Jabłka leżące na cielistym kocu

Jabłko to niskokaloryczny owoc, który jest pełen wartościowych składników odżywczych: witamin, minerałów, błonnika i barwników. Zadbaj, by na stałe zagościł w Twojej kuchni bez względu na porę roku! Sposobem na to będą domowe przetwory z jabłek! Wykonaj je samodzielnie lub razem z bliskimi. A my mamy dla Ciebie kilka inspiracji do Twojej domowej spiżarni.

Przetwory z jabłek – w tym roku zrób je sama! 

Jabłka są owocami, o których warto pamiętać, przygotowując zimową spiżarkę, ponieważ doskonale nadają się do wielu przetworów. Domowe przetwory z jabłek zachwycą całą rodzinę. Podczas zimy słoik z własnej roboty dżemem, marmoladą lub sokiem przypomina piękne słoneczne dni, których wtedy najbardziej nam brakuje. Przygotowywanie przetworów, suszenie jabłek czy suszenie grzybów to świetny sposób, aby dostarczyć organizmowi witamin w porach roku, kiedy nie ma dostępu do świeżych produktów.

Zastanawiasz się czy warto robić przetwory z jabłek samodzielnie? Oczywiście, że warto. Nie tylko ze względu na kwestie ekonomiczne, ale także z uwagi na względy zdrowotne. Zastanawiasz się jak zrobić twaróg lub jak zrobić ogórki kiszone? To naprawdę nic trudnego, a świadomość z jakich produktów powstały Twoje przetwory sprawia, że możesz zajadać się nimi bez obaw. Domowe soki czy kompoty nie zawierają sztucznych barwników, zbyt dużej ilości cukru, a także tak modnych i często używanych w dzisiejszych czasach polepszaczy smaku i aromatów „identycznych z naturalnymi”, które tak naprawdę z naturalnością nic wspólnego nie mają. Jeśli coś przygotujemy sami, nie będzie tam żadnych składników zaczynających się od popularnego E. 

Do czego przydadzą Ci się przetwory z jabłek? 

Jabłka to wyjątkowo uniwersalny owoc, lubiany i doceniany przez swoje właściwości przez dużych i małych! Cenimy je za ich smak i również za to, że można je jeść też po różnych przeróbkach kulinarnych jako przetwory domowe. Kompoty do słoików, mus z jabłek, przecier do ciasta na szarlotkę, konfitura czy dżem do naleśników – jabłka nadają się do wszystkiego! Z jabłek możemy też łatwo przygotować domowe chipsy. Owoce wystarczy umyć i pokroić na dość cienkie plasterki w poprzek owoców i rozwiesić na słońcu lub ususzyć je w piecyku. 

Przetwory z jabłek to również wyjątkowy prezent dla bliskich. Nic tak nie cieszy jak pyszny upominek, który wykonałaś samodzielnie. Zadbaj również o odpowiednią dekorację. Klasyczny słoik z czerwonym wieczkiem oraz własnoręcznie napisaną nazwą przetworu będzie wyglądać idealnie! 

Przepisy na przetwory z jabłek 

Pasteryzacja słoików to jedna z opcji na zatrzymanie smaków lata na dłużej. Niskokaloryczne i smaczne jabłka można co prawda jeść do woli na surowo, ale równie dobrze sprawdzają się w przetworach, a także deserach i daniach wytrawnych. Jabłka, które zimą wykorzystamy do ciast i naleśników, mięs czy placków, można przygotować na różne sposoby.. 

Jabłka zawierają duże ilości błonnika, witamin (C, A, E, K, B1, B2, B3, B6, B9) i mikroelementów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Dlatego tak ważne jest by wprowadzić je do swojej codziennej diety. Co więcej, jabłko jest dosyć ekonomicznym owocem. Cena jabłek jest na tyle przystępna, że każdy może sobie pozwolić na wyprodukowanie z nich przepysznych przetworów, w ilości jakiej potrzebuje. I wcale nie musi to być tylko nasza tradycyjna, polska szarlotka. 

Zatem jakie przetwory z jabłek warto wykonać? Sprawdź nasze propozycje! 

Kompot z jabłek 

To smak przypominający obiady u babci, gdzie jako deser zajadałeś się pyszną szarlotką lub sernikiem z malinami, popijając świeży kompot z jabłek! 

Składniki: 

  • 3 duże jabłka, 
  • 6 goździków, 
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 l wody. 

Krok po kroku:

  1. Jabłka umyj i wykrój gniazda nasienne. Owoce pokrój na 8 kawałków.
  2. Do garnka wrzuć jabłka, goździki i cukier. Całość zalej wodą. 
  3. Gotuj na małym ogniu aż do zagotowania i puszczenia przez jabłka soku. 

Prażone jabłka 

Pyszne, słodkie prażone jabłka możesz wykorzystać do ciast i deserów, a także ze smakiem zajadać je prosto ze słoika, gdy zimą najdzie cię ochota na coś słodkiego i zdrowego. Równie dobrze smakują z ryżem i cynamonem oraz jako dodatek dla klasycznej szarlotki. 

Składniki: 

  • 1,5 kg jabłek, 
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny, 
  • 1/3 szklanki wody, 
  • 1/3 szklanki cukru, 
  • 1 łyżka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii lub 2 – 3 łyżeczki, zmielonego cynamonu, 
  • 1 łyżka masła. 

Krok po kroku:

  1. Obierz jabłka i pokrój na kawałki. Do garnka wlej sok z cytryny, wodę, wsyp cukier, wanilię (lub cynamon), jabłka, wymieszaj. 
  2. Zagotuj całość, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj około 15 minut często mieszając (lub dłużej, do 30 minut), do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną. Podczas gotowania dodaj 1 łyżkę masła, całość wymieszaj. 
  3. Całość przełóż do wyparzonych słoików i ciesz się pysznymi prażonymi jabłkami przez całą zimę! 

Jabłka tarte do słoików 

Jabłka w słoikach przydają się w zimie do wypieków i deserów. Starte owoce są miękkie, a ich cząstki wyczuwalne, dzięki czemu są bardziej uniwersalne niż tradycyjna marmolada.  Podobnie jeśli przygotowujesz przetwory z cukinii lub przetwory z pomidorów

Składniki: 

  • 5 kg jabłek, 
  • 300 g cukru, 
  • cynamon – według uznania, 
  • łyżka mielonych goździków. 

Krok po kroku:

  1. Umyte jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Umieść je w garnku, po czym wsyp cukier i cynamon oraz goździki. 
  2. Smaż ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłóż do czystych i wyparzonych słoików, zachowując ok. 2 cm odstępu od samej góry słoika. 

Dżem z jabłek 

To doskonały przysmak dla dzieci prawie w każdym wieku, dodawać go można do kaszek, serków, kluseczek, jeść na deser, na przykład zamiast tego ze słoików sklepowych. Dla dorosłych nadaje się jeszcze jako farsz do naleśników, dodatek do serów i jogurtów. 

Składniki: 

  • 2,5 kg jabłek, o zwartym i nie rozpadającym się w gotowaniu miąższu, 
  • 1 kilogram cukru, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • 2-3 laski cynamonu, 
  • 10 goździków. 

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Przełóż je przygotowane jabłka do większego garnka, zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na minimum 12 godzin. 

  2. Odcedź jabłka na durszlaku i dobrze odciśnij. Zagotuj powstały syrop i dodaj do niego sok z cytryny, laski cynamonu oraz goździki. 

  3. Na małym ogniu zredukuj syrop mniej więcej o 1/3 do uzyskania bursztynowego koloru. Dodaj odciśnięte wcześniej jabłka i zagotuj, po czym ponownie odciśnij jabłka na durszlaku. Syrop zagotuj i gdy lekko zgęstnieje, dodaj jabłka i ponownie zagotuj. 

  4. Usuń laski cynamonu i goździki, po czym przełóż gorącą konfiturę do słoików, zakręć, ułóż je do góry dnem i pozostaw tak do ostygnięcia. 

Przetwory z jabłek wykonane samodzielnie mają całą masę wartościowych składników odżywczych. W końcu jabłko to nasz skarb, owoc narodowy. Jest wokół czego się skupiać. Jeśli szukasz innych porad i wskazówek – zarejestruj się na Westwing i poznaj nasze dedykowane kampanie oraz całą gamę inspiracji!