Kup najlepsze marki do -70%

Kup najlepsze marki do -70%

Drewniany stół z różowym czajnikiem oraz srebrnym garnkiem z grzanym winem

Jesienią i zimą, gdy na dworze mróz i plucha, trudno nam oprzeć się cudownie rozgrzewającemu grzanemu winu. Dodany do niego miód, goździki, cynamon czy pomarańcza już samym swoim aromatem wypełniają nasze ciała niepowtarzalnym ciepłem. Nie ma nic lepszego na mroźną pogodę niż owinięcie się szczelnie w koc z kubkiem pełnym grzańca na kanapie w salonie. Przepis na grzane wino to nic trudnego – chętnie podzielimy się z Tobą historią tego trunku i naszymi ulubionymi sposobami jego przyrządzenia. Uwaga – będzie gorąco!

Gdzie to się zaczęło – trochę historii grzańca

Jako, że uwielbiamy zaszyć się w ciepłym kącie ze szklanką dobrze przyprawionego grzanego wina, nie możemy zapominać, że nie jest to wynalazek naszych czasów – badania dowodzą, że historia tego trunku sięga aż starożytnego Rzymu! Rzymianie lubowali się w ciepłych napojach opartych na winie dosładzanych pszczelim miodem. Jednak aromatyczne, dobrze przyprawione grzańce nie bez kozery kojarzą nam się z okresem świąt Bożego Narodzenia – to właśnie na austriackich i niemieckich, XIV-wiecznych jarmarkach bożonarodzeniowych narodził się zwyczaj takiego przyrządzania grzanego wina. W Szwecji zaś ważenie tamtejszej wersji grzańca – glöggu, to prawdziwa tradycja! W Polsce zwyczaj takiego spożywania wina pochodzi z wydanej w 1595 roku książki „Herbarz polski” pióra zielarza i lekarza Marcina z Urzędowa. Zalecał on picie grzańców na rozgrzanie zimą, dla wzmocnienia organizmu przed chorobami i w walce z chandrą i smutkiem. Święte słowa!

Grzaniec: wybierz odpowiednie wino i składniki

Pierwszym krokiem na Twojej grzańcowej przygodzie, będzie zaopatrzenie się w odpowiednie wino. Nie jest wymogiem, by było to wino z górnej półki za kilkadziesiąt złotych – z racji tego, że będziesz je doprawiać i podgrzewać, wystarczy trunek przeciętny, dostępny w każdym sklepie. Świetnie sprawdzi się wino czerwone, a te najbardziej nadające się na grzańce pochodzą z Hiszpanii, Portugalii, Węgier czy Chile – ich smak wyróżnia się głębokim, wieloowocowym aromatem.

Zwykle wybiera się półwytrawne i półsłodkie, ale w razie potrzeby możesz postawić również na wina najbardziej wytrawne i słodkie. W ostateczności, czekać Cię będzie ich dosłodzenie bądź zbicie poziomu cukru. Masz pół białego, a pół czerwonego wina? Bez obaw! Zmieszane ze sobą również dadzą świetny efekt. Nie wybierz tylko zbyt mocnych – efekty mogą być piorunujące! W okresie bożnonarodzeniowym, na półkach sklepowych, znajdziesz również gotowe wina do przygotowania grzańca. Ważne jest, abyś przed jego podgrzaniem, sprawdził czy w jego składzie znajdują się już przyprawy.

Gdy wybierzesz już wino, nadejdzie pora na decyzję, których przypraw użyjesz podczas przygotowywania. Szalenie popularne są goździki, dodadzą niezbędnej ostrości i korzennego smaku! Stosuje się również cynamon, w proszku bądź w całości oraz imbir lub kardamon.

Niesamowite efekty osiąga się, dodając do grzańca cytrusową nutę na przykład skórka pomarańczy czy cytryny odświeży cały napój. Pasują również suszone owoce takie jak jabłka, śliwki czy rodzynki – dodadzą one niepowtarzalnego smaku. Może zachęci Cię podkreślająca korzenny smak grzańca gałka muszkatołowa? Słodka wanilia? A może dodający pikanterii czarny pieprz? Wybierz to, co tylko lubisz i nie bój się improwizować!

Drewniany stół na któym znajdują się talerze, kubek z grzanym wienem oraz wypieki

Przepis na grzane wino

Masz już wszystkie składniki? To świetnie! Pozostaje nam tylko przyrządzić nasz grzaniec… a potem niech wali się świat! Oto nasz ulubiony przepis – jest bardzo prosty i z łatwością przyrządzisz go w „trymiga” – zarówno dla siebie, jak i dla swoich gości. Wprost zwala z nóg swoim aromatem!  

Oto przepis na grzane wino krok po kroku:

  1. Krok

    Butelkę wybranego wina przelej do garnka i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Dobrze przypilnuj, by wino się nie zagotowało. Utrzymuj je w temperaturze około 60 stopni Celsjusza.

  2. Krok

    Dodaj wybrane przyprawy – to moment na goździki czy laskę cynamonu. Jeśli lubisz, dodaj kilka plastrów świeżego imbiru (lub łyżeczkę sproszkowanego) i wzmacniającą nieziemski aromat gałkę muszkatołową. 

  3. Krok

    Dobrym pomysłem będzie dodanie skórki bądź kilku plastrów pomarańczy. Doda to do wina cytrusowego, orzeźwiającego posmaku i słodyczy. Gdy wino jest zbyt wytrawne, w tym momencie możesz dosłodzić je odrobiną miodu bądź cukru. My polecamy to pierwsze!

  4. Krok

    Zamieszaj całą miksturę i podgrzej na małym ogniu.

  5. Krok

    Gdy osiągnie optymalną temperaturę, rozlej do ceramicznych kubków. Gotowe! Pozostaje cieszyć się rozgrzewającym, otulającym ciepłem grzańcem!

Uwaga! Pamiętaj, że grzanego wina nie wolno gotować – utraci wtedy ono swój zjawiskowy aromat. Należy zachować dużą ostrożność. Jeśli chcesz, możesz podgrzać poszczególne składniki osobno – masz wtedy pewność, że z grzańca uwolni się cały smak! W razie potrzeby, grzane wino można podgrzewać w kuchence mikrofalowej.

Serwowanie grzanego wina

Znasz już przepis na grzane wino, pozostaje więc jedynie wybór naczyń, w którym je zaserwujesz. Świetnie sprawdzą się zdobione szklane kielichy – zdecyduj się jednak na te z uchem – nie chcesz się przecież poparzyć! Jeśli kusi Cię tradycja, wybierz kamionkowe kubki – grzaniec pity z takiego potężnego naczynia smakuje wyśmienicie. Dobrym wyborem będzie też żaroodporne, grube szkło – dzięki zastosowaniu takiego materiału napój długo utrzyma swoją rozgrzewającą temperaturę. Szerokie i głębokie puchary to również prawdziwy must-have do grzanego wina!

Niezależnie, jaki rodzaj serwowania wybierzesz – kubki, puchary, szklanki czy kieliszki (a może nie powstrzymasz apetytu i upijesz wprost z garnuszka?), jesteśmy pewni, że wyjdzie pysznie! Grzane wino to znakomity przepis na chłodne dni, gdy niepogoda za oknem. Nie pozostaje nic innego, jak brać się za przyrządzanie! Życzymy smacznego od całego zespołu Westwing!