Donald Robertson x Westwing Collection: Premiera już dziś o godz. 16:00!

Taras z metalowymi meblami ogrodowymi

Przełom maja i czerwca to czas spotkań na świeżym powietrzu i ogrodowych przyjęć. Jest to świetny moment, żeby spędzić miły wieczór ze znajomymi przy lampce wina lub zorganizować romantyczną randkę ze swoją drugą połówką. Poznaj nasze pomysły na niebanalne wiosenno-letnie przyjęcie z winem! Nieważne czy to brunch czy rodzinny obiad, spędzanie czas na łonie natury w dobry towarzystwie to zawsze wspaniały pomysł.

Wiosenno-letnie przyjęcie z winem: jak je zorganizować?

Mimo że dni bywają już naprawdę ciepłe, wieczorem lub z samego rana, wciąż może być chłodno. Dlatego przed zorganizowaniem wiosenno-letniego przyjęcia z winem, upewnij się, że goście będą mogli ogrzać się przy ognisku lub otulić ciepłym kocem. Warto też wcześniej sprawdzić pogodę, żeby uniknąć burzy, która zmusi gości do nagłego przeniesienia się do środka.

Na wiosenno-letnim przyjęciu z winem nie może też zabraknąć przekąsek i napojów. Dobrze w tym wypadku sprawdzi się wieczór przy lampce wina z odpowiednio dobranymi przysmakami. Można zorganizować przyjęcie w stylu włoskim, podając antipasti, czyli przekąski pokrojone i ułożone na talerzu. Do wina dobrze sprawdzi się też deska francuskich serów w owocami dookoła. Dobór przekąsek zależy od tego na jakie wino będziemy podawać na naszym przyjęciu.

Jakie wino wybierać na wiosenno – letnie przyjęcie z winem? podpowiada Wiesław Wysokiński z winezja.pl

Wiesław Wysokiński z Wienzja.pl to Sommelier oraz Współzałożyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Prekursor nowej filozofii picia wina w Polsce – bez strachu, barier, dla przyjemności i radości! Od lat doradza jak znaleźć najlepszy smak wina i z sukcesem trafia w każdy gust. Jego urok, otwartość na ludzi i chęć dzielenia się pasją sprawią, że jest niezastąpionym doradcą w temacie win, którego uwielbiają wszyscy. Wiedzę o winie zdobywał w Polsce, Australii i odwiedzając winnice na całym świecie, gdzie jak wszędzie zdobył sobie wielu przyjaciół.   

Dowiedz się jak dobierać wina na wiosenno-letnie przyjęcia z naszego wywiadu.

Na jaki rodzaj wina powinnyśmy się zdecydować, jeśli organizujemy przyjęcie w
ogrodzie czy na balkonie w ciepły, letni dzień?

Lato jest pełne uroku. Cieszymy się słońcem, naturą, chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu w towarzystwie przyjaciół, odpoczywając we dwoje lub relaksując się solo na leżaku przy ulubionej muzyce lub książce.

Aby tym przyjemnym chwilom dodać jeszcze więcej magii wybierzmy wina radosne, orzeźwiające, zwiewne i ekspresyjne. Doskonale sprawdzą się wina białe, lekkie, świeże, o zaznaczonej kwasowości i dużej mineralności. Jeśli chodzi o wino czerwone szukajmy win o lżejszej strukturze, z mniejszą ilością tanin, z łagodną kwasowością, owocowych i ekspresyjnych!

Jakie więc szczepy są najbardziej orzeźwiające na lato?

Z białych win wybierajmy szczepy: sauvignon blanc, pinot grigio, alvarinho. Fajnie sprawdzi się też popularne vinho verde, które składa się z kilku lokalnych portugalskich szczepów.

Natomiast szukając orzeźwiających win czerwonych wybierzmy pinot noir lub włoskie wina z apelacji Valpolicella. Takie wina doskonale sprawdzą się degustowane solo bądź w towarzystwie np. grillowanych mięs

Coraz większą popularnością w Polsce cieszą się wina owocowe, powstające z naszych rodzimych owoców tj. agrestu, czerwonej porzeczki czy gruszki. Są aktualnie na topie i robią furorę w letnie wieczory.

Aby wieczór był udany powinniśmy dopasować wino do gustu naszych gości, zadbajmy więc o to, by do wyboru były dwie alternatywy: wina wytrawne i półwytrawne. W ten sposób uszczęśliwimy tych, którzy w winie poszukują słodkich akcentów i tych, którzy wolą wytrawne smaki. Drugim kluczem do sukcesu jest dopasowanie wina do stylu serwowanych dań.

Z czym więc parować takie orzeźwiające wina?

Wspomniane wina parujmy z daniami, które sprawdzają się najlepiej na luźnych spotkaniach, które można swobodnie dobierać i łączyć podczas przyjęć np. z sałatkami, przekąskami, owocami morza, pasztetami, szparagami, krewetkami, pizzą, sushi, dipami, pastami np. z bakłażana czy z hummusem, z focaccią oraz z grisini z szynką parmeńską.

Lato to również czas grillowania! Do mięs z rusztu: kiełbasek, boczków, szaszłyków, dobierzmy proste francuskie, czerwone wina z Doliny Rodanu lub słynne wina z włoskiej Puglii primitivo. Z win nowoświatowych do grilla sprawdzą się wina z Kalifornii, która zresztą uwielbia grillować. Sięgnijmy po tamtejszego zinfandela. Dobrym wyborem z Nowego Świata będą też mocno owocowe wina australijskie np. shiraz.

Gdy na ruszt wejdzie poważniejszy zawodnik tj. pyszny stek połączmy go z argentyńskim malbeciem. Do ryby w maśle i ziołach oraz wytrawnych tart cudownie sprawdzi się kalifornijskie chardonnay. Gościom, którzy nie jedzą mięsa zaserwujmy grillowane warzywa w połączeniu z lekkim, hiszpańskim winem Rioja Crianza.

Można również dopasować wino do potrawy, kierując się miejscem pochodzenia zarówno wina jak i potrawy np. do słynnej hiszpańskiej paelli, wybierzmy lekkie, białe, hiszpańskie wino ze szczepu albarino. Do włoskich dań pasować będzie biały szczep trebbiano lub pinot grigio, a z czerwonych win wspomniane już wina z Valpolicelli lub ze szczepu pinot nero.

A co z topowym deserem lata, czyli lodami?

Do lodów dobierzmy słodkie wina musujące np. moscato lub lambrusco. Możemy też eksperymentować ze słodkim winem i polać lody: np. francuskim winem Sauternes lub hiszpańskim Cream Sherry.

A może na takie przyjęcie lepsze będzie prosecco?

Musujące wino pasuje zawsze, a prosecco kochają wszyscy. Prosecco jest winem wszechstronnym sprawdza się doskonale jako aperitif, do posiłku lub pite solo. W odpowiedzi na pytanie, która butelka odpowiada nastrojom podniebienia pomaga określenie wytrawności, umieszczone na każdej etykiecie.

Od brut zero (najbardziej wytrawne), poprzez brut do extra dry (pówytrawne) i semi secco (półsłodkie). Dzięki nim wiadomo na co zdecydować się gdy przyjedzie ochota na chwilę słodkości, a co sprawdzi się na pełen cytrusowej ekspresji moment orzeźwienia. A ostatecznie, dlaczego by nie pozwolić sobie na harmonię pomiędzy obiema chwilami? I wybrać zbalansowane prosecco extra dry. Poza prosecco można sięgać po hiszpańską cavę, która będzie: bardziej kremowa i dojrzała w porównaniu z lekkim i ekspresyjnym prosecco.

Czy wina różowe to równie dobry pomysł na nieco ochłody w ciepłe dni, czy lepiej się z nimi wstrzymać na okres wakacji?

Francuzi otwierają wina różowe jak tylko słońce obudzi wiosnę, delektują się nimi w pełni już od kwietnia. Zaletą tych win jest to, że można pić je solo, bez łączenia z potrawami.

Jakie polecają Państwo drinki na bazie wina musującego, które tak chętnie pijemy latem?

Champagne Cocktail, Mimosa, Bellini, Aperol, Kir Royal (Cassis de Dijon), czy hiszpańskie Tinto de verano.

Jakie Państwo mają swoje ulubione wina na lato?

Zależnie od momentu i nastroju na każde z wyżej wspomnianych win znajdzie się chwila. U mnie na pewno zawsze bąbelki białe i różowe oraz czerwone lekko schodzone znajdują się repertuarze win na lato.

Strona internetowa: www.winezja.pl

Wiosenno-letnie przyjęcie z winem: jak udekorować stół?

Na przyjęciu naturalnie nie może zabraknąć też dekoracji, które oddadzą ducha imprezy. Zastawę stołu i jego dekoracje warto dobrać w zależności od charakteru imprezy. Odpowiednie dodatki dodadzą twojemu przyjęciu wyjątkowego i niezapomnianego wyrazu!

Francuski brunch na tarasie

Brunch w stylu francuskim to wiosenno-letnie przyjęcie z winem pełne słodyczy i szyku. Świetnie sprawdzą się tu białe meble ogrodowe inspirowane paryskimi kawiarniami i delikatny akcent kolorystyczny w postaci poduszek czy obrusu. Na stole nie może zabraknąć też świeżych kwiatów, pysznych francuskich wypieków i wszystkim dobrze znanej mimozy, która nada przyjęciu eleganckiego charakteru.

Przyjęcie na tarasie w stylu dolce far niente

Relaks we włoskim stylu zapewni wiosenno-letnie przyjęcie w duchu dolce far niente, czyli słodycz robienia niczego. Zgodnie z włoską tradycją piano, piano pośpiech i nadmierny przepych nie są wskazane. Znakomicie sprawdzi się tu styl toskański oraz długi drewniany stół idealny, by biesiadować godzinami z całą rodziną. Postaw na naturalne kolory tekstyliów – najlepiej niech będą one wykonane z lnu. Wybierz talerze w odcieniu spokojnej zieleni. A stół udekoruj gałązkami rozmarynu czy oregano.

Romantyczny wieczór na balkonie

Ciepłe, bezchmurne wieczory to też idealny czas na romantyczną randkę na świeżym powietrzu. Zaskocz swojego partnera i przygotuj piękną scenerię za pomocą świec, lampionów i lampek ogrodowych. Oczywiście nie obędzie się też bez pysznych przekąsek. Owoce w roztopionej czekoladzie i kieliszek czerwonego wina to doskonały pomysł na romantyczny wieczór na balkonie.

Rodzinny obiad w ogrodzie

Jeśli szukasz miłej alternatywy na rodzinny obiad, to wiosenno-letnie przyjęcie w ogrodzie jest tutaj wspaniałym pomysłem. Dzieci będą miały mnóstwo miejsca do zabawy, a dorośli będą mogli rozkoszować się słońcem i zapachem kwiatów. Na taki obiad, jako posiłek idealnie sprawdzą się przysmaki z grill. W końcu w sezonie wiosenno-letnim każda okazja jest dobra na grillowanie. Natomiast po zmroku można ustawić lampiony i zapalić lampki ogrodowe, które nadadzą miejscu przyjemnego klimatu.

Lunch z przyjaciółmi w stylu boho

W ciepłe popołudnie świetnym pomysłem jest odświeżający lunch z przyjaciółmi. Dobrze sprawdzi się do tego aranżacja w stylu boho z wikliną i jasnymi kolorami. Miłym miejscem do relaksu na słońcu będzie hamak lub huśtawka ogrodowa. Rozgrzanych gości dobrze schłodzą zimne napoje, bądź desery lodowe. Warto unikać też gorących potraw, a w tym przypadku spring rollsy ze świeżych warzyw mogą okazać się strzałem w dziesiątkę.

Poczuj powiew ciepłego powietrza! Zaplanuj wiosenno-letnie przyjęcie z winem w swoim ogrodzie i ciesz się piękną pogodą ze swoimi bliskimi. Zarejestruj się na Westwing po więcej pomysłów na przyjęcia i inspiracji do aranżacji Twojego wnętrza i ogrodu!