Karafka

Karafka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Karafka-poradnik Westwing

Rzymski poeta, Owidiusz, powiedział kiedyś: „Stół i wino sprzyjają przyjemnej zabawie”. Trudno się z tym nie zgodzić. Stół jest meblem, do którego ludzie garną się z największą ochotą. Jeśli zastawić go świetnym jedzeniem i zaserwować na nim karafki pełne dobrego wina, wybornej zabawie może nie być końca. Jak jednak poznać, że karafka przeznaczona jest dla gronowego trunku? Czy alkohole takie jak koniak, czy whisky wypada podać w podobnej?

Jak się okazuje karafka, karafce nierówna. Niektóre produkty służą do serwowania lekkiego alkoholu, inne do wysokoprocentowego. Jednego w kwestii tych pięknych naczyń można być jednak pewnym - każda z nich doda szyku stołowej aranżacji. Inaczej bywa z butelkami pełnymi trunków. Te nigdy nie powinny znaleźć się na stole. Ich miejscem jest stolik pomocniczy lub barek. Warto zatem, aby w salonie zagościła karafka, która na przyjęciach posłuży gościom, a na co dzień będzie piękną ozdobą zabytkowej serwantki.

Od metalu do kryształu

Wdzięczne słowo „karafka” wywodzi się z języka włoskiego. Co ciekawe, pierwsze karafki nie miały nic wspólnego z kryształowymi pięknościami jakie znamy dzisiaj. W średniowiecznej Europie królowały naczynia wykonane z metalu. Przelewano do nich wino z beczek i podawano do suto zastawionych biesiadnych stołów.

Elegancka, szklana karafka została oficjalnie wcielona do zastawy stołowej stosunkowo późno, bo dopiero w XVIII wieku. Początkowo projektowano skromne modele o niewielkich dekoracyjnych szlifach. Najczęściej karafki te miały kształt odwróconej maczugi. Dopiero XIX wiek przyniósł wspaniale zdobione naczynia, które tworzono z grubego, kryształowego szkła. Nierzadko można było też spotkać barwne karafki zwieńczone efektownym, wydatnym korkiem. Zarówno ich pojemność, jak i wysokość były znacznie bardziej imponujące niż u metalowych poprzedniczek.

Karafka nie jedno ma imię

Ile trunków, tyle karafek! Do serwowania alkoholi, takich jak whisky, brandy czy koniak przeznaczona jest karafka o kwadratowej podstawie. Wina białe doskonale odnajdą się w naczyniu o kształcie gruszki, natomiast czerwone, w tzw. kapitance, czyli karafce o bardzo szerokim dnie. Nazwa tej ostatniej, nie bez kozery, nawiązuje do żeglarstwa. Dawniej karafka ta gościła na pokładach statków. Ze względu na swoje nietypowe gabaryty, była właściwie niewywrotna.Pojemność wymienionych naczyń powinna oscylować wokół 700 ml. Jeśli chodzi natomiast o karafki przeznaczone do wódki – najczęściej są pękate i mieszczą w sobie od 0,5 do 0,75 litra trunku.

Warto pamiętać, że większość karafek posiada nieszczelne zamknięcie, przez co alkohol nie zachowuje swoich właściwości i szybko wietrzeje. Warto więc trzymać trunek w oryginalnej butelce, a przy okazji podejmowania gości, przelać go do dekoracyjnego naczynia.

Do każdego wnętrza!

Dobór karafki do wystroju wnętrza nie jest rzeczą trudną. Stylowe, wiktoriańskie aranżacje polubią te ozdobne, z grubego szkła, natomiast pomieszczenia rodem z romantycznej Prowansji – niewielkie i subtelne. Industrial z radością przyjmie natomiast i jedne, i drugie, bo w nowoczesnym wnętrzu karafka w konwencji retro zawsze będzie stanowić ciekawy kontrapunkt. Kupując ozdobne naczynie warto dobrać do niego pasujące kieliszki. Podobny zestaw chwyci za serce każdego wytrawnego kipera! Jeśli swój barek aranżuje miłośnik win, powinien wiedzieć, że świetną alternatywą dla karafki jest dekanter. To szklane naczynie o szerokim dnie, do którego przelewa się gronowy trunek. Zadaniem produktu jest napowietrzenie wina i wydobycie z niego bukietu aromatów i smaków.

Karafka — idealny pomysł na prezent

Kryształowa karafka może być świetnym prezentem z okazji urodzin, Dnia Matki lub Dnia Ojca. Oto dwa pomysły na stylowe upominki:

  • Dekanter — miłośnikom wina przypadną do gustu eleganckie karafki, które pełnią jednocześnie funkcje dekanterów. To naczynie o szerokiej podstawie, które pomoże w wyeliminowaniu z trunku cierpkiego osadu. Pozwalają wydobyć prawdziwy aromat wina i podkreślają jego smak.
  • Karafka z kolorowego szkła — oryginalne naczynie o wyrazistej barwie idealnie dopasuje się do każdej aranżacji, zwłaszcza tej nowoczesnej. Zestawiając je z kieliszkami w różnych kolorach można stworzyć prawdziwie energetyczne nakrycie stołu.

Nie jest tajemnicą, że prawdziwy smakosz bywa również estetą. Nawet najlepszy rarytas podany w nieciekawy sposób, wiele traci. Serwujmy zatem kawę w porcelanowych filiżankach, łakocie na ozdobnych paterach, a trunki w kryształowych karafkach. Niech każdy, nawet codzienny posiłek staje się wielką ucztą zarówno dla oka, jak i dla podniebienia!

Nadchodzące promocje