Japońskie noże kuchenne

Japońskie noże kuchenne

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Japońskie noże kuchenne-poradnik Westwing

Każda kuchnia powinna być zaopatrzona w odpowiednie akcesoria. Jednymi z nich są noże, które muszą sprostać nawet najtwardszym produktom. Niezwykle prestiżowe są japońskie noże kuchenne. Często nazywa się je nożami mistrzowskimi. Są bardzo ostre! Od lat zachwycają szefów kuchni, jak i miłośników gotowania. W sklepach można spotkać zarówno ręcznie kute modele, jak i te, które wyprodukowano z uwzględnieniem nowoczesnych metod. Japońskie noże kuchenne wyróżniają się spośród innych nie tylko niezwykłą ostrością, ale także ponadczasowym designem i opływowym kształtem. Mogą one również stanowić ciekawy pomysł na prezent. Podpowiadamy, dlaczego japońskie noże kuchenne to niezbędne produkty, które warto mieć w swojej kuchni!

Japońskie noże kuchenne – czym różnią się od europejskich?

Japońskie noże kuchenne różnią się od europejskich odpowiedników przede wszystkim rodzajem stali oraz jej twardością. Twardość standardowych europejskich noży kuchennych wynosi około 53-58 HRC. W przypadku noży japońskich wartość ta oscyluje w granicach 60-64 HRC. Dzięki temu na dłużej pozostają ostre i są znacznie bardziej wytrzymałe. W sklepach dostępne są noże, które japońscy rzemieślnicy produkują w swoich manufakturach. To produkty, których można używać przez lata. Wystarczy je jedynie od czasu do czasu naostrzyć. Europejskie noże kuchenne również posiadają wiele zalet, lecz są mniej wytrzymałe. Prawdziwi miłośnicy gotowania powinni zdecydować się na klasykę, jaką są akcesoria pochodzące z Japonii.

Japońskie noże kuchenne – rodzaje

Japońskie noże kuchenne są niezwykle przydatne. Dostępnych jest wiele modeli, jednak najbardziej popularnymi są:

  • Santoku – to japońskie noże szefa kuchni. Sprawdzą się do krojenia mięsa oraz ryb, choć używa się ich także do warzyw. Są wielofunkcyjne, mają opływowy kształt, aby krojenie za pomocą nich szło sprawnie. Warto wybierać modele z ergonomiczną rączką, która pozwoli na łatwe operowanie narzędziem.
  • Tako-hiki – noże te służą do przygotowywania sashimi i owoców morza, jednak wspaniale sprawdzają się także podczas krojenia warzyw. Są cienkie i długie. Na końcu nie zawsze posiadają zaokrąglone ostrze. Czubek jest przeważnie kwadratowy lub prostokątny. Dzięki temy nadaje się także do filetowania oraz oprawiania ryb .
  • Nakiri-bocho – to nóż przeznaczony do krojenia warzyw. Wyglądem przypomina niewielki tasak. Dzięki ostrzom w czarnym kolorze, oryginalnie się prezentują w kuchennej aranżacji.
  • Deba-bocho – to japońskie noże kuchenne o spiczastym czubku. Są idealne do filetowania ryb, krojenia mięsa oraz owoców morza. Występują w różnych rozmiarach – od 10 nawet do 30 cm. To niezwykle precyzyjne modele, które sprawią, że porcjowanie mięsa jest szybkie i proste!

Warto zdecydować się na zakup japońskich noży kuchennych, ponieważ jest to inwestycja na lata. Są funkcjonalne, ponadczasowe, a praca z nimi to prawdziwa przyjemność!

Nadchodzące promocje