Karafka kryształowa

Karafka kryształowa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Karafka kryształowa-poradnik Westwing

„A zatem pozwólmy sobie, drodzy moi przyjaciele, wychylić kielich szlachetnego trunku za pomyślność naszych czcigodnych gospodarzy” – powiedział pewien zaprzyjaźniony pastor wznosząc toast za zdrowie rodziny Buddenbrooków. Tomasz Mann znał się na rzeczy, skoro kazał swoim bohaterom biesiadować przy stole zastawionym daniami i alkoholami w kryształowej oprawie, o czym w powieści jest mowa dosłownie kilka zdań później. Kryształ bowiem to szlachetny rodzaj szkła, a szlachetne szkło jest idealne dla szlachetnego rodzaju trunków. Podawane na stół w kryształowych naczyniach wina, likiery, nalewki i kolorowe wódki cieszą także oczy, nie tylko podniebienia.

Kryształowe naczynia mają za sobą długą historię. Od chwili powstania, a więc od XVII wieku, były synonimem luksusu i elegancji. Z kryształowych kielichów pili królowie i możnowładcy, kryształowe zastawy świadczyły o bogactwie arystokratycznych domów. Niezależnie od aspektu finansowego, w kolejnych epokach kryształowe bibeloty uznawano po prostu za piękne i to wystarczało, by stawały się obiektem pożądania zarówno zwykłych zjadaczy chleba, jak i wytrawnych kolekcjonerów. Obecnie wyroby ze szkła kryształowego, utrzymane w tradycyjnym lub nowoczesnym designie, przeżywają swój renesans.

Karafka kryształowa – sztuka serwowania alkoholu

Oczywiście, że na stole można postawić wino czy inny trunek w fabrycznej butelce. I najczęściej tak właśnie się czyni. Ale jeżeli dane spotkanie czy okazję chce się uczynić wyjątkowymi, warto przelać alkohol do szklanej, najlepiej kryształowej karafki. Dzięki niej, czerwone wino, kolorowe likiery, nalewki czy wódki atrakcyjnie zaprezentują się wśród kieliszków i szklanek. Powszechnie wiadomo, że alkohol pije się w kieliszkach odpowiednio dobranych pod względem kształtu, wysokości i pojemności. Podobnie jest z karafkami. Dlatego warto mieć choćby ogólne rozeznanie, jaka karafka jest odpowiednia dla danego alkoholu.

Karafka do wina – co do podawania wina w karafce zdania są podzielone. Jedni uważają, że przelewa się wyłącznie czerwone wino – do karafek z szerokim dnem i szeroką szyjką, by dotlenić wino i wydobyć jego aromat. Inni, że białe jak najbardziej też, lecz do karafek wysokich i smukłych.

Karafka do likierów – nie powinna być zbyt duża, najlepiej o pojemności od 0,3 do 0,5 l. Pękata czy prosta? W tym przypadku nie ma to większego znaczenia.

Karafka do whisky, brandy, wódek i nalewek – tradycyjnie kwadratowa, chociaż powoli odchodzi się od tej zasady na rzecz karafek owalnych. Co ważne – zawsze powinna mieć korek, by trunek nie tracił cennego aromatu.

Kryształowa karafka w dobrym towarzystwie

Kryształowa karafka wypełniona kolorowym trunkiem wygląda atrakcyjnie i doskonale radzi sobie na stole jako solistka. Utrzymana w tradycyjnym lub nowoczesnym designie, z wyrazistym lub delikatnym szlifem, z przezroczystego lub kolorowego szkła jest ozdobą niejednego przyjęcia. Ale wcale nie trzeba skazywać jej na samotność. Komplet kryształowych kieliszków do wina, wódki lub likieru, kryształowe szklanki do whisky lub brandy to dla niej doskonałe towarzystwo.

Nadchodzące promocje