jasna kuchnia z piekarnikiem i mikrofalą

Szybkie przygotowywanie posiłków to wielka wygoda podczas pędu codziennego życia. Dlatego właśnie kuchenki mikrofalowe na stałe zagościły w naszych kuchniach – to jedne z najczęściej używanych urządzeń AGD w całym domu. Wiele funkcji, trybów i temperatur sprawia, że możemy szybko i łatwo przyrządzić ulubione dania. Częstotliwość użytkowania sprzyja jednak powstawaniu zabrudzeń. Jak sobie z nimi poradzić, by cieszyć się sprawnym i estetycznym urządzeniem? Dzisiaj pokazujemy najlepsze sposoby na czyszczenie mikrofali

Jak często powinniśmy czyścić mikrofalę? 

Chociaż bardzo wygodna, przy zaniedbaniach mikrofala może szybko stać się siedliskiem bakterii i zarazków. To sprzęt, który ma stały kontakt z przygotowywanym jedzeniem – wymaga więc specjalnego traktowania i regularnej konserwacji. Podobnie powinno przebiegać czyszczenie żelazka czy nawet czyszczenie komina, o którym często zapominamy. 

Tak naprawdę czyszczenie mikrofali powinno odbywać się po każdym użyciu. Świeże plamy i delikatne zabrudzenia wystarczy przetrzeć mokrą ściereczką. W przeciwnym razie utworzyć mogą zaschniętą, trudną do usunięcia skorupę, która – nagromadzając się z dnia na dzień – prowadzić może do uszkodzenia urządzenia. 

Czyszczenie mikrofali – domowe sposoby 

Czyszczenie mikrofalówki jest bardzo proste i z łatwością zmierzysz się z nim domowymi sposobami. Pokażemy Ci, jak możesz wykorzystać składniki, które na pewno masz już w swojej kuchni! To ekologiczne rozwiązanie, dzięki którym również czyszczenie zmywarki czy czyszczenie piekarnika stanie się dużo prostsze. Poznaj nasze trzy ulubione metody! 

Czyszczenie mikrofali za pomocą cytryny 

Gromadzący się we wnętrzu mikrofali tłuszcz to nie tylko źródło zarazków, ale także nieprzyjemnego zapachu. Co więcej – pozostawione w pośpiechu, zaschnięte plamy są wyjątkowo nieprzyjemne do czyszczenia. Na szczęście z łatwością pozbędziesz się go dzięki mieszance wody i cytryny. Dodatkowo usunie ona zgromadzone zapachy i zdezynfekuje wnętrze. Tak, to takie proste! Jak jej użyć? 

  1. Przygotuj roztwór szklanki wody z  całą cytryną. Wystarczy zmieszać wyciśnięty sok z owocu z wodą i wszystko wlać do miski. Możesz także włożyć do niej plasterki cytryny. 

  2. Miseczkę wstaw do mikrofali, zamknij drzwiczki i ustaw maksymalną moc urządzenia przez około 5-10 minut.

  3. Gotująca się woda wydzieli mnóstwo nasyconej cytryną pary wodnej. Po skończonym nagrzewaniu nie otwieraj drzwiczek, tylko pozostaw miseczkę w środku mikrofali. Dzięki temu brud zostanie rozmiękczony przez parę, a aromat cytryny przeniknie do całego urządzenia. Wyczyszczenie zalegającego brudu stanie się banalnie proste! 

Soda oczyszczona na trudniejsze zabrudzenia 

Jeśli mimo zastosowania wody z cytryną niektóre zabrudzenia uporczywie trzymają się ścianek, należy wytoczyć cięższe działa. Bez obaw – je również z pewnością posiadasz w swoim domu! Gdy wilgotna szmatka nie daje rady, posyp gąbkę do naczyń sodą oczyszczoną i wyszoruj wyjątkowo mocno zabrudzone miejsca. 

Ocet na nieprzyjemny zapach 

Ocet jest prawdziwym skarbem każdej kuchni. Przydaje się nie tylko podczas gotowania, ale także stanowi znakomity substytut dla chemicznych środków czystości, które niekorzystnie wpływają nie tylko na środowisko, ale i na nasze zdrowie. 

Czyszczenie mikrofali również stanie się łatwiejsze dzięki jego wykorzystaniu. Borykasz się z wyjątkowo uciążliwym zapachem, który utrzymuje się mimo starannego wyczyszczenia urządzenia? Wystarczy wymieszać ocet z wodą, a następnie taki roztwór wstawić na mikrofali na największą moc na kilka minut. Pamiętaj, by po takim zabiegu starannie wywietrzyć mieszkanie – zapach octu jest bardzo intensywny. 

Dowiedz się również jak wyczyścić pralkę oraz jak wyczyścić szczotkę do włosów przy pomocy octu! 

Nie zapomnij o obudowie i wylotach! 

Czyszczenie mikrofali w środku to oczywistość, ale wiele osób zapomina, że z zewnątrz również wymaga regularnej konserwacji! Dobrym nawykiem jest wykonywanie tego zabiegu przynajmniej raz na pół roku. Bez obaw – jest on bardzo prosty i nie wymaga wiele wysiłku. Pamiętaj, że za bezpieczną pracę mikrofali odpowiadają między innymi wyloty jej wentylatorów – do ich wyczyszczenia przyda się odkurzacz wyposażony w małą szczotkę, która wszędzie się wciśnie. 

Na zewnętrznej obudowie mikrofali również lubią zbierać się plamy. Czy to z wyciąganej pospiesznie zupy, czy z odgrzewanej kanapki – wszystkie je wyczyścisz opisywaną wyżej wodą z cytryną lub z jasnym octem. 

Czyszczenie mikrofali – na co uważać

Pielęgnując swoje urządzenie, zrezygnuj z ostrych myjek, które mogą porysować delikatną powierzchnię kuchenki i wpłynąć na jej pracę. Wybierz miękkie gąbki i usuwaj zabrudzenia lekkimi ruchami. To szczególnie ważne, gdy Twoje czyszczenie mikrofali obejmuje wykorzystanie sody oczyszczonej. 

Uważaj również, by wykorzystywane przez Ciebie płyny nie miały kontaktu z elektronicznymi częściami sprzętu. Szczególnie ważne jest, by woda nie dostała się do wentylatorów. 

Unikaj chemii 

Do czyszczenia mikrofali nie poleca się również używania detergentów i chemicznych środków czyszczenia. Nie dość, że charakteryzują się silnymi właściwościami ścierającymi i mogą uszkodzić wnętrze urządzania, to jeszcze pozostawiają toksyczny zapach w jego wnętrzu, który przeniknąć może to przygotowywanych posiłków. Zdecydowanie lepiej użyć cytryny o naturalnym, niegroźnym aromacie! 

Lepiej zapobiegać, niż leczyć – o czym pamiętać używając mikrofali? 

W celu oszczędzenia sobie pracy dobrze jest zapobiegać powstawaniu brudu lub przynajmniej minimalizować ryzyko jego powstania. Jak to zrobić? Wystarczy drobna zmiana przyzwyczajeń!  

Podgrzewane potrawy o płynnej konsystencji rozpryskują się pod wpływem wysokiej temperatury. By uniknąć obecności ulubionej zupy na wszystkich ściankach, urządzenia dobrze jest tego typu dania przykrywać pokrywką lub talerzykiem. 

Świetnym pomysłem jest również stawianie naczynia z zupą na osobnym talerzyku – dzięki temu, gdy potrawa wykipi, płyn zbierze się jedynie na nim. Jego wyczyszczenie jest dużo prostsze, niż czyszczenie mikrofali

Nie wszystkie naczynia nadają się do mikrofali 

Zachowanie mikrofali w dobrej kondycji wymaga także używania poprawnych naczyń. Nie wszystkie nadają się do podgrzewania w mikrofali – mogą nie tylko same się zniszczyć, ale również uszkodzić cały sprzęt czy nawet skazić jedzenie.  

Przede wszystkim nie wolno używać naczyń wykonanych z metalu, które mogą nawet się zapalić i doprowadzić do wybuchu! Zapłonowi mogą ulec też papierowy torby czy styropian, który pod wpływem wysokiej temperatury wydziela dodatkowo niebezpieczne dla zdrowia substancje. 

By mieć pewność, że naczynie nadaje się do użytkowania w mikrofali, poszukaj na nim specjalnego symbolu z wizerunkiem urządzenia. Bezpiecznie użyć możesz również naczyń szklanych lub ceramicznych pozbawionych wzorów.  

Czyszczenie mikrofali to niezbędny zabieg pielęgnacyjny, który pomoże Ci utrzymać ulubione urządzenie w dobrej kondycji. Jeśli szukasz dalszych wskazówek, koniecznie zarejestruj się na Westwing, by nie przegapić naszych codziennych porad dla pięknego domu, najlepszych ofert i dawek inspiracji. Do zobaczenia!