Fragment uprawy winorośli w Winnicy Wieliczka

Winnica Wieliczka, to autorskie przedsięwzięcie winiarskie Agnieszki Rousseau – najbardziej doświadczonej i utytułowanej enolożki polskiej oraz Piotra Jaskóły – pioniera i lidera uprawy ekologicznej w Polsce. Odkryj ją razem z nami i dowiedz się więcej o winach, które możesz tam znaleźć.

Winnica Wieliczka: poznaj wyjątkowe miejsce na mapie Małopolski

Winnica Wieliczka jest położona na malowniczym Pogórzu Wielickim, gdzie wiosną i latem wzgórza wzgórza mienią się żółtym kolorem. Dzięki swojemu ukształtowaniu terenu, w tym miejscu Agnieszka Rousseau i Piotr Jaskóła założyli gospodarstwo ekologiczne z sadem owocowym, ale przede wszystkim z uprawą winnej latorośli. 

W tym miejscu, gdzie dziś rośnie winorośl, trzydzieści tysięcy lat temu biegały mamuty i nosorożce włochate. Do tego, winnica graniczy z dwoma stanowiskami archeologicznymi, gdyż około 10 000 lat temu swoją osadę założyli tu przybysze z kultury lendzielskiej. A tym, również wino nie było obce.

Winnica z winiarnią posiada certyfikat EKO i jest prowadzona od samego początku zgodnie z zasadami biodynamiki. Produkowane w winnicy wina to kategoria tzw. PREMIUM ORGANICS WINES, które uzyskuje się z uprawy szlachetnych odmian vitis vinifera takich jak Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot czy Cabernet Franc.

Winnica Wieliczka a uprawa biodynamiczna

Cała Winnica Wieliczka do gospodarstwo biodynamiczne, czyli takie, które korzysta z metody uprawy znanych od wieków. Upraszczając, jest to metoda, w której dużą rolę odgrywa powiązanie prac z fazami Księżyca oraz o działanie zgodnie z przyrodą. Ale przede wszystkim, wymaga ona pokory wobec natury i szacunku dla wszystkiego, co żyje wokół nas. 

W winnicy ,,współpracuje się” ze wszystkimi mieszkańcami oraz sąsiadami – las otaczający winnicę Wieliczka od północy chroni winorośl od mroźnych wiatrów zimą. Z kolei, mieszkańcy okolicy, czyli jastrzębie mieszkające nieopodal, dbają by szpaki nie objadały plonów.

Odmiany winogron w winnicy

Wino powstające w Winnicy Wieliczka to szczepy: Chardonnay, Riesling’a, Sauvignon Blanc, Pinot Noir oraz Merlot.

  • Chardonnay – jest to winorośl z białymi winogronami, z której można uzyskać zarówno lekkie i orzeźwiające wino, jak i takie o bardziej złożonym aromacie.  
  • Riesling – kolejna winorośl o białych gronach, słynąca z bogactwa zapachów i odporna na zimno.
  • Sauvignon Blanc – 
  • Pinot Noir – jest to czarna odmiana winogrona, z której można wytwarzać białe, różowe i czerwone wino. 
  • Merlot – druga odmiana czarnej winorośli uprawiane w Winnicy Wieliczka, najczęściej wykorzystywana do produkcji win czerwonych.

W Winnicy Wieliczka wytwarza się nie tylko wino! Na jej terenie znajduje się również sad jabłoniowy, z którego wytwarza się klasyczny Cydr oraz taki z dodatkiem białego bzu o nazwie Bzik.

Degustacje win oraz zwiedzanie

Od maja do września możesz śmiało odwiedzać Winnicę Wieliczka na degutacje win, regionalnych serów oraz wędlin. Dodatkowo, dowiesz się nieco o historii polskiego winiarstwa, ale także o gatunkach winorośli uprawianych na miejscu oraz o specyfice klimatu.

Dodatkowo, Winnica Wieliczka w tym okresie organizuje pikniki, w czasie których udostępnia gościom 15 hektarów winnicy, stoliki czy krzesła. Jest to idealne miejsce, aby spędzić czas ze swoimi najbliższymi i przyjaciółmi na świeżym powietrzu z pięknym widokiem na Babią Górę przy akompaniamencie ptaków.

Odkryj inne modne miejsca, a jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi kampaniami i inspiracjami wnętrzarskimi, dołącz do klubu Westwing.