Kobieta trzymająca kiść pomidorów

Pomidor – dla jednych owoc, dla innych warzywo, a dla nas to po prostu świetny materiał na udane przetwory! Pomidory zawierają likopen, witaminę C, błonnik, potas i wiele innych cennych wartości odżywczych, więc najlepiej jeść je przez cały rok w każdej postaci. Konfitury, dżemy, sosy, passaty, a nawet kiszone pomidory to świetny dodatek do każdego dania, dlatego właśnie dzisiaj przedstawimy Ci kilka niezawodnych przepisów na przetwory z pomidorów, którymi zachwycisz swoją rodzinę i znajomych. Koniecznie wypróbuj! 

Dlaczego warto robić przetwory z pomidorów? 

Czy wiesz, że za czerwony kolor pomidora odpowiada likopen? Jest to silny antyutleniacz, który opóźnia procesy starzenia i wspomaga nasz organizm w utrzymaniu zdrowia. Co ważne, w przetworach z pomidorów jest go nawet 2-3 razy więcej, niż w świeżych warzywach! Jakie jeszcze właściwości mają pomidory? 

  • Zapobiegają miażdżycy i nowotworom, 
  • Działają moczopędnie, 
  • Wspomagają trawienie, 
  • Wspierają układ nerwowy, 
  • Chronią przed promieniowaniem UV, 
  • Poprawiają odporność. 

Pozytywną wiadomością jest to, że wszystkie te właściwości zatrzymasz na cały rok, tworząc z pomidorów domowe przetwory. Wspomniany wcześniej likopen właśnie w trakcie obróbki zyskuje więcej na wartości, a przecież każda z nas chce wyglądać wiecznie młodo! Jeśli wolisz żółte, zielone lub jeszcze inne pomidory – bez obaw, przetwory z nich będą także pełne odżywczych bogactw. 

Kiedy robić przetwory z pomidorów? 

Przetwory z pomidorów można robić przez cały rok, jednak to sierpień jest miesiącem, w którym ich przygotowanie zaowocuje najlepszym smakiem. Sezonowe warzywa i owoce mają najwięcej aromatów i wartości odżywczych, dlatego zamykając je w słoikach zatrzymujesz esencję lata na dłużej! 

Wskazówka: pamiętaj, że sierpień to nie tylko sezon na pomidory! Warto, jeśli w trakcie przygotowań na zimę zrobisz także przetwory z cukinii, a może nawet zdecydujesz się na suszenie grzybów! Otwórz się na eksperymenty w kuchni i sprawdź, czy nie kryje się w Tobie mistrzyni słoików. 

Przetwory z pomidorów – co przygotować? 

Do wykonania przetworów z pomidorów nie potrzeba wielu składników. Najczęściej są to oczywiście różne gatunki pomidorów, a do tego podstawowe przyprawy, substancje zagęszczające oraz w zależności od przepisu dodatkowe warzywa, takie jak cebula lub czosnek. Poza tym potrzebne Ci będą słoiki, w których zamkniesz swoje pomidorowe wyroby.  

Przetwory z pomidorów – pomysły 

Przygotuj się na sezon, inspirując się pomysłami na przetwory z pomidorów! To bardzo wdzięczne warzywo, z którego można zrobić wiele pysznych dodatków, np. mieląc je na dżemy, sosy, passaty, chutney, ketchup, albo zostawiając je w całości bądź kawałkach, aby następnie powstały kiszonki lub pomidory w oleju. Receptury najczęściej są proste i wymagają jedynie blendera, patelni lub innych podstawowych akcesoriów kuchennych. Wybraliśmy dla Ciebie najlepsze i sprawdzone przepisy na pomidorowe przetwory.

Uwaga! Koniecznie pamiętaj o pasteryzacji słoików po umieszczeniu w nich przetworów – to świetna metoda konserwacji, która zachowuje świeżość na dłużej. 

Passata pomidorowa 

Passata jest gęstym sosem, który możesz dodać do makaronu, ryżu, a nawet wykorzystać jako dip do chipsów. 

Składniki: 

  • 3 kg pomidorów (najlepiej mięsistych i dojrzałych), 
  • oliwa, 
  • cebula, 
  • czosnek, 
  • zioła i przyprawy. 

Przygotowanie: 

  1. Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój na kawałeczki. 
  2. Wrzuć je do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż się zagotują. 
  3. Dalej gotując, odkryj pomidory i mieszaj do momentu, gdy część wody odparuje, a objętość sosu się zmniejszy. 
  4. Przypraw sos, dorzucając np. kilka ząbków czosnku, posiekaną cebulę oraz zioła. Pamiętaj także, aby dolać trochę oliwy, która wydobędzie aromat. 
  5. Przełóż pomidory do słoików lub dodatkowo przetrzyj przez sito/zmiksuj. 

Dżem z zielonych pomidorów 

Przetwory z jabłek już ci się przejadły? Czas wypróbować coś nowego! Dżem z zielonych pomidorów jest wytrawny, kwaskowaty i doskonale pasuje do świeżego białego pieczywa. 

Składniki: 

  • 1 kg zielonych pomidorów, 
  • 1 pomarańcza, 
  • 500 g cukru trzcinowego. 

Przygotowanie: 

  1. Zmiksuj zielone pomidory ze skórką oraz pestkami.
  2. Przełóż wszystko na patelnię i dodaj sok z pomarańczy. 
  3. Smaż przez około 20 minut, a następnie dodaj cukier trzcinowy. 
  4. Smaż kolejne 20-30 minut, często mieszając do momentu, aż wszystko nieco zgęstnieje. 
  5. Przełóż dżem do wyparzonych słoików. 

Jeśli masz już gotowy dżem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby nauczyć się też, jak zrobić twaróg – łącząc te dwa przetwory na świeżym pieczywie zakochasz się w ich domowym smaku! 

Chutney pomidorowy 

Orientalny, nieco ostry, ale ze słodkim finiszem – to właśnie chutney! Wśród przetworów z pomidorów to prawdziwy majstersztyk, który zapewni Ci wyjątkowe doznania smakowe. 

Składniki: 

  • 1 kg pomidorów, 
  • 2 mango, 
  • 300 g cebuli, 
  • niewielki korzeń imbiru, 
  • papryczka chilli, 
  • 2 łyżeczki gorczycy, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • sól, 
  • 20 ml octu balsamicznego, 
  • 150 g brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki nasion kolendry.

Przygotowanie: 

  1. Natnij pomidory i zalej je wrzątkiem. Po chwili przelej zimną wodą i obierz ze skórki. 
  2. Pomidory, mango oraz cebulę pokrój w kostkę. 
  3. Oczyść chilli z nasion i pokrój razem z imbirem w kostkę. 
  4. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż nasiona gorczycy oraz kolendry. Po chwili dodaj cebulę, imbir oraz chilli i mieszaj, aż cebula się zeszkli. 
  5. Dodaj mango oraz pomidory, a także sól, cukier i ocet. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. 
  6. Dodaj cukier i gotuj około 50 minut bez przykrycia, aby masa zgęstniała, mieszając od czasu do czasu. 
  7. Przelej do czystych, wyparzonych słoików i pozostaw do wystygnięcia. 

Kiszone pomidory 

Wiesz już, jak zrobić ogórki kiszone? Świetnie, w takim razie nadszedł czas na kiszone pomidory! Ten przepis wykonasz naprawdę szybko – jest bardzo łatwy! 

Składniki: 

  • 2 kg małych pomidorów, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • koper, 
  • liście wiśni lub porzeczki, 
  • świeży chrzan, 
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 
  • kilka ziaren pieprzu, 
  • liście laurowe, 
  • sól. 

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj zalewę w proporcjach 2 łyżki soli/litr wody i zagotuj. 
  2. Starannie umyj pomidory i zrób kilka nakłuć (np. wykałaczką). 
  3. Układaj w słoikach na tej samej zasadzie, co ogórki – dodaj przyprawy, czosnek i zalej gorącą zalewą. Z tych proporcji powinny Ci wyjść mniej więcej 4 duże słoiki. 
  4. Słoiki możesz odwrócić do góry dnem, aby się zassały. Łatwiej jednak będzie je zapasteryzować. 

Domowy ketchup 

Jeśli masz w swoim domu wybrednych smakoszy, ten ketchup będzie królem wśród domowych przetworów z pomidorów. Sprawdź, jak go wykonać. 

Składniki: 

  • 600 g dojrzałych pomidorów, 
  • duża czerwona cebula, 
  • ząbek czosnku, 
  • łyżeczka ziela angielskiego, 
  • laska cynamonu, 
  • 2 owoce anyżu (gwiazdki), 
  • 75 ml czerwonego octu winnego, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 40 g cukru trzcinowego, 
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej. 

Przygotowanie: 

  1. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. 

  2. Obierz i posiekaj czosnek i cebulę.

  3. Zmiksuj całość i przelej do garnka.

  4. Dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut, często mieszając. 

  5. Przecedź masę przez drobne sitko, dodaj cukier, ocet, koncentrat i gotuj kolejne 10 minut. 

  6. Wymieszaj skrobię kukurydzianą w zimnej wodzie, tworząc zawiesinę. Dodaj ją do pomidorów i doprowadź do wrzenia. 

  7. Przelej gorący ketchup do wyparzonych wcześniej słoików (powinno wyjść około 400 g ketchupu). 

Teraz znasz już wszystkie tajniki pomidorowych przetworów! Mamy nadzieję, że dzięki nim zatrzymasz smak lata na dłużej i będziesz cieszyć się domowymi słoikami całą jesień i zimę. A jeśli chcesz poznać jeszcze więcej przepisów, dołącz do klubu Westwing i daj się zainspirować!