Kup najlepsze marki do -70%

Kup najlepsze marki do -70%

Świeżo wyciskany sok pomarańczowy w karafce

Świeżo wyciśnięty sok o poranku zapewnia nam nie tylko niezbędną energię na cały dzień, ale również jest zastrzykiem witamin oraz niezbędnych składników odżywczych. Czy to zielony koktajl z jarmużu i jabłka lub owocowa klasyka, czyli świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy – każdy z nich jest po prostu pyszny! Podpowiadamy, jak przygotować świeżo wyciskane soki!

Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki?

Jest wiele powodów, dla których dobrze jest sięgnąć po wyciskane soki. Na pewno słyszałeś już o tym nie raz, że są one niezbędną częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Korzystnie wpływają na samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu. W przeciwieństwie do większości soków, które możesz kupić w sklepie, te samodzielnie wyciśnięte mają w sobie bardzo wiele witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych. Są polecane zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Korzyścią z picia soków wyciskanych jest też to, że mają w sobie spore ilości błonnika, który ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Picie soków pozwala również zachować dobrą kondycję układu odpornościowego.

Jeżeli masz wrażenie, że żyjesz za szybko i nie masz czasu dostarczać Twojemu organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych, to najwyższa pora sięgnąć po soki wyciskane! Z tego artykułu dowiesz się również czy lepsze są soki owocowe, czy soki warzywne. Wprowadź wyciskane soki do Twojego jadłospisu do dziś. To naprawdę bardzo proste.

Srebrna sokowirówka w kuchni i dwie szklanki z zielonym koktajlem

Nasze sprawdzone przepisy na wyciskane soki

Wyciskany sok to nie tylko codzienny zastrzyk witamin, ale również wzmacniacz naszego organizmu. Dzięki sokowirówce będziesz mógł wycisnąć sok z dowolnych warzyw oraz owoców. Mamy dla Ciebie nasze trzy sprawdzone przepisy.

Zielony sok

  • 4 jabłka
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 cukinia

Fioletowy sok

  • 200 g jagód
  • 2 pomarańcze
  • 3 jabłka

Sok owocowo-warzywny

  • 3 marchewki
  • 2 jabłka
  • 4 gruszki

Soki owocowe czy warzywne?

Soki owocowe i warzywne mają to do siebie, że możesz po nie sięgnąć niezależnie od pory roku. Zawsze smakują wyśmienicie. W lato orzeźwiają, a w zimę ogrzewają. Wypicie soku owocowego lub warzywnego pozwoli Ci nie tylko zaspokoić głód, ale również dostarczy sporej ilości witamin i minerałów.

Które soki mają więcej wartości odżywczych? Gdy przyjrzysz się sokowi przygotowanemu z ciemnych owoców jagodowych, takich jak czarne porzeczki, borówki lub aronia, to szybko dojdziesz do wniosku, że są one przydatne we wspieraniu odporności. Mają działanie przeciwzapalne oraz napotne, więc będą bardzo pomocne, gdy złapiesz przeziębienie. Natomiast w soku warzywnym z buraka znajdują się azotany, które mają wyjątkowo korzystny wpływ na pracę serca, prawidłowe ciśnienie tętnicze i przepływ krwi. Właśnie dlatego picie tego soku jest pomocne w leczeniu nadciśnienia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Z tego powodu warto tworzyć soki warzywno- owocowe. Doskonałym miksem jest na przykład sok z pomarańczy, jabłek, bananów i marchwi. Proporcje są dowolne.

Jak podawać wyciskane soki?

Mówi się, że jemy również oczami. Świeżo wyciśnięty sok najlepiej smakuje podany w eleganckiej szklance lub w stylowej butelce. W szczególności, podczas niedzielnego, rodzinnego śniadania wyciskane soki najlepiej podawać w wysokich, szklanych butelkach, dzięki czemu co chwilę nie trzeba będzie jej uzupełniać.