Ekologiczne cytrusy na targu

Słyszałeś kiedyś powiedzenie, że „jesteś tym, co jesz”? Z pewnością tak! Nic dziwnego więc, że żywność ekologiczna święci triumfy na świecie – coraz więcej z nas skłania się ku produktom wysokiej jakości o pewnym pochodzeniu, powstającym w zgodzie z naturą. W Polsce sprzedaż żywności ekologicznej od wielu lat rośnie o ponad 10% rocznie, a targi i sklepiki z lokalnymi produktami wracają do swojej świetności. Również w marketach spotkać można coraz więcej żywności wytworzonej zgodnie z zasadami tak zwanego „rolnictwa ekologicznego”. Z czym więc „je” się ekologiczną żywność? Oto zdrowie w pigułce!

Jak powstaje żywność ekologiczna?

Które produkty zasługują na miano żywności ekologicznej? Jakie normy muszą spełniać, by mogły dołączyć do tego zaszczytnego grona? Okazuje się, że to nie takie proste. Przede wszystkim, ekologiczna żywność nie może być obciążona żadnego rodzaju syntetycznymi nawozami, a uprawa odbywać się musi bez stosowania pestycydów czy innych chemicznych środków ochrony roślin. W związku z tym tego rodzaju rolnictwo jest trudniejsze – wymaga większej uwagi i mechanicznej ochrony upraw, jednak mamy pewność, że produkty nie zawierają żadnych szkodliwych substancji i powstają w zgodzie z naturą, nie obciążając środowiska.

Tego rodzaju produkty są zawsze odpowiednio certyfikowane – wszystko po to, byśmy mogli odróżnić je od upraw wykorzystujących środki chemiczne. W Unii Europejskiej zawsze jest to symbol listka ułożonego z białych gwiazdek na zielonym polu. Warto go szukać!

Co oznaczają etykiety na żywności ekologicznej?

Oprócz symbolu certyfikatu Unii Europejskiej, tak zwanego „euroliścia”, na polskich produktach ekologicznych znaleźć można wiele innych oznaczeń. Jak je odczytać i czym się od siebie różnią? Przedstawiamy kilka najbardziej popularnych!

  • Bio, eko i organiczny – martwisz się, że takie określenia produktów są tylko zabiegiem marketingowym? Nic bardziej mylnego! Zgodnie z rozporządzeniem UE tylko produkty spełniające normy rolnictwa ekologicznego mogą tytułować się tego rodzaju oznaczeniami. Dla pewności poszukaj na opakowaniu pozostałych certyfikatów!
  • Rolnictwo UE – jak sama nazwa wskazuje oznacza ono, że całość surowca rolniczego została wyprodukowana w granicach Unii Europejskiej. Analogicznie „rolnictwo spoza UE” przynosi informację, że ten powstał poza jego granicami, a „rolnictwo UE/spoza UE”, że część surowców wyprodukowano tutaj, a część tam.
  • Znak Ekologiczny Eko – tylko produkty certyfikowane przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji mogą poszczycić się tym oznaczeniem. Wiąże się ono ze ściśle określonymi normami dotyczącymi ochrony zdrowia i braku negatywnego wpływu na środowisko.
  • Fairtrade – ten zielono-błękitny ludzik oznacza, że produkt respektuje zasady Międzynarodowej Organizacji Pracy.
  • Opakowanie biodegradowalne – chociaż nie dotyczy stricte żywności, to ta często pakowana jest w opakowania powstałe z myślą o ekologii. Wybierając produkt z tym oznaczeniem masz pewność, że opakowanie rozkłada się podczas kompostowania i nie uwalnia szkodliwych substancji.
  • Ekoland – to oznaczenie Polskiego Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi symbolizuje, że produkt nim wyróżniony musi spełniać szereg norm – między innymi chronić glebę, na której powstaje, wodę, oraz dbać o bioróżnorodność.
  • V Lebel – dzięki temu oznaczeniu masz pewność, że produkt powstały z tym znakiem nie zawiera składników zwierzęcych.
  • Ekogwarancja PTRE – czyli Polskiego Towarzystwa Rolnictwa Ekologicznego, obecnie największej ogólnopolskiej jednostki certyfikującej produkcji ekologicznej, to duże wyróżnienie i prawdziwa gwarancja jakości!

Żywność ekologiczna – fakty i mity

Marzy Ci się ekologiczny dom? Jego podstawowym aspektem jest z pewnością ekologiczna żywność. Przez lata zebrało się wokół niej wiele kontrowersji i pytań. Dzisiaj rozwiązujemy te dręczące nas najbardziej!

  1. Żywność ekologiczna jest zdrowsza

    To zdecydowanie fakt, do tego potwierdzony przez wiele badań. Dzięki braku obecności szkodliwych pestycydów czy sztucznych nawozów produkty ekologiczne są bezpieczne dla zdrowia. Pozbawione są również różnego rodzaju antybiotyków, które mogą powodować alergie. To także prawdziwe bomby witamin i korzystnych składników odżywczych!

  2. Ekologiczna żywność jest trudno dostępna

    Ten mit musimy obalić – na szczęście obecnie żywność ekologiczną znaleźć możemy w największych marketach czy na targowiskach. Nie trzeba już wybierać się do specjalistycznych sklepów, jeśli nie mamy żadnego w pobliżu.

  3. Za ekologię trzeba więcej zapłacić

    Niestety, jest to fakt. Przez większe koszty i mechanizmy zastosowane w uprawie żywności ekologicznej, gotowe produkty kosztują więcej niż te wytwarzane w sposób „tradycyjny”. Być może jednak warto zapłacić nieco więcej, by otrzymać bezpieczną żywność najwyższej jakości?

  4. Ekologia ma wyjątkowy smak

    To niezaprzeczalny fakt! Dzięki dłuższemu procesowi dojrzewania powodowanemu przez brak użycia syntetycznych nawozów otrzymujemy owoce i warzywa pełne smaku i aromatu, którego próżno szukać u sztucznie wzmacnianych produktów!

Żywność ekologiczna w Polsce – gdzie ją znajdziesz?

Świadomość ekologiczna Polaków z roku na rok jest coraz większa – każdego dnia kolejne osoby sprawdzają, jak oszczędzać prąd, które ekologiczne środki czystości wybrać oraz jak segregować śmieci. Wielorazowa butelka na wodę staje się elementem każdego domu, a my wszyscy próbujemy żyć jak najbliżej natury. 

Dzięki temu, że zapotrzebowanie na żywność ekologiczną jest coraz większe, również w coraz większej liczbie sklepów otrzymać możemy produkty wysokiej jakości. Już nie tylko specjalistyczne sklepy, ale także markety czy targowiska kuszą nas bio-ofertą. Oczywiście, wciąż znajdziemy ekologiczne sklepy, których celem jest nie tylko zarobek – często robią wszystko, by ograniczyć również swój ślad węglowy oraz podejmują inne korzystne dla planety inicjatywy proekologiczne. Niestety, nie zawsze można to powiedzieć o największych dyskontach. 

Wystarczy krótki reaserch, by odnaleźć w Polsce coraz popularniejsze gospodarstwa czy kolektywy rolnicze sprzedający swoje wyroby w Internecie. A może masz jakiś w swojej okolicy? Warto się rozejrzeć!

Kupuj lokalnie

Rozejrzałeś się? Być może masz w swoim otoczeniu producentów, od których kupić możesz ekologiczną żywność. Dzięki temu jej pozyskanie nie będzie generować ani specjalnego wysiłku, ani wysokich kosztów – niekiedy wystarczy krótki spacer lub niewielka przejażdżka.

Dzięki kupowaniu żywności bezpośrednio od producentów nie jest ona obciążona tak zwanym „kosztem CO2”, czyli dodatkowym generowaniem dwutlenku węgla podczas jej transportu. To oszczędność dla portfela i dla planety – doskonałe uzupełnienie filozofii less waste i zero waste.

Tego rodzaju inicjatywy spotkać można nawet w większych miastach Polski – warto rozejrzeć się również wtedy, gdy jesteś na wakacjach. Ekoturystyka staje się obecnie bardzo popularna!

Żywność ekologiczna to przepis nie tylko na pyszne, ale i korzystne dla zdrowia produkty. Warto postawić na wyższą jakość i dostarczyć sobie nie tylko wspaniałego smaku, ale również odciążyć planetę… i siebie samych! Pałaszując sałatkę z ekologicznych warzyw nie zapomnij zarejestrować się na Westwing, by nie przegapić naszych codziennych poradników, najlepszych dawek inspiracji i promocji dla pięknego domu.