Kubki w formie słoików ze słomką, napój aroniowy w środku

Nie lubisz słodkich przetworów? Mamy coś w sam raz dla ciebie! Kwaśno-cierpki smak aronii z pewnością zadowoli przeciwników cukru i cukrzyków, bo to idealny owoc właśnie dla nich! W dodatku ciemna jagoda jest bardzo zdrowa – wykazuje wiele właściwości leczniczych. Jeśli nigdy jeszcze nie próbowałaś tego owocu, najwyższy czas to zmienić! Sok, nalewka, a może dżem? Dzisiaj przedstawiamy Ci 4 sposoby na przetwory z aronii – koniecznie wypróbuj wszystkie! 

Przetwory z aronii – dlaczego warto mieć je w spiżarni? 

Aronia to mało popularny owoc, a szkoda, bo ma mnóstwo cennych dla naszego organizmu właściwości. Poznaj je wszystkie i dowiedz się, dlaczego warto wspierać odporność swojego organizmu przez cały rok przetworami z aronii

  1. Aronia jest bogata w wiele witamin – C wspierającą odporność, E nazywaną witaminą młodości oraz witaminy z grupy B wspierające organizm od wewnątrz.  

  2. Zawiera wiele makro i mikroelementów, m. in. żelaza, wapnia, miedzi czy boru, a także przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko nowotworów. 

  3. Dzięki bioflawonoidom dba o nasze naczynia krwionośne oraz oczy. 

  4. Mało kto wie, że aronia niweluje szkodliwe skutki promieniowania z monitorów. 

Kiedy sezon na przetwory z aronii?

Sezon na aronię trwa od sierpnia do września, gdy liście stają się pomarańczowe lub żółte, a owoce granatowe lub czarne. Często jednak mówi się, że ciemną jagodę powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach, ponieważ wtedy nie są aż tak cierpkie i nabierają słodyczy. Niestety ta metoda jest ryzykowna, ponieważ przymrozki mogą zniszczyć plony, dlatego jest na to łatwiejszy sposób. Wystarczy zebrane owoce wsadzić na dobę do zamrażarki, a uzyskamy ten sam efekt. 

Wskazówka: Koniecznie sprawdź kalendarz zbiorów, aby nie przegapić terminu wykonania weków! Konfitury z aronii najlepiej przygotowywać razem z powidłami śliwkowymiprzetworami z gruszek, a także przetworami z winogron. Zaopatrz się w nie w okolicznym warzywniaku! 

Przetwory z aronii 

Zastanawiasz się, jakie przetwory z aronii możesz wykonać samodzielnie? Oczywiście dżemy i konfitury to sprawa oczywista, jednak ciemna jagoda to także częsty składnik soków, nalewek czy win. Zazwyczaj występuje jako mieszanka z innymi owocami, ponieważ zyskuje wtedy oryginalniejszy smak i aromat, jednak w sklepach możesz też znaleźć przetwory wykonane w 100% z aronii. Samodzielnie przygotujesz swoje domowe przetwory dokładnie tak, jak lubisz! 

Przetwory z aronii – czego będziesz potrzebować do pracy?

Aby przetwory z aronii wyszły idealnie, potrzebne Ci będzie kilka narzędzi. Nie obawiaj się jednak – z pewnością większość z nich znajduje się w twoim domu! 

  • Garnek z grubym dnem – do dżemów, kompotów itp. idealnie nada się garnek odporny na temperaturę i przywieranie. 
  • Pokrywka – warto jej używać, aby nie wyparował cały aromat! 
  • Rękawiczki – aronia ma bardzo intensywny kolor, który nie tak łatwo zmyć! 
  • Sitko – szczególnie przyda się do soków i nalewek, aby odcedzić miksturę. 
  • Słoiczki i naczynia do przechowywania. 
  • Cukier, przyprawy i dodatki potrzebne w konkretnych przepisach. 
  • No i oczywiście aronia! 

To wszystko! Jak widzisz, aby wykonać przetwory z aronii nie potrzebujesz skomplikowanego sprzętu i możesz od razu przejść do dzieła! 

Dżem z aronii 

Jeśli wiesz już, jak zrobić dżem truskawkowy, czyli coś, od czego zaczyna swoją przygodę prawie każdy, te przepisy będą dla Ciebie bardzo proste. Przedstawiamy Ci trzy wersje na dżem z aronii – klasyczny, bez cukru i z dodatkami. 

Klasyczny dżem z aronii – przepis 

Jeśli robiłaś już kiedyś np. przetwory z agrestu, z pewnością możesz bazować na tamtym przepisie. Jeśli to jednak Twój pierwszy przetwór lub tamten przepis Ci się nie sprawdził, koniecznie wypróbuj tej receptury. 

Składniki: 

  • 1 kg aronii 
  • 750 g cukru. 

Przygotowanie: 

  1. Owoce umyj, przebierz i osusz. 
  2. Zmiażdż lub lekko zblenduj, dodaj cukier i zagotuj na małym ogniu, często mieszając. 
  3. Zmniejsz ogień i poczekaj, aż część wody odparuje, a dżem zgęstnieje. 
  4. Przenieś dżem do słoiczków i zapasteryzuj. 

Wskazówka: Ten przepis możesz wykonać nie tylko z aronii! Dżem z rabarbaru lub borówek również się tutaj sprawdzi. 

Dżem z aronii bez cukru 

To idealny przepis dla osób, które nie mogą spożywać cukru! Zastępują go tu banany, zaś jabłka doskonale sprawdzają się jako substancja żelująca. 

Składniki: 

  • 1 kg aronii 
  • 1 kg jabłek 
  • 5 bananów. 

Przygotowanie: 

  1. Aronię umyj i przełóż do garnka. Jeśli była świeża, dodaj pół szklanki wody. W przypadku mrożonej nie musisz się o to martwić. Wstaw do gotowania. 
  2. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do aronii i gotuj na małym ogniu około pół godziny, co jakiś czas mieszając. 
  3. Gdy jabłka się rozpadną, dodaj plasterki bananów i gotuj jeszcze około 15 minut, co jakiś czas mieszając. 
  4. Na koniec rozetrzyj owoce widelcem lub blenderem, pozostawiając wyczuwalne kawałki. 
  5. Przełóż dżem do słoików i zapasteryzuj. 

Dżem z aronii i malin 

A może słodko-gorzka mieszanka aronii i malin? Ten dżem będzie przepyszny w połączeniu z twarożkiem! 

Składniki: 

  • 700 g aronii 
  • 700 g malin 
  • 400 g cukru 
  • sok z cytryny. 

Przygotowanie: 

  1. Wymieszaj aronię z malinami, sokiem z cytryny i cukrem w płaskim garnku, a następnie zagotuj. 
  2. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Możesz rozłożyć gotowanie na dwa dni. 
  3. Przełóż dżem do wyparzonych słoików i zapasteryzuj. 

Konfitura z aronii 

Prościej być nie może – ten przepis na konfiturę wymaga tylko cukru, aronii i odrobiny cierpliwości! Polecamy podawać go z mięsem lub warzywami (np. fasolką szparagową do słoików), łącząc dodatkowo z konfiturą z czerwonej cebuli – to wspaniałe połączenie gorzkiego i słodkiego smaku! 

Składniki: 

  • 1 kg aronii 
  • 1 kg cukru. 

Przygotowanie: 

  1. Umyte i odsączone owoce przełóż do miski, posyp cukrem i odstaw na minimum 8 godzin. 
  2. Przełóż wszystko do rondla i smaż przez 5 minut na małym ogniu, a następnie odstaw do ostudzenia. Powtórz czynność około 3-4 razy. 
  3. Po ostatnim podgrzaniu przełóż konfiturę do słoików i zapasteryzuj. 

Sok z aronii 

Sok z aronii to coś, co koniecznie powinnaś wypróbować, jeśli brakuje Ci wyrazistego smaku w innych sokach! 

Składniki: 

  • 1 kg aronii (mrożonej)
  • około 400 g cukru 
  • 500 ml wody 
  • laska wanilii (opcjonalnie). 

Przygotowanie: 

  1. Aronię przełóż do garnka i zasyp cukrem. Pozostaw na co najmniej kilka godzin do odmrożenia. 
  2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij ziarenka, a następnie dodaj wszystko do garnka z aronią i dolej wody. Całość zagotuj. 
  3. Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut. 
  4. Zostaw garnek na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby owoce puściły sok. 
  5. Przelej sok przez sitko. Wyrzuć laskę wanilii. Pamiętaj, aby wykorzystać odciśnięte owoce do innego przepisu, np. owsianki lub ciasta. 
  6. Sok zagotuj i przelej do słoików. Powinien być dosyć gęsty. Jeśli chcesz go dłużej przechowywać, nie zapomnij o pasteryzacji. 
  7. Sok pij rozcieńczając go z wodą. 

Nalewka z aronii

Przetwory z aronii można łączyć z alkoholem! Aroniówka, czyli nalewka z czarnej jagody urzeknie rześkim smakiem podczas lata, a zimą zdecydowanie rozgrzeje każdego zmarzlucha! 

Składniki: 

  • aronia – 2 kg
  • 2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki spirytusu 96%. 

Przygotowanie: 

  1. Owoce umyj (zostaw ogonki) i włóż do zamrażarki na 24 godziny. 
  2. Przełóż owoce do garnka, zalej wodą i gotuj, aż puszczą sok. 
  3. Wlej do kamionkowego garnka, wlej spirytus i wsyp cukier. Przykryj szczelnie i pozostaw na 24 godziny. 
  4. Przecedź i przefiltruj nalewkę (np. przez sitko). 
  5. Rozlej do butelek i pozostaw na minimum 6 tygodni. 
  6. Otwórz i ciesz się smakiem! 

Mamy nadzieję, że te pomysły na przetwory z aronii zmotywowały Cię do działania! Jeśli szukasz przepisów i innych pomysłów do domu, koniecznie dołącz do klubu Westwing już dziś.