wegańskie święta: Stół wigilijny przystrojony na odświętną kolacje

Spis treści

  • Dlaczego warto zorganizować wegańskie święta?
  • Przystawki na wegańskie święta
  • Wegańskie święta: alternatywa dla dań rybnych
  • Wegańskie święta: zupy
  • Wegańskie słodycze na święta
  • Jak zorganizować wegańskie święta?

Myśląc o świętach Bożego Narodzenia przede wszystkim w naszej głowie pojawiają się od razu ryba po grecku, pierogi i makowiec. Czy da się te flagowe dania przerobić na takie w wersji wegańskiej? Oczywiście, że tak a wegańskie święta zbierają coraz większą rzeszę fanów! Od czego zacząć? Zainspiruj się z Westwing!

Dlaczego warto zorganizować wegańskie święta?

Jesteś weganinem lub dopiero myślisz o tej formie żywienia? A może w Twojej rodzinie są osoby, które bazują na diecie roślinnej i chcesz zrobić dla nich niespodziankę przygotowując wegańskie święta? Przynajmniej jedna odpowiedź “TAK” oznacza, że czas się przygotować i poznać wegańskie przepisy świąteczne!  Pyszna wigilijna kolacja może obyć się nie tylko bez mięsa i innych produktów odzwierzęcych, ale również bez dodatku cukru i oleju. Dzięki prostym i dietetycznym przepisom możemy w Święta oddać się rozpuście, a i tak zmieścimy się w sylwestrową małą czarną.

Wigilia to też dobry czas na zmiany. Weganizm posiada wiele zalet zarówno dla naszego zdrowia jak i dla środowiska naturalnego. Liczne badania naukowe potwierdzają, że przemysłowa hodowla zwierząt przyczynia się przede wszystkim do negatywnych zmian klimatycznych. Liczne badania kliniczne potwierdzają dobroczynny wpływ diet roślinnych, w tym diety wegańskiej, przede wszystkim na układ sercowo-naczyniowy. Pozytywne oddziaływanie związane jest w dużej mierze z niższą zawartością nasyconych tłuszczów, soli, cukru i cholesterolu, przy zwiększonej podaży błonnika czy antyoksydantów dlatego więcej roślin – mniej zawałów.

Przystawki na wegańskie święta

Święta nie istnieją bez sałatki jarzynowej. Możesz podać ją jako przystawkę np. w wytrawnych tartaletkach (wypieczonych bez jajek). W wersji wegańskiej użyj po prostu majonezu roślinnego, który przygotujesz z mleka sojowego i oleju (bez jajek!). Taka wersja jest zdecydowanie lżejsza i smaczniejsza niż tradycyjna. Warzywa? Marchew, pietruszka, seler, jabłko, a także ogórek kiszony, ziemniaki i koniecznie cebula!

Bez wątpienia godny uwagi jest pasztet z soczewicy i ziemniaków. Dodatek suszonych grzybów podbija smak. Do tego smażona cebulka, którą aromatyzuje się zielem angielskim i liściem laurowym. Do tego spora ilość majeranku, lubczyku czy kozieradki.

Co powiesz na klasyczny bigos? Uważasz, że bez kiełbasy nie przejdzie? Jeśli użyjesz wędzonego tofu lub tempehu oraz dobrej jakości suszonych śliwek, a potem porządnie poddusisz kapustę przez 2–3 godziny, wcale nie będzie ustępował miejsca temu mięsnemu.

Wegańskie święta: alternatywa dla dań rybnych

Bez wątpienia prawdziwym hitem ostatnich sezonów jest seleryba – alternatywa dla pieczonego karpia czy ryby po grecku. Skradła serca nie tylko weganom ale i tych co mięsem nie pogardzą. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 1 średni selery
  • 6 łyżeczek suszonych wodorostów nori w płatkach
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Panierka:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek stołowych wody
  • pozostała część namoczonego nori
  • 1½ łyżki sosu sojowego
  • płatki kukurydziane do obtoczenia

  1. Krok:

    Do dużej szklanki dodaj 6 łyżeczek wodorostów nori i zalej je wodą. Odstaw szklankę na 5 minut i poczekaj aż wodorosty napęcznieją. W tym czasie obierz selera ze skórki i pokrój w plasterki o grubości 1,5 cm.

  2. Krok:

    Plastry selera włóż do garnka, zalej wodą i dodaj: 5 łyżeczek napęczniałych nori, rozgnieciony ząbek czosnku, sos sojowy i przyprawy.

  3. Krok:

    Gotuj składniki przez ok. 20 min, aż seler będzie miękki. Odstaw do ostygnięcia.

  4. Krok:

    Wymieszaj mąkę, wodę, sos sojowy oraz pozostałą częścią nori. Przestudzonego selera obtocz w panierce, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smaż na rozgrzanym oleju, aż kotlety się zarumienią. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i przełóż na ciepły talerz.

Innym sposobem na uzyskanie rybnego smaku jest użycie produktów wędzonych. Doskonale sprawdza się tu tofu wędzone jako np. główny składnik pasty “bezrybnej”, wędzona papryka, wędzona sól, aromat dymu wędzarniczego.

W roli fileta rybnego sprawdzą się też kotlety sojowe przyprawione glonami (np. zawinięte w nori). Z kotletów można również przygotować “rybę” po grecku albo w occie imitującą śledzia.

Wegańskie święta: zupy

Menu bożonarodzeniowe nie może obejść się bez czerwonego barszczu! Jego smak jest tylko jeden. Musi być cierpki i pieprzny. Jego kolor to piękna magenta. Barszcz wigilijny podaje się z drobnymi uszkami wypełnionymi farszem z grzybów. Ciasto? Tak samo jak w przypadku pierogów – po prostu bez jajka. Jeśli podsmażysz farsz z grzybów z cebulką, zielem angielskim i jałowcem, nabiorą dodatkowo pysznego smaku i aromatu. Warto wziąć pod uwagę ugotowaną białą fasolę tzw jaś, krokiety z grzybami, albo po prostu pić go ciepłego z kubka.

Barszcz to jedno ale królową świątecznych zup jest oczywiście grzybowa! Nie może jej zabraknąć na wigilijnym style zwłaszcza jeśli planujesz wegańskie święta!

Składniki:

  • 2 garście suszonych grzybów (
  • 500 ml gorącej wody (do moczenia grzybów)
  • 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki,2 pietruszki,1/4 selera, kilka łodyg zielonej pietruszki)
  • 6 pieczarek
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1,5 L wody
  • Kroki 1: Namocz nerkowce, wsyp je do szklanki i  zalej wodą. Następnie wsyp suszone grzyby do miski, zalej 500 ml gorącej wody i mocz 30min-1h, po tym czasie odcedź, ale zachowaj wywar!
  • Krok 2: Obierz warzywa i drobno je posiekaj, przygotuj zioła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, rozmaryn, tymianek), pieczarki umyj i pokrój w plastry. Do garnka wlej wodę z moczenia grzybów, dodaj posiekane warzywa, zioła, przyprawy, cebulę oraz kilka namoczonych grzybów, dopełnij do 1,5 L wody i doprowadź do wrzenia. Gotujemy ok. 1 godziny
  • Krok 3: Po tym czasie odcedź warzywa i przyprawy od wywaru. Wywar odstaw na bok. Rozgrzej 2 łyżki oliwy w garnku, wrzuć do niej posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodaj namoczone grzyby, smaż kilka minut, wlej wywar i gotuj 10-20 minut.
  • Krok 4: Gdy zupa lekko przestygnie wlej ją do kielicha blendera, dodaj namoczone i odcedzone  nerkowce i miksuj na gładko. Wlej z powrotem do garnka i podgrzewaj tuż przed podaniem.

Wegańskie słodycze na święta

Co można zrobić przed świętami? Popijać grzane wino, oglądać filmy świąteczne i rozpocząć przygotowywać pierniczki na święta! Jednakże to nie jedyna opcja na słodkości tego dnia. Ciasta na święta Bożego Narodzenia w wersji wegańskiej osłodzą czas spędzony z rodziną. Na co się zdecydować? Idealne dla wegan z pewnością będą: czekoladowa tarta z malinami, torcik kokosowy z owocami, wegański makowiec i keks oraz trufle daktylowe. Nie zapominajmy również o świątecznym pierniku!

Jak zorganizować wegańskie święta?

Może to niektórych zdziwi ale święta to nie tylko jedzenie! To także cały szereg dekoracji świątecznych, prezentów i innych przygotowań. Działając w myśl idei wegan organizując takie święta powinniśmy swoimi działaniami jak najmniej narazić środowisko naturalne. Jak to zrobić? Ogranicz podrozowanie, a jeśli to koniecznie postaw na miejskie środki transportu. Co z prezentami? Postaw na upominki naturalne. Najlepiej jeśli będą to rzeczy wykonane przez Ciebie samodzielnie jak np. domowa sól do kąpieli czy balsam, a także zrobiony na drutach szalik lub te, którym dałeś nowe życie – odrestaurowany fotel, rama na obraz czy stolik. Istotnym jest również sposób pakowania prezentów – stawiaj na ekologiczne, papierowe torby.

Ekologiczna dekoracje na święta

Dekoracje świąteczne oraz dekorowanie stołu bożonarodzeniowego to wyjątkowo spędzony czas przed wieczerzą. To one przede wszystkim budują klimat całej uroczystości. Organizując wegańskie święta doskonale sprawdzą się szyszki (które można obsypać brokatem i zawiesić na choince), samodzielnie wypieczone pierniczki (a dekorowanie pierniczków to świetna zabawa!), suszone plasterki cytrusów nabijane goździkami (które dodatkowo będą pięknie pachnieć) lub nawet korki po winie owinięte w naturalnie barwiony papier. Do pakowania prezentów koniecznie użyj naturalny papier z recyclingu lub kawałek materiału i opakuj Twój upominek japońską metodą furoshiki.

Wigilia w Polsce jest niemal w całości wegetariańska. Główne potrawy, które się serwuje, to przecież dania postne, więc właśnie bez mięsa. Potrzeba jedynie kilku trików by stworzyć wegańskie święta! Szukając dalszych inspiracji, zarejestruj się na Westwing. Czekają tam na Ciebie dedykowane kampanie, porady i cała gama pomysłów do stworzenia pięknego domu!