Kawa

Kawa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Kawa-poradnik Westwing

Błyskotliwość myśli i szybkość skojarzeń w brunatnym napoju się budzi – powiedział kiedyś Emanuel Kant. Brunatny napój, czyli kawa, trafił do Europy na początku siedemnastego wieku. Legenda głosi, że w 1683 roku, podczas oblężenia Wiednia, Turkowie pozostawili zapasy kawy w tym mieście, co dało początek długiej tradycji jej picia. Początkowo kawa była uważana za dzieło szatana. Na szczęście na jej temat wypowiedział się sam papież Klemens VIII i brunatny trunek został zaakceptowany przez chrześcijański świat.

Dziś kawa jest, zaraz po ropie naftowej, najlepiej sprzedającym się produktem na świecie. Jej sprzedaż przynosi ogromne zyski. Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów – co roku wypija się około 400 miliardów filiżanek kawy.

 

Gatunki kawy

Prawdziwi smakosze kawy z pewnością rozróżniają jej dwa najważniejsze gatunki  i mają określone preferencje. W sklepach znajdziemy także wiele kaw, które są mieszankami tych dwóch gatunków. Smak i aromat każdego z nich może różnić się w zależności od kraju i klimatu, w jakim rosły kawowce.

  • Arabika – to najpopularniejszy gatunek kawy na świecie charakteryzujący się delikatnym smakiem. Arabikę uprawia się na plantacjach w Afryce, Brazylii, na Jawie i Smutarze. Uprawa ziaren arabiki jest dość trudna, dlatego kawy o dużej zawartości arabiki są droższe. Arabika stanowi ok. 70% światowych upraw kawy.Westwing_Mood_Festtags Feinschliff_Kueche_UNRETOUCHED_2
  • Robusta – to po arabice drugi najpopularniejszy gatunek kawy, znacznie łatwiejszy w uprawie. Ziarna robusty zawierają więcej kofeiny niż arabika i dlatego ta kawa jest mocna i kwaskowata. Uprawia się ją głównie w Azji Południowo-Wschodniej. Robusta stanowi tylko 30 % światowej produkcji, mimo że jest tańsza.

Napisy 100% Arabica i 100% Robusta informują, że w opakowaniu znajdują się starannie wyselekcjonowane ziarna jednego gatunku, a nie ich mieszanka.

  • Liberika – to ostatni z liczących się gatunków kawy. Jej udział w rynku nie przekracza jednak 1%. Ziarna liberiki są niemalże dwukrotnie większe od ziaren arabiki, ale kawowce tego gatunku rozwijają się nierównomiernie. Liberikę uprawia się w Liberii i na Wybrzeżu Kości Słoniowej.

Aromat kawy

Podczas picia kawy powinniśmy zwracać uwagę na jej kolor, który mówi nam o stopniu palenia oraz na ilość i barwę pianki, która świadczy o jakości przygotowania napoju. Najważniejszą cechą kawy jest jednak jej aromat, czyli najbardziej złożony składnik smaku kawy. Aromat, podobnie jak bukiet wina, składa się z kilkuset składowych aromatycznych powstałych podczas palenia. Palenie to bardzo trudny proces. Na każdym jego etapie kawa ma swój charakterystyczny aromat, dlatego czas i temperatura palenia są starannie kontrolowane przez specjalistów. Aromat kawy może być owocowy, cytrynowy, karmelowy, zbożowy, bazowy, gumowy, sfermentowany, ziemisty, kwaskowaty, gorzki, kwiatowy. Istnieje ponad 800 określeń aromatu kawy!

Sposoby parzenia kawy

Sposób picia kawy to ważny element stylu życia. To, jaką kawę lubimy pić, w jaki sposób, odzwierciedla naszą osobowość, upodobania estetyczne i smakowe. Nie do przecenienia jest także sposób, w jaki kawę parzymy i podajemy. Istnieje pięć najpopularniejszych metod parzenia kawy:

  • Kawa po turecku – to najstarszy sposób parzenia kawy. Zmieloną kawę z dodatkiem filiżankacukru mieszamy z wodą i zagotowujemy, a potem przelewamy do filiżanek.
  • Tłokowy ekspres do kawy – w ten sposób otrzymamy kawę z pyszną pianką. Tłok pozwala oddzielić fusy od napoju.
  • Ekspres przelewowy – wrzątek w ekspresie przelewowym dozowany jest do pojemnika ze zmieloną kawą, skąd przez filtr napój przesącza się do dzbanka.
  • Kawiarka – podgrzana woda zamienia się w parę i pod ciśnieniem przenika przez kawę i jako gotowy napój spływa do filiżanki.
  • Ekspres ciśnieniowy – woda pod ciśnieniem dozowana jest do pojemnika z kawą.

Aby w pełni cieszyć się aromatem gatunkowej kawy, warto zaopatrzyć się w stosowne akcesoria, które nam to umożliwią. Miłośnicy „małej czarnej” z pewnością cenią sobie stylowe filiżanki do espresso, a wielbiciele cappuccino mają pod ręką praktyczny spieniacz do mleka.  Kawa najlepiej prezentuje się w białych filiżankach i kubkach, gdzie jej głęboki kolor pięknie kontrastuje z bielą naczynia. Jeśli chcemy zadbać o wyjątkową oprawę – ułóżmy na spodeczkach ziarna kawy, własnoręcznie zrobione kruche ciasteczka lub miętówki. Smacznego!

Nadchodzące promocje