Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Ręcę trzymające ziemię

Wszyscy kochamy nasze rośliny! By jednak utrzymać pachnące lawendy, soczyste pomidory i piękne kwiaty w jak najlepszej kondycji, konieczna jest odpowiednia pielęgnacja – z pomocą przychodzi nam kompostownik domowy. Dzięki niemu nie tylko utrzymamy porządek w naszych ogrodach, na balkonach, werandach i w kuchniach, ale zyskamy wartościowy nawóz dla ukochanych roślin. Przygotowaliśmy dla Ciebie garść informacji, które pozwolą z łatwością wejść do świata kompostowania – gwarantujemy, że warto! Zaczynajmy!

Co to jest kompostownik?

Kompostownik to pojemnik lub miejsce, w którym resztki organiczne przekształcane są w kompost. Powstały materiał to nawóz idealny – zawiera wszystkie potrzebne do funkcjonowania roślinom substancje odżywcze, a zasilana nim ziemia zwiększa swoją zdrowotność, pulchność i przewiewność. Prawdziwy raj dla roślin! Ważnymi pomocnikami w procesie powstawania nawozu są specjalne bakterie czy pierścienice – znane i lubiane dżdżownice. Dzięki obecności tlenu i mikroorganizmów, kompostownik domowy pozwala rozkładać odpadki organiczne na składniki łatwo przyswajalne przez rośliny.

Zalety kompostownika

Czujesz, że budzi się w Tobie chęć do kompostowania? Jeśli potrzebujesz jeszcze delikatnego impulsu, zebraliśmy kilka zalet kompostownika domowego, które przekonają każdego sceptyka!

  • Zmniejszenie ilości odpadów – dzięki powtórnemu przetwarzaniu na przykład resztek jedzenia, zmniejszasz ilość generowanych przez siebie śmieci, a tym samym dbasz o środowisko i własny portfel.
  • Życiodajny nawóz – kompostowanie wyposaża w idealny, niedrogi nawóz dla roślin, który wzbogaca glebę w niezbędne składniki odżywcze, spulchnia ją i ułatwia cyrkulację wody. Tworzy raj w ziemi!
  • Bezpieczeństwo – kompost, w odróżnieniu od nawozów sztucznych, nie stwarza ryzyka przenawożenia lub zatrucia, jest więc bezpieczny dla zdrowia.
  • Porządek – dzięki kompostowaniu, z łatwością przyjdzie Ci utrzymanie porządku w ogrodzie. Również w przypadku trzymania kompostownika w domu zauważysz ułatwienia w codziennych porządkach!  

Co można kompostować, a co nie

Zabierajmy się więc do kompostowania! Nie możesz jednak wrzucić do kompostownika wszystkiego „na hura” – niektóre odpady nie nadają się do kompostowania. Od rodzaju materiałów umieszczanych w pojemniku zależeć będzie skład chemiczny Twojego nawozu, a chcesz przecież, by był jak najwyższej jakości.

Do kompostownika idealnie nadają się odpadki kuchenne, z wyłączeniem mięsa czy ryb. Skorupki jaj, fusy z kawy czy herbaty również stworzą dobre warunki do powstawania nawozu. Oczywiście – sprawdzą się również resztki warzyw i owoców, obierki, świeżo skoszona trawa, przekwitłe, uschłe rośliny, liście, popiół z węgla drzewnego czy nawet niewielkie ilości papieru.

Pamiętaj, że nie wszystko jednak nadaje się do kompostownika – przede wszystkim, unikaj chorych czy porażonych roślin. Nie sprawdzą się także mięsa oraz skórki po owocach cytrusowych – zawarte w nich toksyczne substancje mają niekorzystny wpływ na mieszkające w pojemniku mikroorganizmy. Popiół z węgla, nasiona i nadrukowana makulatura również nie jest najlepszym pomysłem. Wystrzegajmy się również liści dębu, olchy, buku i orzecha, które zawierają składniki utrudniające kompostowanie. Oczywiście, pamiętajmy, że kompostownik domowy to nie śmietnik – bezwzględnie nie możemy wrzucać do niego plastiku czy innych sztucznych odpadów!

Co jest potrzebne do zrobienia kompostownika domowego

Udało nam się Cię przekonać do kompostowania? Jesteśmy pewni, że tak – nam samym już ręce palą się do pracy na myśl o świeżutkim nawozie! Pojawia się jednak pytanie – jak zrobić kompost? Pora zakasać rękawy i w kilka chwil stworzyć swój własny kompostownik – wiesz już sam, że warto!

Kompostownik domowy w ogrodzie

Najważniejszą cechą każdego kompostownika jest jego wielkość – jego objętość musisz dopasować do swoich potrzeb. Konieczne będzie tu przeanalizowanie wielkości ogrodu i dobranie tego idealnego – zbyt mały ograniczy pozyskiwany nawóz, a zbyt duży zajmie wiele przestrzeni ogrodowej, którą możesz zagospodarować, sadząc piękne rośliny, czy aranżując strefę wypoczynku.

Specjalne pojemniki na kompostownik można oczywiście kupić, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby samemu taki zbudować. Pamiętaj o tym, że jego szerokość powinna wynosić maksymalnie 150 centymetrów, a wysokość 120. Do własnoręcznej budowy kompostownika najczęściej wykorzystuje się drewno – świetnie sprawdzają się zbite ze sobą na przemian deski, tworzące swego rodzaju klatkę, ale coraz częściej wykorzystuje się również palety. Są one zbite w taki sposób, że samodzielnie tworzą już ściany naszego przyszłego pojemnika – wystarczy jedynie złożyć je ze sobą i gotowe! Oto Twój kompostownik!

Kompostownik domowy na balkonie 

Kompostowanie na balkonie znacznie ograniczy nam produkcję odpadów i pozwoli powtórnie je wykorzystać – świetnie wpisuje się więc w trend recyklingu czy zero waste. W przypadku kompostownika trzymanego na balkonie kluczem będzie minimalizacja zajmowanego przez niego miejsca. Wybór nie powinien być trudny – na rynku znajdziemy mnóstwo mikrokompostowników przeznaczonych na balkonową produkcję nawozu, które stworzą dla niego idealne warunki. Jeśli chcemy, by kompostowanie przebiegało szybko i sprawnie, nie bójmy się i zaprośmy do naszego pojemnika pomocników – dżdżownice! To prawdziwe kompostowe pracusie, które odnajdą się w naszym kompostowniku jak ryby w wodzie. Można zastąpić je bakteriami, to jednak powodować może pleśnienie i przykry zapach.

Uwaga! Pamiętaj o zasadach wyrzucania odpadów i bezwzględnie ich przestrzegaj – pozwoli to stworzyć nawóz najwyższej jakości, który świetnie przysłuży się Twoim roślinom.

Pory roku na kompostowanie

Kiedy najlepiej rozpocząć swoją przygodę? Tradycyjnie uważa się, że najlepszą porą na zakładanie kompostownika jest jesień – dzięki dużej wilgotności powietrza i wciąż słonecznym, ciepłym dniom stwarzane są warunki dla rozwoju pierwszych bakterii w jego wnętrzu. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, byś swój kompostownik założył również latem czy wiosną!

Problem pojawia się wraz z zimowymi temperaturami. Nie jest tajemnicą, że mróz nie sprzyja rozkładowi materii organicznej, odcinając nam dostęp od życiodajnego kompostu. Na czas niskich temperatur powietrza można przenieść pojemnik do piwnicy czy do mieszkania, ale zazwyczaj wystarczy nakryć go liśćmi lub osłonić w inny sposób, by materiał nie przemarzł. Nie tylko zima może być przeszkodą do tworzenia naszego nawozu – podczas gorącego lata bez opadów pamiętajmy o regularnym nawilżaniu pryzmy, unikając jej przesuszenia.

Wiesz już, jak zrobić kompost i kompostowniki domowe nie mają już przed Tobą tajemnic! Mamy nadzieję, że udało nam się zainspirować Cię do założenia przydomowej produkcji tego wspaniałego, organicznego nawozu – trzymamy za Ciebie kciuki! Pamiętaj, by zarejestrować się na Westwing, aby nie przegapić naszych kolejnych poradników, pomysłów i ofert pomagających stworzyć jeszcze bardziej zjawiskowe domy i ogrody. Do zobaczenia!