Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Drewniany blat kuchenny z czarnym czajnikiem, nad nim oraginzer kuchenny.

Jeżeli lubisz gotować, to zapewne posiadasz sporo sprzętów i akcesoriów kuchennych. Na początku nie stanowiło to dla Ciebie żadnego problemu, jednak, gdy Twoje zbiory zaczęły się powoli rozrastać, to zapewne zacząłeś zastanawiać się, gdzie i w jaki sposób je przechowywać. Najlepiej tak, aby nie zajmowały wiele miejsca i aby wszystko miało swoje miejsce. Przedstawiamy Ci nasz pomysł na projekt zrób to sam! Dowiesz się, jak samodzielnie zrobić organizer kuchenny niewielkim kosztem i kilka prostych wskazówek, jak utrzymać porządek w kuchni!

Organizer kuchenny – jak go zrobić samodzielnie?

Zobacz nasz tutorial video, jak zrobić organizer kuchenny. Aby wykonać organizer kuchenny, potrzebne Ci będą:  

  • Uchwyty
  • Deska
  • Zaczepy (2 lub 3 sztuki)
  • Czarne farba w sprayu
  • Ołówek
  • Miarka
  • Młotek
  • Gwoździe (kilka sztuk)
  • Śruby (po dwie na uchwyt)
  • Śrbokręt
  • Akcesoria kuchenne
  • 1 rolka szarego papieru
  • Wiertarka

Instrukcja krok po kroku:

  1. Krok

    Rozłóż papier na jakiejś płaskiej powierzchni, na przykład na parkiecie lub na stole. Na papierze połóż uchwyty. Spryskaj je czarną farbą w sprayu i poczekaj aż wyschną. Najlepiej dać im parę godzin.

  2. Krok

    Połóż deskę na stole. Weź miarkę i ołówek. Dokładnie zmierz i pozaznaczaj ołówkiem, w których miejscach mają się znaleźć zaczepy. Następnie przybij je gwoździami za pomocą młotka.

  3. Krok

    Odwróć deskę przodem. Rozmieść uchwyty i zaznacz ich pozycje ołówkiem. Wywierć dziurki w odpowiednich miejscach. Następnie przytwierdź uchwyty do deski za pomocą śrub i śrubokręta. 

  4. Krok

    Powieś organizer kuchenny na ścianie i powkładaj do niego akcesoria kuchenne.

Organizer do kuchni na blat

Im mniej rzeczy na blacie kuchennym, tym kuchnia jest lepiej zorganizowana i wydaje się bardziej schludna. Ale są sprzęty, z których często korzystasz. Dlatego, na blacie pozostaw akcesoria używane co najmniej raz dziennie, na przykład: noże, ekspres do kawy lub blender. A jak zorganizować rzeczy na blacie? Oto nasza podpowiedź.

  • Do noży wykorzystaj stylowy stojak, który możesz również samodzielnie wykonać.
  • Przyprawy przesyp w eleganckie, szklane słoiczki, do których doklej naklejkę.
  • Na tacy dekoracyjnej możesz postawić podstawowe artykuły czystości: płyn do mycia naczyń, gąbkę i mydło. Wykorzystają ją również jako organizer na blat w kuchni do płynnych przypraw: oliwy i octu balsamicznego.
  • Na relingu możesz powiesić swój ulubiony kubek do kawy iprzydatne akcesoria.

Porządek w kuchni: 5 zasad

Aby Twoja kuchnia była zawsze dobrze zorganizowana i czysta należy trzymać się kilku podstawowych zasad:

  1. Porządek na blacie kuchennym: nie traktuj go jako dodatkowej półki. Im mniej rzeczy i sprzętów kuchennych, tym łatwiej i szybciej będziesz mógł go posprzątać.
  2. Porządek w lodówce i na niej: pamiętaj o regularnym czyszczeniu lodówki. Dotyczy to, nie tylko kontroli produktów, ale także jej mycia wewnętrz i na zewnętrz. Porządek w lodówce to także czyste drzwi – bez zbędnych magnesów i notatek.
  3. Organizacja szafek kuchennych: wszystkie przedmioty, których nie używasz na co dzień, przechowuj w szafkach kuchennych. A jak je zogranizować od wewnętrz? Wykorzystaj różnego rodzaju pudełka i pojemniki do przechowywania o których przeczytasz poniżej.
  4. Częstotliwość sprzątania w kuchni: przynajmniej raz w tygodniu w kuchni powinnyśmy – umyć zlew i płytę kuchenną, przejrzeć lodówkę czy umyć fronty szafek. Z kolei codziennie warto jest zmyć wszystkie naczynia przetrzeć blaty kuchenne
  5. Zasada jednego roku: ta zasada sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale także przy organizacji i sprzątaniu łazienki, organizacji szafy czy biurka. Przyjrzyj się wszystkim rzeczom, które posiadasz (nie tylko w kuchni), a następnie zadaj sobie pytanie, czy używałeś tej rzeczy w ostatnim roku. Jeśli odpowiedź brzmi ,,nie”, pożagnaj się z daną rzeczą.

Szukasz dalszych wskazówek, jak zorganizować dom? Sprawdź nasze podary dotyczące:

Organizacja kuchni i spiżarni: praktyczne porady

Pojemniki ceramiczne – sposób na organizację przyborów kuchennych?

Ceramiczne pojemniki kojarzą się przede wszystkim z elegancją. Możesz w nich trzymać na przykład drewniane tłuczki, szpatułki, ubijaki. Plusem takiego organizera kuchennego jest to, że wszystkie akcesoria kuchenne są w jednym miejscu i można go przestawić w dowolne miejsce. Dzięki temu, to co potrzebujesz już zawsze będzie pod ręką.

A gdzie trzymać sztućce?

To jest odwieczny problem. Każdy marzy o tym, żeby mieć zawsze dokładnie posegregowane sztućce, ale mniej jest już chętnych, żeby każdy widelczyk starannie wycierać i wkładać go do odpowiedniej przegródki. Jeżeli masz dużo szuflad w swojej kuchni, wybierz drewniane przegródki do szuflad. Gdy nie przeszkadza Ci to, że noże i widelce są na widoku, możesz je przechowywać w jednym ozdobnym pojemniku. Wtedy na pewno będziesz miał nóż lub widelec po ręką i zawsze będziesz mógł po niego sięgnąć.

Jak zorganizować przestrzeń w szafkach?

Bardzo często szafki pełnią rolę spiżarni w kuchni. Dlatego, w ramach organizera kuchennego bardzo dobrze sprawdzą się zwykłe, zamykane pojemniki. Bez problemu możesz przechowywać, w nich na przykład mąkę, cukier czy makaron. Jeśli znajdują się one w wysuwanej szafce, dobrym pomysłem jest ich podpisanie, dzięki czemu nie będziesz tracić na szukanie produktu.

Z kolei, pojemniki ozdobne doskonale sprawdzą się jako miejsce do przechowywania domowych ciasteczek. W ten sposób masz pewność, że wszystko jest na swoim miejscu, dokładnie pozamykane. Dobrym pomysłem jest również podpisanie każdego pojemnika.

Organizacja naszych przyborów kuchennych nie jest tak straszna, jak nam się na początku wydaje. Wystarczy trochę samozaparcia oraz regularnego sprzątania, a Twoja kuchnia zmieni się nie do poznania!

Tylko wyobraźnia i kreatywność ogranicza nas w działaniu, dlatego już teraz zajrzyj do inspirującego świata Westwing i zainspiruj się tym, co dla Ciebie przygotowaliśmy!