Agrest w koszyku na przetwory z agrestu

Chociaż w naszych przydomowych ogródkach najczęściej występuje w zielonej i lekko zarumienionej odmianie, znanych jest aż… 1500 gatunków agrestu! Warto przyjrzeć mu się bliżej. W lipcu, kiedy jest najdojrzalszy, najlepiej smakuje na surowo prosto z krzaczka, ale można go wykorzystywać na różne sposoby. Przetwory z agrestu to najlepszy sposób na zachowanie tego kwaśno-słodkiego smaku na dłużej. 

Przetwory z agrestu? Czemu nie!

Podobno był znany już w starożytnym Rzymie. Furorę robił w XVIII wieku na brytyjskich stołach, gdzie podawano go jako dodatek do pieczonej gęsi (nie bez powodu w języku ang. agrest to “gooseberry”, czyli gęsia jagoda). Anglicy określali go też jako owoc wróżek, bo według krążących legend w owocowych krzewach chowały się leśne duszki.

Latem chętnie sięgamy po różne owoce robiąc z nich domowe przetworyKonfitura z wiśnidżem z rabarbaru czy powidła śliwkowe często goszczą na naszych półkach, będąc jesienią i zimą miłym dla podniebienia wspomnieniem smaków lata. Agrest cieszy się mniejszą popularnością. Być może niektórych odstrasza jego nieco cierpki smak i pokryta meszkiem gruba skórka. Jeśli pozwolisz mu dojrzeć, zaskoczy Cię cudowną słodyczą. Warto po niego sięgać bo to jeden z najzdrowszych owoców. Zawiera mnóstwo witamin z grupy A, B i C. Jest bogaty w błonnik, fosfor oraz kwas jabłkowy i cytrynowy. Jeśli jesteś rozdrażniony, nie panujesz nad stresem, warto po niego sięgnąć – zadziała jak zastrzyk magnezu, który łagodzi nerwy i wpływa korzystnie na pamięć. Garść surowego agrestu dziennie usprawni układ trawienny, a dzięki potasowi ochroni serce, obniżając poziom cholesterolu.

Jak widzisz korzyści z jedzenia agrestu jest mnóstwo, nie tylko zdrowotnych, ale i smakowych. Z zielonych i czerwonych kulek można robić najróżniejsze przetwory – galaretki, kompoty, nalewki, soki i dżemy. Agrest ma nieco podobny smak do aronii. Dżem z agrestu i przetwory z aronii mogą być zgraną parą na stole – na słodko do wypieków, a w bardziej wytrawnej odsłonie do sałatek czy ryb. Wielbiciele smaku agrestu przygotowują z niego nawet lekko pikantny sos do białego mięsa. Przetwory z agrestu obowiązkowo powinny się znaleźć w Twojej domowej spiżarni. 

Dżem z agrestu 

Chyba nie ma nic lepszego niż łyżeczka konfitury czy dżemu na świeżo upieczonym toście lub w postaci owocowego kleksa na budyniu czy kisielu. Będzie jeszcze lepiej smakować, jeśli sam go przygotujesz. Zrobienie dżemu jest banalnie proste. Jeśli wiesz, jak zrobić dżem truskawkowy, to na pewno dasz sobie radę. Z agrestu także musisz usunąć szypułki, ale są do tego specjalne szczypce, którymi zrobisz to łatwo i szybko. Zobacz, co jeszcze będzie Ci potrzebne: 

  • 2 kg agrestu 
  • kilogram cukru 
  • 3/4 szklanki wody 
  • sok z połowy cytryny. 

Agrest umyj dokładnie pod bieżącą wodą i po usunięciu szypułek przełóż do garnka. Następnie wsyp cukier, wyciśnij sok z cytryny i wlej wodę. Gotuj często mieszając, żeby nie przywarł do dna, aż rozgotuje się na gęstą papkę. Na koniec przełóż ją do umytych i wyparzonych w piekarniku słoików, zakręć i pasteryzuj około 15- 20 minut. 

Agrest marynowany

Jeśli robisz przetwory z gruszek (np. w occie), albo przyrządzasz fasolkę szparagową do słoików, z pewnością będziesz umiał zrobić także przetwory z agrestu. Najczęściej marynuje się go z przyprawami korzennymi. Cierpko-słodkie owoce, ostre goździki i słodko-korzenny cynamon idealnie się łączą z kwaskowatym octem. To fantastyczny dodatek do pieczonych lub smażonych mięs. 

Będziesz potrzebował: 

  • 1 kg twardego agrestu

Na zalewę: 

  • szklanka octu 10%, 
  • 2 szklanki wody
  • 400 g cukru 
  • 4 goździki 
  • 2 ziarnka pieprzu 
  • kawałek laski cynamonu. 

Na początku umyj agrest dokładnie i usuń szypułki. W międzyczasie zagotuj w garnku wodę z octem, cukrem i przyprawami. Odcedź przez sitko lub ściereczkę przyprawy. Słoiki wypełnij owocami agrestu, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegu. Zalej zalewą i dobrze zakręć. Pasteryzuj ok. 25 minut. Na koniec wyjmij z kąpieli, odwróć do góry dnem i zostaw tak na 24 godziny. Po tym czasie możesz ustawiać przetwory z agrestu na półce, najlepiej w chłodnym miejscu. 

Kompot z agrestu 

Banalnie prosty, tani, szybki w przygotowaniu, a jaki pyszny. Latem orzeźwiający (czy wiesz, że agrest świetnie gasi pragnienie?), zimą podany do obiadu przywołuje wspomnienia z wakacji. Jego zrobienie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut, a będziesz potrzebował tylko trzech składników: 

  • 2 kg agrestu 
  • 40 dkg cukru 
  • 2 l wody. 

Agrest obierz z szypułek i dokładnie umyj. Później zalej wodą z cukrem i gotuj do miękkości. Po ostudzeniu nalewaj do szklaneczek. A jeśli chcesz zrobić kompot na zimę, przełóż owoce do wysterylizowanych słoików, zagotuj wodę z cukrem i zalej agrest. Pasteryzuj przez 20 minut. Gotowe! Jak widzisz przetwory z agrestu możesz spożywać na dwa sposoby – kompot wypij, a owoce dodaj do galaretki lub ciasta.  

Nalewka agrestowa

Agrest zawiera kwas jabłkowy i cytrynowy oraz pektyny, które wspomagają trawienie. Kieliszeczek nalewki po posiłku sprawi, że poczujesz się lekko mimo sytego obiadu, no i w wyśmienitym nastroju. Agrestówka ma delikatny smak o słodko-kwaśnej nucie, który zyskuje na wyrazistości im dłużej leżakuje. Ale tak naprawdę już po miesiącu jest pyszna i nadaje się do degustacji. Czego będziesz potrzebował do jej zrobienia? 

  • 1 kg agrestu, 
  • 40 dkg cukru, 
  • wódkę 40%. 

Na początku umyj agrest i oczyść z szypułek. Następnie wsyp do dużego słoja, zalej alkoholem tak, żeby wszystkie owoce były przykryte. Odstaw na ok. 3 tygodnie. Co jakiś czas doglądaj owoców wstrząsając słojem. Następnie zlej alkohol do drugiego słoja, a owoce, które zostały, zasyp cukrem i odstaw na tydzień. Po tym czasie puszczą sok. Zlej go i połącz z alkoholem. Odstaw na kolejny tydzień. A na koniec nalewaj nalewkę do butelek i odstaw w chłodne miejsce do leżakowania na ok. 2 miesiące. Jeśli jesteś niecierpliwy, już po miesiącu możesz spróbować agrestówki – powinna być smaczna, ale im dłużej będzie odpoczywać, tym jej smak i aromat będą głębsze. 

Pierwsze owoce właśnie zaczynają się pojawiać, na inne jeszcze trzeba chwilę zaczekać. Póki są świeże, zajadaj się nimi na surowo, ale nie zapomnij zachować ich smaku zanim się skończą. Sezon na owoce trwa krótko – możesz go przedłużyć robiąc na przykład przetwory z agrestu. Jeśli chcesz poznać inne przepisy na pikle, konfitury i marynaty, załóż konto na Westwing i daj się zainspirować.