Zaczynamy: aż do -70% rabatu w wyprzedaży CYBER MONDAY SALE na WestwingNow! >

Świeżo wyciskany sok pomarańczowy w karafce

Świeżo wyciśnięty sok o poranku zapewnia nam nie tylko niezbędną energię na cały dzień, ale również jest zastrzykiem witamin oraz niezbędnych składników odżywczych. Czy to zielony koktajl z jarmużu i jabłka lub owocowa klasyka, czyli świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy – każdy z nich jest po prostu pyszny! Podpowiadamy, jak przygotować świeżo wyciskane soki!

Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki?

Srebrna sokowirówka w kuchni i dwie szklanki z zielonym koktajlem

Jest wiele powodów, dla których dobrze jest sięgnąć po wyciskane soki. Na pewno słyszałeś już o tym nie raz, że są one niezbędną częścią zdrowego żywienia, czyli zdrowej, zbilansowanej diety.

  1. Korzystnie wpływają na samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu. W przeciwieństwie do większości soków, które możesz kupić w sklepie, te samodzielnie wyciśnięte mają w sobie bardzo wiele witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych.
  2. Są polecane zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Korzyścią z picia soków wyciskanych jest też to, że mają w sobie spore ilości błonnika, który ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
  3. Zastanawiasz się, jak wzmocnić odporność? Picie soków pozwala również zachować dobrą kondycję układu odpornościowego.
  4. Świeżo wyciskane soki oraz smoothie mają również właściwości odkwaszające oraz oczyszczające, dlatego są tak chętnie stosowane w detoksie organizmu.
  5. Nie będziesz już potrzebować słodyczy. Wyciskane soki to nie tylko źródło witamin, ale także zaspokojenie chęci na coś słodkiego, dzięki zawartości naturalnego cukru.
  6. Twoja skóra zmieni się nie do poznania, głównie dzięki zawartości antyoksydantów w warzywach i owocach.
  7. Będziesz mieć więcej energii.

Jeżeli masz wrażenie, że żyjesz za szybko i nie masz czasu dostarczać Twojemu organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych, to najwyższa pora sięgnąć po soki wyciskane! Wprowadź wyciskane soki do Twojego jadłospisu do dziś. To naprawdę bardzo proste.

Warzywa i owoce, które warto wykorzystać w sokach

stół zastawiony pastelowa zastawą i tekstyliami z pomarańczami i kolorowymi kwiatami w wazonie

Warzywa i owoce to naturalne źródła wielu witamin oraz makroelementów. Sprawdź, które mają ich najwięcej:

Warzywa

  • Marchew – witamina A, witaminy z grupy B, witamina E, błonnik, wapń, potas, sód i żelazo
  • Awokado – witamina A, witaminy z grupy B, witamina E, błonnik, kwas foliowy, potas
  • Burak – witaminy z grupy B, witamina C, białko, magnez, wapń, żelazo, karoten
  • Jarmuż – witamina C, witamina K, błonnik, potas, sód, białko

Owoce

  • Jabłka – pektyny, flawonoidy,
  • Banany – potas
  • Truskawki – witamina C, błonnik,
  • Jagody – przeciwutleniaczacze
  • Kiwi – witamina C

6 przepisów na wyciskane soki

Wyciskany sok to nie tylko codzienny zastrzyk witamin, ale również wzmacniacz naszego organizmu. Dzięki sokowirówce będziesz mógł wycisnąć sok z dowolnych warzyw oraz owoców. Mamy dla Ciebie nasze trzy sprawdzone przepisy.

Zielony sok

Szklanka z zielonym sokiem obok sokowirówki
  • 4 jabłka
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 cukinia

Sok ananasowo – jabłkowy

  • Jabłko
  • Banana
  • 1/4 ananasa
  • Gruszka
  • Wyciśnięty sok z limonki
  • 2 cm drobno pokrojonego imbiru

Fioletowy sok

Trzy szklanki z smoothie jagodowym
  • 200 g jagód
  • 2 pomarańcze
  • 3 jabłka

Jabłkowy sok z imbirem

  • 2 jabłka
  • Drobno pokrojony imbir

Sok owocowo-warzywny

Szklany dzbanek z sokiem na kolorowych talerzykach
  • 3 marchewki
  • 2 jabłka
  • 4 gruszki

Marchewkowo – imbirowy sok na dobry poranek

  • 3 marchewki
  • 2 cm drobno pokrojonego imbiru
  • 2 jabłka
  • Sok z limonki
  • Łyżeczka oliwy z oliwek

Soki owocowe czy warzywne?

Soki owocowe i warzywne mają to do siebie, że możesz po nie sięgnąć niezależnie od pory roku. Zawsze smakują wyśmienicie. W lato orzeźwiają, a w zimę ogrzewają. Wypicie soku owocowego lub warzywnego pozwoli Ci nie tylko zaspokoić głód, ale również dostarczy sporej ilości witamin i minerałów.

Które soki mają więcej wartości odżywczych? Gdy przyjrzysz się sokowi przygotowanemu z ciemnych owoców leśnych, takich jak czarne porzeczki, borówki lub aronia, szybko dojdziesz do wniosku, że są one przydatne we wzmacnianiu odporności. Mają działanie przeciwzapalne oraz rozgrzewające, więc będą bardzo pomocne, gdy złapiesz przeziębienie.

Natomiast w soku warzywnym z buraka znajdują się azotany, które mają wyjątkowo korzystny wpływ na pracę serca, prawidłowe ciśnienie tętnicze i przepływ krwi. Właśnie dlatego picie tego soku jest pomocne w leczeniu nadciśnienia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Z tego powodu warto tworzyć soki owocowo-warzywne. Doskonałym połączeniem jest na przykład sok z pomarańczy, jabłek, bananów i marchwi. Proporcje są dowolne.

Jak podawać wyciskane soki?

Mówi się, że jemy również oczami. Świeżo wyciśnięty sok najlepiej smakuje podany w eleganckiej szklance lub w stylowej butelce. W szczególności, podczas niedzielnego, rodzinnego śniadania wyciskane soki najlepiej podawać w wysokich, szklanych butelkach, dzięki czemu co chwilę nie trzeba będzie jej uzupełniać.

Jeśli szukasz inspirujących pomysłów na zdrowe, świeżo wyciskane soki oraz artykuły dotyczące zdrowego odżywiania się, a także lifestylu, zarejestruj się na Westwing! Z nami, otrzymasz codzienną dawkę inspiracji, również do każdego pomieszczenia oraz wyjątkowych ofert!