Przepisy na zimę: poznaj 12 najlepszych propozycji!
Zima to czas kiedy jemy więcej niż zwykle, a nasz organizm potrzebuje więcej energii z jedzenia, aby utrzymać swoją odpowiednią temperaturę. Zimą zmieniają się także, nasze preferencje smakowe. Poszukujemy rozgrzewających i sycących comfort food’ów, które ratują nas od chłodu. Zima to też, egzotyczne smaki pomarańczy, przypraw do piernika, grzanego wina i słodyczy. Chcesz dowiedzieć się jakie potrawy najlepiej sprawdzą się zimą? wypróbuj nasze przepisy na pyszną zimę!

Zima to czas kiedy jemy więcej niż zwykle, a nasz organizm potrzebuje więcej energii z jedzenia, aby utrzymać swoją odpowiednią temperaturę. Zimą zmieniają się także, nasze preferencje smakowe. Poszukujemy rozgrzewających i sycących comfort food’ów, które ratują nas od chłodu. Zima to też, egzotyczne smaki pomarańczy, przypraw do piernika, grzanego wina i słodyczy. Chcesz dowiedzieć się jakie potrawy najlepiej sprawdzą się zimą? wypróbuj nasze przepisy na pyszną zimę!
Które warzywa i owoce najlepiej jeść zimą?

Generalna zasada jest taka: dieta na zimę powinna być rozgrzewająca, zatem unikać trzeba zatem “zimnych” warzyw i owoców, a sięgać po nasze – sezonowe. Co zatem jeść, by wzbogacić, rozgrzać i wzmocnić organizm? Oto warzywa dla was:
- cebulowe (czosnek, cebula, por),
- korzeniowe (buraki, marchew, czarna rzepa, korzeń pietruszki i selera),
- kapustne (kapusta biała i czerwona, brukselka),
- strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca).
Zimą nie zapominaj o cytrusach, które wypełnione są witaminą C, wzmacniającą naszą odporność (mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, cytryny). Jabłka to kolejny owoc, który warto jeść zimą. Mimo tego, że zima nie niesie korzystnych warunków do uprawy tego owocu, o tej porze roku to właśnie jabłka mają smak. Dodatkowo zawierają mnóstwo witamin.
Przepisy na zimę: czego unikać?

Przede wszystkim należy unikać pomidorów. Pomimo że znajdują się na sklepowych półkach przez cały rok, to każdy z nas potrafi zauważyć różnicę między pomidorem zimowym, a letnim. Większość z zimowych pomidorów pochodzi z Holandii, gdzie nie możemy liczyć na wiele słońca. Podobnie jest w ogórkami. Je również możemy kupić każdego miesiąca roku. Niestety te zimowe, tak samo jak pomidory, uprawia się na sztucznej wełnie mineralnej. Kolejnym warzywem, którego lepiej unikać w tym okresie jest szpinak. Badania dowiodły, że warzywo to jest najbardziej podatne na zanieczyszczenia i sztuczne składniki.
Przepisy na zimę: śniadanie
Śniadania na ciepło zazwyczaj wymagają nieznacznie dłuższego czasu przygotowania, niż te serwowane na zimno. Nastaw budzik 10 minut wcześniej – obiecujemy – nie będziesz żałować, i sprawdź nasze pyszne przepisy na pożywne zimowe śniadania.
Zimowa owsianka

Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- półtorej szklanki mleka roślinnego
- pół jabłka
- kilka migdałów lub innych orzechów
- pół łyżeczki cynamonu
- garść owoców goji
Płatki owsiane zalać mlekiem i zostawić na noc w lodówce. Rano ugotować płatki z mlekiem na małym ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje. Przełożyć do głębokiego talerza. Ozdobić pokrojonymi jabłkami, orzechami, owocami goji, chipsami z kokosa i posypać cynamonem. Idealnie rozgrzewa w mroźne poranki!
Tost z awokado i jajkiem
Zrób kanapki z awokado, połóż na nie jajko, posyp solą i papryką i voila. To wszystko. Bez żartów. Nic prostszego, prawda?

Składniki:
- 2 kromki chleba, najlepiej wieloziarnistego
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- gruba sól, słodka sproszkowana papryka (opcjonalnie)
Zrób tosty z chleba. Awokado przetnij na pół, wyciągnij pestkę, miąższ przełóż do miseczki, rozgnieć z szczyptą soli. Przyrządź jajka wg gustu – smaż lub gotuj w koszulkach.
Śniadaniowe muffiny
Takie śniadaniowe babeczki, to pyszne śniadanie dla dzieci!

- 1,5 szklanki (225 g) mąki
- 1/4 szklanki mąki z komosy ryżowej
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki mieszanki nasion
- 2 duże dojrzałe banany (rozgniecione)
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 125 g borówek
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Połącz mąki, cukier, 1 łyżkę siemienia lnianego i 4 łyżki mieszanki nasion w dużej misce.
- Dodaj banana, jajka, jogurt i olej. Całość mieszaj do połączenia się składników. Następnie do miseczki wsyp borówki.
- Rozłóż mieszankę równomiernie w foremce do babeczek.
- Posyp pozostałymi nasionami lnu (siemię lniane) i mieszanką nasion.
- Piecz przez 25-30 minut lub do uzyskania lekko złotego koloru. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Przepisy na zimę: zupy
Kiedy za oknem zimno, na obiad najlepiej zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Te zupy sprawdzą się idealnie – są pyszne i sycące, doskonale sprawdzą się w charakterze treściwego dania jednogarnkowego.
Zupa z zimowych warzyw i soczewicy

Składniki:
- 85 g suszonej czerwonej soczewicy
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 3 łodygi selera
- 2 małe pory pokrojone w plasterki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka świeżych liści tymianku
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka bulionu warzywnego
- 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
Przełóż wszystkie składniki na dużą patelnię lub do garnka. Dodaj1½ litra wrzącej wody i dobrze wymieszaj. Przykryj całość i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie. Podawaj z grzankami.
Zupa z pora i ziemniaków

- 50 g masła
- 450 g ziemniaków (obranych i pokrojonych na 1 cm kawałki)
- 1 mała cebula (pokrojona w taki sam rozmiar jak ziemniaki)
- 450 g białych kawałków pora pokrojonego w plastry (zielony wierzch zachowaj na inną zupę lub bulion)
- 850 ml-1,2 litra lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego
- 140 ml śmietanki do ubijania w kartonie
- 125 ml pełnotłustego mleka
-
Krok
W grubym rondlu rozpuść 50g masła. Gdy się roztopi, dodaj 450 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę, 1 małą cebulę pokrojoną tak samo jak ziemniaki i 450 g białych części pora, pokrojonych w plasterki. -
Krok
Dobrze dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i ponownie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie. -
Krok
Następnie, wlej 850 ml lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą ugotowane – około 5 minut. -
Krok
Uważaj, aby nie rozgotować warzyw, bo zupa straci świeży smak. Całość zblenduj blenderem. -
Krok
Przełóż zupę na czystą patelnię i wymieszaj w trzech czwartych z kartonu 142 ml bitej śmietany i 125 ml pełnotłustego mleka. -
Krok
Aby zakończyć zupę, posiekaj na drobno białą część 1 pora i delikatnie gotuj w małym kawałku gorącego masła przez kilka minut, aż zmięknie. Podawaj z ulubionych miseczkach z serowymi grzankami.
Włoska zupa zimowa

Składniki:
- 1 duża marchewka obraną i pokrojona w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzeniowego, obranego i pokrojonego w kostkę o objętości podobnej jak pokrojonej marchewki
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 drobno posiekane i roztarte ząbki czosnku
- 2 garści umytego szpinaku (typu baby)
- ½ szklanki makaronu orzo
- 1 litr rosołu drobiowego
- tarty parmezan do posypania zupy
- Rozgrzej w garnku łyżkę oleju.
- Wysyp na niego pokrojoną cebulę. Smaż 3 minuty.
- Następnie dodaj pokrojoną marchew i selera, zamieszaj i smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut.
- Dodaj starty czosnek, podsmaż przez minutę, a potem zalej całość bulionem.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Wsyp następnie do niej pół szklanki makaronu i gotuj aż będzie miękki.
- Na koniec włóż do zupy dwie garści szpinaku, zamieszaj, a kiedy liście zwiotczeją pod wpływem temperatury, zdejmij z ognia.
Przepisy na zimę: pomysły na lunch do pracy
Chodząc do pracy zimą koniecznie bierz ze sobą jedzenie. Nasz organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na kalorie i trzeba mu ich dostarczyć. Tradycyjnie na lunch do pracy, wystarczy owoc, mała kanapka lub jogurt naturalny z domową granolą, zimą zadbaj by posiłek ten był bardziej treściwy.
Zimowy makaron

- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
- 1 mała czerwona cebula (pokrojona w cienkie plasterki)
- 2 ząbki czosnku
- 500 g ugotowanych buraków (pokrojonych na kawałki)
- 400 g fusilli lub innego ulubionego makaronu
- 200 g koziego sera
- 1/2 szklanki grillowanych orzeszków
- 2 łyżki posiekanych płaskich liści pietruszki
Rozgrzej olej w patelni na małym ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, a następnie gotuj mieszając przez 10 minut. Dodaj buraki i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij z ognia i dopraw.
W międzyczasie ugotuj makaron w dużym rondlu. Odcedź, zachowując 1/3 szklanki (80 ml) wody z makaronu. Wodę z gotowania dodaj na patelnię. Następnie dodaj kozi ser, orzechy pekan i natkę pietruszki. Całość wymieszaj i dodaj do swojego ulubionego lunch boxa.
Zimowa sałatka do pracy

- 1 dynia piżmowa pokrojona w cienkie łódeczki
- 2 czerwone cebule, pokrojone w cząstki
- 4 pasternaki pokrojone w ćwiartki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki czystego miodu
- 1 mała ciabatta
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 225 g worek szpinaku w liściach
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Piekarnik rozgrzej do do 220 C. Warzywa wyłóż do dużej brytfanny, skrop połową oleju i dopraw do smaku. Piecz przez 20 minut, od czasu do czasu obracając, aż zmiękną. Skrop miodem. Rozsyp pokruszoną ciabattą i pestkami słonecznika na wierzchu. Piecz kolejne 5 minut.
Przełóż szpinak do dużej miski i dodaj warzywa i ciabattę. Zmieszaj razem ocet, musztardę i pozostały olej, dopraw do smaku i wrzuć do sałatki.
Wegańskie przepisy na zimę: quinoa z warzywami

- 200g komosy ryżowej
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki pokrojone w cienkie paluszki
- 300 g pora pokrojonego w plasterki
- 300g brokułów, pokrojonych w małe różyczki
- 100g suszonego pomidora, odsączonego i posiekanego
- 200ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sok z 1 cytryny
- Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzej w woku lub dużej patelni 3 łyżki oleju, następnie dodaj czosnek i szybko smaż przez 1 min.
- Dodaj marchewkę, por i brokuły, a następnie smaż przez 2 minuty, aż wszystko będzie miękkie.
- Dodaj suszone pomidory, wymieszaj bulion i przecier pomidorowy, a następnie dodaj na patelnię.
- Przykryj, a następnie gotuj przez 3 minuty. Odcedź komosę ryżową, dodaj pozostały olej i sok z cytryny. Przełóż do lunchboxa i dodaj warzywa.
Przepisy na zimę: desery
Zimą więcej czasu spędzamy w domu, mając tym samym czas na pyszne desery! Długie, ponure wieczory osłodzą Ci zimowe desery – aromatyczne i rozgrzewające. Zobacz, jak sprawić sobie słodką przyjemność, dzięki której żadne mrozy nie będą Ci straszne.
Grzaniec
Nic bardziej nie kojarzy się z zimowymi jarmarkami świątecznymi jak grzane wino!

Składniki:
- 1 pomarańcza, przekrojona na pół i pokrojona w plasterki
- 1 butelka czerwonego wina
- 200 g drobnego cukru
- 5 goździków
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 plasterki świeżego imbiru
- 150ml brandy, rumu, amaretto lub sznapsa
Na dużej patelni umieść plastry pomarańczy, wino, cukier, goździki, cynamon, anyż i imbir. Delikatnie podgrzewaj przez 10-15 minut, uważając, aby mieszanina nie zagotowała się. Dodaj alkohol, wlej do szklanek i podawaj na ciepło w ulubionym zimowym kubeczku.
Brownie
Nie ma nic lepszego na długie, zimowe wieczory jak pyszne czekoladowe brownie!

- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka czystej esencji waniliowej
- ¾ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki kakao
- 100g białej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
- 100g gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
- 3/4 szklanki prażonych orzechów makadamia
- cukier puder do posypania
- Roztop masło w rondelku na średnim ogniu. Zdejmij z ognia i wymieszaj z cukrem. Dodaj jajka i esencję waniliową i wymieszaj.
- Do masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodaj kawałki białej i ciemnej czekolady oraz orzechy i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką do połączenia. Wlej miksturę do przygotowanej formy.
- Rozgrzej piekarnik 180C. Nasmaruj blachę i wyłóż podstawę papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku przez około 15-20 minut i sprawdź wykałaczką. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie przed pokrojeniem. Podawaj z domowymi lodami waniliowymi!
Cynamon-masło-rum
Jeśli lubisz sprawdzać nowe przepisy na drinki, koniecznie zobacz ten rozgrzewający, zimowy przysmak.

Składniki:
- 25 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 małe laski cynamonu
- 200ml rumu
W rondelku delikatnie podgrzej masło, cukier puder i laski cynamonu. Wlej rum i lekko podgrzej. Przelej do wysokich, świątecznych szklaneczek.
Chyba trudno byłoby znaleźć prawdziwych entuzjastów zimowych miesięcy. Kiedy dni stają się coraz krótsze, a my jesteśmy zmuszeni zmienić letnie szorty i sandały na grube swetry, wełniane płaszcze i puchowe kurtki, większość z nas traci sporą część swojej codziennej motywacji do działania, pogody ducha i optymizmu.
Warto poprawić sobie ten stan ducha, pysznym i rozgrzewającym jedzeniem. A jeśli szukasz dalszych wskazówek i pomysłów, zarejestruj się na Westwing i bądź na bieżąco.