Przechowywanie żywności w licznych pojemnikach i butelkach na półkach

Wszyscy uwielbiamy pyszne, świeże produkty. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przechowywanie żywności, które pozwoli dłużej zachować w dobrej kondycji ulubione smakołyki, a przez to nasze zdrowie. To ulga także dla portfela – rzadziej psujące się produkty rozwiązują problem częstego ich kupowania. Dzisiaj przyglądamy się bliżej tematowi przechowywania poszczególnych produktów w taki sposób, by przetrwały jak najdłużej. Czy wiesz, że w Polsce rocznie marnuje się nawet 6 milionów ton żywności? Czas z tym skończyć!  

Jak ważne jest prawidłowe przechowywanie żywności? 

Prawidłowe przechowywanie żywności to podstawa – dzięki temu masz pewność, że spożywane przez całą rodzinę produkty są nie tylko świeże, ale także nie straciły swoich cennych wartości odżywczych. To nie przechowywanie butów, gdzie liczy się głównie ich estetyka: w przypadku produktów spożywczych gra toczy się o większą stawkę. 

Odpowiednie przechowywanie produktów sprawi, że warzywa pozostaną jędrne, soczyste i pełne witamin, pieczywo chrupkie, oleje pełnowartościowe a produkty sypkie zachowają swój smak. 

W czym przechowywać żywność? 

W czym przechowywać żywność, by jak najdłużej pozostała trwała? Wszystko zależy od jej rodzaju – inne pojemniki sprawdzą się do przechowywania pieczywa, inne do warzyw i owoców a jeszcze inne do ciast. Niektóre produkty wymagać będą szczelnego zamknięcia, inne specjalnego szkła a jeszcze inne delikatnej owijki. 

W przechowywaniu żywności dużą rolę odgrywa również ekologia – postawienie na wielorazowe pojemniki z materiałów nadających się do recyclingu pozwoli Ci nie tylko odciążyć swój portfel, ale także pomóc planecie. 

Przechowywanie produktów sypkich 

Wszyscy uwielbiamy dania z kaszy, ryżu czy mąki. To produkty, które bardzo długo mogą czekać na swoją kolej w domowej spiżarce, ale tylko pod warunkiem, że są przechowywane we właściwy sposób. 

Wszystkie sypkie produkty bezwzględnie należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w suchym i ciemnym miejscu. Taka troska nie tylko sprawi, że dłużej utrzymają swoje wartości odżywcze, ale także zabezpieczy je przed ciekawskimi spojrzeniami uciążliwych moli spożywczych, które uwielbiają na nich żerować. 

Do przechowywania herbat, kakao, kaszy czy mąki najlepiej wykorzystać szklane, zakręcane pojemniki – na przykład słoiki. Przezroczysty materiał sprawi, że bez otwierania poznasz ich zawartość. Polecamy również przechowywanie przypraw w niewielkich słoiczkach, dzięki którym ich aromat utrzyma się na dłużej. 

Przechowywanie warzyw i owoców 

Lodówka to świetne miejsce nie tylko na przechowywanie żywności – niskiej temperatury wymaga również przechowywanie kosmetyków, przynajmniej niektórych. Jak wybrać warzywa i owoce, które powinny zaraz po zakupie wylądować w lodówce? 

Pierwsze, o czym powinieneś pamiętać, to żeby wszystkie już napoczęte warzywa i owoce przechowywać w lodówce – nie zależnie od rodzaju. Które gatunki powinny jednak migiem po zakupie podążyć do lodówki? 

  • Warzywa, takie jak marchewki, sałaty, pietruszka, szczypiorek, papryka, kapusta czy sałata. W lodówce dłużej utrzymają świeżość również rzodkiewki (koniecznie umyte i pozbawione liści), brokuły czy kalafior. 
  • Owoce, takie jak delikatne truskawki, maliny, jagody, winogrona czy czereśnie lub wiśnie. 

Pozostałe warzywa czy owoce mogą stracić swój niezwykły smak po umieszczeniu w lodówce. Jak więc je przechowywać? Dobrze wykorzystać do tego pleciony koszyk, który zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza, ustawiony w zacienionym miejscu. Ziemniaki czy buraki możesz spokojnie umieścić w wiaderku oddalonym od światła słonecznego, a ananasa czy banany pozostawić w temperaturze pokojowej na kuchennym blacie. Świetnie prezentują się w odświętnej misie! 

Jak przechowywać żywność w lodówce? Jeśli chodzi o warzywa i owoce, to pod żadnym pozorem nie powinny one zostać zapakowane w plastikowe, foliowe woreczki. Warto również umieścić je w dolnych szufladach – tam, gdzie jest najzimniej. 

Przechowywanie olejów 

Pyszne, świeże oleje czy oliwy z oliwek to podstawa wielu znakomitych dań. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że odpowiednio przechowywane mogą zachować swoje prozdrowotne i smakowe właściwości nawet na 12 miesięcy. Jak je traktować? 

Świeże tłuszcze należy przechowywać w szczelnie zamkniętych butelkach z ciemnego szkła, które chronią je przed promieniami słonecznymi. Ekspozycja na światło wpływa nie tylko na ich smak, ale także pozbawia drogocennych substancji odżywczych. Tak zapakowane oliwy najlepiej włożyć do lodówki lub ukryć w dobrze zacienionym miejscu. 

Przechowywanie pieczywa

Pachnące, chrupiące pieczywo prosto z zaprzyjaźnionej piekarni to wyjątkowy rarytas! Smakuje znakomicie zarówno bez dodatków, jak i jako składnik ulubionych kanapek. Jak przechowywać ulubiony chleb tak, by jak najdłużej zachował swoje właściwości? 

Przede wszystkim pieczywo należy przechowywać w chlebaku, który nie tylko jest bardzo praktyczny, ale także sprawia, że przechowywanie żywności staje się elementem wystroju wnętrza! Efektowny dodatek dodaje każdej kuchni indywiualnego sznytu i pozwala na przemycenie do aranżacji ciekawego dodatku. 

Chlebak zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, przedłużając przy tym żywotność pieczywa. Warto również pamiętać, że wypiekanych produktów nie należy przechowywać w foliowych woreczkach, które zatrzymują wilgoć i w efekcie powodują ich pleśnienie. Dużo lepiej wykorzystać naturalne, lniane worki. 

Przechowywanie ciasta 

Pyszne, słodkie ciasto już wystygło, a Ty zastanawiasz się, jak przedłużyć jego świeżość? Lepiej wybrać lodówkę, czy może pozostawić je na blacie? Rozwiązanie nie jest oczywiste i zależeć będzie w dużej mierze od rodzaju wypieku. 

Ciastka kruche świetnie poradzą sobie poza lodówką, zamknięte w szczelnych pojemnikach. Nie lubią niskiej temperatury, która powoduje ich twardnienie. W lodówce miejsce znajdą wszelkie wypieki z kremem czy serniki – wszystkie te, które zawierają w sobie nabiał. Pamiętaj, że biszkopt szybko chłonie zapachy, więc dobrze przed włożeniem do lodówki zapakować go w szczelny pojemnik. 

Ciasto drożdżowe możesz trzymać poza lodówką: w celu zachowania świeżości warto owinąć je folią spożywczą, dzięki której nie wyschnie. Nadaje się również do zamrożenia! 

Przechowywanie żywności – odpowiednie warunki

Przechowywanie żywność to nietrudna sztuka, która wymaga jedynie odrobiny organizacji. Po poznaniu wymagań poszczególnych produktów należy zapewnić im stabilne warunki w miejscu, którego możemy być pewni. Zwykle jest to zacieniona, chłodna przestrzeń, do której nie docierają zarówno nieproszeni, owadzi goście, jak i promienie światła słonecznego.

Domowa spiżarnia – dlaczego warto? 

Idealnym miejscem na przechowywanie żywności w domu jest spiżarnia. Specjalnie przygotowane, nieco odizolowane od domowego ciepła przestrzeń nie tylko daje produktom niezbędny chłód, ale także gwarantuje zacienienie i stabilne warunki w trakcie całego dnia. To nie przechowywanie ozdób świątecznych – żywność wymaga nieco większej uwagi! 

Pozwala również utrzymać niezbędny porządek – starannie ułożone słoiki z ulubionymi produktami czy przetworami to właśnie tam znajdą swoje miejsce, pozwalając Ci przeznaczyć półki w kuchni na ulubione ozdoby czy akcesoria. 

Przechowywanie żywności – 6 największych błędów 

Czego wystrzegać się, planując domowe przechowywanie żywności? Oto lista najczęściej popełnianych błędów. Przekonaliśmy się o tym na własnej skórze!  

  • Niewłaściwa temperatura przechowywania produktów – na przykład wkładanie pomidorów do lodówki
  • Nieszczelne pojemniki, które nie spełniają swojego zadania
  • Pozostawianie jedzenia na zbyt długo w temperaturze pokojowej
  • Układanie surowego mięsa na górnej półce lodówki, przez co może przenosić bakterie na pozostałe produkty
  • Przechowywanie oliwy z oliwek w jasnych butelkach – traci swoje właściwości odżywcze i szybko się psuje
  • Surowe jedzenie wraz z ugotowanym w celu zaoszczędzenia miejsca w lodówce

Przechowywanie żywności – nasze triki i rady 

Na koniec kilka naszych ulubionych trików i porad na przechowywanie żywności, które sprawdzają się w naszych domach. Być może uda Ci się znaleźć odrobinę inspiracji! 

  • Suszone produkty przechowuj w szczelnie zamkniętych, opatrzonych etykietą, wielorazowych pojemnikach. Dzięki temu nigdy Ci ich nie zabraknie! 
  • Wykorzystuj stalowe lub szklane pojemniki do lodówki, które są nie tylko ekologiczne, ale także bezpieczne i praktyczne. 
  • Mroź jedzenie, którego nie zjesz przed upływem jego terminu ważności. 
  • Zachowuj plastikowe, papierowe lub foliowe torebki, które otrzymujesz z żywnością. Z pewnością znajdziesz im nowe zastosowanie! 

Bezpieczne przechowywanie żywności nie ma już przed Tobą tajemnic i z pewnością niedługo sam zadbasz o swoją domową spiżarkę, nie pozwalając, by cokolwiek się zmarnowało. Jeśli szukasz dalszych inspiracji, na przykład na przechowywanie zabawek, koniecznie zarejestruj się na Westwing. Dzięki temu będziemy mogli pozostać w kontakcie, a Ty otrzymasz dostęp do naszych codziennych porad i najlepszych ofert dla pięknego domu.