Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Drewniany stół zastawiony na kolację wigilijną, gdzie dominującym kolorem jest czerwony

Co kraj to obyczaj i Święta Bożego Narodzenia nie są tu wyjątkiem. Wiele krajów ma własne unikatowe tradycje bożonarodzeniowe, ale niektóre obyczaje pozostają niezmienne, jak wspólny posiłek z najbliższymi czy ubieranie choinki. Dodaj odrobinę światowego smaku tegorocznej Gwiazdce, dzięki przepisom od naszego międzynarodowego zespołu w Westwing. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy świąteczne z Holandi, Włoch, Polski, Hiszpanii, Niemiec i Francji!

Przystawka: przegrzebki według przepisu Milou (Holandia)

W Holandii małże złowione za pomocą włoków, czyli wielkich workowatych sieci, są na czerwonej liście poradnika dla konsumentów. Dlatego ważne, by przegrzebki, które kupimy, pozyskane były ręcznie i co za tym idzie, widniały na zielonej liście gatunków. Wybiórcze zbieranie mięczaków jest znacznie mniej szkodliwe dla środowiska naturalnego i nie zaburza całego ekosystemu mórz. A same przegrzebki są lepszej jakości.

Biały talerz z przegrzebkami, jarmużem oraz zredukowanym sosem

Składniki:

  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 limonka
  • ząbek czosnku
  • 2½ łyżki oleju sezamowego
  • 8 przegrzebków
  • 100 g szpinaku
  • 5 g świeżych zielonych szparagów

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i zetrzyj imbir. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę przekrój wzdłuż, pozbądź się nasionek i drobno posiekaj. Zetrzyj połowę skórki z limonki. 
  2. Starty imbir, czosnek, paprykę i skórkę limonki wymieszaj razem z olejem sezamowym. Użyj połowy sosu do zamarynowania przegrzebków. Odstaw je do lodówki na 30 minut.
  3. Resztę sosu dodaj do szpinaku i rozdziel na osobne talerze, wraz z plasterkiem limonki. Na patelni do grillowania podgrzej oliwę lub masło.
  4. Pokryj szparagi resztką sosu i grilluj przez 1 minutę na każdej ze stron. Serwuj na sałatce ze szpinaku.
  5. Podsmaż przegrzebki: 1½ minuty na każdej ze stron i ułóż na warzywach.
  6. Dopraw solą morską i ozdób plasterkami limonki.

Danie główne: tortellini po bolońsku według Giuli i Valentiny (Włochy)

Nadziewany makaron to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych dań we Włoszech. Ravioli, tortelli i tortellini podaje się tu cały rok. Jednakże to właśnie  w okresie Bożego Narodzenia można natrafić na ich najsmaczniejsze odmiany. Tortellini są wtedy podawane na Wigilię lub obiad następnego dnia. Z tym że każdy region Włoch może pochwalić się zupełnie innym nadzieniem. Twoja włoska Wigilia zabierze Cię w kulinarną podróż  od Alp po Morze Śródziemne. Odkryj nasz tradycyjny przepis na tortellini z Bolonii i zaserwuj go w swoim menu bożonarodzeniowym.

Zbliżenie na surowe tortellini na drewnianej desce

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 5 jaj

Składniki na farsz:

  • 150 g tartego parmezanu
  • 200 g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w kostkę
  • 200 g surowej szynki parmeńskiej, pokrojonej w kostkę
  • 150 g mortadeli, pokrojonej w kostkę
  • masło

Przyprawy:

  • gałka muszkatołowa
  • liście szałwii
  • liście laurowe
  • gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj ciasto na makaron. W misce wymieszaj mąkę i jajka, a następnie przenieś na blat. Ugniataj przez około 10 minut do uzyskania gładkości, a następnie odstaw na 30 minut.
  2. Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Rozpuść 2 łyżki masła na dużej patelni, dodaj liście laurowe, szałwię i rozmaryn. Po zagotowaniu dodaj polędwiczki, szynkę i mortadelę. Smaż przez około 10 minut. Po zrumienieniu przenieś mięso do miksera. Zmiel lub wymieszaj mięso i przenieś do miski. Dodaj parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do zmielonej mieszanki i dobrze wymieszaj.
  3. Ciasto rozwałkuj wałkiem do ciasta lub maszyną do makaronu na grubość 2 mm, a następnie pokrój w kwadraty o wymiarach 2 cm na 2 cm.
  4. Nałóż niewielką ilość nadzienia na środek kwadratów ciasta i palcami uformuj pierożki.
  5. Pierogi tortellini gotuj w bulionie wołowym przez około 3 minuty

Danie główne: pierogi wigilijne według przepisu Dominiki (Polska)

Pierogi, to jak wiemy jedna z naszych najukochańszych potraw narodowych. Miękkie, puszystego ciasto, solidny farsz i smaczne dodatki – ta formuła nigdy nie wychodzi z mody. Wypróbuj te z mięsem lub ruskie. Ale równie doskonałe są też pierogi „na słodko”, jak te z jagodami i słodką śmietanką w letnie popołudnie. W Boże Narodzenie pierogi to również jedno z dwunastu tradycyjnych dań na stole wigilijnym. Poznaj nasz przepis na pierogi wigilijne!

Pierogi ułożone na drewnianej desce

Składniki na ciasto:

  • 750 g mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 450 g kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • Po łyżeczce: kminku, majeranku  i soli
  • Po 2: ziarna ziela angielskiego, liście laurowe
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj nadzienie. Odcedź kapustę, wrzuć do garnka i dodaj grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Następnie wlej wodę (musi przykryć kapustę i grzyby) i gotuj przez 45 minut.
  2. W międzyczasie pokrój cebulę i przez 10 minut usmaż ją z kminkiem na patelni.
  3. Po 45 minutach gotowania odcedź kapustę i dodaj do niej cebulę.
  4. Gdy nadzienie jest gotowe, pora przygotować ciasto.
  5. W misce wymieszaj mąkę z solą i ciepłą wodą.
  6. Następnie rozwałkuj ciasto (na grubość ok. 2 mm) i specjalnym nożem pokrój je w kółka. Możesz również użyć szklanki.
  7. Łyżką nałóż nadzienie na środek koła ciasta i sklej boki.
  8. Ugotuj pierogi w osolonej wodzie, aż wypłyną.
  9. Ciesz się pierogami!

Nasza wskazówka: im dłużej wyrabiasz ciasto, tym będzie bardziej miękkie i elastyczne.

Deser: przepis święteczny na ciastka Polvorones według Diany (Hiszpania)

Jeśli jest tylko jeden rodzaj potraw, które charakteryzują hiszpańską Gwiazdkę, to z pewnością są to desery. Każdego roku zimą supermarkety przepełniają się słodkościami, takimi jak: ciastka polvorones i mantecados oraz przeróżnymi odmianami nugatu turrones. Może w tym roku, spróbujesz zrobić je sam? Zwłaszcza że różnica w smaku pomiędzy polvorones zakupionymi w sklepie a domowym wypiekiem jest olbrzymia. Ciastka te podawane są zazwyczaj jako deser po obiedzie bożonarodzeniowym lub na Sylwestra, ale możesz cieszyć się nimi całą zimę! Oto nasz prosty domowy przepis na ciastka Polvorones! Bon appétit!

Złote foremki do ciastek ułozone na marmurowym blacie

Składniki:

  • 350 g mąki cukierniczej
  • 40 g mielonych migdałów
  • 80 g cukru pudru — do 100 g, jeśli lubisz słodsze
  • 110 g masła
  • odrobina anyżu
  • ¼ łyżki cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mąki i migdałów

    Dzień przed robieniem ciasteczek, na blasze do piekarnika rozsyp mąkę i zmielone migdały. Mąka musi być dobrze przesiana i dobrze wymieszana z migdałami. Jeśli robisz to w Thermomiksie, włóż mąkę i migdały do ​​miski Thermomix i zaprogramuj 30 sekund, progresywnie do osiągnięcia 10.

  2. Upraż mąkę i migdały

    Solidnie rozgrzej piekarnik do 130˚C, a następnie na 30 minut włóż do piekarnika blachę z mąką. Mąkę mieszaj od czasu do czasu szpatułką. Będzie lekko przypieczona. Ważne, by pilnować czasu, w przeciwnym razie mieszanina będzie gorzka. Odstaw ją do następnego dnia

  3. Przygotuj ciasto migdałowe

    Z mieszanki mąki i surowych mielonych migdałów uformuj wulkan, a pozostałe składniki włóż do środka, mieszając je do uzyskania jednolitej masy, z której możesz zrobić lekko spłaszczoną kulkę. Następnie zawiń kulkę w folię i odstaw do lodówki na 30 minut do godziny.

  4. Uformuj ciasto

    Kulkę wyjmij z lodówki i lekko przyciśnij dłonią (ciasto otworzy się na brzegach, ale po naciśnięciu powoli stanie się jednolite). Ciasto rozwałkuj delikatnie, tak aby wciąż było dość grube. Użyj czegoś z okrągłymi krawędziami, na przykład filiżanki lub szklanki i pokrój ciasto, aby uzyskać kształt kółek.

  5. Upicz polvorones

    Odczekaj co najmniej godzinę. Rozgrzej piekarnik do 200˚C, na opcji grilla i wstaw polvorones na 15 minut. Wyjmij je z piekarnika, a gdy wystygną, posyp je dużą ilością cukru pudru i… gotowe!

Nasza wskazówka: polvorones będą idealne, jeśli użyjesz odpowiedniej ilości masła, aby nie były zbyt popękane ani zbyt lepkie. Upewnij się również, że nie pękają po wyjęciu z piekarnika, ale rozpływają się w ustach.

Deser: krem bawarski z malinami według przepisu Antonii (Niemcy)

Przed Państwem deser ze słodką historią! Ten krem zawitał do Francji z Bawarii w 1385 r., którego przepis przyniosła ze sobą ponoć młoda żona Karola VI, Isabeu de Bavière, córka księcia Bawarii. Chociaż nie ma dowodów na to, że historia ta jest prawdziwa, słodki przepis ukazał się po raz pierwszy jako Crème Bavaroise we francuskiej książce kucharskiej z 1815 r., gdzie w ten sposób opisała go królowa Francji Maria Antonina. W jej przepisie znalazły się również orzechy laskowe, kawa, karmel, herbata, truskawki, maliny i porzeczki. Nieco później kucharka Christine Charlotte Riedl spisała przepis, jaki znamy do dzisiaj. Krem po bawarsku jest obecnie klasycznym niemieckim deserem i chociaż przepis nieco uproszczono, wciąż zachwyca królewskim smakiem.

Dwa wysokie pucharki deserowe z kremem ustawione na drewnianej desce w kuchni

Składniki na krem:

  • 4 żółtka
  • 200 gr cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml mleka
  • 6 płatków żelatyny
  • 500 ml śmietanki

Składniki na przecier owocowy:

  • 300 gr malin (lub innych owoców sezonowych)
  • cukier puder
  • świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj żółtko z cukrem pudrem aż uzyskasz gładką masę.
  2. Zeskrob laskę wanilii i dodaj do mleka zarówno laskę, jak i miąższ. Następnie powoli zagotuj mleko waniliowe.
  3. W międzyczasie rozpuść żelatynę w misce z zimną wodą.
  4. Wyjmij laskę waniliową z mleka i dodaj wszystko do masy jajecznej, ciągle mieszając. Aby nadać kremowi odpowiednią konsystencję, trzymaj go w większym garnku z ciepłą wodą i mieszaj, aż uzyskasz gęstą, pozbawioną grudek masę.
  5. Przed dodaniem żelatyny mieszanka musi ostygnąć. Miskę z kremem włóż teraz do innego naczynia z zimną wodą i powoli dodawaj żelatynę, aż krem zgęstnieje.
  6. Ubij śmietanę na sztywną pianę i dodaj do kremu.

Krem bawarski– opcja dla wegan

Bawarski i wegański? Brzmi jak zaprzeczenie! A jednak krem smakuje również wyśmienicie w wersji czysto roślinnej.

Składniki

  • 400 ml kremu roślinnego do ubijania
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 1 laska wanilii
  • 10 gr mączki chleba świętojańskiego
  • 50 gr cukru
  • 20 gr żelatyny wegetariańskiej

 Przygotowanie:

  1. Zeskrob laskę wanilii zgodnie z powyższym opisem i rozpuść w mleku, powoli je podgrzewając.
  2. Następnie dodaj mączkę chleba świętojańskiego i cukier, podtrzymując wszystko na małym ogniu.
  3. Aby dodać żelatynę roślinną, zmniejsz ogień i dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki rozpuszczą się na gładką pastę. Następnie wywar musi ostygnąć.
  4. Ubij śmietanę roślinną i dodaj do kremu.

Tak jak w poprzednim przepisie, krem przelej do małych foremek lub szklanek, schłodź i podawaj z musem owocowym.

Przepisy świąteczne Westwing: drink Kir Royal według Aline (Francja)

Kir to koktajl oparty na winie, który można znaleźć w wielu odmianach, włącznie ze słynną wersją z szampanem: Kir Royal. Aperitif ten jest klasycznym koktajlem regionu Burgundii. Likier z ciemnej porzeczki pięknie współgra z goryczką szampana lub białego wina. Do sporządzenia drinka użyć można jakiekolwiek białe wino, ale tradycyjnie są one raczej wytrawne, jak np. Chablis, co balansuje słodkość likieru. Likier crème de cassis jest też na tyle smaczny, że ukryje niedoskonałości nawet mniej wyrafinowanego wina. Poznaj jeden z ulubionych przepisów świątecznych z Francji!

Kieliszek do czerwonego wina położony na drewnianym stole

Składniki:

  • 20 ml likieru porzeczkowego
  • 140 ml szampana lub wina musującego

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego kieliszka wlej likier i dopełnij szampanem lub winem
  2. Drink podawany jest w wysokim kieliszku
  3. Bon appétit!

Szukasz pomysłów, co możesz podać gościom w trakcie przyjęcia świątecznego? Sprawdź nasze inspiracje na:

Wypróbuj jeden z naszych przepisów świątecznych w te Święta! Zespół Westwing życzy Ci Wesołych Świąt!