biała kuchnia z białą lodówką w stylu vintage

Rozmrażanie lodówki często należy do nielubianych czynności na liście domowych obowiązków. Niestety jest to bardzo ważny element, gdyż regularnie rozmrażana lodówka posłuży nam przez długie lata. Jak rozmrozić lodówkę? Poznaj kilka podstawowych zasad. Zainspiruj się z Westwing.

Dlaczego warto rozmrażać lodówkę?

Zacznijmy od początku. Czemu należy w ogóle rozmrażać lodówkę? Taki sprzęt to spory wydatek warto, aby posłużył nam jak najdłużej, ale aby tak się stało, musisz odpowiednio o niego dbać. I właśnie ku temu pomaga regularne rozmrażanie lodówki. Jest to po prostu konieczne, aby mogła funkcjonować bez zarzutu – nagromadzony lód i szron zaburza jej pracę, przez co lodówka pobiera znacznie więcej energii i może się przepalić.

Jak często rozmrażać lodówkę?

Czynność ta powinna odbywać się regularnie. Najlepiej, jeśli zajmiesz się tym około 2-3 razy na rok. Jak widzisz, odległość czasu nie jest zbyt uciążliwa. Jednakże rozmrażanie to jedno, a mycie to już druga kwestia. Mycie lodówki powinno odbywać się co najmniej 2 razy w miesiącu lub doraźnie jak w przypadku gdy zastanawiasz się jak udrożnić rury.

Zanim zaczniesz rozmrażanie lodówki

Przed rozpoczęciem pracy zbierz potrzebne narzędzia. Przyda Ci się miska do zebrania lodu, ręcznik do wyłożenia przy lodówce, aby nie kapało na podłogę oraz ściereczki do mycia. Pamiętaj też, że zanim wykonasz jakiekolwiek czynności – odłącz lodówkę z prądu. Coraz więcej modeli lodówek można wyłączyć w środku, przekręcając pokrętło. Zawsze jednak bezpieczniej będzie, jeśli wyciągniesz wtyczkę z gniazdka, jeśli oczywiście nie sprawdzałeś wcześniej jak ukryć kable bez kucia, wówczas może być to trudniejsze. Kolejnym krokiem będzie opróżnienie lodówki i zamrażarki. Wszystkie produkty przełóż w pojemnik lub miskę, tak aby mieć wygodny dostęp.

Rozmrażanie lodówki – krok po kroku

  1. Wykonaj czynności opisane w powyższym paragrafie. Upewnij się, że lodówka jest odłączona od prądu oraz opróżnij ją ze wszystkich produktów.
  2. Wyjmij wszystkie szuflady i pojemniki. Opróżnione umyj ściereczką z wilgotną wodą i płynem do mycia naczyń. Unikaj ciężkiej chemii, gdyż na półkach trzymasz później żywność, a zawarte w chemii cząsteczki mogłyby przejść na produkty spożywcze.
  3. W tym czasie drzwi od lodówki pozostaw otwarte, tak aby lód mógł się rozpuścić. Pod żadnym pozorem nie stosuj suszarek, grzejników czy garnków z gorącą wodą. Odradzamy też odrywanie lodu ze ścianek. Możesz w ten sposób uszkodzić powierzchnię lodówki.
  4. Przed otwartą lodówką ułóż ręczniki, tak aby zbierały spływającą wodę. Pod lodówką znajduje się również pojemnik na wodę. Pamiętaj by go opróżnić.
  5. W czasie rozmrażanie, dokładnie umyj wnętrze lodówki – ścianki, drzwi i całość z zewnątrz. Nie zapomnij o wytarciu gumy wokół drzwi.
  6. Po umyciu całości wytrzyj wszystko do sucha. Pozostawiona wilgoć może przyczynić się do rozwoju bakterii.

Rozmrażanie zamrażarki

Jeśli z każdym odtworzeniem zamrażarki, szuflady pracują coraz ciężej, to najwyższy czas by ją rozmrozić. Wyjmij całe jedzenie, jeśli martwisz się o jego rozmrożenie, możesz zawinąć je w gazetę i przechować je w jakimś chłodnym miejscu lub po prostu pozostawić w szufladach z zamrażarki, z kilkoma opakowaniami lodu, by ich opóźnić topnienie. Dalszy model pracy jest taki sam jak w przypadku lodówki. Odłącz całość od prądu i do dzieła! Czas brać się za czyszczenie.

Jak dbać o lodówkę i zamrażarkę?

O wszystkie urządzenia należy dbać, jeśli zależy Ci na tym, aby działały jak najdłużej. Pomaga w tym regularne czyszczenie i rozmrażanie. Podobnie, jeśli zastanawiasz się jak odpowietrzyć kaloryfer – pozostawienie tego problemu na później, może grozić znacznie większymi konsekwencjami. A więc jeśli zastanawiasz się, jak uszczelnić okna, jak pomalować meble czy jak podzielić pokój na dwa bez ściany, zajmij się tematem od razu.

Istotną kwestią jest również dbanie o odpowiednią temperaturę. Latem ustawiaj ją nieco wyższą, a zimą niższą. Dodatkowo, pamiętaj, że sprawna uszczelka to odpowiednia izolacja, przez co mniejsze zużycie energii i dłuższa żywotność produktu.

Inną bardzo ważną kwestią jest udrożnianie otworu odpływowego, który zazwyczaj znajduje się na tyle lodówki. Służy do ulatniania się zebranej wilgoci.

Rozmrażanie lodówki – tych błędów unikaj

Żeby rozmrozić lodówkę, nie trzeba do tego używać żadnych specjalnych środków. Warto jednak zadbać, by chemia nie była zbyt silna. Wnikając w ścianki i półki może później przedostać się na jedzenie. Odradzamy również używania szorstkich i twardych szczotek. Zarysowanie powierzchni lodówki sprawi, że będą gromadzić się w niej bakterie. Podobny efekt da samodzielne odrywanie lodu.

Rozmrażanie lodówki jak widzisz jest potrzebnym, aczkolwiek wcale nie tak trudnym zajęciem. Warto wpisać go na listę swoich najbliższych domowych zadań. A jeśli szukasz dalszych porad, zarejestruj się na Westwing. Mamy dla Ciebie dedykowane kampanie oraz całą gamę inspiracji do stworzenia pięknego domu!