Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Taras z roślina i owocami

Uwielbiasz lato i wakacje? Słońce motywuje Cię do działania i tylko czekasz, aby wyjść na świeże powietrze? Zamiast stać przy przysłowiowych garach, lepiej zadbać o swoją witaminę D w organizmie! Dlatego też nasi eksperci z Westwing, przygotowali dla Ciebie kilka prostych i szybkich przepisów na letni, wakacyjny obiad. Nasze przepisy na lato, są pyszne i zdrowe, a co najważniejsze, z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet najmniej doświadczony kucharz. Zainspiruj się z Westwing! 

Przystawki 

Przystawka ma za zadanie zarówno zaspokoić pierwszy głód ale przede wszystkim pobudzić apetyt na kolejne dania. Letnie przystawki muszą być świeże i lekkie. Możesz spożywać je na tarasie w pięknie zaaranżowanym ogrodzie, ale także wybrać się na piknik! Koc w kratę, wygodne poduszki i koszyk pełen smakołyków. To recepta na wspaniałe popołudnie z rodziną lub znajomymi. 

Przepisy na lato: szaszłyki z krewetkami i marynowanymi oliwkami 

Szaszłyki z krewetkami

Składniki: 

  • 1/3 sztuki słoika czarnych oliwek 
  • 1/3 sztuki słoika zielonych oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka octu z białego wina 
  • 225 g krewetek 
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
  • 1 łyżka  masła 
  • sól 

Odcedź oliwki z zalewy i  przełóż je do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz ocet i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 15-20 minut. Jeśli używasz mrożonych krewetek, musisz je rozmrozić, opłukać i osuszyć. Następnie przypraw je solą i mieloną papryką. Następnie usmaż na rozgrzanym maśle. Końcowy etap to przygotowanie szaszłyków! Nabij krewetki wraz z oliwkami na patyczki i gotowe! Smacznego. 

Przepisy na lato: grillowana cukinia 

Grillowana cukinia

Składniki: 

  • Cukinia 
  • 3 ząbki czosnku 
  • Oliwa 
  • Pieprz 
  • Sól 

Umyj dokładnie cukinię i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Czas przygotować marynatę! Do oliwy z oliwek dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz. Wcześniej delikatnie posól cukinię. Włóż cukinię do marynaty i wstaw do lodówki na godzinę. Tak marynowana cukinia, może powędrować na grilla. 

Przepisy na lato: carpaccio z buraka 

Buraki z czosnkiem

Składniki: 

  • 2 gotowane lub pieczone buraki 
  • Rukola 
  • Ser pleśniowy blue 
  • Sos winegret: 1 łyżka musztardy miodowej, trzy łyżki oleju, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz 
  • Orzechy włoskie 

Carpaccio z buraków to po prostu ugotowane lub upieczone i obrane buraki, które należy bardzo cienko pokroić w plasterki i rozłożyć na płaskim talerzu lub dużym półmisku. Na tak przygotowany talerz, wyłóż rukolę, ser pleśniowy w kawałkach i orzechy. Całość polej sosem. 

Upalne lato: lekkie dania 

Lato kojarzy się ze smakiem zimnej lemoniady oraz lekkich dań. Upały potrafią dać się we znaki, przez co odciążając nieco organizm warto spożywać delikatne i zdrowe posiłki. W upalne popołudnie uwielbiamy siedząc na tarasie, rozkoszować się smakiem chłodnika czy tarty ze świeżych pomidorów, prosto z ogródka! 

Przepisy na lato: gazpacho 

Gazpacho w białym talerzu

Składniki: 

  • Bulion warzywny 500 ml 
  • 4 pomidory 
  • Ogórek 
  • 4 papryki czerwone 
  • Czosnek 
  • Świeża bazylia 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 

To hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Wszystkie warzywa obierz ze skórki, pokrój w kostkę i włóż do blendera. Zalej bulionem i zblenduj do uzyskania gładkiego kremu. Tak przygotowane Gazpacho schłodź kilka godzin w lodówce. Podawaj z posiekaną bazylią, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, oliwą z oliwek i pieprzem. Przepis na lato gotowy! 

Przepisy na lato: grillowana pierś z kurczaka z limonkową sałatką 

Kurczak grillowany

Składniki: 

  • Oczyszczona pierś z kurczaka 
  • 1 limonka 
  • Sól i pieprz 
  • 1 łyżka mleka kokosowego 
  • ½ łyżeczki cukru 
  • Czerwona kapusta 
  • Cebula pokrojona w piórka 
  • Kolendra 
  • 1 łyżka sosu rybnego 

Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Kurczaka dopraw solą i pieprzem i grilluj kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia.  W międzyczasie wyciśnij sok z limonki, i wlej go do miski wraz z mleczkiem kokosowym, sosem rybnym i cukrem. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj pokrojoną czerwoną kapustę, kolendrę, szczypiorek i cebulę. Kurczaka posyp skórką z limonki i podawaj wraz z sałatką. Będzie pysznie! 

Przepisy na lato: tarta z pomidorami i ricotta 

Tarta z pomidorami i inne przepisy na lato

Składniki: 

Kruche ciasto: 

  • 175 g mąki pszennej 
  • 125 g masła 
  • 1 łyżka wody 
  • Łyżeczka soli ziołowej 

Farsz: 

  • 4-5 pomidorów 
  • 2 jajka 
  • 250 g sera ricotta 
  • 1 duży jogurt grecki 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • Ser pleśniowy 
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • Garść świeżych listków bazylii 
  • Sól i pieprz 
  • Oliwa 

Składniki na ciasto zmieszaj ze sobą do otrzymania jednolitej masy, którą następnie włóż na 15 minut do zamrażarki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek z posiekaną cebulą. Następnie dodaj pokrojone kawałki pomidorów. Doprawy ziołami, pieprzem i solą. Wyjmij ciasto z zamrażalnika, rozwałkuj i oprósz mąką rozkładając w formie. Możesz delikatnie nakłuć je widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 25 minut. W średniej misce połącz jajka, ricottę, ser pleśniowy i jogurt. Całość wymieszaj i przypraw szczyptą soli i pieprzu. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, wykładając na jego spodzie pomidory, przykrywając masa jajeczną wraz z zawartością patelni. Całość wstaw do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 20-25  minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. 

Przepisy na lato: chłodnik 

Chłodnik na jasnym tle

Składniki: 

  • 2 buraki 
  • 1 ogórek zielony 
  • ½ pęczka koperku  
  • ½ pęczka szczypiorku 
  • 1 jajko  
  • 1 kostka rosołowa 
  • 3 szklanki maślanki 
  • ½ szklanki śmietany 
  • Przyprawy: sól, cukier  

Chłodnik to klasyczny przepis na letni obiad. Cudownie orzeźwia i zapewnia uczucie sytości. Buraki umyj, obierz, przekrój na pół i gotuj w 1,5 szklanki bulionu przez ok. 20–25 min, aż będą miękkie. Wyjmij warzywa na talerz do wystygnięcia, ale nie wylewaj pozostałego bulionu. Ogórka zetrzyj na tarce, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Ostudzone buraki zetrzyj na tarce. Następnie włóż do bulionu kolejno: buraki, ogórki, szczypiorek, koperek. Na koniec zalej maślanką i śmietaną. Dodaj do smaku cukier i sól i gotowe! Pyszne i proste.  

3 najlepsze letnie przepisy na desery 

Nic nie kojarzy się bardziej z latem jak lody, świeże owoce i przepyszne tarty! Rozkoszuj się domowymi lodami, owocami czy lenią tartą podczas długich, leniwych popołudni. Zastanawiasz się jak samodzielnie je przygotować? Mamy dla Ciebie nasze sprawdzone przepisy na lato

Przepisy na lato: domowe lody 

Idealne przepisy na lato- domowe lody

Składniki: 

  • śmietanka do deserów 30 – 36% 
  • ¾  szklanki mleka 2% 
  • cukier spożywczy – około 7 łyżek – 80g 

Połowę śmietanki deserowej przelej do rondelka i dodaj cukier. Całość podgrzewaj na małym lub średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowaną masę przelej do pojemnika, w którym będziesz mrozić lody. Do wstępnie przygotowanej masy dodaj pozostałe składniki: mleko i resztę śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj. Wstaw pojemnik do zamrażarki  na 30 minut. Po 30 minutach wyjmij masę śmietankową z zamrażalnika i zblenduj całość. Następnie kontynuuj schemat mrożenia – blendowanie powtarzaj regularnie co 30 minut, aż masa śmietankowa całkowicie się schłodzi. Zazwyczaj zajmuje to około 3 – 4 godzin. Taka śmietankowa masa, która została już kilka razy zamrożona i zblendowana, jest gotowa do spożycia po około 3 – 4 godzinach. Domowe lody podawaj w pucharkach z kolorowego szkła wraz z dekoracyjnymi posypkami. 

Przepisy na lato: sałatka owocowa 

Sałatka owocowa

Składniki: 

  • 4 brzoskwinie 
  • Kawałek arbuza 
  • 2 garście borówek amerykańskich 
  • 2 czubate łyżki nasion chia 
  • 1/2 szklanki (125 ml) ciepłej wody mineralnej 
  • 1 szklanka (250 ml) wody kokosowej 

Nasiona chia wsyp do dużej miski, zalej ciepłą wodą, wymieszaj, odstaw na kilkanaście minut. Obrane brzoskwinie i arbuza pokrój na kostkę. Kiedy nasionka chia napęcznieją, wlej do nich napój kokosowy i wymieszaj. Dodaj brzoskwinie, borówki i kawałki arbuza. Wymieszaj delikatnie. Miskę przykryj, wstaw do lodówki na godzinę, aby deser się schłodził. Nakładaj porcje od pucharków lub miseczek, udekoruj zielonymi listkami mięty. Pamiętaj, że taka sałatka to tak naprawdę mieszkanka Twoich ulubionych owoców. Możesz dodawać do niej dowolne składniki i z pewnością będzie pysznie. 

Przepisy na lato: letnia tarta z borówkami 

Przepisy na lato: tarta z borówkami

Składniki ciasto: 

  • 150 gram masła 82%, 
  • 2 żółtka, 
  • 250 gram mąki pszennej, 
  • 100 gram cukru pudru, 
  • trochę wody 

Składniki na krem: 

  • Pół szklanki zimnej śmietany 30 %, 
  • 500 gram serka mascarpone, 
  • 6 łyżek cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego, 
  • 500 gram borówek amerykańskich 

Składniki na ciasto zmieszaj razem i ugniataj do uzyskania jednolitej masy, którą następnie włóż na 15 minut do zamrażarki. Następnie zimnym ciastem wyłóż spód formy na tartę. Piecz go około 25 minut w temp 180 stopni C. Po upieczeniu należy spód dobrze wystudzić. W międzyczasie serek mascarpone wymieszaj razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Śmietankę ubij na sztywno i dodaj do serka. Krem wyłóż na spód tarty i udekoruj owocami, opcjonalnie listkiem świeżej mięty. 

Przyjęcie w ogrodzie: jak się do niego przygotować 

Bezchmurne niebo, świeże powietrze i wszechobecna zieleń, zawsze fantastycznie wpływają na nastroje i zachęcają do spotkań. Planujesz zaprosić rodzinę i przyjaciół na przyjęcie w ogrodzie, ale nie do końca wiesz jak zabrać się za jego organizację? To nic trudnego! Żeby Ci to jednak ułatwić, przygotowaliśmy w punktach kwestie o których musisz pamiętać. 

  • Podstawą organizacji przyjęcia jest oczywiście zaproszenie gości. Możesz dokonać tego telefonicznie bądź mailowo, lub przygotować uroczyste zaproszenia w wersji papierowej. 
  • Zaaranżuj wygodne miejsce do siedzenia – kolorowe poduchy na ratanowym komplecie wypoczynkowym będą wyglądać cudnie. 
  • Letnie wieczory bywają chłodne, a nic tak nie psuje zabawy jak gęsia skórka i zdrętwiałe ręce. Przed przyjęciem przygotuj koce oraz ciepłe szale. 
  • Organizując przyjęcie w ogrodzie, podejdź do niego tak, jakby była to wystawna uczta wyprawiana w jadalnianym wnętrzu – wybierz odpowiednią zastawę. Latem dobrze sprawdzają się kolorowe talerze i szklanki. 
  • Zajmij się jedzeniem! Skorzystaj z naszych propozycji na cudownie przystawki, letnie dania główne oraz przepyszne desery. 
  • Na letnim przyjęciu nie może zabraknąć napojów. Przygotuj orzeźwiającą lemoniadę. 
  • W Westwing uwielbiamy tworzyć klimat, dlatego też miejsce spotkania udekoruj świecami i lampionami. 

Dekoracja stołu na przyjęcie w ogrodzie 

Stylizacja stołu to nie tylko piękna zastawa! To również magia gustownych tkanin, które wprowadzą do ogrodowego anturażu lekkość i szyk. Zastosuj na swoim ogrodowym stole jutowy bieżnik. Bardzo ładnie będą wyglądać pojedyncze kwiaty wpuszczone w butelki po winie lub główki kwiatów pływające w ceramicznych doniczkach wypełnionych wodą. Gości z pewnością zaskoczą kostki lodu z zamrożonymi w środku niewielkimi kwiatami czy też kolorowe kwiaty w sałatce lub na talerzu. Przygotuj tacę, na której postawisz kolorowe, różnej wielkości świece. 

Jeśli szukasz dalszych wskazówek, zarejestruj się na Westwing. A otrzymasz codzienną dawkę inspiracji oraz wyjątkowych kampanii do stworzenia pięknego domu.