Srebrny garnek z zielonymi szparagami obok drewnianej deski do krojenia oraz białej ściereczki

Upragniona i długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią bogactwo świeżych warzyw. Wraz z nadejściem wiosny warto odmienić jadłospis i wypróbować nowe produkty, które urozmaicą Twoją codzienną dietę. Pyszne szparagi, chrupiące marchewki, szczypiorek, soczysta sałata. Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do wiosennej wizyty w lokalnym sklepie i uzupełnienie zapasów. Sprawdź nasze najlepsze przepisy na wiosnę

Wiosna – najlepsza pora roku 

Wiosenna energia to idealna okazja, by wziąć pod lupę swoje posiłki. Gorące i obfite dania, idealnie pasujące do zimowych przepisów, zamień na chrupiące sałatki ze świeżych warzyw. Odkrywaj nowe przepisy i produkty, za sprawą których gotowanie zamieni się z codziennego obowiązku w dużą frajdę. Spraw, aby Twój talerz był kolorowy i pełen różnorodnych składników. Potrawy powinny nie tylko Ci smakować, lecz także pięknie prezentować się na talerzu. Nie zapominaj o tym, że jesz także oczami. 

Co warto jeść wiosną?

Drewniana deska z warzywami oraz dwa pojemniki na żywność

Wraz z silniejszymi promieniami słońca na działkach i w sadach pojawiają się słodkie przysmaki. Wśród nich zza krzaczka nieśmiało wyglądają pierwsze owoce. Aby uzupełnić niedobory witaminowe po zimie, sięgaj po te produkty, które oferuje wiosna.

Są to przede wszystkim takie warzywa jak:

  • ogórki,
  • pietruszka (nać),
  • sałata,
  • rzodkiewki,
  • cebula dymka,
  • pomidory,
  • szczaw,
  • szpinak,
  • szparagi,
  • botwinka,
  • rukola.

Koniec kwietnia to także czas pojawiania się takich roślin, jak świeży szpinak.

Z owoców to:

  • jabłka,
  • gruszki,
  • truskawki,
  • rabarbar,
  • czereśnie,
  • wiśnie.

Przepisy na wiosnę: śniadanie

Wiosną wszystko budzi się do życia. Również nasz organizm po zimie potrzebuje dodatkowego zastrzyku witamin i składników odżywczych, by z nową energią wkroczyć w tę porę roku. Pamiętaj, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zadbaj by było ono zbilansowane i pełne wartościowych produktów. Mamy dla Ciebie 3 pomysły na szybkie śniadanie pełne wiosennych produktów! 

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 

Przepisy na wiosnę: twarożek na śniadanie

Świeży szczypiorek z domowego ogródka, chrupiące rzodkiewki i pyszny naturalny twaróg! A to wszystko na chrupiącej bułce, prosto z pieca. Nie można wyobrazić sobie lepszego rozpoczęcia dnia wiosną. Jak przygotować takie śniadanie? 

Składniki: 

  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • 400 gram twarogu 
  • pęczek szczypiorku 
  • 100 gram jogurtu naturalnego 
  • sól 
  • pieprz 

Twaróg zmiksuj razem z jogurtem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rzodkiewkę umyj i pokrój w paseczki, szczypiorek posiekaj. Następnie dodać całość do sera i dokładnie wymieszać. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Serek idealnie nadaje się na kanapki. 

Wiosenna owsianka 

Przepisy na wiosnę: owsianka z bananami i mango

Wraz z początkiem wiosny dobrze jest rano zjeść coś pysznego i pożywnego, a jednocześnie oczyszczającego nasz organizm po zimie. Polecamy wszelakie owsianki ze względu na dużą zawartość błonnika i witamin! Zapewniają sytość przez długi czas a jak smakują! 

Składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej chia 
  • 1 owoc mango 
  • garść malin lub truskawek 
  • 1 dojrzały banan 
  • 2 szklanki mleka 
  • 2 łyżeczki miodu malinowego 
  • 1 łyżeczka łuski gryczanej do posypania 

Do garnka wsyp płatki, nasiona chia, zalej gorącym mlekiem i pozostaw na 30 minut, aby płatki napęczniały. Dodaj więcej mleka i postaw na gazie. Dodaj miód, obrane owoce, pokrojone w kostkę. Wymieszaj i przełóż do miseczki. Całość posyp łuską gryczaną. 

Przepisy na wiosnę: brunch

Gofry z wiosennymi owocami

Trzy gofry z vukrem pudrem na czarnym talerzu

Gofry do niedawna były kojarzone wyłącznie z wakacyjnymi budkami wypełnionymi butelkami bitej śmietany. Czas obalić ten kulinarny stereotyp. Ich pyszną i zdrową wersję możesz robić każdego dnia we własnym domu jako pyszne śniadanie dla dużych i małych. 

Składniki: 

  • 2 jajka 
  • 380 g mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 350 ml wody 
  • 9 g proszku do pieczenia 
  • 3 morele 
  • 12 czereśni 
  • cukier puder do posypania 
  1. Do miski wbij jajka i cukier, a całość zmiksuj mikserem.
  2. Dodaj wodę i olej, wsyp proszek do pieczenia oraz porcjami mąkę. Zmiksuj całość, aż składniki się połączą.
  3. Morele i czereśnie pokrój dodaj do ciasta. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj olejem i nałóż porcję ciasta.
  4. Piecz do zarumienienia i odstaw do ostygnięcia.
  5. Na koniec posyp cukrem pudrem i podawaj z jogurtem i świeżymi owocami. 

Przepisy na wiosnę: zupy 

Zastąp ciężkie, wieloskładnikowe zimowe zupy, lekkimi iście wiosennym alternatywami. Na straganach piętrzą się stosy warzyw w przystępnych cenach, dzięki czemu możesz wybierać i przebierać, a tym samym komponować świetne ciepłe i zimne zupy. Oto kilka ciekawych, chociaż dość dobrze znanych przykładów. 

Zupa krem ze szparagów 

Szparagi ułożone na brązowym papierze

Szparagi charakteryzują się niską wartością kaloryczną, przy równoczesnej wysokiej zawartości składników odżywczych. Szparagi są także dobrym źródłem błonnika i inuliny, które poprawiają perystaltykę jelit i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jednym słowem – samo zdrowie! 

Składniki: 

  • 1 kg zielonych szparagów 
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 2 średnie cebule 
  • 50 ml oliwy 
  • 1,5 l wywaru warzywnego 
  • 50 ml śmietany 22% 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz 

Szparagi oczyść, umyj, połam na małe kawałki. Równocześnie obierz i pokrój na małe kawałki ziemniaki. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekane cebule i czosnek. Zalej wywarem warzywnym i  dodaj ziemniaki. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Dodaj szparagi i gotuj, aż będą miękkie. Całość zblenduj i przypraw solą, pieprzem i śmietaną. 

Miętowo-groszkowa zupa z parmezanem 

Przepisy na wiosnę: miętowo groszkowa zupa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  •  kawałek masła 
  • ½ pęczek posiekanego szczypiorku i cebulki dymki 
  • 1 ziemniak pokrojony w drobną kostkę 
  • 1l gorącego bulionu warzywnego 
  • 900 g mrożonego groszku 
  • ½ mały pęczek mięty 
  • 85g parmezanu
  1. Rozgrzej oliwę z oliwek i masło na grubej patelni. Dodaj dymkę i ziemniaki i smaż przez 5 minut. Wymieszaj z bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do miękkości ziemniaków. 
  2. Dodaj groszek, ponownie zagotuj, a następnie gotuj przez około 3 minuty, aż będzie miękki.  Zdejmij patelnię z ognia, dodaj liście mięty i całość zmiksuj w blenderze lub robocie kuchennym do uzyskania gładkości. 
  3. Zupę podawaj z parmezanem, grzanką i miętą. 

Krem z brokułów i jarmużu 

Przepisy na wiosnę: krem z brokułów

Składniki: 

  • duży brokuł podzielony na różyczki 
  • ok 90 g jarmużu 
  • 1,5 l bulionu 
  • 3 małe  cebule lub 1 duża 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz 
  • jogurt lub śmietana do podania 

Przygotuj jarmuż- usuń grube, łykowate nerwy.  Liście umyj , pokrój na  paski. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Cebulę lekko podsmaż na maśle lub oliwie, dodaj czosnek, zalej bulionem. Dodaj brokuły i  jarmuż. Gotuj na małym ogniu ok 30 min. Przestudź i zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami i kleksem jogurtu lub śmietany. Smacznego! 

Przepisy na wiosnę: lunche do pracy

Lunch do pracy nie musi być nudny! Zwłaszcza jeśli wykonasz go ze świeżych, sezonowych owoców i warzyw. Wystarczy wygospodarować trochę czasu wieczorem, by przygotować zdrowy i pyszny lunch box do pracy. Jaki posiłek? Sprawdź nasze najlepsze przepisy na wiosnę

Risotto z zielonym szpinakiem i cytryną z chrupiącym prosciutto 

Zielony szpinak ułożony na jasnej ściereczce

Dania takie jak risotto czy kaszotto świetnie sprawdzają się jako posiłek do pracy. Od początku wszystko jest w nich dokładnie ze sobą wymieszane, więc nie trzeba się martwić o to, jak przetrwają transport. 

Składniki: 

  • 750 ml ciepłego bulionu warzywnego 
  • 100g szpinaku 
  • mały pęczek pietruszki 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 plasterki prosciutto 
  • 10 g masła 
  • gałązka tymianku 
  • 1 por posiekany na drobne wstążki 
  • duży ząbek czosnku 
  • 150 g ryżu do risotto 
  • 75ml wytrawnego białego wina lub wermutu 
  • 20g startego parmezanu 
  1. Wlej bulion do rondla i zagotuj. Blanszuj szpinak i pietruszkę w wywarze przez 30 sekund, następnie wyjmij łyżką cedzakową i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Zmniejsz ogień pod bulionem. Wyciśnij nadmiar wody ze szpinaku i pietruszki, a następnie przelej do robota kuchennego lub blendera. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę wody, zmiksuj na drobny purée i odstaw na bok. 
  3. Rozgrzej pozostały olej na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką i usmaż prosciutto, aż będzie chrupiące. Prosciutto przełóż na talerz przykryty papierem kuchennym. 
  4. Na patelnię włóż połowę masła, listki tymianku, pora oraz czosnek i dopraw. Dodaj ryż, mieszając, aby obtoczyć go w mieszance czosnkowej i gotuj przez 2 minuty, aż stanie się przezroczysty. 
  5. Wlej wino i gotuj przez kolejne 2 minuty, aż odparuje. Dodaj jedną chochlę ciepłego bulionu i gotuj do wchłonięcia, ciągle mieszając. 
  6. Kontynuuj ten proces po jednej chochli na raz przez 20-30 minut, ciągle mieszając, aż ryż będzie kremowy. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj z pozostałym masłem, parmezanem, większością skórki z cytryny, sokiem z cytryny i śmietaną. Wymieszaj purée ze szpinaku, a następnie dobrze dopraw odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. 

Groszkowy hummus 

Przepisy na wiosnę: hummus  z groszku

Zmień klasyczny dip imprezowy i zamiast ciecierzycy zastosuj zielony groszek! Będzie to wspaniała przekąska jako lunch w pracy ale i dodatek do słupków warzywnych na imprezie ze znajomymi! 

Składniki: 

  • 1 i 1/3 szklanki rozmrożonego zielonego groszku 
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki tahini 
  • 1/4 szklanki ciepłej wody 
  • 2 łyżki oliwy extra vergine 
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny 
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • posiekane surowe warzywa w słupku i chlebek pita 

Umieść groszek, pietruszkę, tahini, 1/4 szklanki ciepłej wody, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i czosnek w blenderze i zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj po 1 łyżce wody, jeśli hummus jest zbyt gęsty. Podawać z surowymi warzywami. 

Sajgonki z komosą 

Przepisy na wiosnę: sajgonki w papierze ryzowym

Gdy na dworze coraz cieplej, nie chce się spędzać czasu przy kuchni, nad gorącymi wywarami. Sajgonki z komosą ryżową to świetne danie na przerwę w pracy, którego nie musisz podgrzewać. Pełne zdrowych i pysznych produktów, stanowi pełnowartościowe danie. 

Składniki: 

  • 5 arkuszy papieru ryżowego 
  • 85 g komosy 
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej czerwonej cebuli 
  • dojrzałe awokado 
  • pomarańcza 
  • 1 łyżeczka posiekanego chili 
  • 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 
  • 1 łodyga selera naciowego 
  • 2 łyżki prażonego sezamu 
  • sok z cytryny, sól, pieprz 
  1. Ugotowaną wcześniej komosę przestudź i wyjmij do miski.
  2. Pokrój cebulkę, pomarańczę, mango, seler naciowy.
  3. Dodaj je do komosy i wsyp posiekaną kolendrę, chili i uprażony sezam. Polej sosem i wymieszaj.
  4. Awokado pokrój w  paski i skrop sokiem z cytryny.
  5. Arkusz papieru ryżowego namocz na chwilę z obu stron, połóż na  czystej ściereczce i nałóż farsz. całość zawiń w rulon.
  6. Lunchbox przed włożeniem sajgonek, posmaruj oliwą aby papier ryżowy się nie przykleił. Całość spożywaj z dowolnym dipem lub hummusem. 

Przepisy na wiosnę: desery

Aromatyczne, soczyste truskawki i pyszny, kwaśny rabarbar to składniki bez których nie obędzie się wiosenny deser. Sprawdzą się w puszystym cieście, koktajlu i lodach. Z ich dodatkiem przygotujesz także wyśmienite przysmaki kuchni włoskiej, jak tiramisu czy panna cotta. Sprawdź nasze wyjątkowe przepisy i ciesz się wiosną w swoim domu! 

Rabarbar pod kruszonką 

Owoce leśne pod kruszonką

Składniki: 

  • 1 kg rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki 
  • 100 g brązowego cukru 
  • 50 g cukru pudru 
  • masło do formy 
  • na kruszonkę: 150 g mąki 
  • 50 g mąki migdałowej 
  • 125 g miękkiego masła 
  • 60 g białego cukru 
  • szczypta soli 
  • łyżeczka cynamonu 
  1. Rabarbar włóż na patelnię, podlej 2 łyżkami wody.
  2. Posyp oboma rodzajami cukru i duś ok. 15 minut, regularnie mieszając, aż stanie się miękki i w miarę jednolity. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Składniki na kruszonkę, wymieszaj i ugnieć rękoma, aż uzyskasz kruche ciasto.
  4. Duszony rabarbar przełóż do natłuszczonej formy do pieczenia, przykryj kruszonką.
  5. Piecz ok. 40 min w temp. 180 °C. Podawaj z pysznymi lodami waniliowymi! 

Wiosenne ciasto cytrynowe 

Cytryny przekrojone na pół

Ciasto to jest wilgotne, puszyste i obezwładniająco pyszne! Wyrazisty smak cytryny, sprawia, że deser jest niezwykle orzeźwiający. Gwarantujemy uzależnienie już po pierwszym kęsie. 

Składniki: 

Na spód cytrynowy: 

  • 1,5 szklanki mąki uniwersalnej 
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 szklanki niesolonego masła o temperaturze pokojowej 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 duże jajka o temperaturze pokojowej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki soku z cytryny (około 1/2 cytryny) 
  • 1/2 szklanki maślanki 

Syrop cytrynowy: 

  • 1/4 szklanki soku z cytryny 
  • 3 łyżki cukru pudru 

Na polewę cytrynową: 

  • 1 szklanka cukru pudru, przesianego 
  • 1,5 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżka mleka 
  1. Rozgrzej piekarnik do 170 ° C. Nasmaruj blaszkę do pieczenia chleba masłem. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sól. Odłóż na bok. 
  2. W misce miksera stojącego wyposażonego w nasadkę łopatkową (lub za pomocą miksera elektrycznego), utrzyj masło i cukier, aż będą puszyste. 
  3. Przy mikserze pracującym na niskich obrotach dodawaj jajka pojedynczo, a następnie ubij ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.  
  4. Dodaj około jednej trzeciej mąki i mieszaj do połączenia składników, a następnie dodaj połowę maślanki. Dodaj resztę mąki i maślanki. 
  5. Masę wlej do blaszki i piecz 45-55 minut, aż ciasto będzie złoto brązowe. 
  6. Ciasto odstaw na około 15 minut do ostygnięcia. Wymieszaj sok z cytryny i cukier puder, aby uzyskać syrop cytrynowy. Ostrożnie odwróć bochenek i przenieś ciasto na stojak do chłodzenia, a następnie posmaruj ciasto syropem, gdy jest jeszcze ciepłe. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. 
  7. Gdy ciasto ostygnie, połącz wszystkie składniki lukru, zacznij od 1 łyżki soku z cytryny i mleka i dodaj pozostały sok z cytryny w razie potrzeby. Lukier powinien być gęsty i nie rzadki. Ciasto polej lukrem i pozostaw do wyschnięcia przed podaniem. 

Wiosna to czas w którym przyroda budzi się do życia! Przenieś te wspaniałe przepisy na wiosnę na swój talerz. Mamy nadzieję, że uda Ci się przygotować chociaż jeden z zaproponowanych przez nas przepisów. A jeśli szukasz dalszych wskazówek i inspiracji – zarejestruj się na Westwing i bądź na bieżąco!