidła śliwkowe z korzenną nutą – przepis


Ten przepis jest idealny do świątecznego piernika, jednak przyznajmy szczerze, kto czasem nie tęskni za świętami w środku lata? Powidła śliwkowe z korzenną nutą to idealna furtka do magicznej atmosfery świąt o każdej porze roku – pozwól sobie na nią nie tylko w grudniu!
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 100 g cukru
- 1 łyżka przyprawy korzennej
Przygotowanie:
- Śliwki umyj i wydryluj, a następnie przełóż do garnka z grubym dnem i zagotuj bez przykrycia, często mieszając.
- Zmniejsz moc palnika i mieszaj co jakiś czas, aby śliwki nie przykleiły się do dna. Gotuj do momentu, aż odparuje sok (około 2 godziny).
- Przełóż konfiturę do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Powidła przełóż ponownie do garnka, dodaj cukier i przyprawę korzenną. Ponownie gotuj do momentu, aż wszystko zgęstnieje.
- Przełóż przetwory do słoiczków i zapasteryzuj.
Wskazówka: Jak pasteryzować słoiki? To proste! Po przełożeniu konfitury do słoików wyłóż dno garnka bawełnianą ściereczką, a następnie włóż ostygnięte słoiczki do naczynia i zalej do ⅔ wysokości zimną wodą. Następnie gotuj przez 15 minut. Po ugotowaniu wyciągnij z garnka i schładzaj do góry dnem. Możesz dodatkowo owinąć słoiki ściereczką. W ten sposób zakonserwujesz nie tylko powidła śliwkowe, lecz także przetwory z winogron czy konfiturę z agrestu.
Powidła śliwkowe bez cukru – przepis


Jeśli myślisz, że nie możesz sobie pozwolić na przetwory ze względu na cukier, mamy dla Ciebie rozwiązanie – ten prosty przepis na powidła śliwkowe bez cukru skradnie twoje serce!
Składniki:
- 3,5 kg śliwek
- sok z ½ cytryny
- ⅓ szklanki wody
Przygotowanie:
- Śliwki umyj, wydryluj i przekrój na pół.
- Przełóż śliwki do garnka z grubym dnem, a następnie dodaj wodę i sok z cytryny.
- Gotuj na bardzo małym ogniu, aby śliwki nie przykleiły się do dna. Powidła wyjdą o wiele lepiej, jeśli będą się smażyć bez pośpiechu (czyli np. 2 godziny jednego dnia i 2 godziny drugiego dnia).
- Gorące powidła przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków i zapasteryzuj.
Wskazówka: W ten sposób możesz przygotować także inne przetwory! Dżem z rabarbaru czy przetwory z aronii wcale nie muszą mieć cukru, aby być pyszne. Sama się przekonaj!
Danie z bezcukrowymi powidłami śliwkowymi
Powidła śliwkowe sprawdzą się na słodko, ale możesz z nich stworzyć także wytrawną potrawę. W tym celu będzie Ci potrzebna fasolka szparagowa, która dojrzewa w tym samym czasie, co śliwki.
Potrzebne Ci będzie 5 kg fasolki szparagowej, 10 łyżeczek soli i 10 łyżeczek cukru. Fasolkę wyczyść, ugotuj i odetnij końcówki, a następnie umieść ścisło w wyparzonych słoikach i zalej wodą z gotowania. Do każdego słoika wsyp po łyżeczce soli i cukru. Słoiki zapasteryzuj. Tak przygotowaną fasolkę możesz otworzyć zimą i umieścić na pieczonym łososiu, a następnie dodać na wierzch powidła śliwkowe. Bon apetit!
Powidła śliwkowe – możesz zrobić je w piekarniku!
Czy wiesz, że powidła śliwkowe możesz przygotować także w piekarniku? Nie musisz tracić czasu nad garnkiem i sprawdzać co chwilę, czy nic się nie przypala. Smak takich przetworów jest bardziej szlachetny i wyrazisty, więc warto wypróbować tę metodę! Oto przepis.
Składniki:
- 5 kg mocno dojrzałych śliwek węgierek,
- 5 łyżek cukru,
- cynamon (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Wydryluj śliwki, przetnij na pół i przełóż do wysokiej blachy.
- Wierzch posyp cukrem i delikatnie przemieszaj.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
- Czas pieczenia zależy od śliwek, jednak należy pamiętać, aby mniej więcej co pół godziny je przemieszać. Najczęściej zajmuje to około 2 godzin. Śliwki są gotowe, gdy masa spada z łyżki płatami.
- Wystaw śliwki z piekarnika i zaczekaj, aż wystygną i zgęstnieją. W tym momencie możesz je także posypać cynamonem.
- Następnie przełóż przetwory do słoików i wstaw do nagrzanego do 130 stopni piekarnika na około 20 minut. Gotowe!
Ciasto jak u babci


Gdy masz już przygotowane powidła śliwkowe, nie sposób nie użyć ich do ciasta! Dlatego właśnie przedstawiamy Ci przepis na kruche ciasto z powidłami śliwkowymi – jak u babci!
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- ½ szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 200 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka schłodzonej gęstej śmietany,
- szczypta soli,
- 2 łyżki kakao,
- słoiczek powideł śliwkowych,
- cukier puder.
Przygotowanie:
-
Białka oddziel od żółtek. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj śmietanę, cukier i żółtka.
-
Schłodzone masło posiekaj i dodaj do składników, zagniatając ciasto, a następnie podziel wszystko na 3 części.
-
Do jednej części dodaj kakao i zagnieć. Wszystkie 3 porcje zawiń w folię i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
-
Jedną porcją jasnego ciasta wylep dno blachy (użyj papieru do pieczenia) i ponakłuwaj widelcem.
-
Posmaruj ciasto powidłami śliwkowymi. Na powidła zetrzyj ciemne ciasto.
-
Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem i rozsmaruj na ciemnym cieście. Na wierzch ciasta zetrzyj ostatnią jasną część ciasta.
-
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45-50 minut do zarumienienia wierzchu. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Wskazówka: Zamiast powideł śliwkowych możesz też użyć dżemu owocowego. Sprawdź, jak jak zrobić dżem truskawkowy lub poproś babcię o przepis na ulubione przetwory – z pewnością go dla Ciebie przygotuje!
Powidła śliwkowe przydadzą się zarówno do słodkich wypieków, jak i wytrawnych dań. Co więcej, takie powidła są proste w przygotowaniu i możesz je zrobić na wiele sposobów. Więcej pomysłów na przetwory i nie tylko znajdziesz na Westwing – dołącz już dziś!