Dynia leżąca na stole

Kiedy kończy się lato, dynie wypełniają kosze na straganach. To znak, że w powietrzu czuć już jesień. Odmian dyni jest bardzo dużo – różnią się kolorami, kształtem i wielkością. Wszystkie pięknie wyglądają, dlatego chętnie wykorzystywane są jako efektowna ozdoba jesiennych balkonów i tarasów. Ale nie zapominaj, że to także cenne i zdrowe warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Wybraliśmy specjalnie dla Ciebie najciekawsze przepisy na przetwory z dyni.  

Przetwory z dyni – spróbuj czegoś nowego! 

Powszechnie uważana jest za warzywo, ale botanicy twierdzą, że jest owocem, ze względu na miękki i słodki miąższ. To on jest najsmaczniejszy i wykorzystywany w kuchni na róże sposoby. Z dyni możemy robić domowe przetwory, konfitury, zupy… Jest świetnym dodatkiem do warzywnej tarty, nadaje się na sałatki, kompoty oraz ciasta. Najbardziej znanym ciastem dyniowym jest oczywiście słynny Pumpkin Pie, czyli tradycyjny amerykański deser serwowany z okazji Święta Dziękczynienia. Ale czy wiesz, że pierwsze dyniowe ciasto zrobili amerykańscy osadnicy, wypełniając wydrążoną dynię miodem, mlekiem i cynamonem i zapiekając w piecu? Może warto spróbować? Jeśli obawiasz się mdłego smaku wiedz, że wszystkie odmiany dyni świetnie komponują się z przyprawami korzennymi i cytrusami – możesz zawsze je dodać. 

Przetwory z dyni – od czego zacząć? 

Latem najczęściej jemy świeże warzywa i owoce – wtedy jest ich najwięcej. Wtedy też najlepiej robić przetwory, żeby jesienią i zimą, kiedy nie będą już dostępne, cieszyć się nimi nadal w innej wersji. I tak w lipcu najczęściej przygotowujemy nalewki, soki, dżemy z truskawek i konfitury z wiśni. W sierpniu kisimy ogórki, robimy sok z malin i powidła śliwkowe, ale to także czas na suszenie jabłek.

Sezon na dynie zaczyna się na początku października – wtedy pora zacząć robić przetwory z dyni. Jesień to także czas borowików, podgrzybków i kozaków – suszenie grzybów i marynowanie to ulubione zajęcia grzybiarzy. Najważniejsza zasada robienia przetworów:

  1. Wybieraj zawsze świeże, ładne warzywa i owoce, najlepiej ze sprawdzonego źródła.

  2. Unikaj kupowania ich w supermarketach – zaopatruj się w małych sklepikach, które kupują od lokalnych rolników albo bezpośrednio w gospodarstwach.

  3. Dokładnie przeglądaj warzywa – nawet wśród ładnych okazów mogą się trafić nadpsute. Już jeden trefny owoc może popsuć cały słoik.

  4. Żeby robienie przetworów było łatwe, szybkie i przyjemne, przygotuj sobie wcześniej akcesoria, które ułatwią pracę.

Mogą się przydać: 

  • obieraczka, 
  • nóż do warzyw, 
  • sito, 
  • durszlak,
  • szatkownica, 
  • drylownica, 
  • nożyk do wydrążania nasion i pestek, 
  • przecierak do warzyw i owoców, 
  • prasa do owoców,
  • słoiki na kiszonki i przetwory, 
  • naklejki na słoiki. 

Przetwory z dyni – przykłady przepisów 

1. Puree z dyni

Będziesz potrzebował: 

  • dyni Hokkaido, 
  • przypraw. 

Dynię umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. W zależności od rozmiaru dyni, piecz w temperaturze 180 st. ok. 30-40 min., do czasu aż widelczyk całkowicie będzie wchodził w miękki miąższ. Ostudź i pokrój na mniejsze kawałki. Teraz możesz dynię przyprawić tak, jak lubisz – my polecamy przyprawy korzenne: cynamon, imbir, odrobinę soli i pieprzu ziołowego do smaku, możesz też dodać ząbek czosnku, trawę cytrynową w proszku. Następnie zmiksuj wszystko w blenderze na gładkie puree. Później przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj ok. 20 minut. Takie purre świetnie sprawdzi się jako smarowidło na tosty, albo dodatek do serów, możesz też wypełnić nim muffinki, albo ravioli. Po ostudzeniu, dyniową masę możesz także przełożyć do woreczków i zamrozić, a potem wykorzystać np. do makaronu.

2. Dynia kiszona 

Chyba wszyscy wiedzą jak zrobić ogórki kiszone? Skoro one się udają, a należą do rodziny dyniowatych, to dlaczego nie mielibyśmy spróbować kiszonej dyni? 

Będziesz potrzebował: 

  • 200 g dyni, 
  • małą białą cebulę, 
  • marchewkę, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • baldachim kopru, 
  • 2 łyżki soli, 
  • litr wody. 

Najpierw umyj dynię, wypestkuj i pokrój na kawałki. Następnie obierz cebulę i marchewkę i pokrój je w plastry. Obierz czosnek. Układaj dynię ciasno w słoikach, dołóż koper, czosnek (niektórzy dodają też trochę wody z ogórków kiszonych). Smak możesz modyfikować dodając opcjonalnie liście wiśni, czy kilka plasterków imbiru – będzie bardziej wytrawna – albo plasterki pomarańczy i kawałek laski cynamonowej – jeśli chcesz, żeby była słodsza. Zagotuj wodę z solą i zalej dynię. Zakręć i odstaw do ukiszenia w ciepłe miejsce. Po około tygodniu jest gotowa do jedzenia, ale jeśli chcesz przechowywać ją dłużej, odstaw w chłodniejszą temperaturę. 

3. Dżem z dyni 

Przygotowuje się go błyskawicznie. Nie trzeba dodawać zagęszczaczy, obierać dyni, ani przeprowadzać pasteryzacji słoików. Z niewielkiego warzywa zrobisz 8 słoików (240 ml) pysznej konfitury. 

Będziesz potrzebował: 

  • małą dynię Hokkaido,  
  • szklankę cukru, 
  • 4 niewielkie pomarańcze, 
  • cytryne. 

Na początku umyj dokładnie dynię, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój na małe kawałki oraz przełóż dynię do garnka i zalej sokiem wyciśniętym z cytrusów. Jeśli jest go za mało, możesz dolać wody. Przykryj garnek i gotuj ok. pół godziny, aż dynia zrobi się miękka. Przestudź wszystko, a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj do dyniowego kremu szklankę cukru (zwykłego lub trzcinowego). Zamieszaj i gotuj kolejne 15 minut bez przykrycia. Jeśli chcesz, żeby dżem był gęsty możesz dodać środek zagęszczająca, np. agar (nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego). Do umytych i osuszonych słoików przełóż masę i mocno zakręć. Odwróć do góry dnem i zostaw tak na godzinę.

Do zrobienia tego dżemu możesz użyć innych gatunków dyni. Świetnie się do tego nadaje Muscat de Provence o orzeźwiającej mieszance smakowej, łączącej marchew, melon i papaję, ale z powodzeniem możesz też wykorzystać zwykłą dynię piżmową. Pamiętaj, żeby wcześniej je obrać – jedynie Hokkaido ma skórkę, która łatwo się rozgotowuje. Dopraw konfiturę tak, jak lubisz – możesz dodać szczyptę cynamonu, goździków, imbiru. 

4. Dynia marynowana 

Z miodem, na ostro czy z goździkami… Dynia marynowana to wspaniały dodatek do mięs albo serów. Przepis na klasyczną dynię marynowaną w occie jest bardzo prosty. Na tej bazie możesz eksperymentować, rozbudowując go o inne smakowe dodatki.

Będziesz potrzebował: 

  • dynie,
  • szklankę octu spirytusowego 10%, 
  • 4 szklanki wody, 
  • szklankę cukru, 
  • przyprawy: ziele angielskie, anyż, cynamon, goździki, szczypta soli. 

Dynię dokładnie umyj, usuń pestki, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki. Miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do umytych i osuszonych słoików i dodaj przyprawy. Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Wlej zalewę do słoików i zakręć je dokładnie. Słoiki możesz pasteryzować, trzymając je w wodzie 20 minut od zagotowania. Jeśli nie chcesz pasteryzować słoików, dodaj więcej cukru (na 2 kg dyni w sumie 3 szklanki) 

5. Kompot z dyni 

Delikatny i słodki, idealny na jesienne popołudnia, do obiadu lub popijania w ciągu dnia. Jak go zrobić? Podobnie jak inne kompoty – szybko i łatwo! 

Będziesz potrzebował: 

  • 400 g obranej dyni,
  • dużą cytrynę, 
  • 12 goździków, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • litr wody. 

Obierz dynię ze skórki, wypestkuj i pokrój w drobną kostkę (taką jak na sałatkę). Wlej do garnka wodę. Sparz cytrynę wrzątkiem. Odkrój z niej 4 plasterki, a resztę wyciśnij i wlej sok do garnka z wodą. Wsyp 3 łyżki cukru i dodaj goździki, wrzuć plasterki cytryny i zagotuj. Do gotującej się wody dodaj dynię i gotuj kolejne 5 minut pod przykryciem. Gorący kompot możesz przelać do dzbanka albo do szklanek. Pamiętaj, że dynia też jest jadalna – ugotowana w kompocie jest miękka, aromatyczna i bardzo łagodna, dlatego nadaje się jako deser dla najmłodszych. 

6. Sałatka z dyni do słoików 

Idealna na uzupełnienie zimowej spiżarni. Nie ma nic lepszego niż przetwory z dyni, które urozmaicą rodzinny obiad po mroźnym spacerze.  

Będziesz potrzebował: 

  • kilogram miąższu z dyni, 
  • 3 czerwone papryki, 3 duże cebule, 
  • łyżkę soli, 
  • oliwę. 

Do zalewy: 

  • szklankę octu,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżkę soli, 
  • 5 szklanek wody, 
  • 4 liście laurowe, ziele angielskie (kilka kuleczek), kilka ziarenek gorczycy. 

Pokrój warzywa: dynię w kostkę, paprykę w paski, cebulę w piórka. Przełóż do miski, dodaj łyżkę soli, wymieszaj i odstaw. Przygotuj zalewę: wszystkie składniki bez octu zagotuj. Dodaj ocet – kiedy się zagotuje, wymieszaj. Zalej warzywa, przykryj ściereczką i odstaw na 3 godziny. Przełóż warzywa z zalewą do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Zostaw centymetr miejsca od brzegu i wypełnij oliwą. Zakręć słoiki i pasteryzuj ok. 10 minut. 

Przechowywanie przetworów z dyni 

Przetwory z dyni powinny być przechowywane w chłodnym i najlepiej ciemnym miejscu. Może to być spiżarnia, piwniczka, albo szafki np. pod oknem. Pamiętaj, że przetwory w słoikach są wrażliwe na działanie światła słonecznego – pod jego wpływem tracą kolor i wartości odżywcze. Przetwory z cukrem mogą stać dłużej (cukier konserwuje) i w nieco cieplejszym miejscu, a te wytrawne przechowuj w temperaturze do 8 st. C.

Dobrze jest co 2-3 tygodnie robić przegląd słoików. Jeśli zauważysz biały nalot, niestety cały słoik musisz wyrzucić. Nigdy nie zbieraj pleśni z wierzchu sądząc, że resztę da się uratować! Nawet jeśli nie wyczuwasz nieprzyjemnego smaku, cały słoik jest „zainfekowany” szkodliwą toksyną, która bardzo źle wpływa na nasze zdrowie. Pamiętaj, że przetwory nie mogą stać latami. Te poddane pasteryzacji przetrwają nawet pół roku, te niepasteryzowane spożywaj w pierwszej kolejności. 

Zatrzymaj smaki lata i jesieni na dłużej i zamknij je w… słoikach, które otworzysz zimą. Przetwory z dyni smakują jeszcze lepiej przyrządzone w oliwie, marynacie, czy w occie. Jeśli chcesz się o tym przekonać, zarejestruj się na Westwing i wypróbuj nasze przepisy. Przekonasz się, że przetwory nie tylko są zdrowe i pyszne, ale też pięknie wyglądają na kuchennej półce.