Kieliszki do wina

Kieliszki do wina

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Kieliszki do wina-poradnik Westwing

Wino to alkohol doceniany przez smakoszy na całym świecie. Dla niektórych ceremonia picia wina to prawdziwy rytuał. Gatunek i kolor wina zależą od szczepu winogron, z jakich zostało wyprodukowane. Na jego bukiet ma wpływ nie tylko rodzaj owoców, ale również sposób przechowywania i długość leżakowania butelek.

Sposób podania wina ma ogromny wpływ na odbiór smaku przez pijącego. Oprócz odpowiedniej temperatury napoju, duże znaczenie ma również to, w jakim kieliszku zostanie ono zaserwowane. Właściwie dobrane kieliszki do wina pozwalają w pełni docenić walory trunku. Doradzamy, o czym pamiętać kupując kieliszki do wina i jak dopasować je do podawanego napoju.    

Kieliszki do wina w każdym domu

Zakup zestawu składającego się z kilkudziesięciu kieliszków do różnego rodzaju win jest nie tylko kosztowny. Zestaw tego typu zajmuje także sporo miejsca – niewiele osób może pozwolić sobie na przechowywanie takiej kolekcji. Dlatego warto nieco ograniczyć rodzaje kieliszków, w zależności od indywidualnych upodobań związanych z piciem wina.

Najprostszy komplet kieliszków do wina składa się z sześciu kieliszków do czerwonego wina o węższym kielichu, w których można podawać również białe wino oraz sześciu kieliszków do szampana. Z czasem do tego zestawu można dołączać kieliszki do białego wina lub do burgundu, w zależności od indywidualnych upodobań. Do kieliszków do wina warto dobrać również inne akcesoria, takie jak dekantery lub profesjonalne korkociągi.
kieliszki do wina musującego

Kieliszki do czerwonego wina — szkło czy kryształ?

Kieliszki do czerwonego wina, o pojemności 150-250 ml, są okrągłe i dość szerokie – taki kształt zapewnia dużą powierzchnię kontaktu napoju z powietrzem. Istnieje bardzo wiele rodzajów kieliszków do wina czerwonego, dopasowanych do wymagań poszczególnych szczepów. Szczególnie popularne jest jednak rozróżnienie na kieliszki do wina typu bordeaux i burgund.

  • Kieliszki do win burgundzkich – naczynia o lekko gruszkowatej czaszy – szerokiej u dołu i nieco węższej u góry. Aromat zostaje uwolniony w najszerszym punkcie naczynia, a następnie skoncentrowany u jego wylotu.
  • Kieliszki do bordeaux – naczynia o dość wysokiej, zwężającej się czaszy. Szyjka kieliszków jest nieco węższa i wyższa niż w przypadku win burgundzkich.

Większość kieliszków do czerwonego wina wykonana jest ze szkła lub kryształu. Ten drugi materiał, ze względu na wyższą zawartość ołowiu, dłużej utrzymuje odpowiednią temperaturę trunku i ma czystą, przejrzystą barwę, która doskonale podkreśla kolor wina. Szkło kryształowe jest także mniej twarde, co ułatwia cięcie surowca i pozwala nadać kieliszkom bardziej dekoracyjną formę. Zdaniem ekspertów lepiej zrezygnować jednak z nadmiernie zdobionych, bogato grawerowanych naczyń. Fantazyjne ornamenty odwracają uwagę od samego trunku oraz uniemożliwiają właściwą ocenę jego koloru. Gruby, ciosany kryształ powoduje również, że w razie potrzeby nie można ogrzać wina dłonią. Decydując się na kieliszki z kryształu warto więc wybrać nieco subtelniejsze naczynia z wysokiej jakości surowca. W przypadku wyrobów z tradycyjnego szkła, najlepiej postawić na kieliszki o cienkich, niebarwionych ściankach.

Kieliszki do czerwonego wina — kształt czaszy

Czerwone wino otrzymywane jest podczas fermentacji z udziałem skórek i pestek winogron. Wyróżnia się dość ciężkim, wyrazistym aromatem. Aby uwolnić zawarte w winie nuty smakowe, trunek musi zostać odpowiednio napowietrzony. Wybierając kieliszki do czerwonego wina, pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest zatem kształt czaszy. Powinna być szeroka, dzięki czemu wino będzie na jak największej powierzchni stykało się z powietrzem. Uwalnianiu aromatu sprzyja też delikatne zakręcenie płynem, stąd powinno się go serwować w kieliszkach o długich nóżkach. Podczas degustacji naczynie należy trzymać właśnie za nóżkę, unikając niepotrzebnego dotykania i nagrzewania czaszy.

Kieliszki do białego wina

Odpowiedni kieliszek do białego wina powinien mieć wysoką nóżkę. Pijąc wino, należy trzymać za nią kieliszek, co pomoże w utrzymaniu właściwej temperatury i zapobiegnie ocieplaniu się trunku. Kieliszek warto również przechowywać do góry nogami, np. powiesić za nóżkę, żeby nie dostawał się do niego kurz. Białe wino ma delikatny aromat i jest mniej bogate w smaku niż wino czerwone, wobec tego nie potrzebuje tak intensywnego napowietrzenia. Kieliszek do białego wina jest zatem smuklejszy i mniejszy od pękatych kieliszków do czerwonego wina.

Nie bez znaczenia jest również grubość szkła. Idealny kieliszek powinien być wykonany z cienkiego szkła, ponieważ pozwala to utrzymać odpowiednią, chłodną temperaturę trunku. Zwykle cienki kieliszek ma także ścięte brzegi, co umożliwia swobodny przepływ wina i sprawia, że możemy w pełni rozkoszować się jego aromatem. Zaletą grubych kieliszków jest niewątpliwie to, że nadają się do mycia w zmywarce. Z drugiej jednak strony, grube szkło absorbuje chłód, przez co podnosi temperaturę wina i powoduje, że szybko staje się ono ciepłe. Krawędzie grubszych kieliszków są często walcowate, co może nadawać napojowi nieco kwaśnego posmaku.

Z czym podawać białe wino?

Białe wino jest często niedoceniane, a tymczasem to idealny dodatek do dań z drobiu, ryb, makaronów i zimnych przekąsek. Sprawdza się jako aperitif oraz idealnie współgra z deserami. Z powodzeniem może być również podawane między posiłkami jako doskonały odświeżający trunek. Wytrawne białe wino, ze względu na swój kwaskowy aromat, jest bardzo często używane w kuchni jako dodatek do sosów i marynat. Znacznie podnosi jakość gotowanych dań. Używając wina w kuchni należy pamiętać, że powinno się podawać do posiłku to samo wino, które było dodane do potrawy podczas gotowania.

Kieliszki do wina innego rodzaju

Często popełnianym błędem jest używanie zbyt małych kieliszków. Trzeba pamiętać, że kieliszki do wina powinny umożliwić zakręcenie napojem, żeby go napowietrzyć i w pełni wydobyć jego bukiet. Napełnia się je tylko do 1/3 pojemności. W zależności od rodzaju i gatunku wina podaje się je w kieliszkach o innych kształtach i pojemnościach.

  • Kieliszki do wina różowego mają nieco krótszy kielich niż te do białego, bardzo je jednak przypominają, mają również taką samą pojemność.
  • Kieliszki do wina musującego i szampana powinny być wysokie i wąskie, o pojemności 150-180 ml. Taki kształt uniemożliwi zbyt szybkie ulatnianie się bąbelków.
  • Kieliszki do win deserowych są mniejsze niż inne rodzaje kieliszków i mają pojemność około 100 ml. Napój pity z takich kieliszków trafia do tylnej części ust, łagodząc słodycz trunku.

Szklanki zamiast kieliszków do wina?

Podawanie wina w szklankach już dawno przestało być uznawane za faux pas. Do serwowania szlachetnego trunku warto jednak wybrać eleganckie szklanki. Można zdecydować się na szklanki z grubego szkła, które będą przywodzić na myśl włoską trattorię lub szklanki przypominające kieliszki bez nóżki. W przypadku szklanek do wina warto też przestrzegać tych samych zasad, które obowiązują przy doborze kieliszków – szklanki, w których podaje się wino czerwone powinny być nieco większe niż te przeznaczone do wina białego.

Wiedzę o winie zdobywa się latami – trzeba nauczyć się smakować napój, poznać właściwości szczepów i regionów oraz opanować sztukę dobierania wina do posiłku. Prawidłowe podanie wina to jednak jedna z pierwszych umiejętności, którą trzeba opanować – dlatego swoją podróż do świata win warto rozpocząć od zakupu odpowiednich kieliszków do wina.

Nadchodzące promocje