Koszyk wiklinowy pełen grzybów

Już wkrótce rozpocznie się sezon na grzyby i suszenie grzybów! Jeśli jesteś już wprawionym grzybiarzem, ale chcesz ulepszyć techniki konserwacji tego leśnego dobra, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Zdradzimy w nim techniki suszenia oraz przechowywania. Sposobów jest wiele i nie zawsze potrzebujesz profesjonalnej suszarki, więc bez obaw, z pewnością sobie poradzisz! Poznaj wszystkie sposoby na konserwowanie swoich zbiorów tak, aby zachować ich smak i aromat na długo. 

Suszenie grzybów – jakie grzyby są najlepsze do suszenia? 

Właśnie wróciłaś z lasu z pełnym koszem i zastanawiasz się, co zrobić, żeby cieszyć się zbiorami nie tylko w sezonie? Grzyby mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto jeść je przez cały rok. To doskonałe źródło błonnika, potasu, białka oraz wielu witamin. Jak jednak suszyć grzyby tak, aby zachowały jak najwięcej tych wartości?  

Najpierw sprawdź, które z nich są najlepsze do ususzenia! Oto lista: 

  • borowiki 
  • podgrzybki 
  • koźlarze 
  • kanie 
  • kurki 

Grzyby powinny być ścisłe, bez uszkodzeń i oznak psucia. Warto też zabrać się za suszenie tuż po zebraniu – świeże grzyby są do tego najlepsze. Jeśli chodzi o kurki, pamiętaj, że ze względu na rozmiar i mniejszą zawartość wody wysuszą się szybciej, niż pozostałe grzyby. Jest to więc dobra alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu! 

Suszenie grzybów – przygotowanie 

Nie wiesz, jak zabrać się za suszenie grzybów? Oto dwa kluczowe kroki:

  1. Oczyść grzyby specjalną szczoteczką z piasku i resztek ściółki. Możesz też przetrzeć je wilgotną szmatką. 

  2. Pokrój większe grzyby. W przypadku borowików i koźlarzy odkrój trzonki od kapeluszy. Pieprzniki i lejkowce pozostaw całe. Jeśli wybrałaś kanie, użyj samych kapeluszy. Kapelusze pokrój na plastry, trzonki na połówki. 

Wskazówka: grzyby doskonale sprawdzą się jako dodatek do innych domowych przetworów, dlatego warto ususzyć je nawet w nadmiernej ilości – jesteśmy pewni, że zimą za nimi zatęsknisz! 

Suszenie grzybów – tego nie rób! 

  1. Pamiętaj, żeby przygotowując grzyby absolutnie nie moczyć ich w wodzie! Jeśli umyjesz grzyby, wydłużysz proces suszenia lub nawet go zaburzysz – chyba nie chcesz, żeby twoje zbiory poszły na marne?
     
  2. Nie spiesz się – sprawdź bardzo dokładnie, czy grzyby nie mają robaków, czy na pewno nie są uszkodzone itp. Lepiej poświęcić czas w trakcie przygotowań niż sprawić, że całe zbiory trafią do śmieci. 
  3. Nie przesadzaj z suszeniem, bo twoje grzyby się pokruszą. Jeśli jednak na początku swojej nauki tak się stanie, wykorzystaj je jako przyprawę. 
  4. Znajdź złoty środek – grzyby można przesuszyć, ale można też ich nie dosuszyć. Wtedy staną się gumowate i niesmaczne, mogą też się szybciej popsuć. Pamiętaj, trening czyni mistrza! 

Metody suszenia grzybów 

Jest wiele sposobów na suszenie grzybów. Możesz każdego roku próbować innego, lub nawet podjąć się przetestowania kilku metod podczas jednego sezonu, bo czemu nie? Po jakimś czasie sama zorientujesz się, który sposób odpowiada Ci najbardziej. Warto jednak poznać je wszystkie, dlatego przedstawiamy ci najpopularniejsze metody suszenia grzybów. 

W suszarce 

Grzyby możesz wysuszyć w suszarce do żywności. Jeśli taką posiadasz i używasz jej do suszenia jabłek, świetnie się składa! Przyda się także do grzybów. Plusem takiej metody jest z pewnością łatwość i wielozadaniowość. Wystarczy umieścić twoje zbiory w suszarce i włączyć nawiew, a następnie co kilka godzin przekładać sita, aby grzyby równomiernie się wysuszyły. Średni czas suszenia grzybów w suszarce wynosi około 6 godzin. 

W piekarniku 

Nie masz suszarki? Żaden problem! Do tej metody potrzeby ci będzie piekarnik. Przygotowane grzyby ułóż na siatce do suszenia grzybów i wstaw do piekarnika z termoobiegiem i zostaw lekko uchylone drzwiczki. Optymalna temperatura do suszenia to 40-50°C. Co jakiś czas obracaj grzyby, aby równomiernie się wysuszyły. Cały proces trwa kilka godzin. 

Na grzejniku 

Nie masz suszarki ani piekarnika? Z pewnością masz jednak kaloryfer! Jeśli możesz go włączyć nawet latem, to sposób dla ciebie. Utnij kawałek papieru śniadaniowego i zrób w nim dziurki, aby zapewnić cyrkulację powietrza. Następnie umieść go na grzejniku i rozłóż grzyby. Tak jak w poprzednich metodach, obracaj co jakiś czas swoje zbiory, aby równomiernie się wysuszyły. Najlepiej będzie, jeśli przykryjesz je gazą, aby uniknąć zanieczyszczeń. 

Wskazówka: nie wiesz, jak przechowywać suszone grzyby? Przeczytaj ten artykuł do końca lub przewiń w dół, aby dowiedzieć się od razu! 

Na słońcu 

Trwa lato i nici z grzejnika? Cóż, o tej porze roku ciepło zapewnia słońce! I właśnie dlatego nie musisz się martwić, bo twoje zbiory można wysuszyć właśnie na słońcu. Jak? Najlepiej jest ułożyć grzyby na specjalnej siatce, zachowując odpowiednią przestrzeń, a następnie ułożyć ją w przewiewnym i mocno nasłonecznionym miejscu. Dobrze będzie, jeśli swoje zbiory przykryjesz gazą, aby uniknąć zanieczyszczeń. Co jakiś czas obracaj grzyby. Gotowe! 

Na nitce 

Pamiętasz, jak u twojej mamy lub babci na piecu bądź okapie wisiały łańcuszki z grzybami? Ty też możesz w ten sposób suszyć swoje zbiory! Wystarczy nawlec grzyby na nitkę i powiesić w ciepłym miejscu w domu lub na dworze. Grzyby zazwyczaj będą potrzebowały kilku dni, aby odpowiednio się ususzyć. 

Wskazówka: sezon na przetwory rozpoczęty? Nie zatrzymuj się tylko na grzybach! Sprawdź także, jakie przetwory na zimę możesz jeszcze przygotować. Wśród naszych porad znajdziesz także pomysły na przetwory z jabłekprzetwory z dyni, przetwory z pomidorów, a nawet przetwory z cukinii

Jak przechowywać? 

Wszystko gotowe? Sprawdź, jak przechowywać suszone grzyby, aby zachować ich aromat na dłużej, niż tylko jeden sezon! 

  1. Przełóż grzyby do szczelnego pojemnika – to może być blaszana puszka, szklany słoik z uszczelką, albo specjalny ceramiczny pojemnik na grzyby. Możesz też umieścić je w papierowej torebce, którą następnie zapakujesz w foliową torebkę. 
  2. Trzymaj suszone grzyby w suchym i ciemnym miejscu, aby zachować je w dobrej kondycji. 
  3. Do każdego pojemnika dodaj liść laurowy – ochronisz w ten sposób grzyby przed molami spożywczymi. 

Pamiętaj, że odpowiednio ususzone i grzyby możesz przechowywać nawet 3 lata, chociaż podejrzewamy, że ciężko będzie Ci nie zjeść ich wcześniej – to doskonały dodatek do wielu sosów i dań! 

Jeśli wiesz już, jak suszyć grzyby, a także jak przechowywać suszone grzyby, możemy Ci tylko pogratulować i zachęcić do dalszych eksperymentów w kuchni! Może chcesz się dowiedzieć, jak zrobić ogórki kiszone lub jak wykonać pasteryzację słoików? Dołącz do klubu Westwing i nie pozwól, żeby coś Cię ominęło!