Kamień do pizzy

Kamień do pizzy

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Kamień do pizzy-poradnik Westwing

Kamień do pizzy jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które marzą o przygotowywaniu tradycyjnej, włoskiej pizzy według naturalnej receptury. Przyśpiesza proces pieczenia, nadaje ciastu właściwą konsystencję i znacznie poprawia jego smak. Idealnie sprawdzi się zarówno w przypadku początkujących kucharzy, którzy mają problem z uzyskaniem cienkich, chrupiących brzegów, jak i osób pragnących urozmaicić smak pieczonych domowym sposobem przysmaków — na przykład chleba i ciasta. To obowiązkowy nabytek dla wszystkich miłośników sztandarowego włoskiego przysmaku!

Kamień do pizzy — co to jest?

Kamień do pizzy to kawałek płaskiej, kamiennej płyty przeznaczonej do pieczenia. Może mieć okrągły, prostokątny lub kwadratowy kształt i najczęściej wykonany jest z granitu. To trwały i odporny na uszkodzenia materiał, który dobrze absorbuje i zatrzymuje ciepło, a także, dzięki swojej porowatej strukturze, łatwo chłonie wodę. Przygotowane do pieczenia ciasto układa się bezpośrednio na kamieniu, co powoduje, że bardzo szybko się nagrzewa. Kamień do pizzy można wykorzystać również do pieczenia chleba, bułek i ciastek. Standardowy produkt ma wymiary 30×40 cm i pasuje do większości piekarników.

Dlaczego warto kupić kamień do pizzy?

Kamień do pizzy to niepozorne akcesorium, które ułatwia proces pieczenia ciasta i znacznie poprawia jego smak. Granitowa podstawka pozwala wyeliminować problem tzw. gorących punktów w piekarniku, równomiernie rozprowadzając ciepło i gwarantując, że żaden kawałek pizzy się nie przypali. Położone na kamieniu ciasto błyskawicznie się ścina i od razu zaczyna rosnąć. Jednocześnie materiał szybko wchłania wilgoć, przez co ciasto staje się chrupiące i dobrze dopieczone. Pizza nie przywiera do kamienia, jest lekka i ma zwartą konsystencję. Ponieważ proces pieczenia przebiega znacznie szybciej (około 5 minut) położone na górze nadzienie nie wysycha. Dodatkową zaletą jest niepowtarzalny smak potrawy — pieczona na kamieniu pizza przesiąka charakterystycznym aromatem.

Jak korzystać z kamienia do pizzy?

Przed przystąpieniem do pieczenia kamień trzeba dobrze rozgrzać. Granit nagrzewa się w temperaturze 250°C przez około 30 minut. Ważne, aby umieścić go w zimnym piekarniku i dopiero potem zacząć podgrzewanie, w przeciwnym razie płyta może pęknąć pod wpływem gwałtownej zmiany temperatur. Kiedy kamień osiągnie już odpowiednia temperaturę, przygotowane ciasto należy przenieść do piekarnika korzystając ze specjalnej łopatki lub deski do pieczenia.

Po zakończeniu pieczenia kamienia nie należy myć. Wystarczy przetrzeć go delikatnie wilgotną szmatką. Zabieg ten przeprowadzić najlepiej po tym jak płyta zupełnie wystygnie — zimna woda w kontakcie z gorącym materiałem może spowodować powstawanie małych uszkodzeń, które z czasem doprowadzą do pęknięcia kamienia. W miarę użytkowania na powierzchni zaczną być widoczne odbarwienia, ale nie będzie miało to wpływu na smak potraw. Nie jest wskazane usuwanie ich za pomocą detergentów, gdyż kamień „odda je” z powrotem do ciasta. Raz na jakiś czas kamień można zakonserwować smarując go cienką warstwą oliwy i pozostawiając ją do wchłonięcia.

Kamień do pizzy jest praktycznym dodatkiem, który pozwoli nam raczyć się w domowym zaciszu chrupiącą, wyborną pizzą. Dodatkową zaletą jest niewielka cena i duża trwałość produktu. Warto wypróbować swoje kulinarne umiejętności i urozmaicić nieco codzienne menu!

Nadchodzące promocje