Przetwory z pomidorów – podpowiadamy, jak je zrobić
Pomidor - dla jednych owoc, dla innych warzywo, a dla nas to po prostu świetny materiał na udane przetwory! Pomidory zawierają likopen, witaminę C, błonnik, potas i wiele innych cennych wartości odżywczych, więc najlepiej jeść je przez cały rok w każdej postaci. Konfitury, dżemy, sosy, passaty, a nawet kiszone pomidory to świetny dodatek do każdego dania, dlatego właśnie dzisiaj przedstawimy Ci kilka niezawodnych przepisów na przetwory z pomidorów, którymi zachwycisz swoją rodzinę i znajomych. Koniecznie wypróbuj!

Pomidor – dla jednych owoc, dla innych warzywo, a dla nas to po prostu świetny materiał na udane przetwory! Pomidory zawierają likopen, witaminę C, błonnik, potas i wiele innych cennych wartości odżywczych, więc najlepiej jeść je przez cały rok w każdej postaci. Konfitury, dżemy, sosy, passaty, a nawet kiszone pomidory to świetny dodatek do każdego dania, dlatego właśnie dzisiaj przedstawimy Ci kilka niezawodnych przepisów na przetwory z pomidorów, którymi zachwycisz swoją rodzinę i znajomych. Koniecznie wypróbuj!
Dlaczego warto robić przetwory z pomidorów?
Czy wiesz, że za czerwony kolor pomidora odpowiada likopen? Jest to silny antyutleniacz, który opóźnia procesy starzenia i wspomaga nasz organizm w utrzymaniu zdrowia. Co ważne, w przetworach z pomidorów jest go nawet 2-3 razy więcej, niż w świeżych warzywach! Jakie jeszcze właściwości mają pomidory?
- Zapobiegają miażdżycy i nowotworom,
- Działają moczopędnie,
- Wspomagają trawienie,
- Wspierają układ nerwowy,
- Chronią przed promieniowaniem UV,
- Poprawiają odporność.
Pozytywną wiadomością jest to, że wszystkie te właściwości zatrzymasz na cały rok, tworząc z pomidorów domowe przetwory. Wspomniany wcześniej likopen właśnie w trakcie obróbki zyskuje więcej na wartości, a przecież każda z nas chce wyglądać wiecznie młodo! Jeśli wolisz żółte, zielone lub jeszcze inne pomidory – bez obaw, przetwory z nich będą także pełne odżywczych bogactw.
Kiedy robić przetwory z pomidorów?
Przetwory z pomidorów można robić przez cały rok, jednak to sierpień jest miesiącem, w którym ich przygotowanie zaowocuje najlepszym smakiem. Sezonowe warzywa i owoce mają najwięcej aromatów i wartości odżywczych, dlatego zamykając je w słoikach zatrzymujesz esencję lata na dłużej!
Wskazówka: pamiętaj, że sierpień to nie tylko sezon na pomidory! Warto, jeśli w trakcie przygotowań na zimę zrobisz także przetwory z cukinii, a może nawet zdecydujesz się na suszenie grzybów! Otwórz się na eksperymenty w kuchni i sprawdź, czy nie kryje się w Tobie mistrzyni słoików.
Przetwory z pomidorów – co przygotować?
Do wykonania przetworów z pomidorów nie potrzeba wielu składników. Najczęściej są to oczywiście różne gatunki pomidorów, a do tego podstawowe przyprawy, substancje zagęszczające oraz w zależności od przepisu dodatkowe warzywa, takie jak cebula lub czosnek. Poza tym potrzebne Ci będą słoiki, w których zamkniesz swoje pomidorowe wyroby.
Przetwory z pomidorów – pomysły
Przygotuj się na sezon, inspirując się pomysłami na przetwory z pomidorów! To bardzo wdzięczne warzywo, z którego można zrobić wiele pysznych dodatków, np. mieląc je na dżemy, sosy, passaty, chutney, ketchup, albo zostawiając je w całości bądź kawałkach, aby następnie powstały kiszonki lub pomidory w oleju. Receptury najczęściej są proste i wymagają jedynie blendera, patelni lub innych podstawowych akcesoriów kuchennych. Wybraliśmy dla Ciebie najlepsze i sprawdzone przepisy na pomidorowe przetwory.
Uwaga! Koniecznie pamiętaj o pasteryzacji słoików po umieszczeniu w nich przetworów – to świetna metoda konserwacji, która zachowuje świeżość na dłużej.
Passata pomidorowa
Passata jest gęstym sosem, który możesz dodać do makaronu, ryżu, a nawet wykorzystać jako dip do chipsów.
Składniki:
- 3 kg pomidorów (najlepiej mięsistych i dojrzałych),
- oliwa,
- cebula,
- czosnek,
- zioła i przyprawy.
Przygotowanie:
- Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój na kawałeczki.
- Wrzuć je do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż się zagotują.
- Dalej gotując, odkryj pomidory i mieszaj do momentu, gdy część wody odparuje, a objętość sosu się zmniejszy.
- Przypraw sos, dorzucając np. kilka ząbków czosnku, posiekaną cebulę oraz zioła. Pamiętaj także, aby dolać trochę oliwy, która wydobędzie aromat.
- Przełóż pomidory do słoików lub dodatkowo przetrzyj przez sito/zmiksuj.
Dżem z zielonych pomidorów
Przetwory z jabłek już ci się przejadły? Czas wypróbować coś nowego! Dżem z zielonych pomidorów jest wytrawny, kwaskowaty i doskonale pasuje do świeżego białego pieczywa.
Składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów,
- 1 pomarańcza,
- 500 g cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
- Zmiksuj zielone pomidory ze skórką oraz pestkami.
- Przełóż wszystko na patelnię i dodaj sok z pomarańczy.
- Smaż przez około 20 minut, a następnie dodaj cukier trzcinowy.
- Smaż kolejne 20-30 minut, często mieszając do momentu, aż wszystko nieco zgęstnieje.
- Przełóż dżem do wyparzonych słoików.
Jeśli masz już gotowy dżem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby nauczyć się też, jak zrobić twaróg – łącząc te dwa przetwory na świeżym pieczywie zakochasz się w ich domowym smaku!
Chutney pomidorowy
Orientalny, nieco ostry, ale ze słodkim finiszem – to właśnie chutney! Wśród przetworów z pomidorów to prawdziwy majstersztyk, który zapewni Ci wyjątkowe doznania smakowe.
Składniki:
- 1 kg pomidorów,
- 2 mango,
- 300 g cebuli,
- niewielki korzeń imbiru,
- papryczka chilli,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- 20 ml octu balsamicznego,
- 150 g brązowego cukru,
- 2 łyżeczki nasion kolendry.
Przygotowanie:
- Natnij pomidory i zalej je wrzątkiem. Po chwili przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
- Pomidory, mango oraz cebulę pokrój w kostkę.
- Oczyść chilli z nasion i pokrój razem z imbirem w kostkę.
- Rozgrzej na patelni olej i podsmaż nasiona gorczycy oraz kolendry. Po chwili dodaj cebulę, imbir oraz chilli i mieszaj, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj mango oraz pomidory, a także sól, cukier i ocet. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
- Dodaj cukier i gotuj około 50 minut bez przykrycia, aby masa zgęstniała, mieszając od czasu do czasu.
- Przelej do czystych, wyparzonych słoików i pozostaw do wystygnięcia.
Kiszone pomidory
Wiesz już, jak zrobić ogórki kiszone? Świetnie, w takim razie nadszedł czas na kiszone pomidory! Ten przepis wykonasz naprawdę szybko – jest bardzo łatwy!
Składniki:
- 2 kg małych pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- koper,
- liście wiśni lub porzeczki,
- świeży chrzan,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu,
- liście laurowe,
- sól.
Przygotowanie:
- Przygotuj zalewę w proporcjach 2 łyżki soli/litr wody i zagotuj.
- Starannie umyj pomidory i zrób kilka nakłuć (np. wykałaczką).
- Układaj w słoikach na tej samej zasadzie, co ogórki – dodaj przyprawy, czosnek i zalej gorącą zalewą. Z tych proporcji powinny Ci wyjść mniej więcej 4 duże słoiki.
- Słoiki możesz odwrócić do góry dnem, aby się zassały. Łatwiej jednak będzie je zapasteryzować.
Domowy ketchup
Jeśli masz w swoim domu wybrednych smakoszy, ten ketchup będzie królem wśród domowych przetworów z pomidorów. Sprawdź, jak go wykonać.
Składniki:
- 600 g dojrzałych pomidorów,
- duża czerwona cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka ziela angielskiego,
- laska cynamonu,
- 2 owoce anyżu (gwiazdki),
- 75 ml czerwonego octu winnego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 40 g cukru trzcinowego,
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej.
Przygotowanie:
-
Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki.
-
Obierz i posiekaj czosnek i cebulę.
-
Zmiksuj całość i przelej do garnka.
-
Dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut, często mieszając.
-
Przecedź masę przez drobne sitko, dodaj cukier, ocet, koncentrat i gotuj kolejne 10 minut.
-
Wymieszaj skrobię kukurydzianą w zimnej wodzie, tworząc zawiesinę. Dodaj ją do pomidorów i doprowadź do wrzenia.
-
Przelej gorący ketchup do wyparzonych wcześniej słoików (powinno wyjść około 400 g ketchupu).
Teraz znasz już wszystkie tajniki pomidorowych przetworów! Mamy nadzieję, że dzięki nim zatrzymasz smak lata na dłużej i będziesz cieszyć się domowymi słoikami całą jesień i zimę. A jeśli chcesz poznać jeszcze więcej przepisów, dołącz do klubu Westwing i daj się zainspirować!