Dwie butelki wina stojące na stole obok kieliszków

Uwielbiasz wieczory z książką i kieliszkiem wina? A może jak relaks to tylko domowe SPA i długie kąpiele? Relaksacyjne świece, domowe wino oraz ulubiona sól do kąpieli. Sezon na długie wieczory właśnie się rozpoczyna. Przygotuj się odpowiednio i wykorzystaj dary natury jakimi są np. pyszne winogrona do przygotowania domowych przetworów, które sprawdzą się podczas czasu dla siebie. Mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na wino z winogron, który zachwyci Twoich bliskich i Twoje kubki smakowe.  

Domowe wino z winogron – zalety

W Polsce od kilku lat wzrasta zainteresowanie domowymi przetworami, nalewkami jak np. pyszna i zdrowa nalewka z pigwy czy nalewka z orzecha włoskiegodżemami i domowym winem. Domowa produkcja ma swoje niewątpliwe zalety, zwłaszcza produkcja wina. Przynosi wiele zaskakujących i niezwykłych korzyści zdrowotnych. Wiadomo, że pite do posiłków zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych. Wino jest bogatym źródłem witamin A, B, C, H, PP oraz minerałów, głównie żelaza, fosforu, miedzi, selenu, cynku, magnezu i wapnia. Jednak tym, co decyduje o wartościach zdrowotnych wina, są zawarte w nim przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek, odpowiedzialne są za powstawanie chorób nowotworowych, a także przyśpieszają proces starzenia się organizmu. Jak widzisz samo zdrowie!  

Podstawowe zasady 

Niezależnie do tego, czy wino powstanie z jasnych czy ciemnych winogron, będzie się ono odznaczało wyjątkowym smakiem i aromatem. Ważnym jest, przestrzeganie kilku podstawowych zasad.  

  1. Przede wszystkim owoce jakie planujesz użyć muszą być ładne i dojrzałe. Owoce niedojrzałe, uszkodzone lub nadpsute należy odrzucić, bo nawet kilka nieodpowiednich owoców może zniszczyć nasze dzieło. Taka sama zasada obowiązuje jeśli chodzi Ci po głowie np. nalewka z kwiatów czarnego bzu czy nalewka z malin.  

  2. Warto zaopatrzyć się w cukromierz. Podstawowe wyznaczniki parametrów naszego surowca, to zawartość cukru, kwasowość i pH. Pozwoli nam ocenić stopień dojrzałości winogron i poziom potencjalnego alkoholu w przyszłym winie. Przyjmuje się, że dla win białych powinno być to przynajmniej 20° Blg (1° Blg odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w jednym litrze moszczu), a dla win czerwonych minimum 22°. 

  3. Wyrób wina białego i wina czerwonego znacznie się różni. Zasady produkcji wina białego to wycinek z procesu produkcji win czerwonych. 

  4. Kupując drożdże winiarskie, sprawdź czy są one przechowywane w odpowiednich warunkach. Kupuj wyłącznie drożdże suche, które po uwodnieniu namnażają się zaledwie w 20 minut. 

  5. Zadbaj o klarowność wina. Za pomocą igielitowego wężyka przelewa się mętne w tym czasie wino znad osadu do nowego naczynia, korkuje z użyciem rurki fermentacyjnej i czynność tę powtarza, aż osadu nie będzie, a nasze wino będzie przejrzyste.

  6. Gotowe wino powinno przed zabutelkowaniem, odleżeć przynajmniej kilka miesięcy dla pełnej stabilizacji i osiągnięcia pełni smaku, w możliwie dużych naczyniach zalanych „pod korek” i w pomieszczeniu o stabilnej temperaturze (tlen i wysoka temperatura to główni wrogowie wina).  

  7. Nigdy nie dolewaj do wina wody.

Co będzie potrzebne? 

Jak zapewne wiesz sukces każdego przetworu uwarunkowany jest od jakości składników jakich użyjesz i akcesoriów, które będą pomagać Ci w pracy. Tak samo jest w sytuacji, gdy planujesz wykorzystać przepis na wino z winogron i wyprodukować domowy trunek. Poniżej znajdziesz listę niezbędnych składników i akcesoriów.   

  • drożdze winiarskie 
  • wysokiej jakości winogrona 
  • duży garnek do miażdżenia owoców 
  • naczynie do fermentacji np. gąsior 
  • wężyk i winomierz 
  • butelki na wino wraz z korkami    

Przepis na wino z winogron jasnych 

Wino przygotowywane z winogron jest alkoholem znanym i cenionym od wieków. Przepis na wino z winogron jest bardzo prosty, a lista składników wydaje się łatwo dostępna. Domowe wino z jasnych odmian winogrona jest wyjątkowo smaczne. Co więcej, wykorzystasz je nie tylko jako dodatek do obiadu czy kolacji. Z powodzeniem można stosować je podczas przygotowywania dań np. z rybami lub owocami morza. 

Składniki:  

  • 15 kg jasnych winogron 
  • 5 kg cukru 
  • 6 litrów przegotowanej wody 
  • szlachetne drożdże winiarskie 
  • pożywka dla drożdży  
  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie matki drożdżowej. Trzeba ją przyrządzić na kilka dni przed przystąpieniem do wyrobu wina według proporcji podanych na opakowaniu
  2. Dokładnie umyj i oszypułkuj owoce. Odrzuć te nadpsute. Winogrona w garnku dokładnie zgniatamy tak, by pękły wszystkie, pojedyncze owoce i wypuściły sok. Winogrona możemy zagniatać dłońmi, ale przy większych ilościach warto użyć jakiegoś narzędzia.
  3. W 3L wody rozpuścić 3 kg cukru ( kolejne 3L wody razem z 3kg cukru dodaj do nastawu po usunięciu owoców).
  4. Wlej do balonu sok razem z owocami, później syrop cukrowy i na końcu drożdże (temperatura nastawu nie powinna być wyższa niż 30°C!) wszystko porządnie wymieszaj, nałóż korek i rurkę fermentacyjną, rurkę zalej wodą i pamiętaj o dodaniu po tygodniu reszty syropu cukrowego. 
  5. Codziennie mieszaj zawartość. Po upływie 2 tygodni, usuń owoce z balonu, wyciśnij i wlej z powrotem młode wino. Pozostaw je do klarowania, po usunięciu owoców nie mieszaj już wina, spokojnie czekaj, aż zacznie się klarować.  

Przepis na wino z winogron ciemnych 

Najczęściej domowe wino z winogron przygotowywane jest z winogron czerwonych. Poniższy przepis na wino z winogron pozwoli przygotować alkohol o klasycznym smaku i mocy ok. 12 proc. Wino czerwone idealnie nadaje się do kolacji na których króluje mięso lub owoce morza.  

Składniki: 

  • 6 kg winogron 
  • 2,5 kg cukru 
  • 5 l wody 
  • 1 opakowanie drożdży winiarskich 
  • 1 opakowanie pożywki do drożdży 

Najpierw owoce oczyść, przebierz i opłucz. Całość rozgnieć na miazgę i przerzuć do butli. W tym samym czasie rozpuść cukier w przegotowanej wodzie, a jak przestygnie to dodaj go do owoców. Następnie przygotuj drożdże i pożywkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również dodaj do zawartości butli. Całość dokładnie wymieszaj i zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną. Potem odstaw butlę na ok. 6 tygodni w ciepłe miejsce do fermentacji. Po tym czasie, gdy tak zwana burzliwa fermentacja się zakończy, ściągnij wino znad owoców do mniejszej butli. Butlę ponownie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw do fermentacji na co najmniej 4 tygodnie. Na koniec rozlej wino do butelek.  

Przepis na wino z winogron bez drożdży 

Składniki:  

  • 10 kg winogron 
  • 5 litrów wody 
  • 3,5 kg cukru 

Na samym początku oczyść winogrona. Nie mocz ich jednak w wodzie, gdyż znajdujący się na nich nalot zastąpi Ci drożdże. Następnie w dużej misce rozgnieć winogrona na pulpę. Owocową miazgę przenieś do butli, zalej 3 litrami letniej przegotowanej wody. Potem dodaj 2 kg cukru rozpuszczonego w 1 litrze wody. Całość dokładnie wymieszaj. Zamknij następnie korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw na trzy dni w ciepłe, ciemne miejsce. Odczekaj 3 dni i dodaj pozostałą część cukru czyli 1,5 kg w 1 litrze letniej przegotowanej wody i powstały syrop wlej do butli. Całość dokładnie wymieszaj, zamknij korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na tydzień w temperaturze ok. 18°C. Po tygodniu umyj butlę i wlej do niej odcedzony płyn. Zamknij go szczelnie za pomocą korka na 4 tygodnie. Na koniec po tym czasie ściągnij wino do mniejszego gąsiora, gdzie z rurką fermentacyjną będzie odpoczywać 3 miesiące zanim przelejesz je do butelek.  

Dobrze dobrany przepis na wino z winogron to dobry początek do opracowywania domowych przetworów. Wino jest znane i cenione na świecie od setek lat. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też posiada właściwości zdrowotne. Popijając lampkę wina zarejestruj się na Westwing, gdzie czekają na Ciebie kolejne porady, dedykowane kampanie oraz cała gama inspiracji do stworzenia pięknego domu.