Cukinie leżące obok siebie na przetwory z cukinii

Dzisiaj cukinia jest w Polsce bardzo popularna, ale niewiele osób wie, że przywędrowała do nas z Ameryki Południowej. Jej nasionka do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb i od razu podbiła serca smakoszy we Włoszech, gdzie zaczęto ją uprawiać i włączać do lokalnych potraw. Z tego pysznego warzywa robi się wiele fantastycznych dań. Chętnie zdradzimy Ci przepisy na przetwory z cukinii i inne potrawy. 

Dlaczego warto robić przetwory z cukinii? 

Cukinia jest lekka, łagodna w smaku, nie obciąża żołądka – dlatego jest polecana chociażby jako pierwsze warzywo, które warto wprowadzić do jadłospisu malucha. Wbrew powszechnym opiniom, ma sporo witamin (A,C,K,PP, B1) i minerałów (żelazo, potas, magnez). Zawiera też sporo białka, węglowodanów, błonnika i betakarotenu. Ułatwia trawienie, odkwasza organizm, redukuje stres, a niektórzy twierdzą, że także zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, trzustki, jelita grubego. Cukinia wpływa też korzystnie na wzrok, bo zawiera luteinę i zeaksantynę, które chronią siatkówkę oka. Ma również niski indeks glikemiczny – diabetycy mogą spokojnie wprowadzić ją do swojej diety. Duża ilość kwasu foliowego sprawia, że często zalecana jest kobietom w ciąży, no i oczywiście z cukinią powinni zaprzyjaźnić się wszyscy, którzy planują „zrzucić” kilka kilogramów – w 100 g znajduje się tylko 20 kcal i bardzo niewiele tłuszczu. 

Zanim zaczniesz – potrzebne akcesoria 

Robienie przetworów z cukinii wcale nie jest trudne, ale żeby było jeszcze przyjemniejsze, warto zaopatrzyć się w sprytne akcesoria. Oto te najpotrzebniejsze: 

  1. Krajalnica – szybko pokroisz na niej cukinię w szersze dekoracyjne paski, cienkie nitki lub słupki typu “julienne”. W ten sposób możesz przygotować warzywo do słoików lub na talerz w formie makronu.

  2. Nożyk do wydrążania nasion – sporo pestek posiadają zwłaszcza starsze warzywa, warto je wykroić z całym gniazdem zanim zaczniesz cokolwiek przygotowywać.

  3. Obieraczka – starsze okazy mają również grubszą skórkę, która jest twarda i niezbyt smaczna. Lepiej ją usunąć obierając warzywo ostrą obieraczką.

  4. Przecierak do warzyw – może się przydać, jeśli masz w planach robienie dżemów.  

  5. Prasa do owoców – możesz ją wykorzystać do odciśnięcia wody, której cukinia ma sporo. 

  6. Słoiki – na przetwory nadają się i zwykłe zakręcane twisty i nieco droższe z gumową uszczelką wecki.

  7. Naklejki na domowe przetwory – warto je opisać i ponaklejać na słoiki, żeby później nie zastanawiać się co jest w środku i jaką ma datę ważności.

Jak przygotować przetwory z cukinii? 

Przygotowywanie domowych przetworów to wielka frajda – suszenie grzybów, robienie konfitur, warzenie sera (jak zrobić twaróg przeczytasz tutaj). Można robić przetwory z pomidorówprzetwory z jabłek, z papryki… Kiedy świeże są niedostępne, te przygotowane latem będą witaminową bombą i pysznym dodatkiem do innych dań jesienią i zimą.

Cukinia świetnie nadaje się do wekowania. Można ją przyrządzić na różne sposoby, ale zanim warzywa znajdą się w słoikach, warto odpowiednio je przygotować. Przede wszystkim dokładnie oczyścić i umyć. Starsze okazy lepiej obrać ze skórki, młodych nie musisz. Mini cukinie, które świetnie nadają się na kiszonki, możesz w całości umieścić w słoikach, większe w lepiej pokroić – w kostkę, plasterki, słupki lub cienkie paski, zależnie od tego, co przygotowujesz. Do sporządzenia przetworów przygotuj zalewę – na kilogram warzyw użyj 8 szklanek wody, pół szklanki octu 10%, płaskiej łyżeczki soli i szklanki cukru. Cukinię możesz mieszać z innymi warzywami robiąc na zimę sałatki, zamarynować, zalać oliwą.

Pomysły na przetwory z cukinii 

Cukinia może być przyrządzana na wiele sposobów. Oprócz kiszenia i marynowania, chętnie jest grillowana, gotowana na parze, duszona, zapiekana lub spożywana… na surowo. Jej piękne żółte kwiaty można smażyć w cieście naleśnikowym i podawać jako oryginalną i smaczną przekąskę, albo zrobić z nich pesto do makaronu. A oto jakie przepisy na ciekawe potrawy i przetwory z cukinii proponujemy. 

Cukinia w oliwie 

Będziesz potrzebował: 

  • 3 kg młodej, niedużej cukinii z jasną zieloną skórką, 
  • wodę i biały ocet winny (proporcje 1 : 1), 
  • pikantne papryczki, 
  • listki mięty, 
  • czosnek, 
  • sól,  
  • oliwę. 
  1. Umyj i osusz dokładnie warzywa. Każde przekrój wzdłuż na 4 części. Starsze okazy oczyść z pestek i każdą część pokrój na słupki wielkości frytek. 
  2. Przełóż do miski, posól i wymieszaj. Zostaw tak na kilka godzin pod przykryciem, aby sól wyciągnęła z cukinii wodę.
  3. Odsącz z wody (możesz wykorzystać prasę do owoców lub po prostu odcisnąć przez ściereczkę).
  4. Zagotuj wodę z octem winnym i wrzuć odciśniętą cukinię. Gotuj ok. 2-3 minuty, po wyłączeniu ostudź i odcedź dokładnie z zalewy (jeśli w cukinii zostanie woda przetwory mogą się nie udać, a na pewno skróci to czas ich przechowywania).
  5. Przełóż warzywa do miski. Obierz kilka ząbków czosnku (ile lubisz), umyj papryczki i miętę, osusz.  
  6. Cukinię dopraw czosnkiem, pokrojonymi papryczkami i listkami mięty, wymieszaj. Spróbuj czy nie trzeba dosolić. 
  7. Przełóż wszystko do umytych i osuszonych słoików i dobrze dociśnij zostawiając miejsce na oliwę.  
  8. Dopełnij dobrej jakości oliwą z pierwszego tłoczenia, która zakonserwuje warzywa i nada im wyjątkowy smak.  

To sprawdzony kalabryjski przysmak, którym zajada się całe południe Włoch. Smacznego! 

Dżem z cukinii 

Będziesz potrzebował: 

  • 5 kg obranej, wydrążonej i startej cukinii (może być też żółta – ładniej wygląda w słoiczku, a jej skórka lepiej się rozgotowuje),
  • kilogram cukru, 
  • 4 galaretki cytrynowe, 
  • sok i skórkę z 2 cytryn (dżem nie będzie mdły). 

Cukinię gotuj ok. 2 godziny do miękkości. Na końcu dodaj cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Następnie gotuj jeszcze pół godziny. Przelej do umytych i osuszonych słoików, szczelnie zamknij i odwróć, żeby wieczka „złapały”. Konsystencja dżemu zależy od sposobu przechowywania – w cieple będzie płynna, ale kiedy włożysz do lodówki zmieni się w aromatyczną galaretkę. 

Cukinia curry 

Będziesz potrzebował: 

  • 2,5 kg cukinii,
  • zalewę z wody, octu, cukru i soli (patrz przepis wcześniej), 
  • czubatą łyżkę curry, 
  • 2 cebule, 
  • czosnek, 
  • kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego na słoik,  
  • pieprz, 
  • liście laurowe. 

Cukinię umyj, obierz, pokrój jak lubisz: w kostkę, słupki, plasterki. Potem zagotuj zalewę z curry, a w umytych i dokładnie osuszonych słoikach układaj na dnie pokrojony ząbek czosnku, kilka ziarenek gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu. Następnie na to ułóż ciasno cukinię i połóż krążek cebuli, a na koniec zalej ciepłą zalewą i przeprowadź pasteryzację słoików.  

Jak pasteryzować? 

Słoiki włóż do dużego garnka wyłożonego ściereczką i oddziel je od siebie gazą lub ściereczkami, tak żeby nie popękały w trakcie gotowania. Następnie zalej wodą do 3/4 wysokości słoika. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut, potem ostrożnie wyjmij słoiki, odwróć do góry dnem i zostaw tak do ostudzenia. 

Leczo z cukinią 

Będziesz potrzebował: 

  • cebulę, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • łyżkę oliwy, 
  • 3 papryki w różnych kolorach, 
  • 3 cukinie (ok. kilogram), 
  • czosnek, 
  • ok. 700 g passaty pomidorowej (lub przecieru własnej roboty), 
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę. 

Na rozgrzanej oliwie (lub oleju) zeszklij pokrojoną cebule, a potem dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę papryki (wcześniej oczyszczone z pestek). Następnie duś je, aż będą miękkie. Na koniec wrzuć cukinię pokrojoną w kostkę lub plasterki, a następnie zalej passatą i dopraw przyprawami do smaku. Duś kolejne 10 minut, a jeśli nie przepadasz za wersją vege, możesz przed dodaniem warzyw dorzucić pokrojoną w kostkę dobrą, podsuszoną kiełbasę

Kiszona cukinia 

Jak zrobić ogórki kiszone już wiesz, a zatem również z cukinią nie będziesz miał problemów, bo robi się ją bardzo podobnie. 

Będziesz potrzebował: 

  • 2-3 cukinie z miękką skórką (młode), 
  • świeży koper, 
  • czosnek, 
  • korzeń i liście chrzanu, 
  • wodę, 
  • sól.

Najpierw pokrój cukinie w ćwiartki, a następnie do umytych i osuszonych słoików wrzuć po kawałku korzenia chrzanu, 2 ząbki czosnku, kawałek kwiatu kopru i po kawałku liścia chrzanowego. Potem ułóż ciasno obok siebie cukinie, tak jak ogórki do kiszenia. W kolejnym kroku zagotuj osoloną wodę (na litr łyżka soli) i ostudź, a na koniec zalej słoiki, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

Jeśli jeszcze nie eksperymentowałeś w kuchni z cukinią, zachęcamy Cię do tego. To warzywo robi ostatnio furorę w najlepszych restauracjach na całym świecie. Jest tanie, pyszne i zdrowe. Przekonaj się jak robi się przetwory z cukinii. Wejdź na Westwing i zobacz inne nasze  przepisy.