Kawiarka

Kawiarka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Kawiarka-poradnik Westwing

Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju: W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju, Jest do robienia kawy osobna niewiasta, Nazywa się kawiarka (...) - pisał Adam Mickiewicz w Panu Tadeuszu. Dziś kawiarka kojarzy się raczej z praktycznym zaparzaczem do kawy, a nie służącą.

Wielu kawoszy podziela opinię, że do przygotowania najlepszego espresso niezbędna jest klasyczna, włoska kawiarka. Potwierdza to wielki powrót kawiarki w ostatnich latach – chociaż przez pewien czas nie wytrzymywała ona konkurencji ze strony wchodzących na rynek nowoczesnych ekspresów do kawy, ostatnio odzyskała grono wielbicieli. Ogromną zaletą makinetki, jak inaczej określa się kawiarkę, jest prosty sposób jej obsługi oraz owoc jej pracy – mocna, aromatyczna kawa. Jak zaparzyć idealną kawę w domu i jak wybrać kawiarkę?

Kawiarka aluminiowa czy stalowa?

Klasyczna kawiarka, opatentowana we Włoszech w 1933 roku, wykonana była z aluminium. Jej charakterystyczny, kanciasty kształt nie zmienił się do dziś, a firma Bialetti, która wprowadziła kawiarki na rynek w latach trzydziestych, do dziś jest jednym z ich największych producentów. Niestety, kawiarki aluminiowe nie mogą być używane na kuchenkach indukcyjnych.

Obecnie często produkuje się kawiarki ze stali, których można używać na wszystkich rodzajach kuchenek. Okrągłym kształtem przypominają one bardziej zwykłe dzbanki, a przygotowywana w nich kawa w niczym nie ustępuje tej z kawiarek aluminiowych.

Jak przygotować kawę w kawiarce?

Kawiarka składa się z trzech elementów: podstawki, lejka z uszczelką i z czajniczka. Oto cztery kroki, których metą jest doskonała kawa:

  1. Do podstawy należy wlać wodę, tak żeby nie przekroczyła ona poziomu zaworka. Używając wody filtrowanej, można uniknąć osadzania się kamienia.
  2. Lejek umieszcza się w podstawce i wsypuje się do niego zmieloną kawę. W przeciwieństwie do ekspresów wysokociśnieniowych kawy w kawiarce nie należy ubijać. Wystarczy wygładzić jej powierzchnię i dokładnie usunąć pojedyncze ziarenka z krawędzi lejka.
  3. Czajniczek należy jak najmocniej przykręcić do podstawki.
  4. Kawiarkę trzeba ustawić na kuchence w taki sposób, żeby podgrzewało się tylko jej dno, a nie boczne ścianki – w ten sposób uniknie się przypalenia rączki i zagotowania zaparzonej kawy. Po kilku minutach w czajniczku pojawi się kawa – należy wtedy od razu zdjąć kawiarkę z ognia, w przeciwnym razie napar może się zagotować i nabrać kwaśnego smaku.

Uwaga! Gdy kawiarka ostygnie, warto jak najszybciej ją umyć, w przeciwnym razie szybciej dojdzie do zniszczenia uszczelki. Do mycia kawiarek aluminiowych nie wolno używać detergentów, lepiej jest unikać ich również podczas czyszczenia kawiarek stalowych – dlatego trzeba myć je ręcznie, gąbką nasączoną wodą.

kawiarka

Jakiej wielkości kawiarkę wybrać?

W zależności od wielkości kawiarki można w niej przygotować od 3 do 18 filiżanek espresso. Nie należy jednak wybierać zbyt dużego modelu, jeśli zwykle kawę pija się w małym gronie – w dużej makinetce nie da się zwykle przygotować małej ilości kawy. Niektóre najnowsze kawiarki są co prawda wyposażone w reduktory, dzięki którym stało się to możliwe – ich cena jest jednak wyższa i są mniej powszechnie dostępne.

Warto też pamiętać, że espresso to naprawdę niewielka ilość (około 50 ml) bardzo mocnej kawy. Dlatego kawiarka przeznaczona do przygotowania trzech kaw ma tylko 150 ml pojemności – czasami może się okazać, że wystarczy to na poranną kawę tylko dla jednego wielbiciela mocnego naparu.

Kompani kawiarki

Wiele osób zgodzi się ze stwierdzeniem, że kawa przygotowana w kawiarce nie może równać się z żadną inną. Żeby w pełni wykorzystać możliwości urządzenia, warto zaopatrzyć się jednak w dodatkowe akcesoria, które pozwolą cieszyć się aromatycznym naparem przygotowanym na różne sposoby.

Każdy wielbiciel kawy powinien mieć w domu młynek. Warto pamiętać, że im drobniej zmielone są ziarna, tym mocniejszy będzie napar. Domowy młynek pozwoli więc na regulowanie intensywności napoju. Najlepiej jest wybrać młynek żarnowy, który ściera ziarna, a nie je tnie – pozwala to wydobyć z nich pełnię smaku.

Bardziej skomplikowane ekspresy wyposażone są w dodatkowe funkcje, pozwalające przygotować cappuccino lub latte. W kawiarce można przyrządzić jedynie espresso. Dlatego wielbiciele café au lait powinni zaopatrzyć się w spieniacz do mleka, który pozwoli przygotować ulubione rodzaje kawy na bazie wyśmienitego espresso z kawiarki.

Już sam zapach kawy potrafi rano postawić na nogi. Warto jednak pamiętać, że Włosi piją espresso nie tylko po przebudzeniu, ale także po każdym posiłku. Delikatnie podnosi ono temperaturę ciała i działa korzystnie na trawienie. Dlatego doskonała kawa z kawiarki może być pita o każdej porze dnia!

Nadchodzące promocje