Przepisy na babeczki: 5 najlepszych pomysłów
Babeczki to słodkości nadające się na wiele okazji: urodziny, święta, spotkania z przyjaciółmi czy garden party. W zasadzie nie sposób znaleźć okoliczności, na której mogłyby one nie pasować. Jest ich tak wiele, a różnorodność smaków i dekoracji sprawia, że znajdą się wśród nich proste babeczki na co dzień i małe dzieła sztuki, przypominające mini torciki, które nadadzą wykwintności każdej okazji. Mówią, że przepis na muffinki i ciasteczka to tajemnica każdej pani domu, jeśli jednak nie masz jeszcze swoich ulubionych receptur, sprawdź nasze przepisy na babeczki i daj się zainspirować!

Babeczki to słodkości nadające się na wiele okazji: urodziny, święta, spotkania z przyjaciółmi czy garden party. W zasadzie nie sposób znaleźć okoliczności, na której mogłyby one nie pasować. Jest ich tak wiele, a różnorodność smaków i dekoracji sprawia, że znajdą się wśród nich proste babeczki na co dzień i małe dzieła sztuki, przypominające mini torciki, które nadadzą wykwintności każdej okazji. Mówią, że przepis na muffinki i ciasteczka to tajemnica każdej pani domu, jeśli jednak nie masz jeszcze swoich ulubionych receptur, sprawdź nasze przepisy na babeczki i daj się zainspirować!
Przepis na babeczki na dwa kęsy
Wraz z Michaliną Patrzałek, właścicielką znanego bloga kulinarnego The Food Haven, stworzyliśmy przepis na pyszne babeczki na dwa kęsy! Tak powstały czekoladowo – orzechowe babeczki z ganaszem z gorzkiej czekolady. Mówiąc krótko – czekoladowa rozkosz, która ukoi Twoje podniebienie i będzie idealnym dopełnieniem długiego, zimowego wieczoru. Chcesz wiedzieć jak je przygotować?
Krok 1: Prażone jabłko
Jedno jabłko obierz i pokrój na drobne kawałki, wrzuć na małą patelnię, dolej 1 łyżkę wody i duś chwilę pod przykryciem.
Krok 2: Mieszanka składników mokrych
Dodaj do miski:
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 150g (3/4 szklanki) nierafinowanego cukru trzcinowego demerara lub jasnego muscovado
- 65g (1/4 szklanki) prażonych jabłek
- 1 1/4 szklanki mleka sojowego
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczkę ekstraktu z prawdziwej wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
Całość zmieszaj ze sobą blenderem lub robotem kuchennym.
Krok 3: Mieszanka składników suchych
W drugiej misce połącz ze sobą suche składniki:
- 250g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej tortowej)
- 50g zmielonych orzechów (np. migdałów, laskowych)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczyptę soli
Krok 4: Ciasto
Połącz dwie zawartości misek i mieszaj do połączenia składników. Przelej do formy lub foremek (babeczki można upiec w jednej dużej formie do muffinek, wyłożonej papilotkami lub w małych foremkach), wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 – 35 minut, w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka.
Krok 5: Ganasz
W małym rondelku zagotuj 1/4 szklanki mleka sojowego lub śmietanki sojowej (może być również zwykłe mleko / śmietanka). Zdejmij rondel z ognia i dodaj 100g gorzkiej czekolady. Mieszaj aż czekolada się rozpuści, a następnie udekoruj ganaszem babeczki. Całość możesz ozdobić sezonowymi owocami np. połówką figi lub malinami.
Prosty przepis na babeczki

Według najprostszego przepisu na muffinki przygotowanie ciastek nie zajmuje więcej niż pół godziny. Żeby je przygotować potrzebne będą silikonowe formy na babeczki – mogą być mniejsze lub większe, w zależności od tego ile ciastek chcesz upiec. Możesz też skorzystać z zabawnych foremek w nietypowych kształtach – będą wtedy zabawną przekąską na imprezę.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju roślinnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krok 1: Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej.
Krok 2: Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki. Gotową masę przelej do foremek na muffinki.
Krok 3: Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, ostudź i udekoruj startą czekoladą, orzechami lub dowolnym owocem. Możesz podawać razem z lodami czekoladowymi lub filiżanką espresso.
Przepisy na babeczki: czekoladowe babeczki

Jesteś fanem brownie? W takim razie z pewnością pokochasz ten przepis na babeczki czekoladowe! Jest on prosty i szybki, a więc sprawdzi się jeśli jesteś dopiero początkującym cukiernikiem lub zwyczajnie nie masz czasu na gotowanie. Babeczki pełne są kakao i kawałków czekolady, która jest ulubionym comfort food wielu z nas!
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/2 szklanki kakao w proszku
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub rzepakowego
- 1 szklanka kawałków czekolady + w razie potrzeby więcej do polewy
-
Krok
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż foremkę na muffinki wkładkami do muffinów lub wysmaruj masłem. -
Krok
Wymieszaj suche składniki: mąkę uniwersalną, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. -
Krok
Wymieszaj mokre składniki: w osobnej misce wymieszaj jajko, mleko, wanilię i olej, aż dobrze się połączą. -
Krok
Połącz mokre i suche składnik. W tym momencie dodaj wiórki czekoladowe. Nie mieszaj zbyt mocno ciasta, bo babeczki będą gęste i suche. -
Krok
Wyłóż ciasto do foremek, wypełniając je prawie w całości. W razie potrzeby dodaj więcej kawałków czekolady. Piec w temperaturze 220°C, przez około 10 minut, a następnie zmniejsz do 175°C na około 5 minut lub do momentu suchego patyczka.
Babeczki z owocami

Dobrze jest korzystać z tego co w danym momencie daje nam natura. Mamy tu na myśli sezonowe owoce i warzywa. W okresie ich dojrzałości, są one najsmaczniejsze i posiadają najwięcej witamin. Czemu zatem, nie dodać ich do pysznych babeczek?
Składniki:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli esencji waniliowej
- sezonowe owoce (agrest, porzeczki, maliny, poziomki, jabłka itp.)
Krok 1: Owoce umyj i usuń ogonki/szypułki.
Krok 2: W jednej misce wymieszaj suche, a w drugiej mokre składniki. Zawartość obu misek połącz w jedną masę, nie mieszając zbyt długo.
Krok 3: Napełnij masą foremki wysmarowane masłem, na wierzchu ułóż po kilka sztuk owoców. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 25 minut. Po ostudzeniu możesz posypać muffinki cukrem pudrem.
Nasza wskazówka: wspaniale smakują z gałkową domowych lodów waniliowych.
Przepisy na babeczki: owsiane muffiny śniadaniowe

Babeczki mogą być również alternatywną na szybkie śniadanie lub deser po lunchu w pracy. Oczywiście, najlepsze będą owsiane z owocami oraz ziarnami, które zawierają w sobie błonnik.
Składniki:
- szklanka mleka,
- szklanka płatków owsianych,
- jajko,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego,
- szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki cukru,
- jeden dojrzały banan lub inny owoc np. starte jabłko,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: ulubione orzechy, suszona żurawina, rodzynki, itp.
- Nagrzej piekarnik do 200°C i wyłóż formę do pieczenia muffinek papilotkami.
- W jednej misce wymieszaj ze sobą płatki owsiane i mleko. Odstaw je na 10 minut. W osobnej misce połącz składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
- W drugiej misce, połącz najpierw jajko z olejem, a następnie dodaj do niech płatki owsiane z mlekiem i rozgniecionego banana.
- Całość wymieszaj ze sobą do połączenia się składników.
- Przełóż babeczki do formy.
- Piecz przez około 20 – 25 minut, do suchego patyczka.
Alternatywne przepisy na babeczki
Babeczki nie zawsze muszą składać się z klasycznych składników typu mąka, jajka, mleko i cukier. Istnieje wiele alternatywnych składników, które możesz dodać do ciasta, tworząc tym samym wersje bezglutenowe lub wegańskie a także fit, wedle Twoich upodobań kulinarnych.
Przepisy na babeczki: wegańskie babeczki bananowe
Próbowałeś kiedyś piec swój własny chlebek bananowy? Jeśli tak, z pewnością wiesz jaki jest pyszny i tym chętniej sprawdzisz ten smak w wersji muffinkowej. Jeśli nie, nie trać czasu i przetestuj ten prosty i szybki przepis.

Składniki:
- 3 szklanki mąki uniwersalnej,
- 1 szklanka białego cukru,
- ½ szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki rozgniecionych dojrzałych bananów
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj foremki na muffinki masłem lub wyłóż papierowymi wkładkami.
Krok 2: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier biały, cukier brązowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową i sól. Wymieszaj banany, olej rzepakowy i mleko kokosowe w osobnej misce. Całość połącz i wymieszaj, aż do połączenia. Napełnij muffinki ciastem.
Krok 3: Piecz w nagrzanym piekarniku, przez około 30-35 minut, aż wykałaczka włożona w środek muffinki wyjdzie czysta.
Bezglutenowe babeczki

W swojej diecie unikasz glutenu? Nie ma problemu. Przepisy na babeczki nie pomijają tych, osób cierpiących na celiakię. Będą to np. bezglutenowe marchewkowe babeczki, które przygotujesz już w około 40 minut!
Składniki:
- 1 średnie jabłko,
- 2 średnie marchewki
- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej np. kukurydzianej lub jaglanej,
- 1,5 szklanki mąki lnianej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli koszernej
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki całych nasion lnu
Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Zetrzyj jabłko i marchewkę w robocie kuchennym i odstaw na bok. Wyłóż muffinkową formę papilotkami lub nasmaruj oliwą.
Krok 2: W dużej misce wymieszaj mąkę, mączkę lnianą, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W osobnej misce wymieszaj mleko, jajka i wanilię. Dobrze wymieszaj i powoli wlej płynne składniki do suchych, cały czas mieszając. Gdy składniki mokre i suche zostaną połączone, dodaj przecier jabłkowo-marchewkowy. Delikatnie wymieszaj całość.
Krok 3: Równomiernie rozłóż ciasto między miseczkami na muffinki, wypełniając je do pełna. Posyp nasionami lnu na wierzch każdej muffinki. Piecz bez przykrycia przez 20-30 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w środek muffinki wyjdzie czysta.
Pieczenie babeczek: wskazówki
Pieczenie ciast w domu to pewnego rodzaju sztuka, która raz kończy się sukcesem, a raz niepowodzeniem. Jak unikną tego drugiego? Sprawdź kilka naszych porad i ciesz się zawsze udanymi wypiekami.
- Blacha i foremki do babeczek. Warto zainwestować w obie te rzeczy. Ciasto lubi przywierać do blachy, a szorowanie jej nie jest zbyt przyjemne i grozi jej uszkodzeniem.
- Suche i mokre składniki mieszaj osobno. Mokre i suche składniki łączymy (najlepiej dużą łyżką), szybko i niezbyt dokładnie, zapewni to lekkość i puszystość naszym babeczkom.
- Temperatura pokojowa składników. Nie używaj produktów wyjętych prosto z lodówki.
- Nagrzanie piekarnika. Nigdy nie wkładaj ciast i babeczek do nienagrzanego pieca.
- Przesiewaj mąkę. Mąkę najlepiej przesiej za pomocą sitka. Dzięki temu pozbędziesz się ewentualnych zanieczyszczeń i co najważniejsze – napowietrzysz ją, a ciasto będzie bardziej puszyste
Jak dekorować babeczki?


Upieczenie muffinów to tak naprawdę dopiero początek. Największa frajda następuje podczas ich dekoracji! Wystarczy, że przygotujesz rękaw cukierniczy z końcówkami o różnych kształtach, a także kremy w różnych kolorach!
- Dzięki różnym końcówkom do szprycowania kremu, możesz tworzyć motywy dekoracyjne w najróżniejszych kształtach, takich jak chociażby kwiaty.
- Dekoracją, samą w sobie będą też kolorowe i efektowne papilotki, w które możesz przełożyć swoje babeczki po upieczeniu.
- Na sklepowych półkach znaleźć można także dekoracyjne pisaki z kolorowym lukrem. Z ich pomocą z łatwością można wykonać efektowne dekoracje do muffinek, pokrywając je różnymi napisami czy wzorami.
Jak dekorować babeczki kremem?

- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 160 g cukru pudru,
- 5 łyżek ekstraktu waniliowego,
- kilka kropel soku z cytryny,
- barwniki naturalne – według uznania.
Miękkie masło ucieraj mikserem na puszystą masę, stopniowo dodając przesiany przez sito cukier puder. Ucieraj tak długo, aż krem będzie puszysty. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Całość mieszaj. Krem możesz podzielić na części i dodać do niego barwniki spożywcze tworząc tęczowe kompozycje.
Pieczenie muffinek to prawdziwa frajda, zarówno dla tych młodszych, jak i starszych łasuchów. To także świetny pomysł dla wszystkich, którzy mają dwie lewe ręce do pieczenia ciast, a chcieliby zaskoczyć czymś słodkim i efektownym swoich bliskich.
Mamy nadzieję, że nasze przepisy na babeczki sprawiły Ci wiele słodkich chwil, a jeśli szukasz dalszych wskazówek i inspiracji, zarejestruj się na Westwing i bądź na bieżąco!