Dziewczyna wychodząca z restauracji z paczką niespodzianką z Too Good to Go

O problemie marnowania jedzenia mówi się co raz częściej. Wierzymy, że każdy z nas, małymi krokami może przyczynić się do poprawy sytuacji. Dlatego przedstawiamy aplikację Too Good to Go, dzięki której nie tylko uratujesz jedzenie przed zmarnowaniem, lecz także zamówisz je w świetnej cenie z lokali i sklepów w Twojej okolicy. Zanim pobierzesz aplikację, przeczytaj nasz wywiad z Too Good to Go i dowiedz się, jak powstał ten genialny pomysł oraz jaki jest związek między marnowaniem żywności a zużyciem CO2.

Czym jest Too Good to Go i skąd wziął się pomysł na aplikację?

Too Good To Go łączy ludzi w walce z marnowaniem żywności na całym świecie. Nasza aplikacja łączy sklepy, które mają niesprzedane nadwyżki żywności, z użytkownikami, którzy mogą je kupić, ratując tym samym przed koszem.
Naszą misją jest inspirowanie i wzmacnianie wszystkich w podejmowaniu działań przeciwko marnotrawieniu żywności. Aplikacja to naprawdę prosty sposób, by każdy miał szansę wesprzeć walkę z marnowaniem jedzenia, otrzymując jednocześnie pyszny posiłek i satysfakcję z pomocy planecie.

Jaka jest historia aplikacji?

Podczas studiów na duńskim uniwersytecie w 2015 roku, kilku studentów jadło kolację w jednym z kopenhaskich bufetów, które są bardzo popularne w tym mieście. Byli jednymi z ostatnich gości, mieli więc okazję zobaczyć, jak pracownicy miejsca po skończonym dniu wyrzucają do kosza kilogramy pysznego i świeżego jedzenia. Pomyśleli – „To szaleństwo, ile dobrego jedzenia ląduje w koszu!”. Im więcej edukowali się na temat zjawiska marnowania jedzenia, tym bardziej dostrzegali ogromną skalę tego problemu – marnowanie surowców na etapie produkcji, jak również marnowanie jedzenia w restauracjach i gospodarstwach domowych. Wtedy zrozumieli, że muszą coś z tym zrobić. Wymyślili więc startup, który przeciwdziałał marnowaniu pysznego, świeżego jedzenia. Koncept był na tyle prosty, a zarazem rewolucyjny, że szybko znaleźli się inwestorzy i tak idea rozprzestrzeniła się już w 16 krajach.

Jak działa aplikacja Too Good to Go? Czy jest ona bezpłatna dla użytkowników?

Aplikacja łączy użytkowników z miejscami, które na koniec dnia mają nadwyżkową, niesprzedaną żywność. Wystarczy zainstalować aplikację, sprawdzić co możemy upolować niedaleko nas, kupić paczkę i odebrać ją o wyznaczonym czasie. Aplikacja nie tylko pozwala zarządzać nadwyżkami, lecz także ma aspekt ekologiczny. Każda paczka niespodzianka to ekwiwalent 2,5 CO2e emisji, które nie pójdą na marne.

Jakich partnerów już udało się zaprosić do Too Good To Go? Czy chętnie dołączają do programu, a może mają wątpliwości?

Too Good To Go sprawdzi się w każdym miejscu, które ma jakieś jedzenie do uratowania. Może to być zarówno międzynarodowa sieć handlowa, jak i hotel, kawiarnia, czy osiedlowy warzywniak lub rodzinna restauracja. Aplikacja cieszy się dużą popularnością zarówno użytkowników, jak i partnerów, którzy chętnie przyłączają się do wspólnego ratowania jedzenia przed zmarnowaniem.

Czy naprawdę tyle jedzenia marnuje się w Polsce?

Niestety tak. Rocznie w Polsce marnujemy 4,8 mln ton żywności, z czego 60% (czyli 92 kg na osobę) jedzenia marnuje się w naszych domach. Wiele produktów wyrzucamy tylko dlatego, ze nie rozumiemy dat ważności i niepoprawnie je interpretujemy.

Łatwe sposoby na niemarnowanie żywności od Too Good to Go

Przede wszystkim kierujmy się zdrowym rozsądkiem i portfelem. Wyrzucanie jedzenia to wyrzucanie do kosza naszych ciężko zarobionych pieniędzy. Najprostszym sposobem, aby nie marnować, jest stosowanie zasady 4P, czyli:

  • Planuj posiłki
  • Przerabiaj dania
  • Przechowuj odpowiednio
  • Podziel się nadwyżkami.

Czy istnieje dieta, która jest szczególnie przyjazna niemarnowaniu jedzenia?

Najlepsza dieta to dieta dla planety. Czyli taka, w której nie marnujemy jedzenia, kupujemy lokalnie i wykorzystujemy wszystkie produkty, jakie mamy dostępne w domu.

Jaki jest związek marnowania żywności ze zużyciem CO2?

Ogromny! Samo zmarnowane jedzenie odpowiada za 10% emisji gazów cieplarnianych, które napędzają zmiany klimatu. Musimy mieć świadomość, że wyrzucając dany produkt, nie tylko marnujemy nasze pieniądze, lecz także czyjąś pracę, energię, wodę i inne zasoby, które były potrzebne do wyhodowania i wyprodukowania pożywienia.

Nad jakimi inicjatywami pracuje teraz Team Too Good to Go?

Właśnie ruszyliśmy z kampanią „Często Dobre Dłużej”, która mówi, że nasze jedzenie jest często dobre po dacie „najlepiej spożyć przed”. O szczegółach kampanii można przeczytać na tej stronie.

Zrób coś dobrego dla planety i małymi krokami zacznij walkę z marnowaniem jedzenia. Jeśli szukasz więcej pomysłów, jak zacząć bardziej zrównoważony styl życia, przeczytaj też więcej naszych artykułów na ten temat!