Winogrona na białym tle

Czy wiesz, że winogrona są nazywane owocami bogów? Biorąc pod uwagę ich właściwości, to miano jest w pełni zasłużone. I chociaż winogrona są symbolem późnego lata, z naszymi poradami możesz cieszyć się ich smakiem przez cały rok! Dziś pokażemy Ci, jak zrobić domowe przetwory z winogron – dzięki nim w Twojej kuchni zawsze będzie świecić słońce. 

Dlaczego warto robić przetwory z winogron? 

W owocowym rankingu winogrona plasują się bardzo wysoko, ponieważ są źródłem cennych witamin, chronią przed chorobami i dobrze działają na naszą skórę. Lista ich magicznych właściwości naprawdę robi wrażenie: winogrona wspomagają pracę tarczycy, zawierają witaminę C i żelazo. Te smaczne owoce do swojej diety powinni włączyć także ci, którzy chcą obniżyć ciśnienie krwi oraz… schudnąć! Oprócz tego, winogrona są źródłem antyoksydantów i przez to wykazują właściwości przeciwrakowe. Podobne działanie ma na przykład aronia, dlatego konfitura z aronii jest doskonałym pomysłem na zdrowy i pyszny dodatek do śniadań.  

Krajowymi winogronami możesz rozkoszować się od końca sierpnia do początków października, jednak za ich smakiem tęsknimy chyba najbardziej podczas chłodnych, zimowych dni. Naszym sprawdzonym sposobem na tęsknotę za owocami i warzywami są bezsprzecznie domowe przetwory, takie jak fasolka szparagowa do słoików! Gwarantujemy, że dzięki nim uchwycisz na dłużej odrobinę lata.  

Co więcej, własnoręcznie przygotowane przetwory z winogron to najbardziej odpowiedzialny wybór dla Ciebie i Twojej rodziny, ponieważ samodzielnie decydujesz, co znajdzie się w środku. W odróżnieniu od produktów ze sklepu, Twoje owocowe weki obejdą się bez konserwantów i nadmiernej ilości cukru – za to z pewnością znajdzie się w nich szczypta miłości! To prawdziwy ratunek dla osób na diecie, ponieważ nareszcie mogą jeść swoje ulubione dodatki, takie jak powidła śliwkowe bez cukru, a także dla wszystkich tych, którzy po prostu chcą zdrowo się odżywiać. 

Przetwory z winogron: przygotowanie

Zanim zabierzesz się za robienie przetworów – niezależnie, czy będzie to konfitura z wiśni, sok z winogron czy dżem z rabarbaru – najpierw zadbaj o odpowiednie przygotowanie używanych owoców. W przypadku winogron sprawa jest banalnie prosta. Przede wszystkim umyj owoce pod bieżącą wodą, potem zostaw je na kilka minut w misce z zimną wodą, a na koniec odetnij łodyżki. To najlepszy sposób, żeby pozbyć się brudu oraz owadów. Pamiętaj, że równie ważne jest wcześniejsze przechowywanie owoców! Świeże winogrona trzymaj w lodówce bez mycia, ponieważ w ten sposób dłużej zachowają świeżość. Dzięki temu Twoje przetwory z winogron będą najwyższej jakości! 

Przetwory z winogron: domowy sok 

Soki z owoców mają niezwykłą moc oczyszczania naszego organizmu. Nie inaczej jest w wypadku domowego soku z winogron, który pomaga naszemu organizmowi pozbyć się toksyn i ma działanie przeciwwirusowe. Właśnie takiego zastrzyku witamin potrzebujemy zimą – przetwory z winogron stają wtedy na wysokości zadania. 

Przepis na sok winogronowy 

2 kg umytych winogron (najlepiej ciemnych!) włóż do garnka, dodaj 100 ml wody i 300 g cukru. Następnie włącz niewielki ogień i gotuj całość do czasu, kiedy owoce zaczną się rozpadać na mniejsze kawałki. Zazwyczaj zajmuje to minimum 30 minut. Potem przetrzyj sok przez sitko – dzięki temu pozbędziesz się pestek oraz skórek. Na sam koniec przelej sok do czystych, wyparzonych słoików, a potem odwróć je do góry dnem. Sok przechowuj w miejscu bez dostępu światła słonecznego, najlepiej w spiżarni lub piwnicy. 

Przetwory z winogron: dżem 

Pewnie z opowieści Twojej mamy wiesz, jak zrobić dżem truskawkowy. To w końcu prawdziwa klasyka! Jednak być może nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak wiele polskich owoców można usmażyć i przygotować z nich przepyszne dodatki. Dlatego też dziś mamy dla Ciebie zupełnie inną propozycję – ponieważ najwyższy czas na coś nowego! Dżem z gruszek lub z winogron to świetny pomysł na wprowadzenie niebanalnych smaków do Twojej kuchni. Wyobraź sobie, jak lekko kwaskowaty dżem z winogron lub konfitura z agrestu urozmaicą kanapkę ze słodkim serem mascarpone – pyszności!  

Przepis na dżem z winogron 

Kilogram odpowiednio przygotowanych winogron włóż do garnka i dosyp do nich 200 g cukru. Owoce potrzebują chwili, żeby puścić sok, dlatego przykryj garnek czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw go na co najmniej 90 minut. Po tym czasie zagotuj owoce z cukrem i gotuj je do momentu, aż winogrona zaczną się rozpadać, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj sok wyciśnięty z dwóch dojrzałych cytryn. Przygotuj sitko i przetrzyj przez nie powstały dżem, wyrzucając skórki i pestki. Na sam koniec przełóż dżem do słoików, mocno je zakręć i odstaw w ciemne miejsce. Pamiętaj, żeby wcześniej wyparzyć naczynia! W ten sposób zapobiegniesz zepsuciu się dżemu, a Twoje przetwory z winogron przetrzymają cały rok. 

Rodzynki 

Jedni uwielbiają ich słodki smak, drudzy unikają go jak ognia. Jedno jest pewne – rodzynki świetnie radzą sobie z płytką nazębną i są zastrzykiem witamin z grupy B. Niestety, sklepowe produkty najczęściej zawierają dwutlenek siarki. Jeśli więc marzy Ci się zdrowe musli, które codziennie możesz serwować na śniadanie, przygotuj rodzynki samodzielnie! To jeden z najprostszych przepisów na domowe przetwory z winogron.  

Przepis na domowe rodzynki 

Do zrobienia rodzynek użyj winogron bezpestkowych. Najpierw namocz je w wodzie, a następnie przekrój na pół. Na koniec rozłóż je równomiernie na blaszce w piekarniku i nastaw temperaturę na ok. 40—60 stopni. Winogrona muszą się suszyć przez kilka godzin. Wystudzone rodzynki przełóż do słoika i szczelnie zamknij, ponieważ nie lubią dostępu powietrza. 

Przetwory z winogron: nalewka

Bezsprzecznie, winogrona najczęściej kojarzą się z winem. Jednak to nie jedyne ich zastosowanie – zaraz zdradzimy Ci nasz sposób na nalewkę! Tego typu przetwory z winogron są świetnym pomysłem na prezent dla przyjaciół z okazji urodzin lub rocznicy ślubu. Winogronową nalewkę możesz także wykorzystać na wzór konfitury z czerwonej cebuli, czyli jako niebanalny dodatek do wielu dań. 

Przepis na nalewkę z winogron 

Kilogram odpowiednio obrobionych, czerwonych winogron umieść w dużym słoju, rozgnieć i dodaj pół kilograma cukru. Następnie słoik owiń szmatką i odstaw do miejsca, w którym jest ciepło i ciemno. Pamiętaj, żeby codziennie potrząsać słojem, ponieważ tylko w ten sposób cukier odpowiednio połączy się z owocami. Po 3 dniach dodaj parę listków mięty, kilka goździków i litr wódki. Znowu odstaw słój do ciemnego miejsca, tym razem na minimum 2 tygodnie, i potrząsaj nim co kilka dni. Po tym czasie przefiltruj nalewkę najpierw przez gazę, a potem przed filtr do kawy. Już prawie gotowe! Pamiętaj jednak, że ten typ przetworów z winogron wymaga trochę cierpliwości. Na sam koniec rozlej napój do butelek, dobrze je zamknij i odstaw na pół roku w ciemne miejsce.  

Na pewno Cię przekonaliśmy, że przetwory z winogron nawet w środku zimy przypomną nam o słonecznym lecie. W końcu Westwing to nie tylko świat pięknych mebli, ale i codziennych inspiracji – dlatego zarejestruj się już dziś!