Kieliszki do piwa

Kieliszki do piwa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Kieliszki do piwa-poradnik Westwing

Wśród wielu ciekawostek na temat życia średniowiecznego miasta, polski historyk Henryk Samsonowicz podaje taką oto informację: „Jako napój królowało piwo, różniące się znacznie od dzisiejszego. Ciemny napój o zawartości ok. 20% alkoholu konsumowano w olbrzymich ilościach. (…) Pito piwo podczas posiłków, wznoszono nim toasty na uroczystych bankietach, spotykano się przy piwie w karczmach, gaszono nim pragnienie.” Choć od średniowiecza dzieli nas 600 lat, w sprawie piwa niewiele się zmieniło. Nadal pije się piwo do posiłków, jest popularnym alkoholem w czasie towarzyskich spotkań, miejsce karczm zajęły puby, które bez piwa trudno sobie wyobrazić, a w upalne dni piwo bywa prawdziwym błogosławieństwem.

Powszechność złocistego płynu z pianką, znanego jak świat długi i szeroki skłania do refleksji, że piwo traktowane jest przede wszystkim jako napój gaszący pragnienie, spożywany na co dzień. To oczywiście prawda, ale niecała. Rozwój piwowarstwa doprowadził do powstania wielu wyrafinowanych gatunków piwa, których smak i aromat, a nawet kolor, bywają obiektem prawdziwej kontemplacji. W dzisiejszym świecie sztuka degustacja piwa nie ustępuje sztuce degustacji wina, a wiedza na temat tego, jakie piwo, w jakiej temperaturze, do jakich dań i w jakim szkle podawać, jest równie cenna.

Degustacja piwa

Z butelki czy beczki? Kufla, szklanki czy kieliszka? W czym pić piwo dla ochłody i zaspokojenia pragnienia, a w czym smakować mocne piwa degustacyjne? Choć z piciem piwa kojarzy się przede wszystkim kufel, bynajmniej nie jest to jedyny rodzaj szkła, w którym spożywa się złoty trunek. Birofile mieliby niejedno do powiedzenia na ten temat. Ale nie trzeba mieć specjalistycznej wiedzy na temat piwa, akcesoriów z nim związanych, narzędzi do jego produkcji i tak dalej, by być zwykłym piwoszem doceniającym smak złotego płynu z pianką.

Kufle i szklanki do piwa

Kufel to naczynie tradycyjnie kojarzone z piwem, charakterystyczne ze względu na grube dno i ucho do trzymania. Z grubego lub cienkiego szkła, ceramiki, metalu a nawet drewna, zazwyczaj o dużej lub bardzo dużej pojemności – od 0,25 do 1l. To idealne naczynie do spożywania piwa przy okazji różnego rodzaju biesiad, kiedy trunek leje się szerokim strumieniem. Szklanki do piwa – nie mniej popularne, tradycyjnie przeznaczone do piwa jasnego, pszenicznego. Szklanki do piwa różnią się od tych zwykłych tym, że są wysokie lub bardzo wysokie, z charakterystycznym przewężeniem i rozszerzająca się górą. Taki kształt szklanki umożliwia naturalny ruch bąbelków z dołu do góry oraz swobodne tworzenie się i zbieranie piany na powierzchni piwa.

Kieliszki do piwa

Do picia mocnego i aromatycznego piwa idealne są kielichy. Szklane, na nóżce, z pękatą czaszą zwężającą się ku górze umożliwiają delektowanie się aromatem piwa, szczególnie wyeksponowanym dzięki kształtowi naczynia. Według piwnej tradycji, w kieliszkach pije się piwa degustacyjne, sprzedawane w małych pojemnościach, zazwyczaj mocniejsze od pozostałych piw, o wyjątkowo ciekawym aromacie lub głębokiej barwie.

Snifter to duży kielich, kształtem przypominający kieliszki do brandy lub koniaku. „Sniff” po angielsku znaczy „wąchać”, więc sama nazwa naczynia wskazuje, że snifter to „kieliszek do wąchania”. W istocie, jest to szkło, dzięki któremu można doskonale wyczuwać niuanse w aromacie trunku.

Goblet to inna odmiana kieliszków do piwa, używana głównie do piw belgijskich, niskoalkoholowych. Te kielichy charakteryzują się płytszą i szerszą, niezwężającą się ku górze czaszą oraz wyższą nóżką. Kieliszki typu „goblet” służą również do picia wody.

Nadchodzące promocje