Zarejestruj sie i otrzymaj voucher 50 zł!
Drewniany stół z żeliwnymi garnkami, w których znajduja się posiłki

Uwielbiasz lato i wakacje? Słońce motywuje Cię do działania i tylko czekasz, aby wyjść na świeże powietrze? Zamiast stać przy przysłowiowych garach, lepiej zadbać o swoją witaminę D w organizmie! Dlatego też nasi eksperci z Westwing, przygotowali dla Ciebie kilka prostych i szybkich przepisów na letni, wakacyjny obiad. Nasze przepisy na lato, są pyszne i zdrowe, a co najważniejsze, z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet najmniej doświadczony kucharz. Dowiesz się także, które owoce i warzywa latem smakują najlepiej.

Co jeść latem? Lista warzyw i owoców

Lato to zdaniem wielu ich ulubione pora roku. Często przebywamy na świeżym powietrzu uprawiając sporty lub spotykając się ze znajomymi i jesteśmy bardziej uśmiechnięci za sprawą słońca. Lato jest wszędzie – również i na naszych talerzach. Oto lista sezonowych owoców i warzyw, które najlepiej smakują latem!

Letnie owoce

  • Agrest
  • Czereśnie
  • Truskawki
  • Porzeczki
  • Jagody
  • Borówki
  • Maliny
  • Brzoskwinie
  • Morele
  • Nektarynki

Lista letnich warzyw

  • Młode ziemniaki
  • Pomidory
  • Kalafior
  • Fasolka szparagowa
  • Bób
  • Szpinak
  • Papryka
  • Koperek
  • Jarmuż
  • Botwina

Śniadanie latem, czyli owocowy zawrót głowy

W czasie gorących dni nie zapomnij o jedzenie większej ilości owoców, które ochładzają nasz organizm. Ale pamiętaj, aby nie dodawać do nich cukru. Najlepiej jeść je same, w sałatach lub w czasie śniadania. A co warto zjeść na szybkie śniadanie latem? Sprawdź nasz poniżej!

Smoothie bowl

Blender z koktajlem na smoothie bowl oraz dwie białe miseczki

Smoothie bowl to śniadanie prosto z Instagrama. Ale czym ono właściwe jest? Smoothie bowl to nic innego jak gęsty koktajl z owocami, orzechami i płatkami owsianymi. Zobacz nasz przepis na truskawkowy smoothie bowl.

Do jego przygotowanie będziesz potrzebować:

  • banana,
  • szklanki truskawek,
  • jogurtu grecki lub napoju roślinnego
  • nasion chia,
  • pokrojonych truskawek,
  • maliny w całości,
  • ulubione orzechy – włoskie, nerkowca lub laskowe.
  1. 1 banana, szklankę truskawek oraz jogurt lub napój zblenduj na gładką konsystencję.
  2. Następnie, płyn przelej do ulubionej miseczki śniadaniowej.
  3. A na jej wierzchu, ułóż wszystkie dodatki. Smacznego!

Ekspresowe naleśniki śniadaniowe

Naleśnik z owocami na różowym talerzu

Wszelkiego rodzaje placuszki, gofry i naleśniki kojarzą się z leniwymi, weekendowymi śniadaniami lub brunchami. Zobacz, jak przenieść weekendowy luz w środek tygodnia.

  • Szklanka mleka
  • Szklanka mąki pszennej
  • Jajko
  • Odrobina wody gazowanej
  • Łyżeczka oleju

Do miski dodaj mąkę pszenną, a następnie dodaj do niej mleko, jajko, odrobinę wody gazowanej i łyżeczkę oleju. Całość wymieszaj (na przykład blenderem) do uzyskania jednolitej masy – bez grudek. Rozgrzej patelnię z olejem, na którą następnie wylej ciasto. Kiedy zobaczysz, że naleśnik jest już ścięty, a ciasto nie wylewa się na boki, odwróć go na drugą stronę. Smaż do lekkiego przyrumienia. Podawaj z ulubionymi owocami, syropami lub smarowidłami.

Nasza wskazówka: jeśli ciasto jest za gęste, wlej do niego odrobinę wody. Z kolei, jeśli jest ono za rzadkie, dosyp mąki.

Upalne lato: lekkie dania 

Lato kojarzy się ze smakiem zimnej lemoniady oraz lekkich dań. Upały potrafią dać się we znaki, przez co odciążając nieco organizm warto spożywać delikatne i zdrowe posiłki. W upalne popołudnie uwielbiamy siedząc na tarasie, rozkoszować się smakiem chłodnika czy tarty ze świeżych pomidorów, prosto z ogródka

Przepisy na lato: gazpacho (Sugestia blogerki)

Gazpacho. Dla jednych to banalny chłodnik z pomidorów, innym przywodzi na myśl smak wakacji. Pomidory dojrzewające w letnim słońcu, szum morza, upalne dni i piegi na twarzy. Włochy, Portugalia, Hiszpania. Lato w łyżce zupy. Ja przygotowując gazpacho przenoszę się w zupełnie inne klimaty. Daleko mi wtedy do wakacyjnych, sielskich wspomnień. Krojąc pomidory, z impetem wpadam między almodovarowskie „Kobiety na skraju załamania nerwowego”. Z lubością powtarzam w głowie scenę po scenie, podziwiam idealnie dobraną scenografię i grę aktorską. Pepa planująca kulinarną zemstę w formie zdradzieckiego, bulgocącego emocjami gazpacho! Dzięki Almodovarowi moje gazpacho zawsze wychodzi wyjątkowe. Właśnie tam, gdzie kulinaria i sztuka stykają się, tworzą się najcudowniejsze smaki. Zacznij spokojnie, kup najlepsze pomidory, dojrzałą paprykę i dobrą oliwę. Wróć do domu, włącz kultową scenę z „Kobiet…” i rozsmakuj się w filmie, w gazpacho i w czerwieni.

www.readeat.pl
Gazpacho w białym talerzu

Poznaj ulubioną zupę Hiszpanów. Gazpacho to pochodząca z południa kraju zupa – chłodnik na bazie pomidorów, czosnku, czerstwego chleba oraz oliwy z oliwek.

Składniki: 

  • Bulion warzywny 500 ml 
  • 4 pomidory 
  • Ogórek 
  • 4 papryki czerwone 
  • Czosnek 
  • Świeża bazylia 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • Ostra papryczka

To hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Wszystkie warzywa obierz ze skórki, pokrój w kostkę i włóż do blendera. Zalej bulionem i zblenduj do uzyskania gładkiego kremu. Tak przygotowane Gazpacho schłodź kilka godzin w lodówce. Podawaj z posiekaną bazylią, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, oliwą z oliwek i pieprzem. Przepis na lato gotowy! 

Przepisy na lato: grillowana pierś z kurczaka z limonkową sałatką 

Kurczak grillowany

Jest to szybkie w wykonaniu danie. A orzeźwiający smak limonkowej sałaty umożliwi przetrwanie letniej fali upałów. Danie świetnie smakuje na drugi dzień, jak przykład jako lunch do pracy.

Składniki: 

  • Oczyszczona pierś z kurczaka 
  • 1 limonka 
  • Sól i pieprz 
  • 1 łyżka mleka kokosowego 
  • ½ łyżeczki cukru 
  • Czerwona kapusta 
  • Cebula pokrojona w piórka 
  • Kolendra 
  • 1 łyżka sosu rybnego 

Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Kurczaka dopraw solą i pieprzem i grilluj kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia.  W międzyczasie wyciśnij sok z limonki, i wlej go do miski wraz z mleczkiem kokosowym, sosem rybnym i cukrem. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj pokrojoną czerwoną kapustę, kolendrę, szczypiorek i cebulę. Kurczaka posyp skórką z limonki i podawaj wraz z sałatką. Będzie pysznie! 

Przepisy na lato: tarta z pomidorami i ricotta 

Tarta z pomidorami i inne przepisy na lato

Kolejna, lekka propozycja na lunch lub danie podawane w czasie letniego brunchu z przyjaciółmi.

Składniki: 

Kruche ciasto: 

  • 175 g mąki pszennej 
  • 125 g masła 
  • 1 łyżka wody 
  • Łyżeczka soli ziołowej 

Farsz: 

  • 4-5 pomidorów 
  • 2 jajka 
  • 250 g sera ricotta 
  • 1 duży jogurt grecki 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • Ser pleśniowy 
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • Garść świeżych listków bazylii 
  • Sól i pieprz 
  • Oliwa 

Przygotowanie ciasta

Składniki na ciasto zmieszaj ze sobą do otrzymania jednolitej masy, którą następnie włóż na 15 minut do zamrażarki. Następnie, wyjmij ciasto z zamrażalnika, rozwałkuj i oprósz mąką rozkładając w formie. Możesz delikatnie nakłuć je widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 25 minut.

Przygotowanie farszu

Kiedy spód do tarty się piecze, na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek z posiekaną cebulą. Następnie dodaj pokrojone kawałki pomidorów. Doprawy ziołami, pieprzem i solą. W średniej misce połącz jajka, ricottę, ser pleśniowy i jogurt. Całość wymieszaj i przypraw szczyptą soli i pieprzu. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, wykładając na jego spodzie pomidory, przykrywając masa jajeczną wraz z zawartością patelni. Całość wstaw do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 20-25  minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. 

Przepisy na lato: chłodnik 

Chłodnik na jasnym tle

To najpopularniejsze letnie danie serwowane w Polsce. Chłodnik to klasyczny przepis na letni obiad. Cudownie orzeźwia i zapewnia uczucie sytości – po prostu polskie letnie comfort food.

Składniki: 

  • 2 buraki 
  • 1 ogórek zielony 
  • ½ pęczka koperku  
  • ½ pęczka szczypiorku 
  • 1 jajko  
  • 1 kostka rosołowa 
  • 3 szklanki maślanki 
  • ½ szklanki śmietany 
  • Przyprawy: sól, cukier  

Buraki umyj, obierz, przekrój na pół i gotuj w 1,5 szklanki bulionu przez ok. 20–25 min, aż będą miękkie. Wyjmij warzywa na talerz do wystygnięcia, ale nie wylewaj pozostałego bulionu. Ogórka zetrzyj na tarce, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Ostudzone buraki zetrzyj na tarce. Następnie włóż do bulionu kolejno: buraki, ogórki, szczypiorek, koperek. Na koniec zalej maślanką i śmietaną. Dodaj do smaku cukier i sól i gotowe! Pyszne i proste.  

Przystawki na letnie przyjęcia

Przystawka ma za zadanie zarówno zaspokoić pierwszy głód ale przede wszystkim pobudzić apetyt na kolejne dania. Letnie przystawki muszą być świeże i lekkie. Możesz spożywać je na tarasie w pięknie zaaranżowanym ogrodzie, ale także wybrać się na piknik! Koc w kratę, wygodne poduszki i koszyk pełen smakołyków. To recepta na wspaniałe popołudnie z rodziną lub znajomymi. 

Przepisy na lato: szaszłyki z krewetkami i marynowanymi oliwkami 

Szaszłyki z krewetkami

Lato to czas grilla! Pokrój ulubione warzywa, a nawet owoce i włóż je na ruszt. Czas na grillowanie!

Składniki: 

  • 1/3 sztuki słoika czarnych oliwek 
  • 1/3 sztuki słoika zielonych oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka octu z białego wina 
  • 225 g krewetek 
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
  • 1 łyżka  masła 
  • sól 

Odcedź oliwki z zalewy i  przełóż je do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz ocet i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 15-20 minut. Jeśli używasz mrożonych krewetek, musisz je rozmrozić, opłukać i osuszyć. Następnie przypraw je solą i mieloną papryką. Następnie usmaż na rozgrzanym maśle. Końcowy etap to przygotowanie szaszłyków! Nabij krewetki wraz z oliwkami na patyczki i gotowe! Smacznego. 

Przepisy na lato: grillowana cukinia 

Grillowana cukinia

Grillowana cukinia, podobnie jak papryka czy bakłażan, smakuje obłędnie. Możesz również ją podać jako składnik sałatki lub osobną przekąskę na imprezę pod chmurką.

Składniki: 

  • Cukinia 
  • 3 ząbki czosnku 
  • Oliwa 
  • Pieprz 
  • Sól 

Umyj dokładnie cukinię i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Czas przygotować marynatę! Do oliwy z oliwek dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz. Wcześniej delikatnie posól cukinię. Włóż cukinię do marynaty i wstaw do lodówki na godzinę. Tak marynowana cukinia, może powędrować na grilla. 

Przepisy na lato: carpaccio z buraka 

Buraki z czosnkiem

Carpaccio to danie kuchni włoskiej, zwykle przygotowywane z surowego mięsa i podawane jako przystawka. My jednak przygotowaliśmy alternatywę dla jaroszy.

Składniki: 

  • 2 gotowane lub pieczone buraki 
  • Rukola 
  • Ser pleśniowy blue 
  • Sos winegret: 1 łyżka musztardy miodowej, trzy łyżki oleju, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz 
  • Orzechy włoskie 

Carpaccio z buraków to po prostu ugotowane lub upieczone i obrane buraki, które należy bardzo cienko pokroić w plasterki i rozłożyć na płaskim talerzu lub dużym półmisku. Na tak przygotowany talerz, wyłóż rukolę, ser pleśniowy w kawałkach i orzechy. Całość polej sosem. 

3 najlepsze letnie przepisy na desery 

Nic nie kojarzy się bardziej z latem jak lody, świeże owoce i przepyszne tarty! Rozkoszuj się domowymi lodami, owocami czy lenią tartą podczas długich, leniwych popołudni. Zastanawiasz się jak samodzielnie je przygotować? Mamy dla Ciebie nasze sprawdzone przepisy na lato

Przepisy na lato: domowe lody 

Idealne przepisy na lato- domowe lody

Nie ma nic lepszego niż zimne lody latem. Można je jeść na śniadanie, obiad i kolację. My przedstawiamy Ci przepis na domowe lody śmietankowe.

Składniki: 

  • śmietanka do deserów 30 – 36% 
  • ¾  szklanki mleka 2% 
  • cukier spożywczy – około 7 łyżek – 80g 
  1. Krok

    Połowę śmietanki deserowej przelej do rondelka i dodaj cukier. Całość podgrzewaj na małym lub średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  2. Krok

    Tak przygotowaną masę przelej do pojemnika, w którym będziesz mrozić lody. 
  3. Krok

    Do wstępnie przygotowanej masy dodaj pozostałe składniki: mleko i resztę śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Krok

    Wstaw pojemnikdo zamrażarki  na 30 minut. Po 30 minutach wyjmij masę śmietankową z zamrażalnika i zblenduj całość. Następnie kontynuuj schemat mrożenia – blendowanie powtarzaj regularnie co 30 minut, aż masa śmietankowa całkowicie się schłodzi.
  5. Krok

    Zazwyczaj zajmuje to około 3 – 4 godzin. Taka śmietankowa masa, która została już kilka razy zamrożona i zblendowana, jest gotowa do spożycia po około 3 – 4 godzinach.

Domowe lody podawaj w pucharkach z kolorowego szkła wraz z dekoracyjnymi posypkami. 

Przepisy na lato: sałatka owocowa 

Sałatka owocowa

Składniki: 

  • 4 brzoskwinie 
  • Kawałek arbuza 
  • 2 garście borówek amerykańskich 
  • 2 czubate łyżki nasion chia 
  • 1/2 szklanki (125 ml) ciepłej wody mineralnej 
  • 1 szklanka (250 ml) wody kokosowej 

Nasiona chia wsyp do dużej miski, zalej ciepłą wodą, wymieszaj, odstaw na kilkanaście minut. Obrane brzoskwinie i arbuza pokrój na kostkę. Kiedy nasionka chia napęcznieją, wlej do nich napój kokosowy i wymieszaj. Dodaj brzoskwinie, borówki i kawałki arbuza. Wymieszaj delikatnie. Miskę przykryj, wstaw do lodówki na godzinę, aby deser się schłodził. Nakładaj porcje od pucharków lub miseczek, udekoruj zielonymi listkami mięty. Pamiętaj, że taka sałatka to tak naprawdę mieszkanka Twoich ulubionych owoców. Możesz dodawać do niej dowolne składniki i z pewnością będzie pysznie. 

Przepisy na lato: letnia tarta z borówkami 

Tarta borówkowa na białej paterze

Owoce leśne to dary lata – oczywiście najlepiej smakują prosto z krzaczka. My jednak przygotowaliśmy przepis na letnią tartę w wykorzystaniem borówek. A co więcej, na podstawie tego przepisu, wykonasz pyszne, letnie babeczki.

Składniki ciasto

  • 150 gram masła 82%, 
  • 2 żółtka, 
  • 250 gram mąki pszennej, 
  • 100 gram cukru pudru, 
  • trochę wody 

Składniki na krem

  • Pół szklanki zimnej śmietany 30 %, 
  • 500 gram serka mascarpone, 
  • 6 łyżek cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego, 
  • 500 gram borówek amerykańskich 
  1. Składniki na ciasto zmieszaj razem i ugniataj do uzyskania jednolitej masy, którą następnie włóż na 15 minut do zamrażarki.
  2. Następnie zimnym ciastem wyłóż spód formy na tartę.
  3. Piecz go około 25 minut w temp 180 stopni C. Po upieczeniu należy spód dobrze wystudzić.
  4. W międzyczasie serek mascarpone wymieszaj razem z cukrem i ekstraktem z wanilii.
  5. Śmietankę ubij na sztywno i dodaj do serka. Krem wyłóż na spód tarty i udekoruj owocami, opcjonalnie listkiem świeżej mięty. 

Borówkowa tarta będzie świetnie smakować z filiżanką espresso lub mrożoną chai latte!

6 wskazówek, jak przygotować przyjęcie w ogrodzie

Bezchmurne niebo, świeże powietrze i wszechobecna zieleń, zawsze fantastycznie wpływają na nastroje i zachęcają do spotkań. Planujesz zaprosić rodzinę i przyjaciół na przyjęcie w ogrodzie, ale nie do końca wiesz jak zabrać się za jego organizację? To nic trudnego! Żeby Ci to jednak ułatwić, przygotowaliśmy w punktach kwestie o których musisz pamiętać. 

  1. Podstawą organizacji przyjęcia jest oczywiście zaproszenie gości. Możesz dokonać tego telefonicznie bądź mailowo, lub przygotować uroczyste zaproszenia w wersji papierowej. 
  2. Zaaranżuj wygodne miejsce do siedzenia – kolorowe poduchy na ratanowym komplecie wypoczynkowym będą wyglądać cudnie. 
  3. Letnie wieczory bywają chłodne, a nic tak nie psuje zabawy jak gęsia skórka i zdrętwiałe ręce. Przed przyjęciem przygotuj koce oraz ciepłe szale. 
  4. Organizując przyjęcie w ogrodzie, podejdź do niego tak, jakby była to wystawna uczta wyprawiana w jadalnianym wnętrzu – wybierz odpowiednią zastawę. Latem dobrze sprawdzają się kolorowe talerze i szklanki. 
  5. Zajmij się jedzeniem! Skorzystaj z naszych propozycji na cudownie przystawki, letnie dania główne oraz przepyszne desery. 
  6. Na letnim przyjęciu nie może zabraknąć napojów. Przygotuj orzeźwiającą lemoniadę. 

Dekoracja stołu na przyjęcie w ogrodzie 

Stylizacja stołu to nie tylko piękna zastawa! To również magia gustownych tkanin, które wprowadzą do ogrodowego anturażu lekkość i szyk. Zastosuj na swoim ogrodowym stole jutowy bieżnik. Bardzo ładnie będą wyglądać pojedyncze kwiaty wpuszczone w butelki po winie lub główki kwiatów pływające w ceramicznych doniczkach wypełnionych wodą. Gości z pewnością zaskoczą kostki lodu z zamrożonymi w środku niewielkimi kwiatami czy też kolorowe kwiaty w sałatce lub na talerzu. Przygotuj tacę, na której postawisz kolorowe, różnej wielkości świece. 

Jeśli szukasz dalszych wskazówek, zarejestruj się na Westwing. A otrzymasz codzienną dawkę inspiracji na letnie dekoracje i aranżacje oraz wyjątkowych kampanii do stworzenia pięknego domu.