Jabłka w wiadrze

Boisz się, że susząc jabłka utracisz ich wyjątkowy aromat i smak? Nic bardziej mylnego. Suszone jabłka mają moc smaku i wartości odżywczych. W wersji bardziej chrupiącej zastępują chipsy i inne kaloryczne przekąski. Jeśli lubisz zdrowe przekąski między posiłkami, koniecznie sprawdź, jakimi metodami możesz zabrać się za suszenie jabłek. Zainspiruj się!

Czy warto suszyć owoce? 

Zapewne wiesz, że warzywa i owoce są bogatym źródłem związków mineralnych, błonnika i witamin, dlatego warto spożywać je w rozmaitych formach. Suszenie polega na pozbyciu się wody z surowców, co pozwala na ich utrwalenie bez ryzyka utraty cennych wartości odżywczych, a przy tym nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności. Suszenie grzybów, owoców i warzyw to najpopularniejszy sposób na przygotowywanie pyszności na zimę, tak samo jak pasteryzacja słoików i domowe przetworyw tym przetwory z jabłek. Tak więc nasza odpowiedź brzmi – tak, warto suszyć owoce i cieszyć się zdrowym dodatkiem do posiłków przez cały rok! 

Suszenie jabłek – o czym pamiętać 

  1. Istnieje kilka sposób na suszenie jabłek, jednakże niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, pamiętaj, że owoce muszą być w pełni dojrzałe i przede wszystkim zdrowe. Nadpsute lub niedojrzałe owoce nie nadają się do suszenia. Mimo, że suszenie jest metodą konserwowania żywności, nie zapobiega procesom psucia, jeśli rozpoczęły się jeszcze przed suszeniem. Z kolei, wybierając owoce niedojrzałe – nie uzyskasz ich wyjątkowego smaku. 

  2. Wybierając owoce na przetwory na zimę i suszenie, które posiadają pestkę – pamiętaj, by usunąć ją przed suszeniem. 

  3. Chcąc suszyć duże owoce, przekrój je na odpowiednio mniejsze części. Skróci to czas ich suszenia.  Mniejsze owoce wystarczy przekroić na pół lub można zostawić w całości. 

  4. Chcesz, aby suszone owoce zachowały swój kolor? Jedyne, co musisz zrobić, to zblanszować i osuszyć ręcznikiem papierowym owoce przed suszeniem. Blanszowania nie stosuje się w przypadku cytrusów. 

Suszenie jabłek – co przygotować 

Przed suszeniem trzeba wszystko dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Z owoców należy ostrożnie wyjąć pestki. Następnie jabłka kroimy na pół, a potem na cienkie plastry. Tak przygotowane jabłka możemy posypać np. cynamonem. 

Metody suszenia jabłek 

Jabłka możemy suszyć na kilka sposobów. Domowe suszenie jabłek to bardzo przyjemne i relaksujące zajęcie. Przed przystąpieniem do suszenia jabłek musimy wybrać te odmiany, które nam najbardziej smakują. Jabłka można suszyć do czasu, aż staną się kruche i chrupiące lub krócej, jeśli pożądane są nieco bardziej mięsiste. Im bardziej wyschną, tym dłużej będą przydatne do spożycia. 

Zakupy zrobione, jabłka przygotowane do suszenia! Czas wybrać idealną metodę! Pamiętaj, że suszone owoce można przygotować na wiele sposobów, najwartościowszy jest susz dłużej przygotowywany w niższych temperaturach. 

Suszenie jabłek w suszarce 

Najprostszym i najbardziej znanym sposobem na szybkie wysuszenie jabłek jest umieszczenie ich na specjalnych siatkach w suszarce do grzybów i włączenie urządzenia na kilka godzin. Wada tego rozwiązania to oczywiście konieczność posiadania takiego sprzętu. Jednakże dostępne oferty na rynku dają cały przekrój cenowy suszarek. Moc suszarki do owoców jest parametrem, który ma bezpośredni wpływ na czas suszenia. Im większa moc urządzenia, tym szybciej się ono nagrzeje, co z kolei ma bezpośredni wpływ na cały proces suszenia i jego długość. 

Suszenie jabłek w piekarniku 

Rozpoczynając suszenie jabłek w piekarniku, rozłóż plasterki na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Zadbaj, by się ze sobą nie stykały, gdyż może to doprowadzić do sklejenia. Trzymaj jabłka w temperaturze sześćdziesięciu stopni Celsjusza przez minimum trzy godziny. Koniecznie ustaw termoobieg. Możesz od czasu do czasu otwierać piekarnik, by pozbyć się pary wodnej. Nie zaleca się suszenia jabłek w piekarniku gazowym ze względu na szkodliwe opary, które mogą się wówczas unosić. 

Suszenie jabłek nad piecem 

Piece kaflowe opalane drewnem to w wielu domach już przeżytek. Ale może akurat masz dostęp do kuchni swojej babci. Wtedy plastry jabłek suszy się jak grzyby – nawleka na nitkę, po czym rozwiesza nad gorącym piecem. To wyjątkowa metoda, dzięki której pięknie pachnie w całym domu. Dla jeszcze lepszego efektu – jabłka posyp lekko cynamonem. 

Suszenie jabłek na kaloryferze 

To zdecydowanie jedna z najbardziej ekonomicznych metod suszenia jabłek. Wystarczy pozostawić je w lnianym woreczku, pokrojone na plasterki na kilka dni na kaloryferze.

Sposób ten ma jednak kilka wad. Po pierwsze, to bardzo długi czas suszenia, więc niecierpliwe osoby z pewnością nie wybiorą tej metody. Po drugie, jabłka mogą pokrywać się kurzem, dlatego trzeba je zabezpieczyć. W końcu po trzecie – powierzchnia kaloryferów jest dość ograniczona, więc trudno umieścić na nich wiele kawałków owoców. Problematyczne jest również suszenie jabłek na grzejnikach żeliwnych. 

Suszenie jabłek na słońcu 

Podobnie jak na kaloryferze czy rozwieszone na nitce nad piecem – jabłka możemy bez problemu suszyć na słońcu. Postępuj według wcześniej podanych wskazówek: umyj jabłka, przekrój je na plasterki, następnie poukładaj na gazecie albo (bardziej wskazane) papierze do pieczenia. Oczywiście należy pamiętać, że soczystymi plasterkami mogą zainteresować się zwierzęta domowe oraz ptaki. Warto zatem położyć owoce na stole lub krześle i co jakiś czas kontrolnie na nie zerkać. Po zebraniu jabłek koniecznie przejrzyj ich zawartość, gdyż na wolnym powietrzu nie brakuje ochotników do naszych smakołyków. Przejrzane suszone plasterki umieść w pojemniku i szczelnie zamknij. 

Jak przechowywać suszone jabłka? 

Suszone jabłka należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pudełkach lub lnianych woreczkach, w suchym i chłodnym miejscu – najlepiej w spiżarni. Do tego celu idealnie sprawdzą się również szczelnie zamykane słoje oraz pojemniki, które przeznaczone są do przechowywania żywności. Susz należy chronić przed jakąkolwiek wilgocią, gdyż znacznie przyspieszy to pleśnienie produktu. Suszone owoce można również przechowywać w lodówce. Należy spożyć je w ciągu kilku miesięcy od ususzenia, czyli podobnie jak przetwory z cukinii czy przetwory z pomidorów

Samodzielne suszenie owoców w domu jest dużo tańsze niż kupienie ich w sklepie. Takie owoce mogą być idealną przekąską, która z powodzeniem zastąpi słodkie ciasteczka, czy słone paluszki. Mamy nadzieję, że suszenie jabłek stanie się Twoją jesienną tradycją i przysporzy zdrowych nawyków. A jeśli szukasz dalszych wskazówek i porad – zarejestruj się na Westwing i poznaj nasze dedykowane kampanie oraz całą gamę inspiracji!