Brownie ułożone w stos na paterze, butelka mleka obok

Jeśli mielibyśmy podać receptę na szczęście, z pewnością byłby to przepis na mocno czekoladowe brownie. W końcu czekolada to istna królowa słodyczy! Brownie to chyba najpopularniejsze ciasto na świecie. Ten czekoladowy smakołyk uwielbiają wszyscy, ale choć przepis jest prosty, osiągnięcie idealnego rezultatu może okazać się wyzwaniem, szczególnie dla początkujących. Dlatego też, mamy dla Ciebie kilka propozycji na aromatyczne, czekoladowe szczęście. Znajdziesz w nich także wersje bez glutenu i wersje wegańskie. Jak widzisz każdy, niezależnie od preferencji żywieniowych, może sprawdzić nasz przepis na brownie

Idealny ale klasyczny przepis

Brownie ułożone w stosik na białym tle

Brownie to ciasto, które skrada serca zarówno małym jak i dużym domownikom. Dla wielu Amerykanów jest ono synonimem comfort food. Ta ikona w dziedzinie wypieków nabawiła się nawet własnych legend mówiących o jej powstaniu. Jedna z nich głosi, że niejaka Pani Brown, amerykańska bibliotekarka, pewnego popołudnia postanowiła upiec klasyczne ciasto czekoladowe. Niestety, spiesząc się, zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. Ciasto nie wyrosło, ale gospodyni mimo to podała gościom płaski, mocno czekoladowy wypiek. O dziwo nikt nie krytykował jej dzieła, a wręcz przeciwnie – słodki zakalec okazał się być kulinarnym hitem. My nie pozostawiamy rzeczy przypadkowi, dlatego mamy dla Ciebie przepis na brownie idealne! 

Potrzebujesz: 

  • 245 g czekolady gorzkiej dobrej jakości (min. 72% kakao*) 
  • 200 g masła 82% 
  • 175 g zwykłego cukru drobnego 
  • 125 g cukru brązowego 
  • 4 duże jaja L, lekko rozbełtane widelcem 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 115 g mąki pszennej 
  • szczypta soli 

Krok 1: Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm (lub 23 x 30) wyłóż papierem do pieczenia. 

Krok 2: Pokruszoną czekoladę i masło w kostce włóż do dużej żaroodpornej miski, umieszczonej nad delikatnie wrzącą wodą i pozostaw do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. 

Krok 3: Zdejmij miskę z ognia i ostudź poprzez wmieszanie do niej cukrów balonową trzepaczką. Dodaj ekstrakt z wanilii, rozbełtane jaja i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. 

Krok 4: Mąkę przesiej i dodaj do niej sól mieszając. Przelej ciasto na brownie do przygotowanej formy i rozsmaruj tak, aby wszędzie miało jednakową grubość. 

Krok 5: Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 35-40 minut obracając formę w połowie pieczenia, do momentu, gdy brzegi zaczną delikatnie pękać a środek będzie miękki w środku, ale nie płynny. 

Krok 6: Upieczone brownie w formie wyjmij z piekarnika na kratkę i pozostaw na 10 minut. 

Gotowe! Twoja czekoladowa rozkosz czeka na moment w którym rozsiądziesz się wygodnie w fotelu i rozpoczniesz degustację. Zaparz filiżankę espresso, ulubionej herbaty lub chai latte i odpręż się.

Przepis na bezglutenowe brownie wg. Beaty Śniechowskiej 

Bezglutenowe brownie z fior de sal na białym, deserowym talerzu na ściereczce w kratę

Beata Śniechowska to niesamowicie utalentowana zwyciężczyni II polskiej edycji programu kulinarnego MasterChef. Mamy to szczęście, że zdradziła nam swój przepis na pyszne, bezglutenowe brownie z Flor de Sal, czyli kwiatem soli. Lubisz niezwykłe i oryginalne połączenia smakowe? Jeśli tak, to koniecznie musisz sprawdzić ten przepis w domu. 

Zastanawiasz się czym jest wspomniany kwiat soli? To wykwintne kryształy soli, które powstają na powierzchni solanek i używane są przez najlepszych szefów kuchni na świecie gwarantują wyjątkowe doznania smakowe. A więc skoro już wszystko wiemy, czas na listę zakupów! 

Potrzebujesz: 

  • 200 g gorzkiej czekolady 70% 
  • 160 g oleju kokosowego (lub miękkiego masła) 
  • 3 jajka 
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 
  • 220 g cukru pudru 
  • 100 g mąki kokosowej 
  • 20 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka Flor de Sal 
  • do dekoracji: mrożone maliny i mięta 

  1. Krok

    Formę o wymiarach około 24 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

  2. Krok

    Gorzką czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż wraz z olejem lub masłem do miski. Następnie nastaw kąpiel wodną. Do rondla wlej około 3-4 cm wody, doprowadź ją do wrzenia, ustaw na rondlu miskę w taki sposób, aby jej spód nie miał kontaktu z gorącą wodą. 

  3. Krok

    Moc palnika zmniejsz do minimum, roztop czekoladę i połącz ją z tłuszczem cały czas mieszając. 

  4. Krok

    Gotową mieszaninę przestudź przez około 15 minut. Następnie wbij jajka do dużej miski, dodaj sól, cukry i ubij całość na puszystą masę. 

  5. Krok

    Nie przerywając ubijania, wlej płynną czekoladę i zmiksuj całość do połączenia składników. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i kokosową i wymieszaj z masą.

  6. Krok

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni. Masę wlej do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch, całość posyp kwiatem soli i tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut

Po upływie wskazanego czasu brownie możesz wyjąć z piekarnika i przestudzić, a później już tylko zajadać i cieszyć się jego niesamowicie czekoladowym smakiem! 

Zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem i pieczeniem? Zobacz, jak wykonać:

Przepis na wegańskie brownie 

Brownie ozdobione malinami, mięta i orzechami

Czy decydując się na weganizm, musisz zrezygnować ze słodyczy? Oczywiście, że nie! Warto natomiast przypomnieć różnice między weganizmem a wegetarianizmem. Wegetarianie wyłączają z diety tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Z kolei, weganie nie spożywają żadnych produktów tego typu. Weganizm zakłada spożywanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego. 

Jak już wiesz, tradycyjne brownie wykonuje się z masłem oraz z jajkami. Ale można też zrobić z fasoli, a nawet z wody po cieciorce. Niezmiennym składnikiem jest natomiast dobra czekolada i sprawdzony przepis. I taki właśnie przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie! 

Przygotuj: 

  • 1 puszka fasoli czerwonej 
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wrzącej wody 
  • 1 szklanka migdałów zmielonych jak na mąkę 
  • 50 g kakao 
  • 180 g cukru brązowego 
  • niecałe pół szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego/z pestek winogron (ok. 6 pełnych łyżek) 
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • miąższ z 1 laski wanilii 
  • garść posiekanych migdałów 
  • tabliczka gorzkiej czekolady 

Krok 1: Piekarnik nagrzej do 180°C, a formę lekko wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Siemię lniane zalej wrzącą wodą i odstaw do ostygnięcia. 

Krok 2: Odcedzoną i dobrze przepłukaną fasolę, glut z siemienia, zmielone migdały, kakao, olej, cukier oraz wanilię umieść w naczyniu blendera i dokładnie zmiksuj na gładką pastę, dodając czekoladę. 

Krok 3: Masę przełóż do formy. Posyp wierzch posiekanymi migdałami lub czekoladowymi wiórkami i  wstaw do piekarnika. 

Krok 4: Piecz na dolnym piętrze piekarnika przez około 50 minut , a po około 30–40 minutach przykryj ciasto od góry folią aluminiową. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! 

Przepis na muffiny brownie

Brownie możesz również zrobić pod postacią pysznych, mocno czekoladowych muffinek. Zobacz nasz przepis na babeczki brownie!

trzy muffiny czekoladowe na białej tacce na stole obok białej patery z czekoladowym ciastem

Składniki:

  • 120 g posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych,
  • 120 g masła,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki kakao dobrej jakości,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru,
  • łyżeczka soli.
  1. Nagrzej piekarnik do 180°C, a formę do pieczenia wyłóż papilotkami.
  2. Roztop czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej i lekko ją ostudź.
  3. W misce wymieszają ze sobą suche składniki, czyli mąkę, kakao oraz sól.
  4. W drugiej, ubij jajka z cukrem do otrzymania puszystej masy. Następnie, zmniejsz obroty miksera i powoli dolewaj czekoladowy płyn.
  5. Na samym końcu dodaj mąkę i delikatnie zmieszaj ją w czekoladową masę tylko do połączenia.
  6. Przelej ją do formy i piecz przez około 15 minut.

Brownie możesz podawać na wiele sposobów. My uwielbiamy połączenie z bitą śmietaną lub z domowymi lodami. Pycha! Ale warto przetestować, także opcję z gorącym karmelem czy posypką orzechową. Tym wyjątkowym deserem, możesz raczyć się zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno, aczkolwiek podpowiemy, że gorące brownie w malinami będzie jak plasterek na stłuczone kolano – przyniesie ulgę i wprowadzi Cię w stan błogiego relaksu!

A jeśli szukasz dalszych wskazówek i przepisów, zarejestruj się na Westwing, a otrzymasz codzienną dawkę inspiracji oraz wyjątkowych kampanii.