Kup najlepsze marki do -70%

Kup najlepsze marki do -70%

Zbliżenie na blat kuchenny z drewnianym stojakiem na noże

Istnieje powiedzenie, że dobrego kucharza poznamy po tym jak ostry jest jego nóż! Ale jak ten nóż wybrać? Nieważne czy jesteś zawodowym kucharzem czy tylko domowym amatorem –  nóż kuchenny to jedno z najważniejszych narzędzi kuchennych, bez którego trudno wyobrazić sobie efektywną pracę w kuchni. Poniżej znajdziesz kilka porad w kwestii doboru noża oraz zasad jego przechowywania. Sprawdź sam! 

Jakie są rodzaje noży kuchennych? 

Noży kuchennych moglibyśmy wymienić co najmniej kilkanaście ale skupiliśmy się na 5 propozycjach, które powinny znaleźć się z Twojej kuchni. Gotowanie to przyjemność, którą jeszcze bardziej ułatwiają nam odpowiednio dobrane sprzęty. 

  1. Nóż szefa kuchni

    Najbardziej uniwersalny nóż używany w kuchni. Charakteryzuje się szerokim ostrzem, które może służyć do porcjowania, szatkowania, siekania, a także przenoszenia składników. 

  2. Nóż uniwersalny

    Krótszy i węższy on noża szefa kuchni. Tak samo jak poprzednik, sprawdza się w podstawowych czynnościach, takich jak obieranie i krojenie warzyw, ale także filetowanie i porcjowanie mięsa. 

  3. Nóż do pieczywa

    Długi i wąski, wyposażony w ząbki. Nadaje się tylko do krojenia pieczywa. 

  4. Nóż do owoców i warzyw

    Jest on mały i krótki. Kilkucentymetrowym ostrzem łatwo manewrować, dlatego jest on najbezpieczniejszy podczas obierania. 

  5. Nóż do wędlin, serów i tortów

    Wąski i długi bo produkowany w wersji nawet do 30 cm z gładkim ostrzem, bez ząbków. 

Jak naostrzyć nóż kuchenny? 

Krojenie chleba tępym nożem może doprowadzić do szału. Zadbaj by w Twoim domu nie dochodziło do takich sytuacji! Rynek oferuje różnorodne modele ostrzałek (zwanych również osełkami) – od bardzo profesjonalnych, przeznaczonych do specjalistycznych noży, aż po proste, które zwyczajowo mogą znaleźć się w naszej kuchni i służyć nam do codziennego użytku. Możemy je podzielić na 3 typy, które opisaliśmy poniżej: 

  1. Specjalny kamień do ostrzenia noży – może być naturalny lub ceramiczny. Wygląda jak prostokątna sztabka, szeroka na kilka i długa na kilkanaście centymetrów. Często jest złożony z dwóch warstw, z których jedna służy do ostrzenia, a druga do polerowania. 
  2. Pręt do ostrzenia noży- dobierając stalkę samodzielnie, musimy pamiętać, że im twardszy materiał, z którego zrobiono nóż, tym twardszy powinien być materiał stalki. 
  3. Ostrzałka kulkowa – są to osełki z dwiema tarczami w środku, które obracają się podczas ostrzenia. Mogą być ręczne lub elektryczne. 

Przed przystąpieniem do ostrzenia noża, musisz dobrać jego odpowiedni kąt. Jest to zależne od tego, jak oryginalnie producent wprowadził krawędź tnącą i do czego będzie wykorzystywany nóż. Dla noży kuchennych, co do zasady odpowiedni będzie kąt 20-25 stopni. Podczas ostrzenia, postaraj się utrzymać ten sam kąt. Ostrzenie zacznij od krawędzi tnącej przy rękojeści, potem przesuń ją w stronę do czubka. 

Warto też nie dopuszczać do mocnego stępiania noży i ostrzyć je regularnie, aby zawsze mogły ostro brać się do kuchennych prac. 

Jak często należy ostrzyć nóż? To kwestia indywidualna. Oczywiście im więcej czasu minęło od ostatniego ostrzenia, tym dłużej trwa doprowadzenie ostrza do dawnej świetności. 

Jak dobrać odpowiedni nóż kuchenny? 

Dobry nóż ma być przedłużeniem ręki, dlatego musi być wygodny i odpowiednio wyważony. Także po ciężkości możemy określić jakość noża – jeśli jest on lekki i niestabilny, to na pewno masz do czynienia z nożem wykonanym z materiałów słabej jakości. Nóż dobrej jakości bez problemu da się naostrzyć za pomocą kamienia, czy ostrzałki. Musisz przede wszystkim pamiętać, że dłoń ma tylko prowadzić nóż, a nie wywierać na niego nacisk. Ostry nóż jest mniej niebezpieczny od tego tępego. 

Rękojeść noża, niezależnie czy została wykonana z drewna, tworzywa sztucznego czy ze stali, powinna być antypoślizgowa, tak aby podczas krojenia Twoja dłoń nie osunęła się na ostrze, nawet wtedy, gdy nóż jest mokry. 

Jak dbać o noże kuchenne? 

Nawet najlepszy i najdroższy nóż kuchenny może szybko ulec zniszczeniu, jeśli nie jest odpowiednio użytkowany, myty i przechowywany. Poniżej zebraliśmy kilka porad jak odpowiednio dbać o swoje noże, tak by służyły nam na dłużej. 

  • Po każdym użyciu nóż najlepiej jest od razu umyć – opłukać wodą lub użyć delikatnego detergentu i miękkiej strony gąbki do zmywania. 
  • Nie chowaj noża ostrzem w dół do kubeczka na mokre sztućce. 
  • Noże myj zawsze ręcznie. Mycie w zmywarce, może powodować rdzewienie, matowienie i stępienie ostrza. 
  • Dobierz odpowiednią deskę do ostrza noża jakiego posiadasz. Noże nie lubią desek twardszych od siebie czyli: szklanych, ceramicznych i marmurowych, gdyż mogą stępić ostrze nawet po pierwszym użyciu. 
  • Nie trzymaj noży luzem w szufladzie. Najlepszym rozwiązaniem będzie trzymanie noży w bloku lub na specjalnej listwie.