Kieliszki do nalewek

Kieliszki do nalewek

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Kieliszki do nalewek-poradnik Westwing

Choć nalewki mają wielowiekową historię także w Polsce, dopiero w ostatnich latach są na nowo odkrywane. Picie nalewek domowej roboty staje się miłym akcentem podczas spotkań towarzyskich. A jak serwować te aromatyczne alkohole? Z pomocą przyjdą specjalne kieliszki do nalewek, które zachwycają nie tylko formami i dekorem, lecz także funkcjonalnością.

Domowe aromatyczne nalewki najlepiej podawać w malutkich kieliszkach na wysokiej nóżce. Lepiej unikać serwowania ich w kieliszkach do wódki czy wina. Świetnie za to sprawdzą się wszelkie naczynia przeznaczone do likieru. Spożywanie nalewki w eleganckiej oprawie zamieni się we wspaniały rytuał, którym można otworzyć spotkanie z długo oczekiwanymi gośćmi.

Druga młodość nalewek

Nalewki mają bardzo długą historię – podobno pierwszą przyrządził już w starożytności Hipokrates i zwano ją Hipokrasem. Do Polski przywędrowały prawdopodobnie wraz z Henrykiem Walezym. Odtąd zdobyły ogromną popularność, nazywano je pierwotnie kordiałami. Receptury na nalewki weszły w skład rodowych tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Nalewki powstają przez zalanie składników – owoców, ziół, kwiatów, korzeni albo mieszanek – alkoholem: spirytusem, wódką bądź ich mieszanką. W zależności od receptury każda nalewka musi trochę poczekać, żeby udało się wydobyć najlepszy smak i najwspanialsze właściwości. Jedną z najstarszych nalewek w Polsce jest krupnik, który sporządza się na bazie miodu i ziół, a spożywa – wyjątkowo – na ciepło. Innym znanym alkoholem, który często uznaje się za nalewkę, jest popularny chociażby w modernizmie wysokoprocentowy absynt, nazywany czasem „zieloną wróżką”. Był on lubiany przez takich artystów, jak Edgar Degas czy Vincent van Gogh.

Kieliszki do nalewek i rytuały smakowania

Nalewki najlepiej podawać w małych kieliszeczkach o pojemności około 50 ml. Zwykle czasza takich kieliszków do nalewek wspiera się na wysokiej nóżce. Warto wybrać kieliszki o bardziej wymyślnych kształtach z dekorowanego szkła. Mogą to być naczynia, które przypominają miniaturowe eleganckie goblety. W roli kieliszków do nalewek raczej nie sprawdzą się naczynia do wina, ale na przykład domowy ajerkoniak, który jest bardzo gęsty, można serwować w typowych kieliszkach do koniaku. Również krupnik warto spożywać właśnie z takich naczyń, dzięki czemu wspaniale rozwinie się jego aromat! Kieliszki do nalewek warto uzupełnić elegancką karafką. Cena takiego produktu zależy oczywiście od rodzaju użytego szkła czy dekoru. Cały zestaw – karafka i kieliszki do nalewek – stanowi świetny pomysł na prezent, który wspaniale uzupełni kuchenne wyposażenie.

Zdrowotne właściwości nalewek

Raczenie gości domowymi trunkami, podawanymi w eleganckich, malutkich kieliszkach do nalewek, to obecnie bardzo modny sposób na spędzanie czasu w towarzystwie. Jednak „babcine” nalewki królują w polskich domach od wieków. Długo zastępowały apteczne farmaceutyki, stąd dobrze poznano ich zdrowotne właściwości. Najczęściej nalewki stosuje się do łagodzenia objawów przeziębienia, a wcześniej – do podnoszenia odporności. Tu najpopularniejsze są malinówka, dereniówka (przygotowywana z owoców derenia jadalnego), jałowcówka, nalewka z owoców dzikiej róży, czosnkówka czy smorodinówka. Nazwa tej ostatniej pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie smorodiną nazywało się czarną porzeczkę. Do obniżenia gorączki stosuje się nalewkę z czarnego bzu, która dodatkowo wspomaga trawienie. Przy zaburzeniach układu pokarmowego świetnym wyborem są też jałowcówka czy nalewka miętowa. Bez względu na to, jaki alkohol się stosuje, zawsze warto go podać w pięknych kieliszkach do nalewek!

Kieliszki do nalewek przydadzą się do serwowania malinówki, dereniówki, jałowcówki czy wspaniałej nalewki z czarnego bzu. Warto wybrać eleganckie, ciekawe kształty – w końcu smakuje się wszystko także oczami!

Nadchodzące promocje