Śliwki z liśćmi na powidła śliwkowe

Słodko-kwaśne, wyraziste i przede wszystkim pyszne! Powidła śliwkowe to prawdziwy smak dzieciństwa. Kto nie pamięta kanapek z twarożkiem i powidłami, albo makaronu czy knedli ze śliwkowymi przetworami? Dzisiaj przywołamy te wspomnienia, przygotowując smaczne powidła śliwkowe ze sprawdzonych przepisów – z korzenną nutą, bez cukru oraz w innych wersjach. Wbrew pozorom zrobienie przetworów ze śliwek jest bardzo proste – wymaga jedynie nieco cierpliwości podczas usuwania pestek! Dzięki wytrwałości w przygotowaniach będziesz jednak mogła rozkoszować się niezwykłym smakiem śliwek przez cały rok. 

Kiedy robi się powidła śliwkowe? 

W Polsce sezon na śliwki przypada od lipca do września (z naciskiem na ten ostatni miesiąc), warto więc właśnie wtedy zrobić zapasy i przygotować domowe przetwory. Pamiętaj też, że w tym czasie możesz także zrobić weki z innych sezonowych owoców. Mowa tutaj o przetworach z gruszek czy konfiturze z wiśni – koniecznie ich spróbuj! Powidła śliwkowe na pewno przydadzą się w domowej spiżarni. Odpowiednio zakonserwowane wytrzymają naprawdę długo! 

Jakie śliwki wybrać do powideł? 

Klasycznie do powideł śliwkowych wykorzystuje się węgierki. Ze względu na słodko-kwaśny smak, doskonale nadają się na przetwory. Oprócz węgierek na powidła śliwkowe nadadzą się również mirabelki i renklody. 

Jak rozpoznać, czy śliwki są już gotowe? Ich miąższ powinien łatwo oddzielać się od pestki, a skórka może być nawet lekko pomarszczona – to oznacza, że śliwki idealnie nadają się do przetworów. Im mniej wodniste, tym lepiej – szybciej się usmażą i nie trzeba będzie ich zbytnio słodzić. 

Powidła śliwkowe z korzenną nutą – przepis 

Ten przepis jest idealny do świątecznego piernika, jednak przyznajmy szczerze, kto czasem nie tęskni za świętami w środku lata? Powidła śliwkowe z korzenną nutą to idealna furtka do magicznej atmosfery świąt o każdej porze roku – pozwól sobie na nią nie tylko w grudniu! 

Składniki: 

  • 2 kg śliwek węgierek 
  • 100 g cukru 
  • 1 łyżka przyprawy korzennej 

Przygotowanie: 

  1. Śliwki umyj i wydryluj, a następnie przełóż do garnka z grubym dnem i zagotuj bez przykrycia, często mieszając. 
  2. Zmniejsz moc palnika i mieszaj co jakiś czas, aby śliwki nie przykleiły się do dna. Gotuj do momentu, aż odparuje sok (około 2 godziny). 
  3. Przełóż konfiturę do blendera i zmiksuj na gładką masę. 
  4. Powidła przełóż ponownie do garnka, dodaj cukier i przyprawę korzenną. Ponownie gotuj do momentu, aż wszystko zgęstnieje. 
  5. Przełóż przetwory do słoiczków i zapasteryzuj. 

Wskazówka: Jak pasteryzować słoiki? To proste! Po przełożeniu konfitury do słoików wyłóż dno garnka bawełnianą ściereczką, a następnie włóż ostygnięte słoiczki do naczynia i zalej do ⅔ wysokości zimną wodą. Następnie gotuj przez 15 minut. Po ugotowaniu wyciągnij z garnka i schładzaj do góry dnem. Możesz dodatkowo owinąć słoiki ściereczką. W ten sposób zakonserwujesz nie tylko powidła śliwkowe, lecz także przetwory z winogron czy konfiturę z agrestu

Powidła śliwkowe bez cukru – przepis 

Jeśli myślisz, że nie możesz sobie pozwolić na przetwory ze względu na cukier, mamy dla Ciebie rozwiązanie – ten prosty przepis na powidła śliwkowe bez cukru skradnie twoje serce! 

Składniki: 

  • 3,5 kg śliwek 
  • sok z ½ cytryny 
  • ⅓ szklanki wody 

Przygotowanie: 

  1. Śliwki umyj, wydryluj i przekrój na pół. 
  2. Przełóż śliwki do garnka z grubym dnem, a następnie dodaj wodę i sok z cytryny. 
  3. Gotuj na bardzo małym ogniu, aby śliwki nie przykleiły się do dna. Powidła wyjdą o wiele lepiej, jeśli będą się smażyć bez pośpiechu (czyli np. 2 godziny jednego dnia i 2 godziny drugiego dnia). 
  4. Gorące powidła przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków i zapasteryzuj. 

Wskazówka: W ten sposób możesz przygotować także inne przetwory! Dżem z rabarbaru czy przetwory z aronii wcale nie muszą mieć cukru, aby być pyszne. Sama się przekonaj! 

Danie z bezcukrowymi powidłami śliwkowymi 

Powidła śliwkowe sprawdzą się na słodko, ale możesz z nich stworzyć także wytrawną potrawę. W tym celu będzie Ci potrzebna fasolka szparagowa, która dojrzewa w tym samym czasie, co śliwki. 

Potrzebne Ci będzie 5 kg fasolki szparagowej, 10 łyżeczek soli i 10 łyżeczek cukru. Fasolkę wyczyść, ugotuj i odetnij końcówki, a następnie umieść ścisło w wyparzonych słoikach i zalej wodą z gotowania. Do każdego słoika wsyp po łyżeczce soli i cukru. Słoiki zapasteryzuj. Tak przygotowaną fasolkę możesz otworzyć zimą i umieścić na pieczonym łososiu, a następnie dodać na wierzch powidła śliwkowe. Bon apetit! 

Powidła śliwkowe – możesz zrobić je w piekarniku! 

Czy wiesz, że powidła śliwkowe możesz przygotować także w piekarniku? Nie musisz tracić czasu nad garnkiem i sprawdzać co chwilę, czy nic się nie przypala. Smak takich przetworów jest bardziej szlachetny i wyrazisty, więc warto wypróbować tę metodę! Oto przepis. 

Składniki: 

  • 5 kg mocno dojrzałych śliwek węgierek, 
  • 5 łyżek cukru, 
  • cynamon (opcjonalnie). 

Przygotowanie: 

  1. Wydryluj śliwki, przetnij na pół i przełóż do wysokiej blachy. 
  2. Wierzch posyp cukrem i delikatnie przemieszaj. 
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. 
  4. Czas pieczenia zależy od śliwek, jednak należy pamiętać, aby mniej więcej co pół godziny je przemieszać. Najczęściej zajmuje to około 2 godzin. Śliwki są gotowe, gdy masa spada z łyżki płatami. 
  5. Wystaw śliwki z piekarnika i zaczekaj, aż wystygną i zgęstnieją. W tym momencie możesz je także posypać cynamonem. 
  6. Następnie przełóż przetwory do słoików i wstaw do nagrzanego do 130 stopni piekarnika na około 20 minut. Gotowe! 

Ciasto jak u babci 

Gdy masz już przygotowane powidła śliwkowe, nie sposób nie użyć ich do ciasta! Dlatego właśnie przedstawiamy Ci przepis na kruche ciasto z powidłami śliwkowymi – jak u babci! 

Składniki: 

  • 4 szklanki mąki pszennej, 
  • 4 jajka, 
  • ½ szklanki cukru, 
  • cukier waniliowy, 
  • 200 g masła, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżka schłodzonej gęstej śmietany, 
  • szczypta soli, 
  • 2 łyżki kakao,
  • słoiczek powideł śliwkowych, 
  • cukier puder. 

Przygotowanie: 

  1. Białka oddziel od żółtek. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj śmietanę, cukier i żółtka. 

  2. Schłodzone masło posiekaj i dodaj do składników, zagniatając ciasto, a następnie podziel wszystko na 3 części.

  3. Do jednej części dodaj kakao i zagnieć. Wszystkie 3 porcje zawiń w folię i wstaw do lodówki na 15-20 minut. 

  4. Jedną porcją jasnego ciasta wylep dno blachy (użyj papieru do pieczenia) i ponakłuwaj widelcem.

  5. Posmaruj ciasto powidłami śliwkowymi. Na powidła zetrzyj ciemne ciasto. 

  6. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem i rozsmaruj na ciemnym cieście. Na wierzch ciasta zetrzyj ostatnią jasną część ciasta.

  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45-50 minut do zarumienienia wierzchu. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem. 

Wskazówka: Zamiast powideł śliwkowych możesz też użyć dżemu owocowego. Sprawdź, jak jak zrobić dżem truskawkowy lub poproś babcię o przepis na ulubione przetwory – z pewnością go dla Ciebie przygotuje! 

Powidła śliwkowe przydadzą się zarówno do słodkich wypieków, jak i wytrawnych dań. Co więcej, takie powidła są proste w przygotowaniu i możesz je zrobić na wiele sposobów. Więcej pomysłów na przetwory i nie tylko znajdziesz na Westwing – dołącz już dziś!