Jajowar

Jajowar

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Jajowar-poradnik Westwing

Odpowiednie ugotowanie jajka to nie lada sztuka! Każdy, kto lubi raczyć się nim na śniadanie, doskonale wie, jak wiele razy po rozbiciu skorupki, spotyka nas przykra niespodzianka. Mimo najlepszych chęci podczas codziennej, porannej krzątaniny nie mamy możliwości skrupulatnego odmierzania czasu i upragnione jajko na miękko zwykle zamienia się w jajko na twardo. Co gorsza, zimne, wyciągnięte z lodówki jajka często pękają we wrzącej wodzie i cała praca związana z ich przygotowaniem idzie na marne.

Chcąc na przyszłość uniknąć takich problemów, warto wstawić do kuchni jajowar. To małe i praktyczne urządzenie nie zajmuje dużo miejsca, a jednocześnie pozwala bez problemu ugotować dokładnie takie jajka, na jakie mamy ochotę. Przygotowane w ulubiony sposób śniadanie zapewni wszystkim domownikom idealny start dnia!

Jak działa jajowar?

Jajowar to urządzenie, które składa się z płyty grzewczej oraz przykrywki w kształcie kopuły. Jaja umieszcza się na płycie w specjalnie wyprofilowanych zagłębieniach, na dnie których  zamocowane są igły. Przekłucie skorupek powoduje, że jajka nie są narażone na pękanie. Z boku jajowaru znajduje się pojemnik, do którego należy nalać wodę. Jej ilość zależy przeważnie od liczby jajek i tego, w jakim stopniu mają być ugotowane. Po zamknięciu pokrywy i wybraniu odpowiedniego programu urządzenie automatycznie rozpoczyna podgrzewanie wody, która zaczyna parować, tworząc w środku coś w rodzaju mini łaźni. Zakończenie pracy jest sygnalizowane sygnałem dźwiękowym. Dzięki temu, że proces odbywa się w maszynie, nie musimy czekać na zagotowanie wody ani samodzielnie mierzyć czasu, a jajka mają zawsze odpowiednią konsystencję.

Idealny jajowar

Głównym kryterium wyboru jajowaru jest jego pojemność oraz moc. W zależności od potrzeb można zdecydować się na mini-jajowar przeznaczony do gotowania jednego jajka (przeważnie o mocy 150 W) lub większą maszynkę, wyposażoną w tackę mogącą pomieścić od trzech do ośmiu jaj. W tym drugim przypadku moc urządzenia powinna wynosić przynajmniej 300-400 W ― im większe parametry, tym szybciej jajka będą gotowe. Nowoczesne jajowary mają kilka programów, umożliwiających dokładne określenie stopnia ugotowania produktów, a nawet przygotowanie jajek w koszulkach. Ważną funkcją jest automatyczny wyłącznik, który zapobiega przegrzaniu się urządzenia. Warto także zwrócić uwagę na obudowę. Powinna zapewniać odpowiednią izolację, żeby ograniczyć ryzyko poparzeń, dobrze też jeśli jest wyposażona w stabilną, antypoślizgową podstawę. Rodzaj pokrywy zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji. Pokrywy ze stali nierdzewnej są bardziej odporne na uszkodzenia i lepiej trzymają ciepło, ale te wykonane z przezroczystego plastiku pozwolą nam na bieżąco obserwować proces gotowania jajek.

Jajowar ― nietypowy prezent

Jajowar to urządzenie, które doskonale sprawdzi się jako prezent urodzinowy, ślubny lub upominek z okazji przeprowadzki do nowego mieszkania. Najbardziej przypadnie do gustu smakoszom jajek na miękko, pozwalając łatwo przyrządzić jajka o idealnej konsystencji. Warto podarować go także miłośnikom sałatek. Jajka przygotowane w jajowarze z reguły mają miękkie skorupki i łatwiej się je obiera. Urządzenie zużywa mniej energii, gdyż podrzewa się w nim jedynie niewielką ilość wody, jajowar zapewnia też optymalny czas gotowania. Wbrew pozorom jajowar nie zajmuje dużo miejsca ― najmniejsze urządzenia mają średnicę o długości około 7 cm, w sprzedaży dostępne są też małe jajowary przeznaczone do gotowania trzech jajek.

Kiedy nasze jajka będą już gotowe, zadbajmy o ich odpowiednie podanie. W kuchni zawsze dobrze mieć pod ręką eleganckie kieliszki i podstawki do jajek oraz praktyczne, małe łyżeczki.

Nadchodzące promocje