Minimalistyczny tort na chrzest z żółtym krzyżem na wierzchu

Chrzest to bez wątpienia wielkie wydarzenie dla całej rodziny, które warto odpowiednio uczcić! Cóż to za uroczystość bez dedykowanego ciasta – piękny i personalizowany tort na chrzest jest z pewnością niepowtarzalną ozdobą tego wyjątkowego dnia. Oto pomysły na najpiękniejsze i najsmaczniejsze ciasta, które z pewnością zachwycą wszystkich gości!

Czy warto upiec własny tort

Szykując tort na chrzest, należy przede wszystkim zastanowić się, czy kupujesz gotowe ciasto, czy szykujesz je własnoręcznie. Chociaż kupno gotowego produktu kusi, trzeba się jednak liczyć z niebagatelnymi kosztami – tort dla 20 gości kosztować może około 150 złotych. Bogato zdobiony produkt może za to wyciągnąć z portfela nawet powyżej 300 złotych! Jest to jednak wygoda: wystarczy stawić się w umówionym miejscu, by otrzymać gotowe ciasto. Zaproszenia na chrzest to podobna sprawa – możesz stworzyć je własnoręcznie lub zamówić już gotowe.

Co przemawia za wyprodukowaniem pięknego tortu w domu? To oczywiście oszczędność, ale także możliwość spersonalizowania swojego dzieła, dopasowania go do wymagań wszystkich gości. Dzięki temu dostosujesz wszystkiego składniki, jego wielkość i ozdoby. Jeśli lubisz piec ciasta i masz w tym odrobinę doświadczenia, z pewnością Ci się uda, a piękny tort dopełni wyjątkowe dekoracje na chrzest. Może to być też Twój wyjątkowy prezent na narodziny dziecka, który ucieszy całą rodzinę! Jeśli zastanawiasz się co kupić na chrzest, taki własnoręcznie wykonany tort może być świetnym pomysłem!

Jak się przygotować?

Z pewnością własnoręcznie wytworzony tort na chrzest zrobi wrażenie na wszystkich Twoich gościach. Przede wszystkim warto poćwiczyć tworzenie pysznego biszkoptu – to on będzie bazą całego ciasta. Bez dobrego biszkoptu nie ma dobrego tortu! Dostosuj też rozmiar swojego dzieła do liczby gości: przyjmuje się, że na każdego z nich przypadać powinien około 100 gramowy kawałek. Przy 15 osobach powinien być to w takim razie przynajmniej półtorakilogramowy tort!

Jaki powinien być tort na chrzest?

Na torcie na chrzest nie brakuje dekoracji, ale powinien on być również odpowiednio skromny. W końcu uświęca wyjątkową uroczystość! Nie ma na nim miejsca na neonowe barwy – najlepiej postawić na biel lub pastelowe odcienie dostosowane do płci dziecka. Tort na chrzest jest również zwykle nieco mniejszy niż charakterystyczne, ogromne ciasto przeznaczone na wesele. Jest jedynie dodatkiem, słodkim akcentem całej uroczystości!

Jeśli chodzi o smak, to jest on oczywiście indywidualną kwestią, którą należy dostosować zarówno do upodobań swoich, jak i gości. Z uwagi na preferowany kolor warto postawić na lekką bezę, zamiast kierować się w stronę ciężkiej czekolady czy kawy. Dobrym rozwiązaniem jest również charakterystyczna śmietanka uzupełniana owocami lub wanilią. Stanowić mogą one również fantazyjne dekoracje ciasta!

Jak udekorować tort na chrzest dla chłopca?

Często zanurzony w błękitach i innych odcieniach niebieskiego, tort na chrzest dla chłopca dobrze ozdobić fantazyjnymi dekoracjami, które bez wątpienia dodadzą mu urokliwego charakteru. Jakie dobrze wybrać?

Ozdoby z plastycznego lukru o typowo chłopięcych kształtach zawsze dobrze się sprawdzą – mogą być to samochodziki lub piłki. Możesz także postawić na charakterystyczne i uniwersalne dekoracje na chrzciny, takie jak świeże owoce czy motywy roślinne. Ciekawe figurki z pewnością zachwycą całą rodzinę!

Wycięte z rozwałkowanej masy kształty pięknie wypełnią całą powierzchnię tortu – możesz wykorzystać na przykład foremki z uroczymi zwierzątkami. Ostatnimi czasy bardzo modne stają się również takie torty, na których szczycie umieszcza się jadalne zdjęcie dziecka. Taki tort z pewnością pięknie prezentować się będzie na pamiątkowych fotografiach. Jeśli nie chcesz zaś zajmować się samodzielnym tworzeniem dekoracji lub po prostu nie czujesz się na siłach, możesz postawić na gotowe toppery na tort na chrzciny, których aplikacja jest bajecznie prosta.

Jak udekorować tort na chrzest dla dziewczynki?

Klasyczny tort na chrzest dla dziewczynki dekorowany jest różnorodnymi kwiatuszkami czy kolorowymi owocami. Doskonale komponują się one również z białą lub różową barwą ciasta, utrzymując wszystko w delikatnej, zwiewnej stylistyce. Ponownie warto postawić na wycinane z lukrowej masy kształty uroczych zwierzątek, które bez wątpienia dodadzą tortowi niezbędnej faktury czy umieścić na jego szczycie na jadalny opłatek, który nada nieco uświęconego charakteru. Możesz zawrzeć na nim wyjątkowe życzenia na chrzest. Popularnym motywem dekoracji są również dziecięce buciki czy wózeczki, które z miejsca kojarzą się z matczyną miłością i opieką. Z lukrowej masy możesz również wyciąć literki, które ułożą się w imię dziewczynki. Wyglądają świetnie!

Przepisy na tort na chrzest

Czujesz w sobie przypływ cukierniczych mocy? Poznaj przepisy na najpyszniejsze i najprostsze torty, które uzupełnią menu na chrzciny. Stworzone własnoręcznie wypieki z pewnością zrobią furorę podczas tej wyjątkowej uroczystości. Poznaj nasze ulubione przepisy!

Tort na chrzest z owocowo-budyniowym kremem

Ten pyszny tort jest bez wątpienia zdecydowanie jednym z naszych faworytów, a jego wykonanie jest bajecznie proste! Zbierz wszystkie składniki i bierz się za pieczenie, a bez wątpienia zachwycisz wszystkich gości! Oto lista potrzebnych produktów:

Składniki na pojedynczy biszkopt – będą potrzebne 3 jego płaty:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem oraz budyń:

  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 500 gramów masła
  • 4 łyżki kakao
  • 100 gramów czekolady gorzkiej

Reszta składników:

  • 1,5kg masy cukrowej (przepis na własnoręczne jej stworzenie znajdziesz poniżej)
  • Wybrany kolor barwnika spożywczego (ich barwę możesz dostosować do płci dziecka)
  • 300 gramów wybranych owoców

Zabierajmy się do pracy!

  1. Krok
    Upiecz biszkopt. W tym celu oddziel białka od żółtek i ubij je na pianę. Dodaj do niej cukier oraz żółtka i dobrze wymiksuj. Przesiej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i wyłóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza około poł godziny i w ten sposób przygotuj 3 biszkopty.
  2. Krok
    Czas przygotować krem, a właściwie – dwa różne kremy. Pierwszy powinien powstać budyń. W tym celu zmieszaj szklankę mleka z 2 opakowaniami budyniu i mąką. Następnie zagotuj resztę mleka z cukrem i wlej do niej powstałą mieszankę. Pamiętaj o mieszaniu, żeby na budyniu nie powstały grudki! Gdy będzie gotowy, kremową masę podziel na dwie miseczki. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do jednej z miseczek. Dodaj 4 łyżki kakao i wszystko wymieszaj. Brawo! Właśnie stworzyłeś dwa pyszne kremy!
  3. Krok
    Każdy z biszkoptów posmaruj w jednej części kremem kakaowym, a w drugiej budyniowym. Na każdym z nich ułóż przygotowane wcześniej owoce i przykryj kolejnym biszkoptem, tworząc warstwowe ciasto. Posmarowany dookoła biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki, by się scalił. W przeciwnym razie nakładana masa cukrowa może zaburzyć jego kształt!
  4. Krok
    300 gramów masy cukrowej zabarw na wybrany kolor. Całe reszta pozostaje biała.
  5. Krok
    Rozwałkuj białą masę cukrową i obłóż nią tort, ściśle wpasowując go w wychłodzony biszkopt. Pamiętaj, by dobrze wygładzić boki i docisnąć nadmiar masy cukrowej po bokach. Zbędne części odkrój nożem.
  6. Krok
    Tępym nożykiem odciśnij krateczkę na powierzchni całej masy cukrowej, by nadać jej ciekawej faktury.
  7. Krok
    Ze sztywnego papieru wytnij szablon, który pozwoli stworzyć dekoracje z pozostałej masy cukrowej. Następnie odrysuj go na jej części farbowanej na niebiesko i wytnij. Mogą to być urocze zwierzątka, chmurki czy inne dowolnie wybrane kształty.
  8. Krok
    Wycięte, kolorowe kształty połóż na torcie. Prezentują się pięknie!
  9. Krok
    Z pozostałej kolorowej masy cukrowej możesz również wykonać ozdobną kokardę i pasek, który ozdobi dół tortu. Gotowe!

Przepis na masę cukrową

Do stworzenia pięknych dekoracji niezbędna okaże się masa cukrowa, która spaja cały tort w całości. Będzie zarówno jej wierzchnią warstwą, jak i plastycznym tworzywem, z którego powstaną same ozdoby. Możesz kupić gotową, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją samodzielnie w domu.

Przygotuj:

  • 800 gramów cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 60 mililitrów wody

Krok 1

Rozpuść żelatynę i dodaj do niej glukozę. Poczekaj, aż się rozpuści.

Krok 2

Wysyp część cukru pudru na blat i dodaj do niego mieszankę żelatyny i glukozy. Ugniataj i dodawaj cukru pudru do momentu, aż konsystencja masy cukrowej nie będzie przypominać charakterystycznej i elastycznej modeliny. Jeśli chcesz nadać jej wyjątkowego koloru, możesz również w tym momencie dodać wybranego przez siebie barwnika spożywczego.

Krok 3

Masa cukrowa jest gotowa! Nic, tylko rzeźbić z niej fantazyjne kształty!

Smaczny i prosty tort na chrzest

Kremowy tort z czekoladą kokosową zadowoli bez wątpienia nawet najbardziej wybrednych ze smakoszy! Oto prosty przepis na pyszne i efektowne ciasto!

Składniki:

  • 5 jajek
  • ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 700 mililitrów śmietanki 30%
  • 1 serek mascarpone
  • 2 białe czekolady o smaku kokosowym

Zabierajmy się do pracy!

  1. Krok

    Śmietanę i pokruszoną czekoladę włóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu tak, by słodkości się rozpuściły. Uważaj jednak, by nie zważyć samej śmietany. Odstaw do wychłodzenia.

  2. Krok

    Upiecz biszkop. Połącz ze sobą ubite na sztywno jajka, dodaj cukier zwykły i wanilinowy oraz żółtka. Po chwili wsyp przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zmieszaj łyżką. Piecz około pół godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

  3. Krok

    Wystudź biszkopt i podziel na 3 równe warstwy.

  4. Krok

    Wystudzoną śmietanę ubij na szytwno, dodaj serek mascarpone i miksuj aż masa będzie sztywna. Rozłóż przekrojone biszkopty i przełóż nią każdą warstwę, kremem posmaruj także boki ciasta. Wszystko wstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Twój prosty tort z pysznym kremem jest gotowy! Teraz możesz ozdobić go wymarzonymi dekoracjami lub pokryć masą cukrową z przepisu wyżej.

Wiesz już jak zrobić tort na chrzest, który zachwyci wszystkich gości. Twoje cukiernicze doświadczenie z pewnością jeszcze nie raz pozwoli Ci zabłysnąć w towarzystwie! Otrzepawszy dłonie z mąki nie zapomnij zarejestrować się na Westwing, by nie przegapić naszych najlepszych ofert, inspirujących poradników czy najciekawszych pomysłów na piękną aranżację domu. A teraz – do pieczenia marsz!