biały tort komunijny obok wazonu z tulipanami

Praktycznie każdy lubi słodycze, a tort komunijny to nieodłączny element tego podniosłego dnia. Stanowi ukoronowanie duchowych przeżyć i punkt kulminacyjny przyjęcia. Zarazem goście jak i dziecko, czekają na niego z niecierpliwością. Jak sprawić, by był on wyjątkowy? Może spróbuj wykonać go samodzielnie. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka porad, które miejmy nadzieję, ułatwią to zadanie. 

Najpierw policz gości 

Planując menu na komunię w domu, nie możemy zapomnieć o torcie. Jest to bowiem najczęściej spotykany smakołyk na wielu ważnych uroczystościach. Inne ciasta na komunie, z pewnością też będą pyszne, jednak żadne nie dorówna klasyce. 

Czeka Cię komunia w domu lub przyjęcie komunijne w restauracji i a na stworzenie wyjątkowego tortu czasu coraz mniej? Zacznij od dobrej organizacji pracy. Priorytetem jest policzenie liczby gości. To od niej zależy jakiej wielkości tor będziesz musiał przygotować. Czy będzie to pojedynczy tort czy konieczne będzie stworzenie dodatkowych pięter. Szacując listę gości oraz planując zakupy składników, zawsze licz kilka porcji więcej. A może któreś dziecko, będzie prosiło o dokładkę? Unikniesz tym samym krępujących sytuacji i nieprzyjemnych tłumaczeń. 

Tort komunijny – oszacuj swoje zdolności kulinarne 

Jak sam wiesz – nie od razu Rzym zbudowano, a Ty nie musisz od razu stać się wysokiej klasy cukiernikiem. Decydując się na tort komunijny wykonany samodzielnie, sprawdzaj poziom trudności w dostępnych przepisach. Jeśli nie czujesz się na siłach na skomplikowane kształty i smaki – nie kombinuj. Często klasyka broni się sama. Ważne jest, by oszacować swoje zdolności kulinarne i uniknąć fiaska. Co ciekawe, taki samodzielnie wykonany tort możesz potraktować jako prezent na komunię dla dziewczynki lub prezent na komunię dla chłopca. Wszystko to kwestia dekoracji. 

Tort komunijny – przykłady przepisów 

Torty na komunię są zazwyczaj po prostu śmietankowe lub waniliowe. Można jednak zaszaleć ze smakami i zrobić je na przykład w wersji cytrusowej, kokosowej czy tiramisu. A kto powiedział, że tort musi być tylko biszkoptowy? Efektownie prezentuje się również taki z cieniutkich naleśników, przełożonych śmietanowym kremem. Ogranicza nas tylko kreatywność. Mamy dla Ciebie dwa przepisy na tort komunijny, prezentujące dwa poziomy trudności: łatwy i średni. Zaczynamy? 

Tort komunijny z mascarpone i owocami jagodowymi 

Składniki: 

Biszkopt

  • masło, do natłuszczenia tortownicy 
  • 240 g mąki pszennej tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia tortownicy 
  • 8 jajek 
  • 240 g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia   
  • 2 szczypty soli 

Krem i nasączanie biszkoptu 

  • 180 g wody 
  • 50 – 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 
  • 500 g owoców jagodowych   
  • 700 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki 
  • 700 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzone 
  • 80 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • lub 4 łyżeczki  cukru wanilinowego 
  • mięta, świeża, tylko liście, do dekoracji  

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 22-23 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić. 
  2. Ubij jajka, dodać cukier i cukier waniliowy. 
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy, piec 30-35 min (180°C). Odstaw do ostudzenia na ok. 10 min przed wyjęciem z formy. Biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia na kratce, następnie przekroić wzdłuż na 4 równe blaty. 
  4. Do suchego naczynia włóż mascarpone, dodaj śmietany, cukru pudru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego ubijaj do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu, który następnie odstaw do lodówki.   
  5. Pierwszy biszkoptowy blat postawić na paterze. Zaczynając od środka blatu, delikatnie nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny za pomocą łyżeczki. Nałożyć 6-8 łyżek kremu i rozsmarować, tworząc 1 cm warstwę. Na kremie ułożyć ⅓ owoców. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, czynności powtarzać. Wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, na bokach tortu delikatnie rozsmarować nadmiar kremu w taki sposób, aby były widoczne warstwy biszkoptu. Całość udekoruj owocami, miętą i opcjonalnie czekoladą.   
     

Cytrynowy tort komunijny ze świeżymi kwiatami 

Składniki: 

Maślane ciasto cytrynowe: 

  • 370 g cukru 
  • 370 g miękkiego masła 
  • 6 jajek 
  • 340 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku  do pieczenia 
  • skórka starta z 6 cytryn 
  • 5 łyżek soku z cytryny 

Frużelina wiśniowa z lawendą: 

  • 500 g wydrylowanych  wiśni 
  • 100 ml czerwonego, słodkiego wina 
  • 90 g cukru 
  • 1 łyżeczka syropu/olejku lawendowego 
  • 20 g mąki ziemniaczanej, rozrobionej w 2 łyżkach wody 
  • 3 łyżeczki żelatyny 

Waniliowy krem maślano-budyniowy: 

  • 400 ml mleka 3,2% 
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 4 jajka 
  • 200 g cukru 
  • 320 g masła, w temperaturze pokojowej 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • ziarna  z 2 lasek wanilii 

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 170ºC. Na wysokich obrotach miksera  utrzyj masło z cukrem  na puszysty, jasny krem. Zmniejsz obroty miksera i dodaj jajka, stopniowo. Dodaj skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do misy miksera, mieszając na niskich  obrotach. Piecz w tortownicy wyłożonej papierem  do pieczenia przez 1 godzinę  20 minut. Wystudź i przetnij na 3 blaty. 

  2. W garnuszku zagotuj połowę mleka z cukrem wydrążoną laską wanilii. Pozostałą część mleka zblenduj z mąkami i jajkami na gładką masę. Wlej do wrzącego mleka. Powoli podgrzewaj, nie przerywając mieszania, do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Zdejmij z palnika i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu. Odstaw do wystudzenia.  

  3. Masło ubij na jasną i puszystą  masę. Stopniowo i powoli dodając wystudzony  budyń, cały czas miksując. 

  4. Na podkładzie ułóż pierwszy blat ciasta cytrynowego, zapnij rant. Wyłóż połowę kremu  budyniowego  za pomocą  rękawa cukierniczego. Zostaw przestrzenie na frużelinę. Przykryj drugim blatem i analogicznie wyłóż pozostały krem oraz frużelinę. Przykryj ostatnim blatem  ciasta. Tort schłodź w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. 

  5. Za pomocą  szpatułki  cukierniczej lub  noża  obłóż tort kremem  maślanym.  Wyrównaj i schłodź.   

  6. Tort udekoruj świeżymi kwiatami – różami, bzem, lawendą. Umyj je, a następnie osusz. Łodyżki owiń folią spożywczą. Tak przygotowane kwiaty możesz umieścić  w torcie. 

Pamiętaj o dekoracjach 

Przede wszystkim wszystkie elementy uroczystości: dekoracje wnętrza, dekoracja stołu komunijnego czy tort, powinny pozostawać spójne z motywem przewodnim wydarzenia. Tort na I komunię swoimi barwami często nawiązuje do strojów, jakie tego dnia mają na sobie dzieci. Dominują zatem barwy takie jak: 

  • biel 
  • wanilia 
  • beż 
  • odcienie zieleni

Torty komunijne są najczęściej kilkupiętrowe. Przybierają kształt hostii lub otwartej księgi, w której czekoladową masą napisany jest tekst „I Komunia Święta” oraz imię dziecka. Aktualnie na czasie są torty komunijne typu naked, dekorowane żywymi kwiatami i owocami, ale wciąż królują tort-księga czy ciasta dekorowane masą cukrową i opłatkiem z imieniem dziecka. 

Postaw na minimalizm, ascetyczne zdobienia i przede wszystkim – brak chaosu i przepychu. Najmodniejsze dekoracje tortu komunijnego to motywy Hostii i kielicha, ale warto również postawić na motywy kwiatowe – na Komunię dziewczynki przede wszystkim róż i zielone akcenty, a na Komunię chłopca odcienie granatu, złota i srebra. 

Tort komunijny to symboliczny element tego wysoce duchowego dnia. Stanowi zwieńczenie wyjątkowej przemiany. Cudownie jeśli zostanie wykonany przez kogoś bliskiego. Wiemy, że się postarasz i wyjdzie pysznie! Szukając dalszych wskazówek, zarejestruj się na Westwing, gdzie czekają na Ciebie dedykowane kampanie oraz cała gama inspiracji!