Drewniana deska do krojenia z babeczkami obok białego kubka oraz cukierniczki na stoliczku kawowym

Babeczki to słodkości nadające się na wiele okazji: urodziny, święta, spotkania z przyjaciółmi czy garden party. W zasadzie nie sposób znaleźć okoliczności, na której mogłyby one nie pasować. Jest ich tak wiele, a różnorodność smaków i dekoracji sprawia, że znajdą się wśród nich proste babeczki na co dzień i małe dzieła sztuki, przypominające mini torciki, które nadadzą wykwintności każdej okazji. Mówią, że przepis na muffinki i ciasteczka to tajemnica każdej pani domu, jeśli jednak nie masz jeszcze swoich ulubionych receptur, sprawdź nasze przepisy na babeczki i daj się zainspirować!

Przepis na babeczki na dwa kęsy

Wraz z Michaliną Patrzałek, właścicielką znanego bloga kulinarnego The Food Haven, stworzyliśmy przepis na pyszne babeczki na dwa kęsy! Tak powstały czekoladowo – orzechowe babeczki z ganaszem z gorzkiej czekolady. Mówiąc krótko – czekoladowa rozkosz, która ukoi Twoje podniebienie i będzie idealnym dopełnieniem długiego, zimowego wieczoru. Chcesz wiedzieć jak je przygotować?

Krok 1: Prażone jabłko

Jedno jabłko obierz i pokrój na drobne kawałki, wrzuć na małą patelnię, dolej 1 łyżkę wody i duś chwilę pod przykryciem.

Krok 2: Mieszanka składników mokrych

Dodaj do miski:

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 150g (3/4 szklanki) nierafinowanego cukru trzcinowego demerara lub jasnego muscovado
  • 65g (1/4 szklanki) prażonych jabłek
  • 1 1/4 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczkę ekstraktu z prawdziwej wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego

Całość zmieszaj ze sobą blenderem lub robotem kuchennym.

Krok 3: Mieszanka składników suchych

W drugiej misce połącz ze sobą suche składniki:

  • 250g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej tortowej)
  • 50g zmielonych orzechów (np. migdałów, laskowych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę soli

Krok 4: Ciasto

Połącz dwie zawartości misek i mieszaj do połączenia składników. Przelej do formy lub foremek (babeczki można upiec w jednej dużej formie do muffinek, wyłożonej papilotkami lub w małych foremkach), wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 – 35 minut, w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka.

Krok 5: Ganasz

W małym rondelku zagotuj 1/4 szklanki mleka sojowego lub śmietanki sojowej (może być również zwykłe mleko / śmietanka). Zdejmij rondel z ognia i dodaj 100g gorzkiej czekolady. Mieszaj aż czekolada się rozpuści, a następnie udekoruj ganaszem babeczki. Całość możesz ozdobić sezonowymi owocami np. połówką figi lub malinami.

Prosty przepis na babeczki

Metalowa blaszka babeczek obok jajek i miską z masą na babeczki

Według najprostszego przepisu na muffinki przygotowanie ciastek nie zajmuje więcej niż pół godziny. Żeby je przygotować potrzebne będą silikonowe formy na babeczki – mogą być mniejsze lub większe, w zależności od tego ile ciastek chcesz upiec. Możesz też skorzystać z zabawnych foremek w nietypowych kształtach – będą wtedy zabawną przekąską na imprezę.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krok 1: Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej.

Krok 2: Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki. Gotową masę przelej do foremek na muffinki.

Krok 3: Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, ostudź i udekoruj startą czekoladą, orzechami lub dowolnym owocem. Możesz podawać razem z lodami czekoladowymi lub filiżanką espresso.

Przepisy na babeczki: czekoladowe babeczki

Czekoladowe muffinki w formie

Jesteś fanem brownie? W takim razie z pewnością pokochasz ten przepis na babeczki czekoladowe! Jest on prosty i szybki, a więc sprawdzi się jeśli jesteś dopiero początkującym cukiernikiem lub zwyczajnie nie masz czasu na gotowanie. Babeczki pełne są kakao i kawałków czekolady, która jest ulubionym comfort food wielu z nas!

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki kakao w proszku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub rzepakowego
  • 1 szklanka kawałków czekolady + w razie potrzeby więcej do polewy

  1. Krok

    Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż foremkę na muffinki wkładkami do muffinów lub wysmaruj masłem.

  2. Krok

    Wymieszaj suche składniki: mąkę uniwersalną, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i sól.

  3. Krok

    Wymieszaj mokre składniki: w osobnej misce wymieszaj jajko, mleko, wanilię i olej, aż dobrze się połączą.

  4. Krok

    Połącz mokre i suche składnik. W tym momencie dodaj wiórki czekoladowe. Nie mieszaj zbyt mocno ciasta, bo babeczki będą gęste i suche.

  5. Krok

    Wyłóż ciasto do foremek, wypełniając je prawie w całości. W razie potrzeby dodaj więcej kawałków czekolady. Piec w temperaturze 220°C, przez około 10 minut, a następnie zmniejsz do 175°C na około 5 minut lub do momentu suchego patyczka.

Babeczki z owocami

Biała patera na blacie kuchennym z babeczkami obok miseczki z mąką

Dobrze jest korzystać z tego co w danym momencie daje nam natura. Mamy tu na myśli sezonowe owoce i warzywa. W okresie ich dojrzałości, są one najsmaczniejsze i posiadają najwięcej witamin. Czemu zatem, nie dodać ich do pysznych babeczek?

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • sezonowe owoce (agrest, porzeczki, maliny, poziomki, jabłka itp.)

Krok 1: Owoce umyj i usuń ogonki/szypułki.

Krok 2: W jednej misce wymieszaj suche, a w drugiej mokre składniki. Zawartość obu misek połącz w jedną masę, nie mieszając zbyt długo.

Krok 3: Napełnij masą foremki wysmarowane masłem, na wierzchu ułóż po kilka sztuk owoców. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 25 minut. Po ostudzeniu możesz posypać muffinki cukrem pudrem.

Nasza wskazówka: wspaniale smakują z gałkową domowych lodów waniliowych.

Przepisy na babeczki: owsiane muffiny śniadaniowe

Owsiane babeczki na czarnym talerzu obok szklanki oraz wazonu z suszoną kompozycją

Babeczki mogą być również alternatywną na szybkie śniadanie lub deser po lunchu w pracy. Oczywiście, najlepsze będą owsiane z owocami oraz ziarnami, które zawierają w sobie błonnik.

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • szklanka płatków owsianych,
  • jajko,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • jeden dojrzały banan lub inny owoc np. starte jabłko,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: ulubione orzechy, suszona żurawina, rodzynki, itp.
  1. Nagrzej piekarnik do 200°C i wyłóż formę do pieczenia muffinek papilotkami.
  2. W jednej misce wymieszaj ze sobą płatki owsiane i mleko. Odstaw je na 10 minut. W osobnej misce połącz składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
  3. W drugiej misce, połącz najpierw jajko z olejem, a następnie dodaj do niech płatki owsiane z mlekiem i rozgniecionego banana.
  4. Całość wymieszaj ze sobą do połączenia się składników.
  5. Przełóż babeczki do formy.
  6. Piecz przez około 20 – 25 minut, do suchego patyczka.

Alternatywne przepisy na babeczki

Babeczki nie zawsze muszą składać się z klasycznych składników typu mąka, jajka, mleko i cukier. Istnieje wiele alternatywnych składników, które możesz dodać do ciasta, tworząc tym samym wersje bezglutenowe lub wegańskie a także fit, wedle Twoich upodobań kulinarnych.

Przepisy na babeczki: wegańskie babeczki bananowe

Próbowałeś kiedyś piec swój własny chlebek bananowy? Jeśli tak, z pewnością wiesz jaki jest pyszny i tym chętniej sprawdzisz ten smak w wersji muffinkowej. Jeśli nie, nie trać czasu i przetestuj ten prosty i szybki przepis.

Muffin bananowy polany konfiturą

Składniki:

  • 3 szklanki mąki uniwersalnej,
  • 1 szklanka białego cukru,
  • ½ szklanki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki rozgniecionych dojrzałych bananów
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego

Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj foremki na muffinki masłem lub wyłóż papierowymi wkładkami.

Krok 2: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier biały, cukier brązowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową i sól. Wymieszaj banany, olej rzepakowy i mleko kokosowe w osobnej misce. Całość połącz i wymieszaj, aż do połączenia. Napełnij muffinki ciastem.

Krok 3: Piecz w nagrzanym piekarniku, przez około 30-35 minut, aż wykałaczka włożona w środek muffinki wyjdzie czysta.

Bezglutenowe babeczki

Muffinki marchewkowe z polewą

W swojej diecie unikasz glutenu? Nie ma problemu. Przepisy na babeczki nie pomijają tych, osób cierpiących na celiakię. Będą to np. bezglutenowe marchewkowe babeczki, które przygotujesz już w około 40 minut!

Składniki:

  • 1 średnie jabłko,
  • 2 średnie marchewki
  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej np. kukurydzianej lub jaglanej,
  • 1,5 szklanki mąki lnianej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki całych nasion lnu

Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Zetrzyj jabłko i marchewkę w robocie kuchennym i odstaw na bok. Wyłóż muffinkową formę papilotkami lub nasmaruj oliwą.

Krok 2: W dużej misce wymieszaj mąkę, mączkę lnianą, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W osobnej misce wymieszaj mleko, jajka i wanilię. Dobrze wymieszaj i powoli wlej płynne składniki do suchych, cały czas mieszając. Gdy składniki mokre i suche zostaną połączone, dodaj przecier jabłkowo-marchewkowy. Delikatnie wymieszaj całość.

Krok 3: Równomiernie rozłóż ciasto między miseczkami na muffinki, wypełniając je do pełna. Posyp nasionami lnu na wierzch każdej muffinki. Piecz bez przykrycia przez 20-30 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w środek muffinki wyjdzie czysta.

Pieczenie babeczek: wskazówki

Pieczenie ciast w domu to pewnego rodzaju sztuka, która raz kończy się sukcesem, a raz niepowodzeniem. Jak unikną tego drugiego? Sprawdź kilka naszych porad i ciesz się zawsze udanymi wypiekami.

  1. Blacha i foremki do babeczek. Warto zainwestować w obie te rzeczy. Ciasto lubi przywierać do blachy, a szorowanie jej nie jest zbyt przyjemne i grozi jej uszkodzeniem.
  2. Suche i mokre składniki mieszaj osobno. Mokre i suche składniki łączymy (najlepiej dużą łyżką), szybko i niezbyt dokładnie, zapewni to lekkość i puszystość naszym babeczkom.
  3. Temperatura pokojowa składników. Nie używaj produktów wyjętych prosto z lodówki.
  4. Nagrzanie piekarnika. Nigdy nie wkładaj ciast i babeczek do nienagrzanego pieca.
  5. Przesiewaj mąkę. Mąkę najlepiej przesiej za pomocą sitka. Dzięki temu pozbędziesz się ewentualnych zanieczyszczeń i co najważniejsze – napowietrzysz ją, a ciasto będzie bardziej puszyste

Jak dekorować babeczki?

Upieczenie muffinów to tak naprawdę dopiero początek. Największa frajda następuje podczas ich dekoracji! Wystarczy, że przygotujesz rękaw cukierniczy z końcówkami o różnych kształtach, a także kremy w różnych kolorach!

  • Dzięki różnym końcówkom do szprycowania kremu, możesz tworzyć motywy dekoracyjne w najróżniejszych kształtach, takich jak chociażby kwiaty.
  • Dekoracją, samą w sobie będą też kolorowe i efektowne papilotki, w które możesz przełożyć swoje babeczki po upieczeniu.
  • Na sklepowych półkach znaleźć można także dekoracyjne pisaki z kolorowym lukrem. Z ich pomocą z łatwością można wykonać efektowne dekoracje do muffinek, pokrywając je różnymi napisami czy wzorami.

Jak dekorować babeczki kremem?

Muffinki udekorowane kremem i różowe rękawy cukiernicze na drewnianym blacie
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 160 g cukru pudru,
  • 5 łyżek ekstraktu waniliowego,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • barwniki naturalne – według uznania.

Miękkie masło ucieraj mikserem na puszystą masę, stopniowo dodając przesiany przez sito cukier puder. Ucieraj tak długo, aż krem będzie puszysty. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Całość mieszaj. Krem możesz podzielić na części i dodać do niego barwniki spożywcze tworząc tęczowe kompozycje.

Pieczenie muffinek to prawdziwa frajda, zarówno dla tych młodszych, jak i starszych łasuchów. To także świetny pomysł dla wszystkich, którzy mają dwie lewe ręce do pieczenia ciast, a chcieliby zaskoczyć czymś słodkim i efektownym swoich bliskich.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy na babeczki sprawiły Ci wiele słodkich chwil, a jeśli szukasz dalszych wskazówek i inspiracji, zarejestruj się na Westwing i bądź na bieżąco!