Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Czarny talerz z jedzeniem

Kto z nas, wracając przemokniętym z jesiennej ulewy, nie marzył o talerzu ciepłego rosołu? Taki comfort food, czyli w dosłownym tłumaczeniu „jedzenie na pocieszenie” jest sprawą indywidualną dla każdego. Jednak jest coś, co je łączy: to one potrafią w okamgnieniu polepszyć nasz nastrój. A jednocześnie sprawiają, że myślami przeniesiemy się wprost do stołów naszych babć. Przygotowaliśmy nasze ulubione przepisy na comfort food z całego świata, które z pewnością poprawią nawet najgorszy humor. Oto kulinarne lekarstwa na chandrę!

Czym jest comfort food?

Comfort food to jedzenie budzące dobre wspomnienia i zabierające w sentymentalną podróż. Podobno jest medykamentem na niepogodę, złamane serce i wszelkie dręczące nas przypadłości. Sprawia, że buzia mimowolnie rozszerza się w uśmiechu i nie straszny nam żaden weltschmerz. Chociaż większość przepisów sprawia, że nie możemy sobie na nie pozwolić codziennie, głównie przez ilość zawieranych węglowodanów. Ale jako odskocznia od trudów sprawdza się znakomicie. Warto co jakiś czas zapomnieć dla nich o diecie.

Każdemu comfort food będzie kojarzyć się to inaczej. W Polsce najpopularniejszy okazać się może rosół, pomidorowa czy świeży schabowy. A w innych krajach francuska zupa cebulowa, pieczony kurczak czy pizza. Aż cieknie ślinka!

Pomysły na comfort food

Dręczy Cię niepogoda? A może w ogólny niepokój ducha? Jedno jest pewne – niezależne, przez jakie trudności przechodzimy, comfort food pomoże zachować dobry humor. Przygotowaliśmy kilka pomysłów na tego rodzaju posiłek, wśród których na pewno znajdziesz coś dla Ciebie. Mamy nawet nieco przepisów – tych, w których czuliśmy się najlepiej.

Comfort food

Francuska zupa cebulowa

Ten prosty i oryginalny francuski przepis postawi na nogi z nawet najcięższych smutków! To idealna recepta na długie, zimowo-jesienne wieczory. Będziesz potrzebować kilku dużych cebul, masła, bulionu wołowego, pół szklanki białego, wytrawnego wina, nieco żółtego sera i pieczywa. Brzmi dobrze? A jak pachnie! Przyrządzenie jest bardzo proste:

  • Obierz i pokrój cebulę w półplasterki.
  • Rozpuść 40 gramów masła i wrzuć do niego cebulę.
  • Uwaga – smaż ją powoli, aż nie przybierze karmelowej, złoto-brązowej barwy. To właśnie z niej bierze się ten nieziemski smak! Należy ją stale mieszać, by nie przypaliła się od dołu garnka. Proces ten może zająć nawet pół godziny!
  • Dolewamy wina i czekamy aż odparuje.
  • Dodajemy około 125 mililitrów ciepłego bulionu, sól, pieprz i opcjonalnie tymianek i gotujemy około 20 minut.
  • W międzyczasie należy pokroić pieczywo (najlepiej bagietkę) na małe kromki i wstawić do piekarnika na około 10 minut.
  • Przelej zupę do miski nadającego się do wstawienia do piekarnika, na wierzchu połóż bagietki i posyp wszystko serem. Zapiekaj chwilę pod grillem tak, by ser się stopił. Gotowe!

Lazania

To przepis na comfort food wprost z kuchni włoskiej. Duży, prostokątny makaron poprzekładany farszem z mięsa mielonego, soczystych pomidorów i sosu beszamelowego to przepis na murowany sukces. To świetna potrawa dla całej rodziny – gwarantujemy, że zasmakuje nawet tym najbardziej wybrednym.

Carbonara

Surowy makaron na stolnicy

Spaghetti carbonara to prawdziwy ogólnoświatowy hit. Ten pochodzący z kuchni włoskiej makaron jest nie tylko przepyszny! Jest niezwykle łatwy do przyrządzenia. Pamiętaj, że oryginalny przepis nie zawiera w sobie śmietany! Warto pozostać wiernym tradycyjnej recepturze – dzięki temu osiągniemy wspaniałą, kremową carbonarę.

Lista składników jest bardzo prosta – będziesz potrzebować 200 gramów makaronu spaghetti, 90 gramów panchetty (rodzaj wędzonego boczku), 2 jajek, 60 gramów parmezanu i 1 ząbku czosnku.

Oto przepis:

  • Makaron ugotuj al dente w dobrze osolonej wodzie. Uważaj, by go nie rozgotować – może zrujnować całą potrawę! Najlepiej wyjąć go krótko przed czasem, który podają producenci na opakowaniu.
  • Pokrojony w kostkę boczek wraz z ząbkiem czosnku smażymy na rozgrzanej patelni, tak, by wytopił się z niego tłuszcz. Będzie podstawą sosu.
  • W misce mieszamy ze sobą dwa jajka, pół przygotowanego sera oraz sól i pieprz do smaku.
  • Ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio na patelnię wypełnioną boczkiem i czosnkiem, a na wszystko powoli wylewamy jajeczną miksturę. Uważaj, by temperatura patelni nie była zbyt gorąca – nie chcemy, by jajka się ścięły. Mają stworzyć kremowy sos.
  • Gotowe! Po wyłożeniu na talerze posyp resztką sera i opcjonalnie świeżą pietruszką.

Makaron zapiekany za szpinakiem

Kto się nie skusi na makaronową zapiekankę wypełnioną rozpływającym się serem, aromatycznym czosnkiem i skontrastowaną zielonym szpinakiem? To danie, którego sam zapach przywiedzie na obiad wszystkich domowników. Bardzo proste, bardzo szybkie, a jakie smaczne!

Mac & cheese

To danie, które nieodłącznie kojarzy nam się z kuchnią anglosaską. Nie bez kozery tak często widujemy je w serialach czy filmach zza oceanu – nie ma chyba tam nikogo, kto w młodości nie zajadałby się tym makaronem z serem. Charakterystyczny kolankowy kształt makaronu w połączeniu z różnego rodzaju serem wywołuje eksplozję smaków!

Pieczony kurczak z rozmarynem

To danie, które rozchmurzy każdy jesienny wieczór! Aromat świeżo pieczonego kurczaka roztaczający się po domu sam w sobie jest obłędny, a jego smak… mniam! Oto, jak przygotować comfort food z prawdziwego zdarzenia.
Lista składników nie jest długa. Będziesz potrzebować: kurczaka, niezbędnych przypraw (świetnie sprawdzi się chilli i słodka papryka), cytryny, garści świeżego rozmarynu i oliwy z oliwek.

  • Surowego kurczaka natrzyj marynatą przygotowaną z oliwy i wymieszanych ze sobą przypraw. Możesz zostawić go na kilka godzin w lodówce, jednak gdy doskwiera Ci głód i rozterki – nada się od razu.
  • Cytryny umyj, przekrój na pół i skrop kurczaka wyciśniętym sokiem.
  • Gałązki rozmarynu przekrój w połowie i rozłóż w naczyniu. Świetnie sprawdzi się wciśnięcie ich pomiędzy skórę a mięso kurczaka. Tylko nie zapomnij ich usunąć, gdy będzie gotowy! Jeśli lubisz, do środka potrawy możesz włożyć czosnek i resztkę rozmarynu.
  • Piecz kurczaka w żaroodpornym naczyniu w 180 stopniach przez 90 minut.

Comfort food po polsku

Wolisz coś z rodzimego podwórka? Oto pomysły na comfort food, które z pewnością pamiętacie z dzieciństwa. To prawdziwy powrót do przeszłości – niekiedy w nieco unowocześnionej wersji.

Zupa krem z pomidorów

By klasyczna pomidorówka była jeszcze bardziej aromatyczna i postawiła na nogi nawet największego smutasa, pomyśl o przyrządzeniu zupy krem. Jej gęstość rozgrzewa nawet najbardziej udręczoną duszę, a smak zblendowanych, dobrze doprawionych pomidorów pozostanie z Tobą na długo.

Kopytka

Kluski z rozgniecionych ziemniaków, mąki i jajka nieodłącznie kojarzą się nam z dzieciństwem. Rozgniecione ciasto pokrojone w charakterystyczny kształt kopytek wystarczy zagotować w wodzie, by z miejsca poprawić sobie humor. Jeść koniecznie świeże!

Kluski leniwe

To prawdziwy przebój polskiej kuchni! W przeciwieństwie do kopytek, kluski leniwe wykonuje się z twarogu, mąki i jajek. Ich nazwa znakomicie odzwierciedla stopień trudności wykonania tej potrawy – to idealny przepis na leniwe popołudnie! Podawać koniecznie z bułką tartą.

Budyń z sokiem malinowym

Nam ten deser jednoznacznie kojarzy się z dzieciństwem. Ciepły, kremowy, waniliowy budyń polany malinowym sokiem to idealny przepis na deszczowe popołudnie.
Będziesz potrzebować: szklanki mleka, łyżkę mąki ziemniaczanej, żółtko jajka, cukier brązowy i wanilię. Nie zapomnij o soku malinowym!

  • Mleko wymieszaj z żółtkiem i podgrzej z dodatkiem wanilii.
  • Do powstałej mieszanki dodaj rozmieszaną w resztce mleka mąkę i ugotuj wszystko na małym ogniu do zgęstnienia. Pamiętaj o mieszaniu, jeśli nie chcesz przecież żadnych grudek!
  • Wylej powstały budyń do miski i polej sokiem malinowym. Smacznego!

Naleśnik z twarogiem

Naleśniki z serem twarogowym to przepis niemalże każdej z naszych babć! Uwielbiamy je jeść i wydaje się, że mają cudowną moc uzdrawiania startych na boisku kolan. To prawdziwa klasyka klasyki i znakomity przepis na comfort food po polsku.

Comfort food: desery

Kto powiedział, że comfort food musi ociekać węglowodanami? Desery również mają niezwykłą moc przerywania nawet najcięższej chandry. Oto nasze ulubione!

Brownie

Brownie ułożone na małej paterze

Ciasto czekoladowe wywoła uśmiech nawet na najbardziej zasmuconej buzi! Jego fanami są zarówno Ci mniejsi, jak i Ci nieco więksi. Brownie rozpływa się ustach w czekoladowym wybuchu!
Oto lista składników – 200 gramów masła, dwie gorzkie czekolady, 3 jajka, 250 gramów drobnego cukru, 140 gramów mąki, szczypta soli, ekstrakt waniliowy do smaku.

  • Czekoladę rozpuść w roztopionym maśle do gładkiej masy.
  • W osobnej misce rozmieszaj rózgą jajka z cukrem. Dodaj czekoladową masę i ją wymieszaj.
  • Dodaj mąkę, sól i ekstrakt waniliowy i wszystko zmiksować na jednolite ciasto.
  • Wyłóż ciasto do foremki o wymiarach 21 x 28 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni przez 35 minut.
  • Gotowe! Teraz wystarczy pokroić ciasto na małe kwadraty i rozkoszować się czekoladową przygodą!

Szarlotka

Ciepła szarlotka prosto z pieca ukoi nawet najbardziej skołatane nerwy. Rozpływające się w ustach jabłka z cynamonem otulą Cię jak cudowny, słodki kocyk. To klasyczne ciasto na wszelkie trudy!

Pankejki

Te amerykańskie, puszyste naleśniki wpuszczą nieco słońca do nawet najbardziej ponurego poranka. Mogą kojarzyć się z racuchami, z tą różnicą, że spulchnia je proszek do pieczenia, a nie drożdże. Ich stos, koniecznie polany syropem klonowym przyspieszy bicie serca każdego łasucha!

Czego będziesz potrzebować? Wystarczy szklanka mąki, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, jajko, szklanka mleka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 łyżki oleju.

  • Połącz ze sobą mleko, jajko i ekstrakt waniliowy.
  • W osobny naczyniu wymieszaj substancje suche – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  • Połącz wszystko razem wraz z olejem i mieszaj do czasu połączenia się na gęstą masę.
  • Smaż na średnio rozgrzanej, suchej patelni. Zadbaj o odpowiedni, brązowy kolor!
  • Podawaj z syropem klonowym, świeżymi owocami czy masłem orzechowym.

Grzaniec

Drewniany stół z różowym czajnikiem oraz srebrnym garnkiem z grzanym winem

Nic tak nie poprawia humoru w zimny, jesienny wieczór, jak kubek ciepłego grzańca w ręku. Niektórzy twierdzą, że to idealny deser! Grzane wino połączone z cynamonem, imbirem czy goździkami to przepis na idealne czas w domowym zaciszu. Gwarantujemy – wszystkie troski odejdą w dal!

Na czym serwować comfort food?

Nie można sobie odmawiać comfort food – to jedzenie wypełnione radością! Taka też powinna być zastawa, na której ją zaserwujemy. Kolorowe, obszerne talerze i miski sprawdzą się świetnie – aż bije od nich czysta radość, która za chwilę zostanie podkreślona pysznym jedzeniem. Przydadzą się te o dużych brzegach, za które łatwo złapać. A upieczone brownie pięknie prezentuje się na patrze. Dzięki temu, wygodnie będzie można rozkoszować się ulubionymi potrawami na domowej kanapie. Nie można się również obejść bez kolorowych kubków, które załadujesz budyniem czy grzańcem. Ma być wygodnie i stylowo! Bo nic tak przecież nie poprawia humoru, jak otaczanie się pięknymi rzeczami. I pysznym jedzeniem!

Jesteśmy pewni, że i Tobie cieknie już ślinka! My już biegniemy do kuchni, a Ty koniecznie zarejestruj się na Westwing. Dzięki czemu nie przegapisz naszych bieżących porad, najlepszych ofert oraz kampanii, które sprawią, że Twój będzie piękniejszy. Smacznego!