Przetwory z aronii, które możesz zrobić samemu – przepisy!
Nie lubisz słodkich przetworów? Mamy coś w sam raz dla ciebie! Kwaśno-cierpki smak aronii z pewnością zadowoli przeciwników cukru i cukrzyków, bo to idealny owoc właśnie dla nich! W dodatku ciemna jagoda jest bardzo zdrowa - wykazuje wiele właściwości leczniczych. Jeśli nigdy jeszcze nie próbowałaś tego owocu, najwyższy czas to zmienić! Sok, nalewka, a może dżem? Dzisiaj przedstawiamy Ci 4 sposoby na przetwory z aronii - koniecznie wypróbuj wszystkie!

Nie lubisz słodkich przetworów? Mamy coś w sam raz dla ciebie! Kwaśno-cierpki smak aronii z pewnością zadowoli przeciwników cukru i cukrzyków, bo to idealny owoc właśnie dla nich! W dodatku ciemna jagoda jest bardzo zdrowa – wykazuje wiele właściwości leczniczych. Jeśli nigdy jeszcze nie próbowałaś tego owocu, najwyższy czas to zmienić! Sok, nalewka, a może dżem? Dzisiaj przedstawiamy Ci 4 sposoby na przetwory z aronii – koniecznie wypróbuj wszystkie!
Przetwory z aronii – dlaczego warto mieć je w spiżarni?
Aronia to mało popularny owoc, a szkoda, bo ma mnóstwo cennych dla naszego organizmu właściwości. Poznaj je wszystkie i dowiedz się, dlaczego warto wspierać odporność swojego organizmu przez cały rok przetworami z aronii!
- Aronia jest bogata w wiele witamin – C wspierającą odporność, E nazywaną witaminą młodości oraz witaminy z grupy B wspierające organizm od wewnątrz.
- Zawiera wiele makro i mikroelementów, m. in. żelaza, wapnia, miedzi czy boru, a także przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko nowotworów.
- Dzięki bioflawonoidom dba o nasze naczynia krwionośne oraz oczy.
- Mało kto wie, że aronia niweluje szkodliwe skutki promieniowania z monitorów.
Kiedy sezon na przetwory z aronii?


Sezon na aronię trwa od sierpnia do września, gdy liście stają się pomarańczowe lub żółte, a owoce granatowe lub czarne. Często jednak mówi się, że ciemną jagodę powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach, ponieważ wtedy nie są aż tak cierpkie i nabierają słodyczy. Niestety ta metoda jest ryzykowna, ponieważ przymrozki mogą zniszczyć plony, dlatego jest na to łatwiejszy sposób. Wystarczy zebrane owoce wsadzić na dobę do zamrażarki, a uzyskamy ten sam efekt.
Wskazówka: Koniecznie sprawdź kalendarz zbiorów, aby nie przegapić terminu wykonania weków! Konfitury z aronii najlepiej przygotowywać razem z powidłami śliwkowymi, przetworami z gruszek, a także przetworami z winogron. Zaopatrz się w nie w okolicznym warzywniaku!
Przetwory z aronii
Zastanawiasz się, jakie przetwory z aronii możesz wykonać samodzielnie? Oczywiście dżemy i konfitury to sprawa oczywista, jednak ciemna jagoda to także częsty składnik soków, nalewek czy win. Zazwyczaj występuje jako mieszanka z innymi owocami, ponieważ zyskuje wtedy oryginalniejszy smak i aromat, jednak w sklepach możesz też znaleźć przetwory wykonane w 100% z aronii. Samodzielnie przygotujesz swoje domowe przetwory dokładnie tak, jak lubisz!
Przetwory z aronii – czego będziesz potrzebować do pracy?


Aby przetwory z aronii wyszły idealnie, potrzebne Ci będzie kilka narzędzi. Nie obawiaj się jednak – z pewnością większość z nich znajduje się w twoim domu!
- Garnek z grubym dnem – do dżemów, kompotów itp. idealnie nada się garnek odporny na temperaturę i przywieranie.
- Pokrywka – warto jej używać, aby nie wyparował cały aromat!
- Rękawiczki – aronia ma bardzo intensywny kolor, który nie tak łatwo zmyć!
- Sitko – szczególnie przyda się do soków i nalewek, aby odcedzić miksturę.
- Słoiczki i naczynia do przechowywania.
- Cukier, przyprawy i dodatki potrzebne w konkretnych przepisach.
- No i oczywiście aronia!
To wszystko! Jak widzisz, aby wykonać przetwory z aronii nie potrzebujesz skomplikowanego sprzętu i możesz od razu przejść do dzieła!
Dżem z aronii
Jeśli wiesz już, jak zrobić dżem truskawkowy, czyli coś, od czego zaczyna swoją przygodę prawie każdy, te przepisy będą dla Ciebie bardzo proste. Przedstawiamy Ci trzy wersje na dżem z aronii – klasyczny, bez cukru i z dodatkami.
Klasyczny dżem z aronii – przepis
Jeśli robiłaś już kiedyś np. przetwory z agrestu, z pewnością możesz bazować na tamtym przepisie. Jeśli to jednak Twój pierwszy przetwór lub tamten przepis Ci się nie sprawdził, koniecznie wypróbuj tej receptury.
Składniki:
- 1 kg aronii
- 750 g cukru.
Przygotowanie:
- Owoce umyj, przebierz i osusz.
- Zmiażdż lub lekko zblenduj, dodaj cukier i zagotuj na małym ogniu, często mieszając.
- Zmniejsz ogień i poczekaj, aż część wody odparuje, a dżem zgęstnieje.
- Przenieś dżem do słoiczków i zapasteryzuj.
Wskazówka: Ten przepis możesz wykonać nie tylko z aronii! Dżem z rabarbaru lub borówek również się tutaj sprawdzi.
Dżem z aronii bez cukru
To idealny przepis dla osób, które nie mogą spożywać cukru! Zastępują go tu banany, zaś jabłka doskonale sprawdzają się jako substancja żelująca.
Składniki:
- 1 kg aronii
- 1 kg jabłek
- 5 bananów.
Przygotowanie:
- Aronię umyj i przełóż do garnka. Jeśli była świeża, dodaj pół szklanki wody. W przypadku mrożonej nie musisz się o to martwić. Wstaw do gotowania.
- Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do aronii i gotuj na małym ogniu około pół godziny, co jakiś czas mieszając.
- Gdy jabłka się rozpadną, dodaj plasterki bananów i gotuj jeszcze około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec rozetrzyj owoce widelcem lub blenderem, pozostawiając wyczuwalne kawałki.
- Przełóż dżem do słoików i zapasteryzuj.
Dżem z aronii i malin
A może słodko-gorzka mieszanka aronii i malin? Ten dżem będzie przepyszny w połączeniu z twarożkiem!
Składniki:
- 700 g aronii
- 700 g malin
- 400 g cukru
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
- Wymieszaj aronię z malinami, sokiem z cytryny i cukrem w płaskim garnku, a następnie zagotuj.
- Zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Możesz rozłożyć gotowanie na dwa dni.
- Przełóż dżem do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
Konfitura z aronii
Prościej być nie może – ten przepis na konfiturę wymaga tylko cukru, aronii i odrobiny cierpliwości! Polecamy podawać go z mięsem lub warzywami (np. fasolką szparagową do słoików), łącząc dodatkowo z konfiturą z czerwonej cebuli – to wspaniałe połączenie gorzkiego i słodkiego smaku!
Składniki:
- 1 kg aronii
- 1 kg cukru.
Przygotowanie:
- Umyte i odsączone owoce przełóż do miski, posyp cukrem i odstaw na minimum 8 godzin.
- Przełóż wszystko do rondla i smaż przez 5 minut na małym ogniu, a następnie odstaw do ostudzenia. Powtórz czynność około 3-4 razy.
- Po ostatnim podgrzaniu przełóż konfiturę do słoików i zapasteryzuj.
Sok z aronii
Sok z aronii to coś, co koniecznie powinnaś wypróbować, jeśli brakuje Ci wyrazistego smaku w innych sokach!
Składniki:
- 1 kg aronii (mrożonej)
- około 400 g cukru
- 500 ml wody
- laska wanilii (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Aronię przełóż do garnka i zasyp cukrem. Pozostaw na co najmniej kilka godzin do odmrożenia.
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij ziarenka, a następnie dodaj wszystko do garnka z aronią i dolej wody. Całość zagotuj.
- Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut.
- Zostaw garnek na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby owoce puściły sok.
- Przelej sok przez sitko. Wyrzuć laskę wanilii. Pamiętaj, aby wykorzystać odciśnięte owoce do innego przepisu, np. owsianki lub ciasta.
- Sok zagotuj i przelej do słoików. Powinien być dosyć gęsty. Jeśli chcesz go dłużej przechowywać, nie zapomnij o pasteryzacji.
- Sok pij rozcieńczając go z wodą.
Nalewka z aronii

Przetwory z aronii można łączyć z alkoholem! Aroniówka, czyli nalewka z czarnej jagody urzeknie rześkim smakiem podczas lata, a zimą zdecydowanie rozgrzeje każdego zmarzlucha!
Składniki:
- aronia – 2 kg
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki spirytusu 96%.
Przygotowanie:
- Owoce umyj (zostaw ogonki) i włóż do zamrażarki na 24 godziny.
- Przełóż owoce do garnka, zalej wodą i gotuj, aż puszczą sok.
- Wlej do kamionkowego garnka, wlej spirytus i wsyp cukier. Przykryj szczelnie i pozostaw na 24 godziny.
- Przecedź i przefiltruj nalewkę (np. przez sitko).
- Rozlej do butelek i pozostaw na minimum 6 tygodni.
- Otwórz i ciesz się smakiem!
Mamy nadzieję, że te pomysły na przetwory z aronii zmotywowały Cię do działania! Jeśli szukasz przepisów i innych pomysłów do domu, koniecznie dołącz do klubu Westwing już dziś.